Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,
Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons najaars-arrangement doorgebracht in Hotel Augusta in IJmuiden. Wij bezoeken het Volendams museum, het Bunkermuseum IJmuiden en het Nederlands Vesting Museum Naarden
Reisverslag najaars-arrangement Hotel Augusta
Zaterdag 2 november t/m zondag 3 november 2024
Zaterdag 2 november 2024
Volendams museum
Vorig uitje moesten we kiezen tussen het Bunkermuseum IJmuiden én het Forteiland IJmuiden. Het werd het laatste. Het Bunkermuseum IJmuiden is slechts elke 1e en 3e zondag van de maanden april t/m oktober én de 1e zondag van november open.
We maken er een weekend van met bovendien een bezoek aan het Volendams museum en het Nederlands Vesting Museum Naarden.
Maar eerst de situatie in Oekraïne en Israël. Als u meteen naar het reisverslag wilt gaan, klik dan op pagina 2.
Defensie-expert Ko Colijn schrijft op 15 september over wapensystemen die nog niet eerder zijn gebruikt. Door Oekraïne ingezet zijn de ATACMS-raketten (Army Tactical Missile System met een maximaal bereik van 300 kilometer), het HIMARS-wapensysteem en de drones.
Maar nieuw door Rusland ingezet is de 9M730 Burevestnik. Het is een kruisvluchtwapen en kan worden voorzien van een nucleaire lading.
Dit kruisvluchtwapen wordt nucleair aangedreven, zodat het wapen wereldwijd kan worden ingezet. Doordat de raket een grote omweg kan afleggen wordt hij nagenoeg onkwetsbaar voor elke luchtafweerraket.
De volgens Poetin ‘onoverwinnelijke’ raket zou elke plek op aarde kunnen treffen.
De eerste lanceerbasis zou sinds een week klaar voor gebruik zijn. Waar die is, weet (bijna) niemand. De een zegt ver weg, op Nova Zembla. Anderen zeggen in Vologda, een plek zo’n 450 kilometer ten noorden van Moskou.
De Burevestnik werd in 2018 al onthuld, maar kreeg te maken met een dramatische testfase doordat tijdens een test een raket voortijdig tot explosie kwam.
Daarbij vielen meerdere doden en kwam er straling vrij. Sinds een jaar doet hij het dan toch. Alleen laat de Russische portemonnee niet toe dat er veelvuldig gebruik van kan worden gemaakt. De Verenigde Staten beweren dat Rusland zich niet rijk moet rekenen. Ga er maar van uit dat de Amerikaanse spionagesatellieten alles al lang in de gaten houden.
Het tweede wapen dat de aandacht trekt is de Fath-360, een kruisvluchtwapen uit Iran. Deze heeft een bereik van 120 kilometer en een springlading van 150 kilo. De raket kan volgens de VS ‘binnen enkele weken’ tegen Oekraïne ingezet worden. Iran zou tientallen Russen hebben getraind om het raketsysteem te bedienen.
De Iraanse wapens komen Rusland goed uit, want de wapens uit Noord-Korea vallen tegen. Daar hebben de Russen zich op verkeken.
Het Westen is boos over de steeds nauwer wordende banden tussen Rusland en Iran.
De ongeveer tweehonderd Iraanse kruisvluchtwapens zijn volgens onder meer de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland een groot gevaar voor de veiligheid van Europa. Ook Den Haag heeft de Iraanse ambassadeur op het matje geroepen.
De Iraanse raket is vrij onnauwkeurig, dus die brengt de veiligheid van Europa niet direct in gevaar. Dat doet de Russische Iskander-raket wél, en juist die wordt ‘vrijgespeeld’ doordat de Russen Iraanse wapens als eerste kunnen inzetten.
Iran ontkent alles en zegt dat de ‘leugens’ bedoeld zijn om de aandacht van Gaza af te leiden. De Oekraïne-oorlog en de Gaza-oorlog kruipen naar elkaar toe.
Maar ook Oekraïne beschikt over een nieuwe raket.
Het betreft de Palianytsia-kruisraket uit de Oekraïense keuken. De Palianytsia is vernoemd naar een Oekraïens brood. Kennelijk is het zo moeilijk uit te spreken dat er Russische spionnen mee worden ontmaskerd. Het is het Oekraïense antwoord op de Amerikaanse twijfel over het leveren van langeafstandswapens.
Tienduizend kruisvluchtwapens en raketten schoten de Russen al in deze oorlog op ons af, dus geef ons nu de wapens waarmee wij hen kunnen treffen, klaagde Oekraïne eind augustus. ‘Doe niet zo moeilijk, we hebben nu zelf ook zo’n verreikende kruisraket’, dat werk.
Dat argument werkt misschien, maar het mes snijdt aan twee kanten.
Want de Amerikanen kunnen nu redeneren dat al die smeekbeden uit Kyiv niet meer zo nodig zijn.
Toch is de VS verbaasd dat de Oekraïners er in het diepste geheim in geslaagd zijn binnen anderhalf jaar zo’n raket te ontwikkelen. Daarmee kunnen ze op eigen kracht de Russen ‘diep’ raken. Tenzij dat Oekraïense bluf is, want boze tongen beweren ook Northrop-plaatjes herkend te hebben in de gelikte presentatie van het wonderwapen.
Ook dat is oorlog: bluffen met iets dat niet bestaat.
Terwijl de Amerikaanse president Joe Biden zich het hoofd breekt over het leveren van langeafstandswapens, dient de volgende kandidaat zich alweer aan. De JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) met een bereik tot 1.000 kilometer is een zeer precieze raket, die vanuit vliegtuigen gelanceerd kan worden. Ze kunnen de Russen dus dwingen hun aanvoer- en lanceerinstallaties tot diep in Rusland terug te trekken.
Nu Oekraïne over F-16’s beschikt, en ook over oude Sovjettypen die nog geschikt gemaakt kunnen worden voor zo’n raket, kan de JASSM in principe zo gebruikt worden. Toen de VS de raket een paar jaar geleden na Syrisch misbruik van chemische wapens even als plaatselijk strafwapen gebruikte, bleek Russische luchtafweer machteloos.
Militair succes lijkt dus wel zeker.
Maar politiek gezien duikt alweer de vrees op dat er een grens wordt overschreden. Westerse waarschuwingen om Iran buiten de oorlog te houden zijn dan in Russische ogen olie op het vuur. Net als het boven Oekraïens (of zelfs Russisch) grondgebied onderscheppen van Russische drones die anders ‘per ongeluk’ op NAVO-grondgebied terechtkomen. De landoorlog wordt steeds meer een luchtoorlog.
Nu de situatie in de Gaza-strook, Libanon (en omstreken).
Om veiligheidsredenen communiceerden leden van Hezbollah al enige tijd niet meer met mobiele telefoons, maar met moeilijk te kraken ‘piepers’. Formeel heet zo’n ding een semafoon (ook wel: bieper, pager of buzzer genoemd). Het is een apparaat dat kan worden gebruikt om iemand een signaal of een tekstbericht te sturen. Het systeem kwam begin jaren ‘50 in gebruik en was zeker in de jaren ’80 en ’90 populair.
Momenteel nagenoeg geheel verdrongen door de mobiele telefoon.
Vele maanden, mogelijk jaren is de Mossad bezig geweest met de voorbereidingen om zo’n 5.000 ‘piepers’ van het Taiwanese merk Gold Apollote te voorzien van een kleine springlading en deze via het Hongaarse bedrijf ‘BAC’ te verkopen aan Hezbollah.
Op 17 september 2024 om 15.30 uur lokale tijd ontvingen de bezitters van een ‘pieper’ een foutbericht die de ontsteking van de ‘pieper’ in werking heeft gezet. Veel slachtoffers grepen naar de ‘pieper’ en keken op het schermpje: vandaar de vele verwondingen aan ogen en handen. Vooralsnog zijn er 9 doden te ‘betreuren’, plus 2.750 gewonden van wie 200 ernstig. Ook de Iraanse ambassadeur in Libanon raakte gewond: volgens berichten is hij een oog kwijt.
Maar … op 18 september 2024 ontploften walkietalkies, maar ook laptops en telefoons bij leden van Hezbollah. Negen doden en meer dan 300 gewonden, rapporteert Libanon.
Uren na de aankondiging van de start van het Israëlische grondoffensief in Libanon op dinsdag 1 oktober vuurde Iran zeker 180 raketten af op Israël. De Islamitische Revolutionaire Garde (IRG) zei dat de aanval een vergelding was voor de moord op Hamas-leider Ismail Haniyeh, Hezbollah-leider Nasrallah en IRG-leider Abbas Nilforoushhan. Ook meldde de IRG dinsdag dat Israël opnieuw doelwit zal worden als het land met een tegenaanval komt.
Daar liet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu geen twijfel over bestaan. Hij noemde de Iraanse aanval een grote fout waarvoor het land zal boeten. Het is nog niet bekend wanneer Israël zo’n tegenaanval zal uitvoeren.
De schade in Israël bleek na de aanval minimaal. De meeste Iraanse raketten konden op tijd worden onderschept. Iran gebruikte naast ballistische raketten ook zogenoemde hypersonische raketten. Een aantal van deze veel snellere projectielen waren naar verluidt wel raak. Maar volgens de Verenigde Staten heeft Israël zich ‘succesvol kunnen verdedigen’.
Israël meldde uiteindelijk dat twee mensen lichtgewond zijn geraakt door raketscherven in Tel Aviv. Op de bezette Westelijke Jordaanoever zou een Palestijn door raketscherven zijn geraakt en zijn bezweken aan zijn verwondingen.
Het reisadvies naar Libanon is al ruim een jaar code rood. Dat betekent er niet heen gaan ofwel zo spoedig mogelijk vertrekken. Veel Nederlanders hebben Libanon toentertijd om vigerende redenen niet verlaten. Tja, dan moet je niet bij de Nederlandse Overheid aankloppen, nu het in Libanon echt onveilig is, omdat het Israëlische grondoffensief gestart is. Maar ja, er zijn niet veel maatschappijen meer die op Libanon vliegen. Dan wordt het lastig om het land te verlaten.
Ok, veel andere landen zijn begonnen met het terughalen van burgers, dan kun je als Nederland eigenlijk niet achterblijven. Lang was onduidelijk of Nederland onderdanen zou terughalen, maar nu gaat de Nederlandse Luchtmacht een toestel inzetten.
Zo’n vierhonderd mensen hebben zich aangemeld voor hulp bij vertrek uit Libanon naar Nederland, meldde minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp donderdag.
Het ministerie weet niet precies hoeveel Nederlanders in Libanon zijn, doordat er geen registratieplicht is.
Vrijdagavond landde het eerste Nederlandse toestel op Vliegbasis Eindhoven. Er waren 185 mensen aan boord, voornamelijk Nederlanders. Daarnaast waren er passagiers uit België, Finland en Ierland aan boord, schrijft het ministerie van Defensie.
Hamas-leider Yahya Sinwar, die verantwoordelijk was voor het bloedbad en de wreedheden van 7 oktober 2023 is op 17 okt 2024 omgekomen bij gevechten in Gaza, meldt de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz donderdag.
Volgens het Israëlische leger waren er geen gijzelaars in de buurt tijdens de gevechtsactie die Sinwar mogelijk het leven heeft gekost. Er gingen verhalen rond dat hij voor zijn eigen veiligheid bij gijzelaars in de buurt bleef.
Sinwar gold als een van de meestgezochte figuren van Hamas. Hij staat onder meer op de terreurlijst van de Verenigde Staten. In mei oordeelde een aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) dat er voldoende aanleiding is voor een arrestatiebevel tegen Sinwar.
Israël heeft in de nacht van 25 oktober de verwachte tegenaanval op Iran uitgevoerd.
Dit is de eerste keer dat een buitenlandse luchtmacht doelen in Iran heeft aangevallen sinds de Iran-Irak-oorlog in de jaren ’80. Er hebben drie aanvalsgolven plaatsgevonden: de eerste op de Iraanse luchtverdediging, de tweede op locaties waar raketten en drones gestationeerd staan en de derde op locaties waar deze vervaardigd worden.
Aan de aanval deden ’tientallen vliegtuigen’ mee (volgens de Jerusalem Post zelfs honderd: F-35, F-15, F-16 gevechtsvliegtuigen en ook tank- en verkenningsvliegtuigen) en in totaal zijn er ‘zeker twintig locaties’ onder vuur genomen. De aanval, een vergelding voor de Iraanse raketaanval op 1 oktober, is inmiddels afgelopen. Over de omvang van de schade is nog weinig bekend, daar moet later meer duidelijkheid over komen.
Update woordvoerder Daniel Hagari: ‘Als Iran de fout maakt opnieuw te escaleren, zijn wij genoodzaakt weer te reageren’.
Update: Israël heeft even voor de aanval de VS op de hoogte gebracht van de aanval. Volgens de VS is de aanval ‘proportioneel’.
Iraanse media en staatsmedia zijn de impact van de aanval aan het bagatelliseren, wat de hoop voedt dat er geen reactie komt.
Update: Iraanse media: niets aan de hand.
Update: Iran maakt bekend aan haar burgers dat de aanvallen plaats vonden buiten Iran.
Update: ondertussen zijn er ook nog 70 Hezbollah-doelwitten aangevallen. IDF heeft het er maar druk mee.