Ai, het viel me niet mee om een kerst-arrangement te vinden in een omgeving waar ook nog iets te doen is. Bij voorkeur niet in een grootschalig hotel, daar voelen we ons nooit echt ‘thuis’. Ik vond na vele uren ‘surfen’ het volgende:
Hét viersterrenhotel in Twente ‘De Schout’ in Denekamp beschikt over 34 uiterst comfortabele en ruime kamers en een Penthouse met een groot dakterras die allen hun eigen stijl hebben. Naast de boxspring bedden en een gezellig zitje, zowel in de kamers als op het balkon, zijn alle kamers voorzien van een design badkamer met vloerverwarming, airconditioning, draadloos internet en een smart-tv. Hotel De Schout heeft een unieke ligging in Twente. Het is gelegen in hartje Denekamp met zijn bosrijke omgeving. Proef de rust van het Twentse land en maak kennis met de gastvrijheid en persoonlijke aandacht die in Twente tot traditie verheven zijn.
‘Het zal u aan niets ontbreken zodat u volop kunt genieten van uw verblijf.’
Ok, het Twentse land kennen we wel, maar het is altijd leuk om ergens terug te komen. In de loop van de ochtend van de 24e stappen we in de auto. Het miezert iets en dat blijf vandaag zo. Tja, eigenlijk ook tijdens de kerstdagen. Komt er nog eens een ‘witte kerst’?
We parkeren in Q-park ‘De Brink’ in Hengelo en lopen naar het Museum Hengelo.
Daar zijn we nog nooit geweest en het lijkt ons een interessant museum. Kijk, een ‘sfeerfoto’ van de Markt.Dit pand hoort ook bij het museum, maar de ingang is ernaast. Ai, wat een pech, i.v.m. een kerstmiddag is het museum gesloten!Stom, ik had natuurlijk afgelopen week even op hun site moeten kijken.
Om onze teleurstelling te verbijten brengen we een bezoek aan ‘De Basiliek’. Er komt net een tafeltje vrij, dat zit mee, want druk is het wel. We nuttigen de KMA en vinden op onze mobieltjes dat het Zoutmuseum Delden open is. Dat is hier niet zover vandaan en dat lijkt ons óók een interessant museum.
Kijk, daar is het.Op de site vind ik het volgende:
In 1886 werd in de tuinen van kasteel Twickel zout in de bodem aangetroffen. Men was eigenlijk op zoek naar drinkwater voor het nabij gelegen kasteel Twickel. De vondst van zoutwater in plaats van drinkwater was natuurlijk een teleurstelling.
Jaren later, tijdens de eerste Wereldoorlog was er schaarste aan zout in Nederland. Gelukkig herinnerde men zich toen dat er in Twente ooit zout in de bodem was gevonden. Zodoende heeft het meer dan 30 jaar geduurd – na deze eerste vondst van zout in Delden – dat de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (KNZ) in Boekelo industrieel zout ging winnen. In de dertiger jaren van de twintigste eeuw verplaatste de Zoutindustrie zich van Boekelo naar Hengelo. Door de aanleg van de Twente-Rijn kanalen waren daar de faciliteiten voor het transport van het zout beter.
Het Zoutmuseum vertelt het complete verhaal over zout. In het museum gaat het niet alleen over de geschiedenis rondom Twickel, Boekelo en Hengelo, maar ook om de periodes veel verder terug in de tijd. Zout is in de wereldgeschiedenis een belangrijke component in de chemie.
Mooi, we lopen een rondje en ik laat de teksten en de foto’s voor zichzelf spreken.Sowieso een interessant en leerzaam museum. Het Zoutmuseum Delden is een aanrader.
We rijden naar hotel ‘De Schout’ in Denekamp (https://hoteldeschout.com/).
Dat bereiken we tegen halfvijf. We checken in en krijgen de sleutel van kamer 20. Nou, zeker niet verkeerd! Wifi draait als een speer en er hangt een groot flatscreen.Om te beginnen kijken we even rond in het hotel. Onze eigen ‘kerstversiering’ hebben we al vele, vele jaren geleden weggegeven. Het aanbrengen van de kerstversiering laten we nu over aan professionals.In de gangen hangt zo hier en daar wat ‘Kunst’. Dat siert leuk op en voor de makers een mooie manier om te verkopen. Tja, voor ons hangt er niets van onze gading bij.Op de kamer is er geen koffie/thee-faciliteit aanwezig. Dat bespaart een hotel een boel ‘gedoe’. Maar… op de vide is dag en nacht gratis koffie/thee beschikbaar en vaak staat er nog iets te ‘knagen’ bij. Ook staat er een koelkast met fris, bier enz., maar deze drankjes moeten uiteraard worden afgerekend.Eerst over de restaurants van ‘De Schout’. Dat zijn er maar liefst drie, te weten Mr. Mayor, Il Municipio en De Wethouder. Wij hebben voor alle diners (drie dus) gereserveerd in Mr. Mayor. Deze foto maakte ik 1e kerstdag, ook vanuit het hotel zijn de restaurants te bereiken. Tjonge, het is wel een heel bedrijf dit!Om kwart over zes kunnen we aan tafel. Dat aan tafel gaan werkt met een ‘tijdslot’.
Dat is een goed systeem, een kok heeft ook maar twee handen en het voorkomt mogelijk lange wachttijden.
Ook deze foto van restaurant Mr. Mayor maakte ik 1e kerstdag op een rustig moment.Ik bestel een glas Rivoire, een Cabernet Merlot. Ai, uit de mediteraanse stad Carcassonne. Ooit bezocht ik deze bijzondere stad. Ik proef rood fruit en een volle smaak met soepele tannines.Dat was ons bekend uit de ontvangen mail, hier geen vastgesteld kerstmenu, maar keuze uit drie voorgerechten, zeven hoofdgerechten en drie nagerechten. Kijk, wij zien dat wel zitten, hierbij het menu.Ik kies als voorgerecht de rundercarpaccio en Orchideetje kiest voor de huisgerookte zalm.
Beide gerechten bekomen ons prima.Als hoofdgerecht ga ik voor de wildstoofpot en Orchideetje voor de gebakken doradefilet.
Zonder meer prima.Ik kies als nagerecht voor de bosvruchtencoupe en Orchideetje gaat voor de crème brûlée. De crème brûlée wordt aan tafel gebrand.Sowieso prima gegeten. We besluiten met thee, daar vergeet ik een foto van te maken.
Om kwart voor tien lopen we naar de kamer en kijken nog even TV.