Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,
Reisverslag Marskramerpad van Deventer naar Zwartebroek
vrijdag 27 juli t/m zondag 29 juli 2012
Vrijdag 27 juli 2012
Deventer – Lieren
Om kwart voor negen wandel ik naar het station. Het is zonnig, maar iets nevelig. Het is al 25 graden in de plus! Ik heb begrepen dat de temperatuur vandaag tot 30 graden kan oplopen. Vanmiddag en vanavond is er kans op een bui, morgen en zondag wordt het koeler met kans op regen.
In maart 2007 en in mei 2008 heb ik in twee trajecten van Oldenzaal naar Deventer gelopen. Daarna is de klad in het Marskramerpad gekomen. Nu pak ik het weer op en deze keer wil ik het afronden. Intussen is er een nieuwe druk van het wandelboekje verschenen en is het traject verlengd van Oldenzaal naar Bad Bentheim. In Bad Bentheim sluit de wandelroute aan op de Europese Wandelroute E11.
Ai, er ligt nergens een Metro, wel ligt er een Spits in de trein. Nou, nieuws is er niet echt, of het moet zijn dat vandaag de Olympische Spelen in Londen worden geopend. Maar liefst 40.000 burgers en militairen zijn ingezet om de veiligheid te waarborgen. Dat moet toch een lieve duit kosten! Er staat een pasfotootje van de Nederlandse deelnemers in de Spits. Dat zijn er maar liefst 178! Ik dacht dat we er met een tiental heen zouden gaan!
De positie van de Syrische president wordt steeds wankeler. Nou, ik denk dat hij nog wel een tijdje standhoudt. Voor hem en zijn getrouwen is het de dood of de gladiolen.
De Spits is precies in tweeën gedeeld. De tweede helft (sic) is Entertainment.
Onderweg tref ik Albert, dit keer lopen we met zijn tweeën.
Precies om 10.15 uur gaan we van start en lopen vanaf het station richting IJssel.Daarbij komen we langs de Grote of Lebuïnuskerk, gebouwd tussen 1450 en 1525.
Het is een gotische hallenkerk. Ze was rijk versierd met muurschilderingen en stond vol heiligenbeelden en altaren. In 1580 is de kerk door de Calvinisten in bezit genomen.
Het interieur werd vernield en de muurschilderingen witgepleisterd.We zoeken op dit ‘vroege’ uur naar een restaurant en gelukkig is er al iets open.
De koffie is prima, maar de appeltaart komt uit de appeltaartenfabriek. Ach, prima te eten natuurlijk, maar het kan (veel) beter.Het veer is in de vaart, dat is leuker dan de IJsselbrug.Kijk, dit paar is vandaag in de echt getreden en laat (professionele) foto’s maken op de veerpont. Zo te zien – met de Nederlandse driekleur pontificaal in beeld – zijn ze 100% ingeburgerd.Mooi, we lopen nu aan de andere kant van de IJssel. Uiteraard staat de Grote of Lebuïnuskerk er goed op.Iets verder staat de Bolwerksmolen. Het is een achtkante zaagmolen uit 1863. De molen is maalvaardig en door vrijwilligers wordt er – regelmatig – hout gezaagd. Overigens, een molen is uiteraard een markant punt. Van verre is hij zichtbaar en daarmee kun je je positie bepalen. Uiteraard zijn op de topografische kaarten van Nederland de molens weergegeven. Deze kaarten dienen als basis voor het wandelboekje.
Waarom staan de molens niet op de kaartjes in dit wandelboekje? In andere wandelboekjes staan ze wel!
Ai, de informatie is nauwelijks leesbaar. Ik popelde om te snoeien, maar ja, dan krijg je de vrijwilligers op je dak.Inmiddels zitten we zuid van de A1. Links van ons plassen en niet zichtbaar de IJssel.Om kwart over twaalf lopen we het dorpje Wilp in. We slaan meteen linksaf, dus van Wilp zien we verder niets.Wel deze plaquette die aan de kerk bevestigd is. Zo te zien is er in deze omgeving gevochten door de Canadezen. Zij hebben ons bevrijd en niet Engelse of Amerikaanse soldaten (wat velen denken).Links liggen wat meertjes en achter één zo’n meertje huist een ooievaar. Zou de ooievaar nog kroost hebben? Is dat niet aan de late kant? Of gaan we tegenwoordig niet meer overwinteren in Afrika? Allemaal vragen, maar een informatiebord staat er niet.Eigenlijk lopen we al vanaf Deventer in zuidelijke richting. Eerst door open landschap, maar na Wilp lopen we door kleinschalig bosgebied.Zo hier en daar staat best wel een leuk (tweede) huis.Rechts van ons ligt Gietelo en links Voorst. We zien de dorpjes geen van beide, we lopen er – door de bossen – precies tussendoor. Vanaf hier lopen we in voornamelijk oostelijke richting.Iets verder steken we de Voorster Beek over.Een paddenstoel, nu weten we precies waar we zitten. Hoewel, met GPS weet je dat voortdurend. Nog 3,8 kilometer naar Klarenbeek. We hadden al een korte pauze genoten, maar misschien is er in Klarenbeek iets open.We steken de spoorlijn over en lopen verder door de bossen naar Klarenbeek. Nou, daar staat best wel een grote kerk voor zo’n klein dorpje. Nog een omissie in het wandelboekje, waarom staat deze kerk niet op de kaart?Wat betekent de datum ‘4 juni 1944’ op het Missiekruis? Kon er niet een informatiebordje vanaf?Nog iets verder staat Huize Klarenbeek.En nog iets verder is een snackbar. Nou, dat zit toch prima met een cola en een ijsje.
We kunnen er weer tegen, nog een kilometer of vijf, zes.We lopen door voornamelijk kleinschalig landbouwgebied.Om kwart voor zes steken we het Apeldoorns Kanaal over en lopen iets verder het dorpje Oosterhuizen in.Zit hier veel geld of woont hier een liefhebber? Er staan voorlopig wel vijf Porsches op de dam!Iets na zessen lopen we camping De Roseboom op.We hebben er 26.9 kilometer opzitten. We worden hartelijk ontvangen met koffie en cake. Voor dit heerlijks inclusief een plekje voor de tent en een warme douche hoeven we maar €6,- p/p te betalen. Dat is nog eens een vriendenprijsje. Om half zeven staat mijn tent.
Tja, het is seizoen en de camping staat behoorlijk vol. Ach, zo’n klein tentje kan er altijd nog wel bij.
Ik bereid eerst een kerriesoepje en daarna een Knorr Al Pesto. Eigenlijk is het niet te eten, maar met een bekertje Shiraz erbij kan het net. Nou, in elk geval is het nog steeds droog, wel erg drukkend. Na de afwas (inclusief gratis warm water!) en een douche kruip ik rond negen uur in de slaapzak. Ik bel nog even naar Orchideetje, alles gaat goed.