Kerst Terschelling (dec 2011)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons kerstarrangement doorgebracht in
Hotel Restaurant Oepkes te West-Terschelling (www.oepkes.nl/) op Terschelling, zaterdag 24 december t/m dinsdag 27 december 2011

Zaterdag 24 december 2011
Terschelling
De laatste spulletjes gaan in de rugzak/koffer en rond 11.00 uur nemen we de trein.
Het is zonnig, het weer ziet er veel beter uit dan de afgelopen dagen met al die regen.
Het is 10 graden in de plus, erg zacht voor de tijd van het jaar. Op naar Terschelling, daar zijn we alweer een aantal jaren niet geweest. Het voordeel van Terschelling is dat er tijdens de kerstdagen van alles en nog wat te doen is.

In Zwolle genieten we de KMA, daartoe hadden we dus een trein eerder genomen dan strikt noodzakelijk. Nou ja, het is natuurlijk geen ‘klasse’ gebak, maar het is best te eten.1 (1 of 115) In Leeuwarden stappen we over op het boemeltje van Arriva. De ‘polletiek’ wilde concurrentie op het spoor en nu zitten we opgescheept met Arriva, Connexxion en Veolia. Of zijn er nog meer vervoerders? Het grote voordeel voor de reiziger, pardon vervoerder is, dat je nu tweemaal het instaptarief betaald. Het werkt natuurlijk heel simpel, mits je je even hebt ingelezen op internet. Je checkt uit bij de NS en meteen weer in bij Arriva.
Tja, de kans is levensgroot dat je het een keer vergeet. En dan zit je dus zonder geldig ‘vervoersbewijs’ in de Arriva. Dat kost je een bekeuring! Nou, de ‘polletiek’ wordt bedankt!2 (2 of 115) In Harlingen lopen we langs de haven.3 (3 of 115) In de terminal van rederij Doeksen (www.rederij-doeksen.nl/) kopen we kaartjes.
Nou, Doeksen is niet goedkoop, maar dat wisten we al.4 (4 of 115) De ‘Friesland’ heeft er zin in en wij ook.5 (5 of 115) Om kwart voor drie kunnen we boarden. Eerst wordt het ticket gescand en buiten de terminal plaatsen we onze rugzak/koffer in het gereedstaande ‘treintje’. Dat treintje wordt straks aan boord gereden en op Terschelling weer van boord. Daar kun je dus je bagage weer oppikken. Wel zo handig, aan boord is bagage alleen maar lastig. Ik maak nog even een foto van een personenauto die aan boord rijdt.6 (6 of 115) Aan boord loop ik meteen door naar het bovendek.7 (7 of 115)8 (8 of 115) Onze kapitein (of is het de stuurman?) staat gereed om de boegschroeven te bedienen.9 (9 of 115) Precies om drie uur zijn we los van de kade.10 (10 of 115) Al vlot gaat het gas erop en maken we snelheid.11 (11 of 115)12 (12 of 115)13 (13 of 115)15 (15 of 115) De lounge beneden (of was dit juist boven?) is niet druk. Bij de ‘kombuis’ bestel ik koffie en een saucijzenbroodje.16 (16 of 115)17 (17 of 115) Op monitoren is veel reclame, maar ook de actuele positie van het schip te zien. In het hoekje linksonder ligt Texel, dan Vlieland en rechtsboven Terschelling. Het schiet al lekker op, nog een dik halfuur.18 (18 of 115) Nu is het kwart voor vijf en het begint al aardig te schemeren. Helaas, dit keer geen pak sneeuw, dat geeft echt een feeëriek gezicht.19 (19 of 115) De Brandaris zet ons in het zonnetje.20 (20 of 115) We zijn er bijna.21 (21 of 115) En hier ligt de Friesland voor de wal. Vanaf hier is het vijf minuutjes lopen naar Oepkes.22 (22 of 115) Daar worden we hartelijk ontvangen. Ze herkennen ons nog van de vorige keer, dat heeft wel wat. Wij krijgen kamer 12 en dochterlief en vriendlief kamer 2. Ja, zij zijn dit keer ook van de partij.
Op naar de kamer waar we de rugzak/koffer uitpakken.
Er ligt wat informatie, tja, 1e kerstdag is er niet veel te doen, maar 2e kerstdag vindt de traditionele wandeling plaats. En de 3e kerstdag gaan we weer op huis aan.
Ach, we vermaken ons wel.
Om half zeven lopen we naar de eetzaal. Kerst 2000 (bovendien 2001 en 2006) brachten we ook door in Hotel Restaurant Oepkes. Toen was de eetzaal uitbundig versierd met dennentakken. Dat had wel wat. Maar ja, dat was voor de brand in Volendam. Nu is die brandgevaarlijke kerstversiering verboden. Ondanks dat verbod ziet de eetzaal er toch heel feestelijk uit.23 (23 of 115)24 (24 of 115) Als voorgerecht bestel ik meloen met ham. Een glas rode huiswijn erbij en het smaakt voortreffelijk.25 (25 of 115) Als hoofdgerecht kalfsmedaillon. Ook hier heeft de ‘chef’ weer zijn best op gedaan.26 (26 of 115) Als toetje chocolademousse. Ik geef toe, op de foto ziet het er niet uit, maar het was overheerlijk.27 (27 of 115) Als laatste bestel ik een cognacje, want ik heb een zere keel.