Kerstarrangement hotel.46 (dec 2023)

Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,

Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons kerstarrangement doorgebracht in hotel.46 te Wintelre (west van Eindhoven). We bezoeken het DAF museum te Eindhoven, het textielmuseum te Tilburg, wandelen rond de vennen te Oisterwijk, bezoeken de Duitse Oologsbegraafplaats te Ysselsteyn en het Vrijheidsmuseum te Groesbeek. 

Reisverslag Kerstarrangement hotel.46
Zondag 24 december t/m woensdag 27 december 2023

Zondag 24 december 2023
DAF museum te Eindhoven – hotel.46 te Wintelre
Het is alweer kerst! Wat gaat het toch snel!
Het viel me niet mee om een leuk kerstarrangement te boeken in een omgeving waar iets te ‘doen’ is. Gaat hotel.46 (https://www.hotel46.nl) en omgeving ons bevallen?
Maar eerst de situatie in Oekraïne en Israël (Gaza).In Oekraïne is er aan het front min of meer sprake van een patstelling. Russische troepen hebben enig terrein gewonnen tijdens hun twee maanden durende grondoffensief in het zuidoosten van Oekraïne, maar erg opschieten doet het niet. Al langer gaat het gerucht dat de Russen bij de aanvallen veel manschappen en (pantser)voertuigen hebben verloren. Het Britse ministerie van Defensie sprak eind november al van duizenden slachtoffers (dat moet zijn ‘gesneuvelden’) aan Russische zijde. De (terreur)bombardementen van Rusland op Oekraïens grondgebied gaan gewoon door. Daarbij vallen er de nodige slachtoffers (dat zijn ‘burgers’, dus ‘slachtoffer’ is correct) te betreuren en er wordt een enorme schade aangericht.
Nu de situatie in de Gaza.
Eerst een kaartje van het Midden-Oosten.
Israël is maar een klein stukje land in het Midden-Oosten en de Gazastrook is helemaal piepklein.
En nu de kaart van de Gazastrook.
De Gazastrook is niet heel groot, denk aan een strook van IJmuiden tot Den Haag inclusief Leiden. Er wonen zo ongeveer 2,2 miljoen Gazanen. In 1948 zo’n 80.00 inwoners, na de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 kwamen er zo’n 200.000 ‘vluchtelingen’ bij.
En nu dik twee miljoen! Een enorme bevolkingstoename dus. Het kaartje geeft de steden goed weer, maar ook de geel gekleurde gebieden zijn min of meer volgebouwd.
De oorlog tussen Israël en Hamas begon op 7 oktober, toen Hamas de aanval opende op het zuiden van Israël. Hierbij vermoordde Hamas zo’n 1200 mensen. Ook werden er 240 mensen gegijzeld. Zoals ongetwijfeld bekend staat ‘Hamas’ internationaal te boek als een terroristische organisatie.
Hm, eigenlijk is de oorlog al aan de gang sinds 1948. De ‘Palestijnse’ bevolking heeft de VN resolutie (181) waarbij de staat Israël een stuk grondgebied (uit de erfenis van het Engelse Mandaatgebied) kreeg toegewezen, nooit geaccepteerd. Komt er ooit een regeling?
In elk geval besloot Israël als reactie op de aanval van Hamas tot het bombarderen van de Gazastrook, en vervolgens tot een grondoffensief. Inmiddels zijn grote delen van Gaza verwoest en zijn er zo’n 20.400 ‘Palestijnen’ omgekomen. Aan Israëlische kant kwamen 156 militairen om het leven.
Ruim 10 weken lang vallen er Israëlische bommen en raketten op de Gazastrook.
De beelden liegen er niet om: veel van het gebied is verwoest. Huizen, wegen, scholen, telefoonmasten, landbouwgrond en moskeeën zijn er in die weken vernietigd.
Inwoners zijn hun thuis kwijt en er blijven weinig plekken over om te schuilen.
Zo groot is de verwoesting in Gaza na 10 weken oorlog.
Gaza-Stad was eens een plek vol met mensen en bedrijvigheid, maar het is nu veranderd in een gebied met skeletten van gebouwen en heuvels van puin. In de rest van de Gazastrook is het niet anders.
Uit een analyse, gebaseerd op de meest recente data van 16 december, blijkt dat naar verwachting 36 tot 45 procent van alle gebouwen in Gaza beschadigd is. In het noorden, waar sinds het begin hevig gevochten is, zelfs twee derde. Speciale VN-rapporteur Balakrishnan Rajagopal spreekt over ‘domicide’: het opzettelijk verwoesten van huizen om een gebied onbewoonbaar te maken. De rapporteur benadrukt dat dit volgens het internationaal recht streng verboden is.
Verwoesting op deze schaal betekent in ieder geval dat de humanitaire ramp voor de Palestijnen in Gaza alleen maar groter zal worden, zegt Midden-Oosten-verslaggever Pepijn Nagtzaam. Huizen zijn vernietigd of beschadigd geraakt, belangrijke infrastructuur is verwoest, ziekenhuizen en fabrieken zijn niet langer operationeel. Een groot deel van Gaza is simpelweg onleefbaar geworden. En de voormalige bewoners van die plekken schuilen nu in provisorische tentjes, met lang niet genoeg faciliteiten voor de lange termijn.
Volgens Josep Borrel, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlands beleid en veiligheid en vicevoorzitter van de Europese Commissie, is er sprake van een catastrofale en apocalyptische situatie in het gebied. ‘De schade in Gaza is proportioneel nog groter dan die in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog’, zei hij vorige week tijdens een persconferentie.
Die beelden kennen we, vertelt Nagtzaam. ‘We weten hoe groot de schade was in Hamburg, Dresden en natuurlijk Rotterdam.’ Die wederopbouw duurde zo’n 20 jaar.
Het herstellen van de schade in Gaza zal een stuk ingewikkelder zijn. ‘Na het puinruimen is er behoefte aan bouwmaterialen, maar hoe ga je die daar krijgen. Gaat Israël die binnenlaten?’, vraagt Nagtzaam zich af.
De verwoesting zorgt er niet alleen voor dat mensen hun huis kwijt zijn, de vernietigde gebouwen vormen ook een risico voor de gezondheid van de mensen in Gaza.
Bij het instorten van gebouwen komen namelijk schadelijke stoffen vrij, zoals zware metalen en asbest. Door die stoffen raakt ook de grond verontreinigd.
Israël zegt zelf al tienduizend bommen en raketten afgevuurd te hebben op doelen in Gaza sinds het begin van de oorlog. Naast de hoeveelheid bommen, is het ook het soort munitie dat wordt gebruikt. Nagtzaam: ‘Dat zijn bommen die als doel hebben om ondergrondse structuren te vernietigen, zoals tunnels. Als je dat boven een straat afwerpt vernietig je alles. Onder én boven de grond.’
Terwijl de Israëlische bombardementen op Gaza aanhouden, wordt de druk achter de schermen opgevoerd op de regering-Netanyahu om met een naoorlogs plan te komen voor het Palestijnse gebied. Maar voorlopig wil de Israëlische premier Benjamin Netanyahu er niet over praten.
Sowieso heeft Netanyahu drie voorwaarden voor vrede tussen Israël en ‘zijn Palestijnse buren in Gaza’. ‘Hamas moet worden vernietigd, Gaza moet worden gedemilitariseerd en de Palestijnse samenleving moet worden gederadicaliseerd’, schreef de Israëlische premier in een ingezonden stuk aan de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.
Maar hoe het vervolgens verder moet met het Palestijnse gebied? Daarover laat Netanyahu weinig los. Behalve dat Israël ook in de nabije toekomst de ‘hoogste veiligheidsverantwoordelijkheid over Gaza zal moeten behouden’, waarmee hij lijkt te doelen op langdurige bezetting. Veel vertrouwen in de Palestijnse Autoriteit (die de Westelijke Jordaanoever bestuurt) heeft Netanyahu in ieder geval niet. Volgens hem ‘financiert en verheerlijkt’ de Palestijnse Autoriteit terrorisme (lees: Islamisme).
De Verenigde Staten willen een zogenoemde tweestatenoplossing, waarbij Israël en Palestina naast elkaar bestaan en elkaars grenzen erkennen. Maar Netanyahu heeft in het verleden beloofd dat onder zijn bewind nooit een Palestijnse staat zal bestaan.
Malcontent: ‘Bij een tweestatenoplossing zal de Palestijnse Autoriteit het linksom of rechtsom voor het zeggen krijgen in Gaza. Nu zijn er met Hamas erbij eigenlijk twee Palestijnse autoriteiten. Israël beschouwt Hamas echter als terroristen waarmee het niet wil onderhandelen. Maar als de Palestijnse Autoriteit het voor het zeggen krijgt in Gaza, dan moet Netanyahu onderhandelen. Daarom is hij daar ook zo tegen.’
Ondertussen staat de positie van Netanyahu stevig onder druk. De bloedige verrassingsaanval van Hamas van 7 oktober – met 1200 doden en zo’n 240 gijzelaars tot gevolg – wordt hem binnen Israël zwaar aangerekend. Volgens critici heeft hij de positie van Hamas alleen maar versterkt en doet hij te weinig om gijzelaars vrij te krijgen. Driekwart van de Israëliërs wil dat Netanyahu vertrekt, bleek vorige maand uit een opiniepeiling.
Netanyahu zelf blijft hameren op ‘het vernietigen’ van Hamas. Volgens de premier doet Israël daarbij zijn best om het aantal burgerslachtoffers ’tot een minimum te beperken door pamfletten uit te strooien, sms-berichten te sturen en andere middelen te gebruiken om de inwoners van Gaza te waarschuwen dat ze uit de gevarenzone moeten blijven’.
Volgens het door Hamas geleide gezondheidsministerie in Gaza zijn sinds het uitbreken van de oorlog nu ruim 21.000 Palestijnen omgekomen. Israël zegt daarbij tot dusver zo’n 8000 Hamas-strijders te hebben gedood.
Malcontent: ‘Aan het begin van de oorlog schatte Israël het aantal strijders op 30.000.
In dat geval zitten er dus nog zo’n 22.000. Hoe Israël hen allemaal wil uitschakelen, weet ik eerlijk gezegd ook niet. Dat blijft het irreële van deze oorlog: Hamas helemaal willen vernietigen, maar hoe dan? Dit kan geen maanden aanhouden en nog eens tienduizenden burgerdoden als gevolg hebben.
Ok, maar nu begin ik echt met het reisverslag.
Even na halftien rijden we. Het is regenachtig, bewolkt en niet echt druk op de weg.
Op naar het DAF museum. In Eindhoven rijd ik even verkeerd, maar kom na een ‘rondje’ toch terecht bij de parkeergarage Q-Park. Ik had gelezen dat je hier moet betalen met de creditkaart – het moet ook niet gekker worden – en dat ding speciaal bij me gestoken. Maar het valt mee, het gaat nog zoals gebruikelijk.
Het is zo’n tien minuutjes lopen naar het DAF museum. Kijk, daar is het.Op 1 april 1928 begon Hub van Doorne met zijn broer Wim van Doorne een kleine constructiewerkplaats in Eindhoven. Vanaf dit uiterst bescheiden begin heeft DAF zich uiteindelijk ontwikkeld tot een toonaangevende wereldwijde truckfabrikant die zich sterk richt op innovatie, kwaliteit en efficiënt transport. Ok, we gaan het zien.
In de hal van het museum staan twee borstbeelden van de oprichters. Trouwens, is dit gebouw ooit in gebruik geweest als DAF fabriek?Nu ben ik totaal geen ‘autogek’, maar toch spreekt vooral de techniek mij wel aan.
We gaan een ‘rondje’ lopen. De teksten en de foto’s laat ik voor zichzelf spreken.Tegen enen genieten we de KMA. Ok, geen appeltaart dit keer, het bestelde broodje Unox is onderweg.Na aldus verkwikt te zijn vervolgen we ons ‘rondje’.Nog een overzichtsfoto ten afscheid. Sowieso een mooi museum en een bezoek zeker waard.We nuttigen nog een colaatje (voor de dorst), lopen naar de parkeergarage en begeven ons op weg naar hotel.46 te Wintelre. Ai, het regent behoorlijk onderweg, maar zonder problemen bereiken we tegen halfvijf ons hotel. Het hotel staat aan de Willebrordusstraat 46, vandaar de naam natuurlijk.
Zo, de parkeergelegenheid op eigen terrein is zeer ruim te noemen. Er is een speciaal gedeelte gereserveerd voor de zogeheten ‘Park, Sleep & Fly Eindhoven Airport service’. Zo, dat was wel weer genoeg ‘Engels’ voor vandaag. Ik houd deze service in het achterhoofd!
We checken in, krijgen een welkomstdrankje aangeboden (met iets te knabbelen) en lopen naar de kamer.Tjonge, de kamer ziet er goed uit! Zo’n ruime en luxe kamer zien we niet zo vaak!
En ook de ‘natte ruimte’ is perfect! Hier zijn we wel blij mee, dat spreekt.Tegen vijven lopen we naar het restaurant, met de naam ‘Craft’. Dat ziet er toch geweldig uit! U ziet, dochterlief is ook mee.Deze ‘kerstkaart’ sturen we door naar familie en vrienden.We hebben een arrangement geboekt, de menukaart ligt op tafel. Kiezen maar!Om te beginnen bestel ik een glas Primitivo uit Puglia. Daar zijn we geweest, dat komt dus goed uit. Campo di Marzo primitivo is een volle wijn met een prachtig boeket van zwart en rood fruit gecombineerd met hinten van pruimen en kruiden. Overheerlijk, zacht en rijp met een subtiele toets van cacao en pruimen.Het voorgerecht komt door. Ok, prima de gebraden kalfsmuis met warm brood.Als hoofdgerecht heb ik gekozen voor de Diamanthaas. De frietjes zijn prima en ook het wijntje past goed bij het gerecht.En ook het nagerecht bekomt ons prima. Sowieso heerlijk gegeten! Compliment voor de chef en zijn brigade.We besluiten met thee. Dat kunnen we ook op de kamer bereiden, maar hier is het net zo makkelijk én net zo gezellig.Op de kamer kijken we nog even naar de TV, maar maken het sowieso niet te laat.
Toch een drukke dag achter de rug.