Scheepvaartmuseum (nov 2024)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons bezoek aan Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Reisverslag Het Scheepvaartmuseum Amsterdam
Zondag 24 november 2024

Zondag 24 november 2024
Amsterdam
Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik nog nooit een bezoek heb gebracht aan
Het Scheepvaartmuseum Amsterdam. Altijd dacht ik: ‘dat komt mettertijd wel’.
Sowieso is Het Scheepvaartmuseum van 2007-2011 gesloten geweest vanwege een renovatie. Maar nu gaat het er echt van komen.
Maar eerst de situatie in Israël, Oekraïne én de Amerikaanse verkiezingen.
Wilt u meteen naar het reisverslag, klik dan op pagina 2.Ai, ik moet bekennen dat ik de oorlog in de Oekraïne de laatste tijd niet meer intensief gevolgd heb. Tja, Poetin (Zelensky ook), raakt door zijn militairen heen. Hoe het er economisch voorstaat weet eigenlijk niemand. Poetin grijpt steeds meer naar terreur, hij kan eigenlijk niet anders en terug al helemaal niet.
De oorlog van Hamas en Hezbollah tegen Israël is niet voorbij. En als hij voorbij is dan wachten we op de volgende confrontatie.
Maar nu de verkiezingsoverwinning van Donald Trump. Hoewel op 6 november nog niet alle stemmen zijn geteld heeft Trump al de 270 benodigde kiesmannen binnengehaald. Democraat Kamala Harris blijft voorlopig steken op 224 kiesmannen. Daarmee stevent Trump af op een overtuigende overwinning. Daarmee wordt hij de 47e president van het land. Ik had het echt niet verwacht, ik ging ervan uit dat Kamala Harris ruim zou winnen.
Vooraf was al bekend dat de verkiezingen zouden worden beslist in de zeven swing states. Gedurende de nacht van 5 op 6 november werd al snel duidelijk dat Trump in bijna al deze staten een voorsprong had en beter presteerde dan de peilingen aangaven.
Trump sleepte al vroeg in de ochtend de swing states Georgia en North Carolina binnen. Nadat ook Pennsylvania werd toegekend aan Trump, kon hem de overwinning niet meer ontgaan. Kort daarna feliciteerden de eerste wereldleiders Trump al met de verkiezingsoverwinning. Wisconsin (10 kiesmannen) bracht hem uiteindelijk boven de 270 kiesmannen.
Ook in de andere swing states, Michigan, Arizona en Nevada stevent Trump af op de overwinning. Harris wist alleen in de traditionele ‘blauwe’ staten kiesmannen binnen te halen. In vergelijking met vier jaar geleden verliezen de Democraten mogelijk zes staten aan de Republikeinen.
Trump lijkt ook de popular vote te hebben gewonnen: van alle stemmen die zijn uitgebracht in de VS kreeg hij er meer dan Harris. Het is voor het eerst sinds 2004 dat de Republikeinen ook de popular vote gewonnen hebben.
Trump hield in Florida een toespraak toen duidelijk werd dat hij op de overwinning afkoerste. Hij zei daarin dat hij het land wil gaan genezen. ‘We gaan onze grenzen herstellen. We hebben geschiedenis geschreven met een reden: we hebben obstakels overwonnen. Ik zal vechten voor elke burger, met elke teug adem in mijn lichaam.
Dit worden gouden tijden voor Amerika.’
Zo kan Trump op 20 januari 2025 beginnen aan zijn tweede termijn als president.
Eerder won hij in 2016 zeer verrassend de verkiezingen van Hillary Clinton. Na vier bewogen jaren in Washington verloor hij vier jaar geleden de verkiezingen van Joe Biden. De Republikeinen nemen dus het Witte Huis weer over van de Democraten. Ook de Senaat krijgt een Republikeinse meerderheid. De Republikeinen lijken daarnaast hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te behouden.
Het is voor de tweede keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een kandidaat tot twee keer toe de verkiezingen wint, zonder dat hij een aaneengesloten periode president is. Eerder was Grover Cleveland president over twee verschillende periodes: 1885-1889 en 1893-1897.
Met zijn 78 jaar wordt Trump de oudste president ooit. Dat was tot nu toe de huidige president Biden, die tijdens de verkiezingen van 2020 77 jaar oud was.
Harris heeft nog niet gereageerd op de verkiezingsoverwinning van Trump. Een van haar campagneleiders zei aan het einde van de Amerikaanse avond, toen er nog geen duidelijkheid was over de uitslag, dat ze morgen een toespraak zou geven.
Eén van de belangrijkste thema’s voor Trump tijdens zijn campagne was de economie.
Hij wil naar eigen zeggen ‘een einde maken aan de inflatie en Amerika weer betaalbaar maken’. Ook wil hij een hele reeks aan belastingverlagingen doorvoeren en wil hij de kosten van energie en huisvesting voor de Amerikanen omlaag brengen.
Een ander belangrijk speerpunt in de campagne van Trump was immigratie. Hij heeft beloofd de grenzen te sluiten door de bouw van de muur aan de grens te voltooien en de handhaving in het grensgebied te verscherpen. Ook belooft hij de grootste massadeportaties van ongedocumenteerde migranten in de Amerikaanse geschiedenis. Hoe hij dit wil doen, heeft hij nooit gezegd.
Trump wil dat de VS zich niet meer gaat bemoeien met conflicten elders op de wereld.
Hij heeft beloofd de oorlog in Oekraïne ‘binnen 24 uur’ te beëindigen door middel van een onderhandelde oplossing met Rusland. ‘Ik ken Zelensky heel goed, en ik ken Poetin heel goed’, zei hij tijdens het presidentiële debat.
Trump gaf geen details over wat beide partijen volgens hem moeten opgeven in zo’n deal. Bovendien heeft het Kremlin gezegd dat er binnen 24 uur niets kan worden gedaan. Trump heeft ook gezegd dat hij de Amerikaanse geldstroom naar Oekraïne zou stoppen.
Trump profileert zichzelf daarnaast als een fervent voorstander van Israël en veroordeelt pro-Palestijnse aanhangers op Amerikaanse universiteitscampussen. Toch heeft hij ook kritiek geuit op de manier waarop Israël de oorlog voert. Hij zei dat de oorlog niet zou zijn uitgebroken als hij president was geweest, maar gaf geen details over hoe hij de oorlog zou beëindigen.
Als president verplaatste hij de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem.
Wat de NAVO betreft, vindt hij dat landen die niet de aanbevolen 2 procent van hun BBP aan defensie besteden, de bescherming die het lidmaatschap met zich meebrengt, moeten missen.
Zo komt er een einde aan een bewogen aanloop naar de verkiezingen, voor zowel de Republikeinen als de Democraten. In juli ontsnapte Trump aan de dood nadat hij bij een campagnebijeenkomst in Pennsylvania onder vuur werd genomen. Uiteindelijk werd hij alleen geraakt aan zijn oor. In het publiek kwam een man om het leven en raakten twee mensen zwaargewond. Overigens, hier heb ik al over geschreven in een eerder reisverslag.
Twee maanden later opende de Amerikaanse Secret Service het vuur op een man die zich met een geweer ophield in de buurt van oud-president Trump. De FBI gaat ervan uit dat de man van plan was een aanslag te plegen op Trump.
Niet lang na de eerste aanslag op Trump besloot president Biden om niet mee te doen aan de verkiezingen (maar voornamelijk door het dramatisch verlopen verkiezingsdebat), waarna Kamala Harris de Democratische presidentskandidaat werd. Zij wordt niet de eerste vrouwelijke Amerikaanse president, maar legt het af tegen Trump.
Zou het Amerikaanse volk specifiek voor een man hebben gekozen? Donald Trump is natuurlijk een onbeschofte (onberekenbare?) hork, maar ja, zouden Poetin, Xi Jinping, Erdoğan, Kim Jong-un en de Arabische (alleen)heersers ook maar een greintje respect hebben gehad voor een vrouw?