Sneek (aug 2017)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws.
Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons mini-arrangement doorgebracht in:
Sneek en Oudega in Friesland van
zaterdag 12 augustus t/m zondag 13 augustus 2017

Zaterdag 12 augustus 2017
Sneek
Om acht uur (in de vroege ochtend) zet ik de papierkratten op straat. Daarna gaan de weekendtassen in de auto. Het miezert iets, zo te zien. Het blijft vandaag regenachtig, je doet er niets aan. Morgen wordt er beter weer verwacht.
Overigens, ik heb weer een aantal artikelen geplaatst betreffende het Israëlisch <> Palestijns conflict in mijn Israëlverslag van maart 2016 op pagina 12.
Ik lees in mijn aantekeningen dat POTAS Noord-Korea dreigt met hel en verdoemenis.
Wie is POTAS nu weer? Het begrip komt me vagelijk bekend voor. Heeft het iets met BRUTUS te maken, u weet wel die Romeinse senator bekend van de samenzwering tegen Julius Ceasar, die daarbij de dood vond?
Wacht, POTAS is de afkorting van: ‘President of the United States’. Walter Philips is POTAS als afkorting sinds 1879 gaan gebruiken in telegrammen. Tja, een telegram wordt in Morse-code verzonden en het scheelt dus een groot aantal letters.
Hm, toentertijd hebben we Saddam Hoessein en Khadaffi getrakteerd op bommen en granaten, maar we zijn van de regen in de drup geraakt. Stel dat we in 1933 Hitler hadden aangepakt? Maar ja, ook onze eigen minister-president Hendrikus Colijn – zeker een ijzervreter – liet zich op het verkeerde been zetten en verklaarde in een radiotoespraak op 11 maart 1936 dat de luisteraars ‘rustig konden gaan slapen’. Overigens, velen denken dat Colijn deze uitspraak deed vlak voor de inval van de Duitsers in 1940. Dat is een misverstand!
Tja, ook de Britse premier Chamberlain tuinde erin toen hij met Hitler in 1938 een vredesverdrag sloot. ‘Peace for our Time’, verklaarde Chamberlain toen hij uit het vliegtuig stapte.
Die Kim Jung Un is natuurlijk compleet krankzinnig, maar het is misschien beter om hem in zijn sop te laten gaarkoken. Vandaag of morgen grijpen zijn generaals hem bij zijn kladden. Bovendien, die houtje-touwtje ballistische raketten van hem schiet een Patriot zo uit de lucht. Als ik Donald Trump was, zou ik me niet druk maken. Is er nog meer gebeurd?
Zo te lezen in de digitale Elsevier zijn er nog zo’n 2.000 IS-strijders aanwezig in Raqqa.
Ik vraag me af hoe ze dat zo precies weten. Krijgt die Amerikaanse gezant de appéllijsten toegezonden? Ontsnappen is niet mogelijk, de Turks-Syrische grens is hermetisch afgesloten.
Na drie weken vakantie zijn op 9 augustus de besprekingen weer begonnen tussen de VVD, het CDA, D66 en de ChristenUnie. Het gaat onder leiding van Gerrit Zalm. Tja, mijn gedroomde combinatie is het niet.
Nou, ’t is weer raak! Ook op 9 augustus reed een man in een BMW in op militairen, die net hun Franse kazerne verlieten om te gaan patrouilleren. Zes militairen raakten gewond, waarvan twee ernstig. De dader is neergeschoten op de A16, noord van Parijs. Hij werd getroffen door vijf kogels. Het zou mij meevallen als deze man dat overleefd.
De ‘Fipronil’ affaire loopt al een paar weken. Bloedluizen kunnen slecht tegen Fipronil en het is dus een probaat middel om kippenstallen te ontsmetten. Helaas, het spul is giftig en daarom verboden. Nu blijkt dat al in november 2016 in België Fipronil in Nederlandse eieren is aangetroffen. Deze informatie is met Nederland gedeeld! Heeft de Voedsel- en Warenautoriteit dit onder de pet gehouden? Ai, dit muisje gaat nog een staartje krijgen!
In Nederland gaan koppen rollen! Sowieso heeft de ‘kipindustrie’ al voor tientallen miljoenen euro’s schade geleden.
Gisteren – 11 augustus – las ik op ‘NU’ dat de onderhandelaars van een nieuw kabinet vorderingen hebben gemaakt. Maar ook: ‘Eerder deze week werd duidelijk dat de formatie worstelt met principiële vraagstukken als abortus, euthanasie en wietbeleid. D66 en Christenunie staan op deze punten lijnrecht tegenover elkaar. Segers is niet van plan compromissen te sluiten op zijn principes, zei hij woensdag’.
Tegen halfelf rijden we weg en een dik uur later bereiken we Sneek. Onderweg kregen we de ene na de andere hoosbui te verwerken!
Tot onze verbazing is het in Sneek droog en er komt een zonnetje door. We parkeren de auto en lopen naar de Waterpoort. Ik begin met een foto van het informatieve bordje.Ik ben hier eerder geweest, namelijk tijdens het lopen van het Groot-Frieslandpad in oktober 2016. Toentertijd waren er vrijwilligers, die ons overhaalden om binnen een kijkje te nemen.Vanaf de Waterpoort is er een mooi uitzicht.Langs dit watertje (tot de 20e eeuw was het breder zodat skûtsjes hier konden aanleggen) lopen we naar het Fries Scheepvaartmuseum waar de VVV is gevestigd. Daar kopen we de stadswandeling Sneek. Het Scheepvaartmuseum zelf bezoeken we niet. Trouwens, we vragen een beetje plagerig waar we het ‘cafeetje van Sneek’ kunnen vinden. U weet wel, dat cafeetje uit het liedje van Drs. P. uit 1973. Tot mijn verbazing zegt de VVV-medewerkster dat het café wel degelijk bestaan heeft en was gelegen achter de Stadsherberg Sneek. Het is afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw.Iets verder is de winkel van weduwe Joustra (http://weduwejoustra.nl/home).In de winkel worden we hartelijk welkom geheten en uitgenodigd om rond te kijken.We beklimmen de trap en komen op de zolder, die ingericht is als museum én proeflokaal. Tjonge, dat ziet er toch wel bijzonder nostalgisch uit! Dat klopt ook wel, want sinds 1864 wordt in dit pand de beroemde Beerenburg bereid. Inmiddels door de zesde generatie. Maar ja, Beerenburg is niet zo mijn drankje, maar er staan hier nog een aantal likeuren om te proeven. Dat kost €1,- per glas, eerlijk afrekenen in het busje. Ik proef een Oud Hollandsche likeur en die smaakt zeker niet verkeerd.Ook de huiskamer is een bezoek waard.Mooi, we lopen verder en komen terecht op een klein pleintje. Hier heeft voorheen de suikerwerkfabriek gestaan, die bekend is van de KING-pepermunt. Hadden ze die rollen pepermunt niet iets verder kunnen plaatsen? Dan had ik ze er helemaal opgekregen.
De huidige pepermuntfabriek staat aan de Oude Oppenhuizerweg in Sneek.In de Wijde Burgstraat staat het standbeeld De Lapkepoepen. De Duitse textielverkopers Clemens en August Brenninkmeijer (stichters van de C&A) openden in 1841 hun eerste confectiewinkel in Sneek. Ik ‘leen’ deze foto maar even van internet, want het was erg druk met winkelend publiek.Dit pand valt mij op, maar er zijn geen bijzonderheden te lezen in het gidsje.De straat is wat smal en ik heb mijn Fish-eye lens niet meegenomen. Dit is het Old Burgerweeshuis.De stadswandeling verwijst ons naar een doorgang, dan een hek en dan een onderdoorgang. Kijk, hier is gefeest! We laten ons vertellen dat vorige week de ‘Sneekweek’ is georganiseerd. Maar de middenstand investeert steeds meer in feesttenten met optredens van artiesten. Om eruit te halen wat erin zit wordt de ‘Sneekweek’ gewoon met een aantal dagen verlengd.Ai, we kunnen hier niet verder, dus met een omweg komen we uit aan de voorzijde van het stadhuis.Aan de Kerkgracht passeren we het Cultuur Kwartier Sneek. Rechts van ons is het Theater Sneek te zien.Op het Oud Kerkhof staat de Martinikerk. Konden ze die hoogwerker nu niet eens elders parkeren?Zo’n ‘klokhuis’ heb ik nog nergens gezien. Is een fietsenstalling – uit beeld – geen idee?Het is even zoeken, maar dan vinden we toch de gedenksteen voor de gevallen Canadezen. Is hier gevochten? Nee, maar wel bij de Afsluitdijk. Ik lees:
De militairen maakten deel uit van The Queen’s Own Rifles of Canada. Zij sneuvelden op 15 en 16 april 1945 tijdens krijgshandelingen in de omgeving van het dorp Wons, bij de Afsluitdijk. De compagnie waarvan zij deel uitmaakten, kwam te hulp bij het tegenhouden van Duitse troepen die vanuit Noord-Holland via de Afsluitdijk naar Friesland optrokken. Dankzij het optreden van de Canadese strijders is voorkomen dat er in de stad Sneek straatgevechten plaatsvonden. Op 17 april 1945 zijn de gesneuvelde militairen begraven op de Algemene begraafplaats te Sneek en op 25 maart 1946 herbegraven op het Canadese ereveld te Holten.Hier vlakbij bevindt zich de ingang van de Martinikerk mét een informatiebordje.De Martinikerk is open en er zijn vrijwiligers aanwezig om vragen te beantwoorden.
Het orgel – het tweede – werd gebouwd in 1771 door de Duitse orgelbouwer Arp Schnitger.Door het groeiend kerkbezoek werd in 1870 het oude meubilair verwijderd en een rond bankenplan geplaatst. Sowieso is de kerk sober uitgevoerd, in 1580 ging de katholieke kerk over in protestantse handen als gevolg van de Reformatie. Alle altaren, beelden en verdere roomse aankleding werden verwijderd.Op het Schaapmarktplein staat het standbeeld van Mr. Pieter Sjoerds Gerbrandy (1885 – 1961). Hij was minister-president van Nederland gedurende WO-II. Gerbrandy vluchtte op 13 mei 1940 met het kabinet naar Londen (hij was minister van justitie in het kabinet De Geer). In september werd hij door Koningin Wilhelmina eigenhandig benoemd tot premier. Koningin Wilhelmina ‘pruimde’ minister-president Dirk Jan De Geer niet, gezien zijn defaitistische houding. Trouwens, Gerbrandy was in 1947/1948 nauw betrokken bij een staatsgreep teneinde het kabinet Beel af te zetten. Een aantal prominenten (generaal Kruls, generaal Spoor, generaal Winkelman, admiraal Helfrich, Erik Hazelhoff Roelfzema en anderen) waren zeer verbolgen over de gang van zaken met betrekking tot de besprekingen die zouden moeten leiden tot de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië.
De plannen voor de staatsgreep lekten uit en er kwam niets meer van. Tja, generaal Spoor is in 1949 onder verdachte omstandigheden overleden, dat geeft te denken. Dat lees ik nergens, maar in hoeverre was Koningin Wilhelmina op de hoogte? En prins Bernhard? Verdacht vind ik het, dat het toentertijd bij wat kamervragen is gebleven.Het weer is aardig opgeknapt en de terrassen zitten vol. Vanmorgen hebben we de KMA genuttigd in Brownies&downieS (hier werken mensen met een verstandelijke beperking), nu genieten we de koffie/thee in restaurant ‘Stoof’. Wij zijn niet zo van die ‘terrasdieren’.We lopen weer verder en komen – toevallig – langs een winkel met voorleesboeken. Orchideetje is voorlees-oma en hier kan zij haar collectie voorleesboeken aanvullen.We zijn rond, op het Fluithuis na.Kijk, markering van het Elfstedenpad. Als het goed is, wordt de wandeling in september gepresenteerd.Vanaf de Waterpoort bekijken we de drukte op ‘De Geau’.We lopen naar de parkeergarage en komen langs de Stadsherberg. Daarachter moet dus ergens het ‘cafeetje van Sneek’ zijn geweest. Overigens, de Stadsherberg verhuurt ook kamers, maar wij hebben geboekt bij het Stadslogement Westersingel (http://www.logementsneek.nl). Kijk, daar is het!We worden hartelijk ontvangen en we horen dat Pieter Gerbrandy in dit pand zijn advocatenpraktijk heeft uitgeoefend. Tjonge, het is nog een historisch pand ook!
We krijgen een mooie kamer van alle gemakken voorzien. WiFi draait als een speer, daar ben ik wel blij mee.
Tegen zessen lopen we Sneek in. Het centrum is vlakbij. Tja, op alle terrassen zitten mensen aan de frites en de gehaktballen. Het doet me aan voedertijd denken in een dierentuin. De restaurants in het centrum zitten aardig vol, dat betekent mogelijk lang wachten op bediening. Nee, het staat ons hier niet aan. Iets terug zagen we restaurant ‘De Kastanje’. Kleinschalig, net iets voor ons. Daar gaan we kijken. Tot mijn verbijstering zijn nagenoeg alle tafels gereserveerd, maar in de tuin is nog een tafel vrij.Ik ben bang dat we daar wegwaaien, maar de tuin is geheel afgedekt met parasols (en voorzien van terrasbranders). Prima dus.De amuse komt door. Het is panacotta van gegrilde paprika, crème van limoen en popcorn van aardappel. De bestelde Spaanse huiswijn – een tempranillo – smaakt buitengewoon goed.Het broodplankje komt door. Tjonge, dit is gewoon een heel goed restaurant! Zouden ze een Michelin-ster hebben? Nee, want dan krijg je linnen servetten, design bestek en design wijnglazen. Maar het bedienend personeel is deskundig en beleefd.
Sowieso smaakt het brood met de bijpassende sausjes prima, maar we hadden dan ook wel (erge) trek.Ik heb spare-ribs besteld, soms valt dat tegen omdat de ribbetjes niet voldoende zijn voorgekookt. Hier hebben ze het prima voor elkaar, hulde!
De warme groente, de Roseval aardappelen in de schil gekookt en de salade is 100%.
Op de keukenbrigade moeten ze zuinig zijn.De portie is groot, voor een nagerecht hebben we geen plaats meer. We rekenen om halfacht af, de rekening valt mij erg mee. We hebben voor een ‘ster’ gegeten! Klasse!
We lopen terug naar onze B&B en lezen nog wat. Op de TV is atletiek, dat boeit mij niet.

Zondag 13 augustus 2017
Oudega
Om negen uur genieten we het ontbijt. Dat is hier prima voor elkaar. We rekenen af en nemen afscheid. Wie weet ‘tot ziens’. We zetten de weekendtassen in de auto en rijden naar Oudega. Naar de watersportcamping ‘de Bearshoeke’. Familie van ons hebben hier de caravan staan.Ooit heb ik overwogen om een caravan te kopen en daarmee rond te gaan trekken.
Maar eigenlijk is het niet zo mijn ‘ding’. En van Orchideetje ook niet, dus dat komt goed uit. Maar ’t is prachtig weer en zo voor de caravan met KMA is het prachtig.Na de KMA lopen we een rondje over de camping. Het meer – de Oudegaaster Brekken – en het strandje liggen er mooi bij. Hier is het goed uit te houden.En in de jachthaven kun je je scheepje kwijt.We lopen het piepkleine dorpje Oudega in. In Oudega staat de Ankertsjerke van de Protestantse gemeente uit 1755.We genieten de lunch op de camping bestaande uit prima brood én omelet. Is de omelet Fipronil vrij? Ach, er wordt nu zoveel ophef gemaakt, maar mij zijn geen berichten bekend van grote aantallen mensen die zijn overleden danwel doodziek in het ziekenhuis liggen. Het valt met die giftigheid van Fipronil wel mee, denk ik.
Rond drie uur rijden we naar huis. We hebben er een prachtig weekend opzitten. Logement Sneek, Jan en Wiene: bedankt!