Voorjaars-arrangement hotel ‘Best Western’ (jan 2023)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,
Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons voorjaars-arrangement doorgebracht in hotel ‘Best Western’ te Leiden.
We bezoeken zaterdag de informatiedag van de reisorganisatie Djoser en het Museum Volkenkunde en zondag het Rijksmuseum van Oudheden.

Reisverslag voorjaars-arrangement hotel ‘Best Western’
Zaterdag 28 januari t/m zondag 29 januari 2023

Zaterdag 28 januari 2023
Leiden
Vorige week waren er werkzaamheden op het treintraject Alphen a/d Rijn – Leiden gepland, maar nu zijn deze op een of andere wijze van de baan (rail?). Gelukkig geen busreis en inderdaad, zonder problemen sporen we naar Leiden. Daar bezoeken we de informatiedag van de reisorganisatie Djoser en het resultaat vindt u onder het kopje (wandel)plannen op mijn site.
Kijk, daar is het Museum Volkenkunde en tevens de locatie van de Djoser informatiedag.We zijn iet of wat te vroeg (sowieso gratis toegang, maar wel aanmelden op de Djoser site), maar zonder problemen mogen we naar binnen. Eerst KMA, want na de treinreis gaan we zowat van de graat.Over de informatiedag zal ik het verder niet hebben, maar (zoals altijd) goed verzorgt en een aanrader!
Maar eerst Oekraïne. Nog een maand en dan is de ‘speciale militaire operatie’ van Vladimir Poetin een jaar aan de gang. Dit taalgebruik doet mij altijd denken aan de ‘politionele acties’ in toenmalig Nederlands-Indië.
Allons, sommige militaire ‘deskundigen’ gaan er vanuit dat deze ‘oorlog’ nog vele jaren kan duren. Persoonlijk denk ik van niet, Vladimir Poetin wil – ga ik vanuit – op een termijn van weken resultaten zien. Hij zal alles uit de kast trekken. Zelf ben ik ook niet zonder enige deskundigheid, in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw heb ik van de tactiek en de slagorde van het toenmalig ‘Rode Leger’ uitgebreid kennis genomen. Ai, dat was op de SMID (School Militaire Inlichtingen Dienst) op de toenmalige Oranje Nassau kazerne te Harderwijk. In mijn garage heb ik nog gezocht, maar de (toentertijd geheime) naslagwerken heb ik niet aangetroffen. Maar, ik herinner mij de enorme aantallen parachutisten, transporthelikopters en gevechtshelikopters waar het Rode Leger toentertijd over beschikte. Uiteraard bedoeld om gevechtsacties te ondernemen achter de vijandelijke linies, bijvoorbeeld de reservetroepen aan te vallen, logistieke installaties te vernietigen en bruggen te vermeesteren.
Beschikt Vladimir Poetin nog over deze eenheden? Dan is het tactisch slim om deze in te vliegen vanuit Rusland, over de Krim en oost van Cherson een bruggenhoofd in te richten. Deze troepen kunnen vuursteun aanvragen van de Zwarte Zeevloot (dan doen ze tenminste ook nog iets). Uiteraard vanuit het bruggenhoofd het Oekraïense leger in de rug aanvallen en trachten de opmarsroute voor de Russische troepen vanuit de Donbas in handen te krijgen. Uiteraard tegelijkertijd met alle militaire middelen vanuit de Donbas oprukken richting Cherson en door naar Odessa. Oekraïne is dan afgesloten van de Zwarte Zee. Tevens de aanval inzetten vanuit Belarus (Wit-Rusland) richting Kiev en dit vermeesteren.
Maar gaat dit lukken? President Joe Biden heeft gezegd dat Vladimir Poetin deze oorlog niet mag winnen. Als hij ongelijk krijgt kan Joe Biden inpakken (zijn spulletjes in het Witte Huis).
Mochten alle mogelijke militaire acties mislukken dan rest Vladimir Poetin niet veel anders dan tactische kernwapens in te zetten. Zou hij dat aandurven? Tja, veel keus heeft hij niet en terug kan hij sowieso niet. Maar ja, dan heb je de poppen pas echt goed aan het dansen.
Aan al mijn geopperde ideeën zitten mitsen en maren vast. Het is net een schaakspel, Joe Biden speelt met wit, Vladimir Poetin met zwart en Oekraïne is het schaakbord. Overigens, deze metafoor heb ik gelezen in een boek van Pieter Waterdrinker.
Ok, 20 januari hebben rond de vijftig landen hun vergadering in het Duitse Ramstein afgerond. Ai, de vliegbasis Ramstein is een Amerikaanse/NAVO vliegbasis, onderdeel van de 3rd Air Force van de United States Air Force (Amerikaanse luchtmacht). Ramstein is tevens het hoofdkwartier van het European Command HQUSEUCOM en het NAV-hoofdkwartier Air Component Command Ramstein (ACC – Ramstein). Hm, deze locatie geeft wel te denken. Had men niet beter kunnen vergaderen op een neutrale locatie?
In Davos bijvoorbeeld?
Overigens, vanuit de VS loopt een glasvezelkabel naar de vliegbasis Ramstein, via deze kabel worden o.a. drones bestuurd. Deze drones zijn operatief in het Midden-Oosten en Afrika (en Oekraïne?).
Over veel waren de vijftig landen het eens, maar Duitsland bleef de levering van Leopard 2 tanks blokkeren. De eenheid die Oekraïnes bondgenoten hadden willen uitstralen richting het Kremlin kwam niet van de grond.
Een mislukking kan de bijeenkomst in Ramstein van deze vijftig landen niet genoemd worden. Onder andere werd gepraat over de levering van (zware) wapens voor Oekraïne. Dat land heeft het op dit moment aan het front zeer zwaar te verduren in de provincies Donetsk en Zaporizha. En het ergste moet nog komen, omdat Rusland zich opmaakt voor een groot offensief ergens in de komende maanden, zo luidt de algemene verwachting. Veel zware wapens krijgt Oekraïne. Maar niet de felbegeerde Leopard 2 tanks van Duitse makelij, nog niet althans. Tanks, dat is wat we het hardste nodig hebben, zo had de Oekraïense president Zelenski van tevoren gezegd. En: het is ‘in uw macht’ om ze te leveren. ‘Er zijn tijden dat we niet moeten aarzelen of vergelijken’, dat iemand zegt ‘Ik zal tanks geven als iemand anders ook tanks deelt’, zei Zelenski.
Met die opmerking had Zelenski Duitsland op het oog. Weliswaar krijgt Oekraïne veertien Britse Challenger tanks, maar van de Duitse Leopard tanks zijn er veel meer – tweeduizend – in omloop bij Europese landen. Ze zijn niet alleen zeer effectief, maar ook relatief makkelijk te onderhouden. Tot zover de vergadering in Ramstein.
De Verenigde Staten en hun bondgenoten hebben de levering van (pantser)voertuigen aan Oekraïne opgevoerd uit bezorgdheid over een mogelijk Russisch lente-offensief.
Hierna volgt een (niet volledige) lijst van de voertuigen die regeringen hebben gestuurd of hebben toegezegd naar Oekraïne te sturen, gebaseerd op bronnen zoals rapporten van Reuters en overheids-websites. De details die landen over hun steun bekendmaken, varieert.
Verenigde Staten
M2A2 Bradley Fighting Vehicle:
– een gepantserd infanteriegevechtsvoertuig op rupsbanden voorzien van een 25 mm kanon dat naast drie bemanningsleden tot zeven soldaten kan vervoeren. De Verenigde Staten zeiden in januari dat zij er 109 zouden sturen.

M2A2 Bradley

M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS):
– een voertuig op wielen dat meerdere raketten kan afvuren. Washington heeft er 38 toegezegd.

HIMARS

M109A6 Paladin:
– een zelfrijdende gepantserde houwitser op rupsbanden met een 155 mm kanon. Washington heeft er 18 toegezegd.

Paladin

Mine-Resistant Ambush Protected (MRAP) voertuig:
– een troepentransport voertuig op wielen met een V-vormige romp om de impact van antitankmijnen te verminderen. Washington heeft er 200 toegezegd.

MRAP

Stryker:
– een gepantserd voertuig op wielen dat kan worden geconfigureerd om van alles aan te kunnen, van het vervoeren van infanterie tot medische evacuaties aan toe. Washington heeft er 90 toegezegd.

Stryker

M113:
– een gepantserd voertuig op rupsbanden dat kan worden uitgerust met een reeks wapens, vaak een zwaar machinegeweer. Washington heeft er 300 toegezegd.

M113

M1117:
– een gepantserd veiligheidsvoertuig op wielen met een antitankmijn bestendige romp. Washington er 250 toegezegd.

M1117

High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle (HMMWV), beter bekend als de ‘Humvee’ of ‘Hummer’:
– een lichtgewicht voertuig met vierwielaandrijving dat een hoofd uitrustingsstuk is van het Amerikaanse leger. Washington heeft er meer dan 1300 toegezegd.

Humvee’s

Daarnaast hebben de Verenigde Staten toegezegd een groot aantal andere voertuigen te sturen die kunnen worden gebruikt om wapens te vervoeren, munitie te bevoorraden of als commando- en ondersteuningsvoertuig kunnen fungeren.
Het Amerikaanse steunpakket omvatte tot dusver ook de levering van 45 gerenoveerde T-72B’s, een tank uit het Sovjettijdperk.
Duitsland
Panzerhaubitze 2000:
– een gepantserde zelfrijdende houwitser op rupsbanden met een 155 mm kanon.
Berlijn heeft er 14 toegezegd in een gezamenlijk project met Nederland.

Panzerhaubitze 2000

Zuzana:
– een gepantserde zelfrijdende houwitser op wielen met een 155 mm kanon. Berlijn heeft toegezegd er 16 te sturen in het kader van een gezamenlijk project met Denemarken en Noorwegen.

Zuzana

RCH 155:
– een gepantserde zelfrijdende houwitser op wielen met een 155 mm kanon. Berlijn heeft er 18 toegezegd.

RCH 155

Marder:
– een gepantserd infanteriegevechtsvoertuig op rupsbanden met een 20 mm kanon en MILAN antitankraketwerpers. Berlijn zei in januari dat het er eind maart 40 wilde sturen.

Marder’s

Mine-Resistant Ambush Protected (MRAP) Dingo:
– een zwaar gepantserd infanterievoertuig op wielen. Berlijn heeft er 50 toegezegd.

Dingo

M113:
– een gepantserd personeelstransportvoertuig. Berlijn stuurt er 54.

M113

Daarnaast heeft Duitsland toegezegd een reeks vrachtwagens, gepantserde bergings- en medische voertuigen en andere infanterievoertuigen te sturen.
Groot-Britannië
Challenger 2 tank:
– een tank met een 120 mm kanon. Londen heeft er 14 toegezegd.

Challenger 2

AS90:
– een gepantserd voertuig op rupsbanden met een 155 mm kanon. Londen heeft gezegd dat het aanvankelijk een batterij van acht stukken zal leveren.

AS90

Bulldog FV432:
– een gepantserd personeelsvoertuig op rupsbanden dat kan worden geconfigureerd om infanterie te vervoeren, als ambulance te dienen of voor andere doeleinden kan worden gebruikt. Groot-Brittannië heeft geen aantal gespecificeerd.

Bulldog FV432

Bovendien zei de minister van Defensie in januari dat het laatste pakket van Groot-Brittannië ‘nog honderden gepantserde en andersoortige voertuigen zal omvatten’.
Frankrijk
AMX 10-RC:
– een gepantserd gevechtsvoertuig met een soortgelijk profiel als een tank, maar met wielen in plaats van rupsbanden en vaak omschreven als een tankvernietiger. Parijs zei in januari dat het binnen twee maanden een onbepaald aantal zou sturen.

AMX 10-RC

Caesar:
– een zelfrijdende houwitser op wielen met een 155 mm kanon. Parijs heeft er 18 gestuurd en zei vorig jaar dat het er meer kon sturen.

Caesar

Polen
Leopard 2A6 gevechtstank:
– een in Duitsland gebouwde gevechtstank die een van de meest gebruikte in het Westen is. Warschau heeft gezegd dat het bereid is 14 tanks te sturen eventueel zonder toestemming van Berlijn voor wederuitvoer. ‘We zullen niet toekijken hoe Oekraïne doodbloedt’, zei premier Mateusz Morawiecki. Het land heeft er in totaal zo’n 250.

Leopard 2A6

T-72:
– een tank uit het Sovjettijdperk, die nog steeds in gebruik is bij legers in Oost-Europa, die in de invloedssfeer van de Sovjet-Unie lagen en andere landen in de wereld. Poolse media hebben gemeld dat Warschau er meer dan 200 naar Oekraïne heeft gestuurd.

T-72

Daarnaast heeft Polen ook 42 infanteriegevechtsvoertuigen gestuurd.
Slowakije
BVP-1:
– een licht amfibisch gepantserd infanteriegevechtsvoertuig op rupsbanden uitgerust met een 73 mm kanon. Slowakije heeft er 30 gestuurd.

BVP-1

Zweden
Archer Artillery System:
– een zelfrijdend kanon van 155 mm. Het is niet duidelijk hoeveel Stockholm er zal sturen.

Archer

Combat Vehicle 90, of Type 90:
– een gepantserd infanteriegevechtsvoertuig op rupsbanden, uitgerust met een 40 mm automatisch kanon. Stockholm heeft er 50 toegezegd.

Combat Vehicle 90

Denemarken
Caesar:
een zelfrijdende houwitser op wielen met een 155 mm kanon. Kopenhagen heeft er 19 toegezegd.

Caesar

Canada
Senator:
– een gepantserd personeelstransportvoertuig (APC) op wielen. Canada heeft er 200 toegezegd.

Senator

Nederland
– twee Patriot lanceerinrichtingen en een aantal raketten.
Op zaterdag 21 januari gaat het nog steeds over het leveren van de Leopard 2 tank. Daarbij staat de vraag centraal: geeft Duitsland toestemming om Leopard 2 tanks naar Oekraïne te sturen?
Vooralsnog blijven de Duitsers aarzelen. Er ligt immense druk op het land, omdat meerdere landen hun in Duitsland gemaakte tanks willen schenken aan Kiev. Maar daarvoor hebben ze toestemming nodig van Duitsland.
Wat dat betreft lijkt er een patstelling te ontstaan. Duitse media melden dat bondskanselier Olaf Scholz pas Leopard 2 tanks wil leveren als de Verenigde Staten ook tanks aan Oekraïne leveren. En juist dat land wil voorlopig nog geen tanks leveren, schrijft persbureau Reuters op basis van bronnen.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky blijft ondanks de tegenvaller strijdlustig.
‘We moeten blijven vechten en elke dag duidelijk maken dat die tanks noodzakelijk zijn’.
Het Nederlandse kabinet wil als het moet nog een stap verdergaan dan tanks, zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) donderdag bij een Kamerdebat. ‘Als Kiev om F-16 jachtvliegtuigen vraagt, zullen wij dat overwegen’, aldus Hoekstra.
Premier Mark Rutte zei later op de dag dat F-16’s nu ‘niet aan de orde’ zijn. Het gaat om een ‘heel grote stap, die verder gaat dan tanks’, zo zei hij op de wekelijkse persconferentie na de ministerraad.
Overigens, mijns inziens heeft Oekraïne meer baat bij de A-10 Thunderbolt II (Warthog) in plaats van de F16. De A-10 is een tankkiller en uitermate geschikt voor ‘Close Air Support’. Ik heb die dingen in actie gezien en het ziet er bizar uit. Het geluid van het zeven-loops 30 mm roterend kanon is indrukwekkend.

A-10 Thunderbolt II (Warthog)

Het kabinet wil wél een financiële bijdrage leveren om uiteindelijk Leopard 2 tanks naar Oekraïne te sturen. Eerder stuurde Nederland al samen met de VS en Tsjechië T-72-tanks naar het land.
Daarnaast gaat Defensie twee lanceerinrichtingen en een aantal raketten van het Patriot-luchtafweersysteem leveren, maakte minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend.
Duitsland en de VS helpen mee met de levering. Ook gaat Nederland Oekraïense militairen trainen om het hypermoderne systeem te gebruiken. Een Patriot-systeem bestaat uit een radar voor doelopsporing, een vuurleidingscentrale en meerdere lanceerinrichtingen. Hiermee kunnen ballistische raketten, helikopters en vliegtuigen uit de lucht worden geschoten. Het wapensysteem kan 20 kilometer hoog en 60 kilometer ver komen.

Patriot

Oekraïne kan zeker 3 miljard euro aan militaire steun tegemoetzien
Vanuit andere landen kan Oekraïne ook veel militaire steun tegemoetzien. Ondanks de massale steun willen Amerikaanse militaire experts dat Oekraïne nog niet aan een nieuw offensief begint. ‘Wacht tot alle steun is binnengekomen en de militairen zijn getraind’, zeggen bronnen tegen Reuters.
Volgens de Amerikanen zal het Oekraïne sowieso niet lukken om Rusland dit jaar uit Oekraïne te verdrijven. ‘Deze oorlog zal uiteindelijk aan de onderhandelingstafel worden beslist.’
Het Kremlin reageert vrij laatdunkend. Volgens de Russen gaan de westerse tanks niets aan de uitkomst van de oorlog veranderen. ‘Het Westen heeft last van een illusie waarin het denkt dat Oekraïne Rusland kan verslaan. Het moet het belang van zulk materieel niet overschatten.’
Rusland zegt zelf weer een dorp in de omgeving van Bakhmut in de Donetsk-regio te hebben veroverd. Het zou gaan om Klishchiivka, ten zuiden van Bakhmut.
Eerder beweerden de Russen de ruïnes van de weggevaagde stad Soledar al te hebben ingenomen. Die plaats ligt ten noorden van Bakhmut, waarmee de Russen langzaam maar zeker de plek waar ze al maanden om vechten weten te omsingelen.

De vernietiging van Soledar is op satellietbeelden te zien

Op woensdag 25 januari wordt bekend dat onderstaande landen waarschijnlijk tanks aan Oekraïne leveren.
Duitsland:
Duitsland wil zo snel mogelijk 14 Leopard 2A6-tanks aan Oekraïne leveren. Die variant is ruim 60 ton zwaar en een van de modernste versies van de Leopard.
De Duitsers leveren ook munitie, trainen Oekraïners om de tanks te gebruiken en bieden aan om ze te helpen onderhouden.
Hoeveel Leopard 2 tanks zijn eigenlijk in omloop? Volgens persbureau AP zijn er in Europa én Canada ruim 2.000 Leopard 2 tanks. In heel de wereld zouden er zo’n 3.500 zijn.
Nederland:
Nederland denkt er serieus over na om 18 Leopard 2 tanks aan Kiev te schenken. Ons land leaset er momenteel 18 van Duitsland. Premier Mark Rutte overweegt om die tanks aan te kopen en direct naar Oekraïne te sturen.
Nederland behoort tot de landen die het meeste militair materieel aan Kiev leveren.
Eerder zegde het samen met bondgenoten een Patriot-luchtafweersysteem en tientallen
T-72 tanks toe. De militaire steun loopt in de honderden miljoenen euro’s en dit jaar is opnieuw 2,5 miljard euro gereserveerd voor Oekraïne.
Finland:
Finland kocht in 2014 nog ruim 100 Leopard 2 tanks van Nederland. Nu gaat het een ‘bescheiden aantal’ aan Oekraïne geven. De Finse regering heeft nog niet gezegd om hoeveel tanks het gaat. ‘We kunnen geen al te grote levering doen, omdat we nog geen lid zijn van de NAVO en dus onze eigen verdediging op orde moeten houden.’
Portugal:
Volgens Portugese media wil het land 4 van zijn 37 Leopard 2 tanks aan Oekraïne overhandigen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat daar op korte termijn meer tanks bijkomen: van de 37 tanks zijn er namelijk maar 12 gevechtsklaar.
Spanje:
Spanje heeft liefst 108 Leopard 2A4 tanks, waarvan de helft gevechtsklaar is. De regering is blij met het Duitse besluit dat het die voertuigen nu naar Oekraïne mag sturen.
Hoeveel het er worden, wordt in de komende dagen besproken.
Noorwegen:
De Noren sturen Leopard 2 tanks naar Oekraïne. Hoeveel precies, is nog niet bekendgemaakt, maar Noorse media reppen over 2 exemplaren. Het land beschikt over in totaal 36 van die tanks. Het is niet duidelijk of deze allemaal gevechtsklaar zijn.

Leopard 2A6-tank,

De Verenigde Staten:
President Joe Biden heeft bekendgemaakt dat er 31 M1 Abrams tanks naar Oekraïne gaan. Daar zag het lang niet naar uit, omdat de Amerikanen dachten dat hun M1 Abrams tanks te duur in gebruik waren en lastig te onderhouden.

M1 Abrams

Nou, tot zover voorlopig. Ik maak mij zorgen om niet te zeggen heel veel zorgen!
De deskundigen laten zich daar niet of nauwelijks over uit, maar we scheren langs het randje van een complete kernwapen-oorlog!!
Ok, tot zover. Nu gaan we beginnen met het bezoek aan het Museum Volkenkunde.
Dat bezochten we al eens eerder, maar elke keer steek ik toch weer wat op.
Het hele museum bekijken is geen optie, daarvoor staat er te veel. We moeten dus een keuze maken. Overigens, ik vraag mij af in hoeverre het tentoongestelde valt onder ‘roofkunst’.
We beginnen met Indonesië. Ik laat de teksten en de foto’s voor zichzelf spreken. De afdeling Azië. Niet alle items zijn voorzien van informatie, toch laat ik de teksten en de foto’s voor zichzelf spreken.We gaan verder met de afdeling Afrika, gevolgd door Suriname en daarna de Maya’s, Azteken en Inca’s.Noord-Amerika is aan de beurt.Als laatste Japan en Korea.Ai, Deshima, daar zijn we in 2017 geweest. U kunt het verslag met foto’s vinden op mijn site.De maquette van Deshima. Heel groot is het niet. Als u in de buurt bent dan is een bezoek een aanrader. Zoals is te lezen, Deshima is zo goed als helemaal opnieuw opgebouwd.De Samurai, een soort Japanse adel.Ok, we lopen uit de tijd. Er is nog veel meer te zien, maar we laten het hierbij.
Live muziek is er ook, maar we zijn niet in de gelegenheid om te vragen welke muziek gespeeld en gezongen wordt, maar het klinkt Cubaans.In een zijzaaltje staan (zitten) deze Boeddha beelden. Brengen ze ons een groet?Tegen vijven lopen we naar ons hotel ‘Best Western’ (http://www.bestwesterncityhotelleiden.nl) en checken in. We hebben hier al eens eerder overnacht. Hoewel, we kregen een mail dat het geen ‘Best Western’ meer is. Het bord hangt er nog wel, maar navragen doe ik het bij inchecken niet.Nou, we zitten strak op schema, om halfzes hebben we gereserveerd bij restaurant
‘De Engelenbak’. Het is schuin tegenover het hotel, dat scheelt. Kijk, daar is het.Heel groot is het restaurant niet en al snel loopt het helemaal vol. Kijk, een detail van de wijnkaart.Ik ga voor de bovenste, een Fontanet Pays d’Oc Les Terrasses Rouge. Prima, dit wijntje is helderrood van kleur, jeugdig, fris en kruidig van geur van onder meer kersen. De smaak is heerlijk sappig, maar heeft ook een licht pittige finale.De Amuse is een krokantje van rijst.Van de voorgerechten kiezen we de Doperwt-posteleinsoep. Nou, die gaat er na zo’n zware dag wel in.Als tussengerecht krijgen we een Japanse miso soep geserveerd (van het huis). Miso is een pasta van bruine of witte rijst en sojabonen. Door deze te fermenteren krijg je een gezond en lekker product. Nou, klopt!Van de hoofdgerechten kies ik de Eendenborst. Orchideetje gaat voor de Heilbot, beide gerechten smaken prima.Van de desserts kies ik de Perenfrangipane en Orchideetje de English Mud Pie.De Perenfrangipane valt mij tegen, de English Mud Pie – waar ik een stukje van mag proeven – bevalt mij veel beter. Maar ja, alles is een kwestie van smaak.Het is bij halfacht, we rekenen af – de rekening valt mij erg mee, ze hebben gewoon tweemaal het zogeheten Theatermenu gerekend – en we steken over naar ons hotel. Precies op tijd voor het journaal. We bereiden op de kamer een beker thee, dat kan hier. Douchen en onder de wol. Morgen weer een drukke dag.