LF13a Schelde-Rheinroute (apr 2012)

Lieve lezer(essen)s van onze wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons fietsavontuur
LF13a Schelde-Rheinroute per fiets van Vlissingen naar Venlo
van donderdag 5 april t/m maandag 9 april 2012

ScheldeRheinroute

Donderdag 5 april 2012
Vlissingen – Middelburg
We mogen pas na negen uur met de fietsen de trein in. Ach, vandaag hebben we wel een lange treinreis voor de boeg, maar we hoeven slechts een kort stukje te fietsen. Tja, vorig jaar waren de paasdagen ’s zomers, dat is nu niet het geval. Het is 5 graden in de plus als we naar het station fietsen. Fris dus. Gelukkig is het droog, dat is belangrijk.

De trein is overvol, is er ergens iets te doen? Of trekt iedereen er tijdens de paasdagen op uit? Ik heb een Metro uit de bak gepakt en er ligt in de trein ook een Spits. Helaas, De Pers is wijlen, dat was op afstand de beste (gratis) krant. Is er nog nieuws in de Metro? Wegenbouwer Heijmans hoopt over een jaar of vijf inductiestroom te kunnen ‘peuren’ uit de snelweg door het verkeer dat er overheen rijdt. Geweldig natuurlijk. Een aantal jaren geleden las ik dat een techneut bezig was met een methode om ‘stroom’ af te tappen uit de rugzak door de beweging van de drager. Zo zou je je mobiel, GPS, MP3-speler, hoofdlampje en horloge kunnen opladen. Helaas heb ik er daarna nooit meer wat van gehoord.
Vodafone heeft een probleem, of beter gezegd, degenen die het Vodafone netwerk gebruiken. Bij de buren van het Vodafone servercenter in Rotterdam heeft brand gewoed. Daardoor, én door de bluswerkzaamheden ligt het servercenter plat. Bellen, sms’n en mobiel internet verloopt moeizaam of helemaal niet. Ik zit bij KPN, dus zelf merk ik er niets van. Klanten zijn boos en vragen zich af waarom er geen back-up capaciteit is. Komt dat misschien omdat KPN en T-Mobile ook geen back-up systeem hebben? Tja, het moet zo goedkoop mogelijk natuurlijk. Vodafone overlegt nu met de concurrentie om in geval van een calamiteit gebruik te mogen maken van elkaars netwerk.
Oeps, mijn eigen server staat ook in Rotterdam. Gelukkig niet bij Vodafone, maar in het datacenter. Je moet er toch niet aan denken dat er iets met je server gebeurt!
De oud-ombudsman van De Volkskrant concludeert dat het NRC nooit het artikel over prins Friso had mogen publiceren. NRC dacht een scoop te hebben, het bleek een zeperd en Vandermeersch moest diep door het stof. Zo gaat dat, soms.
In Moskou zag ik het voor het eerst, daarna ook in Italië. Nu hangen de eerste hangsloten van verliefde/getrouwde stelletjes ook al aan de Amsterdamse Kloveniersburgwal.
Mogelijk zet de gemeente er de cirkelzaag op, schrijft Ellen Waaijer. Oeps Ellen, dat meen je toch niet? Ik zou er de slijptol (ook wel haakse slijper genoemd) opzetten. Ellen, doe je wel voorzichtig!
Er loopt een aanklacht tegen een ‘vieze’ meester. Twee kinderen (elf en veertien) hebben aangifte gedaan. Kunnen kinderen al aangifte doen? Ik dacht dat je daar 18 (achttien) voor moest zijn. Goed, ik zal me wel vergissen.
Danny de Munk zet vanavond Jezus neer op het Willemsplein in Rotterdam én komt daar live mee op TV. Ik weet nu al dat ik daar absoluut niet naar ga kijken en ook de TV gaat er niet voor aan.
Het gepraat over de bezuinigingen in het Catshuis duurt de meeste Nederlanders te lang. Daar ben ik het wel mee eens, zo moeilijk kan het toch niet zijn?
In Syrië gaat het geweld tegen de opstandelingen gewoon door. Tja, voor Assad (en zijn kornuiten) is het natuurlijk de dood of de gladiolen.
Op elke bladzijde uiteraard reclame voor de nieuwste Smartphones. Het moet een ieder duidelijk zijn dat zo’n ding waarmee je alleen kunt bellen en sms’n echt niet meer kan! Entertainment sla ik zoals altijd over.
In de Spits maar liefst 8 (acht) pagina’s reclame om te kiezen voor ‘Werken bij Defensie’. Tjonge, dat heeft een boel geld gekost! Defensie is zeker zwaar onderbezet. Was dat achteraf nu wel zo’n goed idee om de dienstplicht af te schaffen? (Formeel: op te schorten).
OK, de NS’ers maken zich al bang voor 30 april. Dat is pas over weken!
Uiteraard weer reclame voor Smartphones, de Hedwigepolder die mogelijk ‘deels’ onder water gezet wordt. Illegale jongeren mogen wel een opleiding volgen, maar niet de bijbehorende stage volgen. Als ik het nog begrijp?
Gerd (Leers) heeft zich weer eens ongelukkig uitgelaten en nu ‘bungelt’ hij. Dat vindt tenminste Tofik Dibi van GroenLinks. Tja, de speelruimte voor Gerd is beperkt door Brusselse regelgeving én natuurlijk door de sentimenten binnen het CDA. Sahar mocht blijven en nu zit hij met Mauro. Zijn ‘studie’ is nagenoeg afgerond en volgens afspraak moet hij daarna ‘opzouten’. De provincies liggen dwars en er zijn burgemeesters die zijn beleid frustreren en zelfs openlijk weigeren dit uit te voeren. De tegenstellingen in Nederland spitsen zich toe en zo langzamerhand wordt het land onbestuurbaar.
Ach, vergeleken met de problemen in Griekenland (en Portugal) valt het nog mee.
De eerste test JSF is geleverd, de tweede is in de maak. Zo’n ding kost (nu) 160 miljoen euro, maar dan heb je ook wat. OK, voorlopig gaan we testen (= piloten opleiden) tot 2019. Verder weer een boel entertainment.
In Rotterdam zie ik de lift niet zo snel. Ze zijn hier ook al jaren aan het slopen, sorry verbouwen. Is er nog wel een lift? We hebben maar een kwartiertje om over te stappen, dus sjouw ik de fietsen maar de trappen op en af. Helaas, voor een bakje koffie rest geen tijd. Nu nog anderhalf uur sporen naar Vlissingen. Het is wel een eind! OK, het gaat allemaal volgens het (spoor)boekje en om 13.11 uur zijn we in Vlissingen. Eerst maar wat eten. Naast het station is een restaurant, maar van daaruit kunnen we de fietsen niet in de gaten houden. Het wordt dus een broodje zalm en koffie in de koko. Nou, prima gewoon.1. Koko2. Zalm Om kwart voor twee gaan we van start. Ik zet mijn GPS aan en ‘tover’ de gedownloade route op het beeldscherm. De kaart op mijn stuurtas fungeert als back-up. Ach, feitelijk fietsen we op de bebording! Onlangs is de route herzien en de start is niet meer in Middelburg, maar in Vlissingen. Daardoor zijn er ook een aantal kilometers bijgekomen.
Tja, Zeeland, landelijk is het dus wel.4. LandelijkHet is 9 graden in de plus en we hebben een frisse wind tegen. Mijn handschoenen gaan aan en de rits van mijn fleece gaat helemaal dicht.
De route loopt door de voormalige ‘Atlanticwal’ door de Duitsers in W0-II aangelegd.
De muren van deze bunker zijn twee tot drie meter dik en er ging meer dan 700 kuub beton in. De mitrailleur stond opgesteld achter een pantserschild van twintig ton.5. Info6. Bunker Tegen drieën bereiken we Middelburg.7. Middelburg Er staat hier nog een knappe molen geheten: ‘De Hoop’. Het is een stenen korenmolen uit 1735. De molen is maalvaardig, maar niet te bezichtigen.8. De Hoop Met mijn mobiel in de hand fietsen we op het navigatiesysteem naar het opgegeven adres van de B&B ’t Zevende Continent (www.hetzevendecontinent.nl/). Het is een oud grachtenpand, kijk, daar staat het (het 16e huis).9. B en B10. B en BWe worden hartelijk ontvangen met koffie en thee. De fietsen kunnen in de gang, die is breed genoeg. We hebben er 12 kilometer opzitten. Onze kamer is bovenin het pand, gelukkig zijn we goed ter been. We beschikken zelfs over een heus dakterras, helaas is het te fris om daar nu te gaan zitten.11. Kamer12. Dakterras Even na vieren maken we ons op om naar de stad te gaan. Tjonge, in de hal beneden hangt een tegeltableau met daarop de reizen die onze uitbater heeft gemaakt.
De wereldkaart is bezaaid met bruine ‘tracks’. Later horen we dat we hier te gast zijn bij een reisorganisatie (http://avantareizen.molenwater.nl/), gespecialiseerd in avontuur op reformatorische grondslag.13. Reizen Een paar huizen verder staat ‘Dit huis is te koop’. De poes zit zeker op zijn vaste stekje en is niet te koop. Wel humor!14. Te koop Iets verder is de Blauwpoort, deze had ik nog niet eerder gezien.15. Gistpoort16. Gistpoort17. Gistpoort In het centrum van Middelburg staat de Abdij, momenteel is er het Provinciehuis en het Zeeuws Museum gevestigd.18. Abdij19. Abdij20. Abdij Zo te zien is er vanavond koopavond, maar erg druk is het nog niet.21. Koopavond Aan de Markt staat het stadhuis gebouwd van 1452 tot 1520. Tja, vandaag is er markt en het is bewolkt. Ik heb in het verleden wel betere foto’s van het stadhuis gemaakt. Sowieso is het een prachtig gebouw, maar niet meer in gebruik als stadhuis. Wel kan er nog getrouwd worden. Verder is er sinds 2004 de Roosevelt Academy gevestigd.22. Stadhuis Zo langzamerhand krijgen we trek. Zo te horen zit er in de Stationsstraat een Chinees/Indisch restaurant. Dat moet makkelijk te vinden zijn.
Wat ziet mijn oog? Zie ik daar een Italiaanse vlag wapperen? Nou, de kaart ziet er goed uit.23. Il Senso Ik begin met een gegratineerde uiensoep begeleid met een karaf rode huiswijn.
Een mandje brood erbij, wat wil een mens nog meer.24. Uiensoep Daarna volgt een pizza Quattro Stagioni. Mwoi, het is een hele hap!25. Pizza Als laatste een espresso, dat hoort erbij natuurlijk.26. Espresso OK, best wel redelijk gegeten en dat voor maar €53,- voor ons tweetjes.
Op terugweg groeten we Koningin Emma nog even. Ik neem tenminste aan dat zij het is, er staat namelijk geen bordje bij.27. Emma Iets verder staat een groepje mensen. Hier is afgelopen maandag een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan Wouter Weylandt. Hij was de winnaar van de 3e etappe van de Giro d’Italia op 10 mei 2010. Hier precies ging hij over de meet. Bijna een jaar later kwam hij op 27-jarige leeftijd tijdens een wedstrijd dodelijk ten val. Zijn vriendin was toen 5 maanden zwanger. Tragisch is het.28. Monument Rond acht uur zijn we weer in onze B&B. Douchen – we beschikken hier over een eigen douche/toilet – en ik luister nog een uurtje naar mijn MP3-speler.