Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,
Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam met als special
‘Frans Hals’.
Zondag 14 april 2024
AmsterdamTot mijn schande moet ik bekennen dat ik nog nooit een bezoek heb gebracht aan het Rijksmuseum. Altijd dacht ik ‘dat komt mettertijd wel’. Maar nu is er een speciale tentoonstelling met 48 schilderijen van Frans Hals. Nu gaat het er echt van komen.
We gaan met de trein en de metro, dat is verreweg het makkelijkste.Maar eerst de situatie in Israël. Ai, op 1 april werden 16 mensen gedood tijdens een Israëlische luchtaanval op een bijgebouw van de Iraanse ambassade in Damascus.
Zo te lezen was in dit ‘bijgebouw’ het hoofdkwartier van de Islamitische Revolutionaire Garde gevestigd. In elk geval werd Mohammad Reza Zahedi, brigadegeneraal van de Islamitische Revolutionaire Garde, gedood met nog twee andere Iraanse generaals.
Verder kwamen nog minstens vijf officieren van de Islamitische Revolutionaire Garde, leden van Hezbollah, een Iraanse adviseur en twee burgers om het leven. De naastgelegen Iraanse ambassade liep nagenoeg geen schade op. Hoe wist Israël dat er in dat gebouw een topontmoeting plaatsvond? En hoe krijgen ze die raketten zo exact op het doel?
Tja, dat laat Iran niet zomaar passeren.Het reisadvies voor het grootste deel van Israël en de Koerdische Autonome Regio, die bestaat uit de provincies Erbil, Sulaymaniyah en Duhok was sinds 10 oktober 2023 oranje. Die kleurcode betekent dat noodzakelijke reizen mogelijk zijn.Sinds vrijdag raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken Nederlanders aan vanwege ‘de actuele situatie’ noodzakelijke reizen naar Israël en de Koerdische regio in Irak uit te stellen. Het waarschuwt voor een verhoogde kans op raketaanvallen en terroristische aanslagen. Niet-noodzakelijke reizen, zoals vakanties, werden al afgeraden. Irak ligt tussen Iran en Israël in. Voor de rest van Irak geldt al langer een rood reisadvies. Voor Iran geldt sinds 23 januari een rood reisadvies.Tjonge, we zijn net op tijd geweest met ons reisje naar Libanon vorig jaar. Egypte kan nog wel, maar of ik dat nu zou aandurven weet ik eigenlijk niet.De Verenigde Staten houden er rekening mee dat er vrijdag of zaterdag al een Iraanse vergeldingsaanval zou kunnen plaatsvinden op Israël, meldden bronnen aan The Wall Street Journal. De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag tegen journalisten gezegd dat hij Israël blijft steunen in het geval van een Iraanse aanval. ‘Doe het niet’, waarschuwde hij Iran.
Ondertussen stuurt de VS versterkingen naar het Midden-Oosten wegens de verhoogde spanningen. Volgens een Amerikaanse defensiefunctionaris in Washington worden militaire middelen naar de regio verplaatst om de bescherming van de Amerikaanse strijdkrachten daar te vergroten.
Nou ja, toen wij zaterdagavond 13 april onze legerstede opzochten om rustig te gaan slapen zoals andere nachten (Ha, ‘Colijn’) vuurde Iran vele tientallen drones (update: 170 stuks) af op Israël. Hm, van Jeruzalem tot een stukje de grens over van Iran is het zo’n 1250 kilometer. Zo ongeveer van Utrecht naar Rome. Een drone gaat ± 200 kilometer p/u, dus is een uurtje of zes onderweg. Geen van allen bereikten het Israëlisch luchtruim.
Later in de nacht werden 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten afgevuurd richting Israël. Ook deze laatsten werden nagenoeg allemaal uit de lucht geschoten.
Zo te lezen een score van 99%. Militair technisch gezien een formidabele prestatie (en een afgang voor Iran!).
Maar wel een dure grap voor Israël. Een Iron Dome raket kost zo’n 40.000 dollar en een Patriot raket meerdere miljoenen. En daar komt de inzet van jachtvliegtuigen nog bij.
’t Is toch eeuwig zonde!
Tja, Oekraïne sneeuwt helemaal onder, maar daar gaat het allemaal z’n gangetje (sic!).
Mooi, we checken in bij het Rijksmuseum. We zijn niet de enigen zo te zien.Eerst KMA? Nee, meteen maar naar ‘Frans Hals’ in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.
Wie was Frans Hals?
Frans Hals werd tussen 1582 en 1584 in Antwerpen geboren als zoon van een wever. In 1585 vluchtte het gezin voor de Spanjaarden en kwam terecht in Haarlem. Daar werd Frans opgeleid door de schilder Karel van Mander. In 1610 werd hij lid van het Haarlemse schildersgilde en zelfstandig kunstschilder met leerlingen en assistenten, onder wie Judith Leyster. Frans Hals werd beroemd, bewonderd en soms verguisd om zijn ‘ruwe stijl’.
Hij schilderde vooral portretten, waaronder ook meesterlijke schuttersstukken.
Frans Hals stierf in 1666 en ligt begraven in de Grote Kerk in Haarlem.
Uitzonderlijk vernieuwend, vrolijk en vol lef: Frans Hals is door zijn losse en impressionistische manier van schilderen een van de meest bepalende kunstenaars van de 17e eeuw. Of het nu statige regenten waren, vrolijke muzikanten of lachende kinderen, met zijn ongeëvenaarde talent verbeeldde hij ze zo levendig dat het bijna lijkt alsof ze echt ademen.
Uit het enorme oeuvre van Frans Hals (zo’n 200 werken) is een selectie van zo’n 50 sleutelwerken gemaakt. Deels uit de eigen collectie van het Rijksmuseum (zoals De vrolijke drinker en Portret van een stel) en deels dankzij bijzondere bruiklenen. Zo is De lachende cavalier uit de Wallace Collection in Londen te zien, een werk dat normaal nooit reist, maar ook Catharina Hooft met haar min en Malle Babbe (Gemäldegalerie, Berlin), Familie in een landschap (Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid) en Jonge vrouw met een uitstalling van groente en fruit (Privécollectie Bridgenorth). Nog een primeur: het groepsportret Feestmaal van de officieren van de Sint-Jorisschutterij uit 1616 (Frans Hals Museum, Haarlem) verlaat voor het eerst de stad Haarlem. Overigens, het Frans Hals museum in Haarlem bezochten wij in april 2022 (https://www.hanshike.nl/paas-arrangement-haarlem-april2022/)
Zoals gezegd, we betreden de Philipsvleugel. Nou, ’t is druk, ik vind dat het Rijksmuseum teveel mensen toelaat per tijdslot. Maar ja… kassa!Om te beginnen enige informatieve panelen.Ik laat de teksten en de foto’s voor zichzelf spreken. Tja, het was soms zo druk dat ik moest volstaan met een snel te maken foto. Ze staan zo hier en daar wat ‘scheef’.De schilderijen die mij het meest aanspraken heb ik gefotografeerd. Voor de overige moet u zelf een bezoek brengen aan het Rijksmuseum, maar haast u, 9 juni is de laatste dag. Op naar het restaurant, aan een hapje en een drankje zijn we wel toe. Tjonge, de digitalisering heeft hier wel toegeslagen.Het menu valt me tegen, een fatsoenlijk broodje gezond of een tosti is niet te krijgen.
Dan maar zo’n broodje worst.Tja, nu ik hier toch ben, wil ik de ‘Nachtwacht’ toch wel zien. Hm, ik vind dit museum wat lastig om de weg te vinden. Ook de plattegrond is niet erg duidelijk.Ok, we lopen een rondje op de tweede etage en opnieuw laat ik de teksten en de foto’s voor zichzelf spreken.
Mooi, maar trek voor het Rijksmuseum maar een dag of twee/drie uit. Op huis aan met metro en trein. Het is een latertje geworden, dus het wordt een frietje. Dat moet toch een keer kunnen.Een prima dag achter de rug, de NS en het rijksmuseum: bedankt!