Paas-arrangement hotel De Halve Maan (april 2024)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons paas-arrangement doorgebracht in hotel-restaurant De Halve Maan in Bovenkarspel.
Wij gaan op bezoek bij het Oorlogsmuseum in Medemblik, het Museum Stoomtram in Hoorn, het Bakkerijmuseum, Kasteel Radboud en het Stoommachine museum, de laatste drie in Medemblik en het Museum van de 20e eeuw in Hoorn.

Reisverslag paas-arrangement hotel-restaurant De Halve Maan
Zaterdag 30 maart t/m dinsdag 2 april 2024

Zaterdag 30 maart 2024
Oorlogsmuseum in Medemblik – Bovenkarspel
Op naar Medemblik. Met de auto dit keer, we moeten dit paasweekend heel wat locaties bezoeken. Het is regenachtig, bewolkt en een graadje of 12 in de plus. Toch is het behoorlijk druk op de weg, maar het rijdt goed door. Tegen half twaalf bereiken we het Oorlogsmuseum in Medemblik. Tja, velen dachten geruime tijd dat de vrede was uitgebroken, maar de oude Grieken en Romeinen wisten het al: ‘Vrede is de periode gelegen tussen twee oorlogen’. Maar eerst de situatie in Oekraïne en de Gaza.Op 30 december 2023 is volgens Chris Colijn het einde van de oorlog in Oekraïne nog lang niet in zicht. De situatie is momenteel nog hetzelfde.
Er wordt onverminderd doorgevochten maar de frontlinie verschuift nog maar weinig.
Wat er het komende jaar in Oekraïne gebeurt, zal grotendeels afhangen van keuzes die in Europa en de Verenigde Staten worden gemaakt, maar helaas zijn deze landen voor een groot deel door hun munitievoorraden heen.
Frans Osinga, hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit Leiden en de Nederlandse Defensie Academie denkt dat een groot nieuw Oekraïens offensief er voorlopig niet inzit. ‘De verwachting is eigenlijk dat 2024 in het teken zal staan van een soort consolidatie, waar Oekraïne zal proberen Rusland te beletten nog meer grondgebied te veroveren.’
De eerste F16’s zijn al in Oekraïne en worden mogelijk ingezet.
De Oekraïense bevolking lijkt de strijd nog lang niet op te willen geven, en wil het eigen land koste wat kost verdedigen tegen Rusland. Volgens de laatste peilingen is driekwart van de Oekraïense bevolking tegen het afstaan van terrein aan Rusland. De meeste Oekraïense burgers willen hun hele land heroveren, inclusief gebieden die Rusland al sinds 2014 in handen heeft.
‘Rusland bezet momenteel ongeveer 18 procent van Oekraïne’, zegt Frans Osinga. ‘Dat is voor Oekraïne onacceptabel, en het zal er alles aan doen om dat niet meer te laten worden. President Poetin zet namelijk in op een uitputtingsslag. De Russische oorlogseconomie draait op volle toeren. Er worden nieuwe wapens, voertuigen en raketten gemaakt, en Rusland probeert westerse sancties zoveel mogelijk te omzeilen.
Daarnaast klopt Rusland bij landen als Iran en Noord-Korea aan voor wapens en munitie.’
Persoonlijk denk ik dat Poetin de Amerikaanse verkiezingen afwacht. Mocht Trump winnen, dan hoopt Poetin een deal te maken.
Ai, op 22 maart hebben ‘terroristen’ een aanslag gepleegd in het concertgebouw Crocus City Hall in Moskou. Daarbij kwamen zeker 133 mensen om het leven, meldden de Russische autoriteiten. De vrees is dat het aantal nog flink gaat oplopen: er waren ruim zesduizend mensen aanwezig en reddingswerkers kunnen nog niet het hele gebouw doorzoeken. Er zouden in ieder geval zeker 140 gewonden zijn.
Islamitische Staat (IS) eist de aanslag op, maar Poetin wijst naar Oekraïne.
Het verbaast mij dat Poetin deze ‘terroristen’ niet in de ‘smiezen’ had. Poetin is een oud KGB’er en weet hoe het werkt. Sowieso een blamage voor Poetin!
De situatie in de Gazastrook is eigenlijk niet veranderd. Er worden nog steeds een aantal Israeliërs gegijzeld door Hamas, tja, zie die maar eens te bevrijden.
De Israëlische president Netanyahu heeft bovendien toegezegd Hamas te willen vernietigen en de regie over de Gazastrook in handen te willen houden. Hamas schijnt nog over een aantal bataljons te beschikken in de stad Rafah. Tot heden heeft Israël de aanval op Rafah niet ingezet. Groot probleem zijn de daar aanwezige Gazaanse vluchtelingen.
Ik denk dat de Israëlische gijzelaars ook in Rafah gevangen worden gehouden. Tja, militair technisch gezien erg lastig, ik wens Netanyahu veel wijsheid toe.
Maar nu ons reisje. Om halftwaalf bereiken we het Educatie WOII Centrum. Ai, wat een mooie naam! Op de site heet het gewoon het ‘Oorlogsmuseum Medemblik’. Sowieso had ik er nog nooit van gehoord. Kijk, daar is het!We beginnen met de KMA. Ok, het is geen appeltaart, maar dit is eigenlijk gebak dat verstrekt wordt als je een arrangement hebt geboekt. Maar, ze hebben ruim ingekocht, dus kan het er vanaf. Lekker hoor!In het Oorlogsmuseum zijn twee exposities, te weten: ‘Weg naar Vrijheid’ en ‘Keuzes in Almersdorp’. Hierna een stukje tekst van de site:
Bij de eerste expositie draait het om de meer onbekende verhalen en operaties uit de Tweede Wereldoorlog, maar die wel zeer belangrijk waren voor onze vrijheid nu. Bijvoorbeeld de logistieke operatie ‘Red Ball Express’ die nodig was om de 3 miljoen soldaten maandenlang te bevoorraden. Maar ook het maken van de zeer risicovolle noodbruggen over rivieren en kanalen waar de Duitsers de bruggen van hadden opgeblazen. Met de Verhalenplattegrond kun je op eigen gemak de missies en verhalen ontdekken die nodig waren in de weg naar vrijheid. Expositie ‘Weg naar Vrijheid’ is 900 m2 groot en is, inclusief de lift, zeer goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn.
Expositie ‘Keuzes in Almersdorp’.
Door het Museumteam is een overdekt dorpje gebouwd in jaren ’40 stijl. Je gaat echt tot in detail terug in de tijd met een kruidenierswinkel, gezellig bruincafé, huisje, drukkerij, klaslokaal en nog meer. In dit dorpje staat de burgerlijke kant van de Tweede Wereldoorlog centraal.

Met het Verhalengidsboekje kun je op eigen gemak door het dorpje lopen en de verhalen ontdekken. Het dorpje is 225 m2 groot en behalve de zolder, is alles goed toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Ook is onze ervaring dat dit jaren ’40 dorpje voor ouderen echt een feest van herkenning is!
Ok, we beginnen met ‘Weg naar Vrijheid’. Zoals aangeraden eerst de rode nummers 1 t/m 8 en daarna de informatieborden. Tja, in de rode nummers zit wel een logische volgorde, maar ’t is wel even zoeken naar de bordjes. Hm, we doen het toch iets anders, wel eerst het rode cijfer, maar meteen daarna de bijbehorende tekst.
Ik laat de teksten en de foto’s voor zichzelf spreken.Mooi, zeer interessant! We gaan verder met de expositie ‘Keuzes in Almersdorp’. Ik laat de foto’s en de teksten weer voor zichzelf spreken.Ok, ook gezien, best wel leuk. Het valt mij op, ’t is niet heel druk, maar er zijn een x-aantal gezinnen mét kinderen. Lijkt mij heel leerzaam voor de ‘kids’.
We lopen naar de Bevrijdingszaal (de ontvangstruimte dus). Tjonge, die zit aardig vol.
Aan een lange tafel een hele groep die zeker een familiefeest hebben. Inmiddels is het kwart over twee. We bestellen tosti’s en cola.Bij ons aan tafel schuift nog een echtpaar aan en we hebben het over WO-II en de huidige oorlogen. Over politiek gesproken, we zitten op dezelfde lijn!
Tegen drieën stappen we op en rijden naar hotel-restaurant ‘De Halve Maan’ in Bovenkarspel (https://hoteldehalvemaan.nl/).
Eerst kijken we nog even rond in Bovenkarspel.
De Katholieke Kerk van het fotootje is gesloopt en nu staat er een strak gebouw mét fietsen. Er is zeker wat te doen.Dit is de Nederlandse Hervormde Kerk, tenminste, ik ben te laat. Dit gebouw is dus in 1967 gesloopt. De toren staat er nog.Kijk, hier loopt een streekpad én een LAW.  Nog even opzoeken!Ai, het Zuiderzeepad komt hierlangs. Het pad ‘loopt’ van Enkhuizen naar Stavoren en is 400 kilometer lang. Ik liep het pad in 2008/2009. En ook het Streekpad Westfriese Omringdijk. Dit Streekpad heb ik niet gelopen. Maar ook de Zuiderzeefietsroute.
Deze route heb ik met Orchideetje in 2009 gefietst.
Tja, een schriftelijke bevestiging van de telefonische boeking van het hotel hebben we nooit ontvangen. Ook niet na een tweede telefoontje én een mail. Maar het klopt, de boeking is in orde.
Kunnen we – zoals telefonisch afgesproken – hier vanavond dineren? Inderdaad, dat kan, we spreken om zes uur af. Ik zie op de dinerkaart dat er niet heel veel keus is. Op naar de kamer.
De kamer is niet heel groot, maar voor ons groot genoeg. Een koffie/thee faciliteit is er niet, maar beneden is een café/restaurant. WiFi draait, ook niet onbelangrijk. De TV doet het, dat is ook nooit weg en de van huis meegenomen DAB-radio heeft signaal.Hm, zal ik telefonisch reserveren voor het diner zondag- en maandagavond? De dinerkaart was niet heel uitgebreid in ‘De Halve Maan’ hadden we al gezien. Het is tenslotte pasen en het kan wel eens druk worden. Nou, het begint goed, ‘Zwagers’ (https://zwagers.net/) sluit morgenmiddag, ze gaan zelf met paasvakantie.
Café-restaurant ‘De Woeste Hoogte’ (https://www.dewoestehoogte.com/) geprobeerd.
De site is waarschijnlijk in eigen beheer in elkaar ‘geflanst’, maar het menu ziet er goed uit. Lukt, morgenavond is rond.
‘Hoo Wah Bovenkarspel’ (https://www.hoowah.nl/) gebeld. Ok, maandagavond is ook rond.
Maar nu het diner in ons eigen hotel. We lopen naar beneden en de uitbater meldt ons enigszins beteuterd dat de kok niet is komen opdagen. Maar… een groentesoepje en een schnitzel met gebakken aardappelen, frites en witlof kan hijzelf wel bereiden. Is dat akkoord? Nou, prima toch en we nemen plaats in een leeg restaurant. Wel lekker rustig zo, na zo’n drukke dag.
Ik bestel een huiswijntje en ga voor de Merlot Metairie uit La Douce France. Deze wijn heeft een intense robijnrode kleur. In de neus aroma’s van klein zwart fruit en specerijen.
In de mond vol, soepel en goed in evenwicht. Veel fruitigheid, gevolgd door een lange afdronk met rijpe tannines. Lekker bij wit vlees, gevogelte, gebraad.Orchideetje zit er klaar voor.De groentesoep komt door. Deze is een pietsie waterig, maar smaakt prima. Sowieso goed voor de dorst.Daar komt het hoofdgerecht. Nou, dit overtreft onze verwachtingen. De schnitzel van Orchideetje is nog een slag groter dan de mijne, maar daar heb ik wel een oplossing voor. De gebakken aardappelen en de frites krijgen wij niet op, hoewel wij ons uiterste best doen.We hebben niet gevraagd of een dessert tot de mogelijkheden behoort, maar daar hebben wij sowieso geen plek meer voor. Thee kan natuurlijk wel en dat is mogelijk.Voor deze copieuze maaltijd tellen wij – inclusief de drankjes – €60,- neer, dat is toch bepaald een vriendenprijsje.
Om halfacht lopen we naar de kamer, kijken nog TV (het journaal en Ilja Gort!) en kruipen er tijdig in. Vannacht gaat de zomertijd in, dus een uur kortere nachtrust.