Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,
Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons bezoek aan de Apple store en het Huis Bartolotti, beide te Amsterdam.
Zondag 24 september 2023
Amsterdam
In november 2019 wandelden wij door Amsterdam met de gratis te downloaden ‘Amsterdam Citygids’. In augustus 2020 bewandelden wij de ‘Gouden Eeuw’, in november 2021 bezochten wij Basiliek van de Heilige Nicolaas, Museum van Loon, Museum ‘Ons’ Lieve Heer op Solder’ en de Oude Kerk, in oktober 2022 ‘De Hofjes van de Jordaan’ en in juni 2023 bezochten wij het Huis Willet-Holthuysen, de Portugese Synagoge en het Joods Museum.
Zo leren wij onze hoofdstad aardig kennen. Maar nu gaan wij ons eerst op de hoogte stellen van de nieuwe ‘spulletjes’ van Apple. Daarna brengen wij een bezoek aan Huis Bartolotti.De auto en de tram brengen ons zonder mankeren naar het Leidseplein. Sowieso is het prachtig weer en druk in de stad.
Over Oekraïne eigenlijk geen nieuws. De Russen hebben zich ter verdediging ingegraven en het Oekraïense leger tracht de zwakke plekken te vinden. Van een zomer- danwel een najaarsoffensief is naar mijn mening nog niet echt sprake. Sowieso is het plan van Poetin om Oekraïne binnen een week onder de voet te lopen grandioos mislukt. In dat opzicht kun je wel spreken van een militair succes voor Oekraïne.
Na een bezoek aan de Apple-store en aansluitend de lunch bij Bagels&Beans in de Raadhuisstraat lopen we naar Huis Bartolotti. De Museumkaart is niet geldig, deze uitspatting kost ons €9,50 p/p.Eerst maar enige informatie.
Huis Bartolotti aan de Herengracht 170 – 172 werd in 1617 gebouwd in opdracht van de schatrijke bankier-koopman Willem van den Heuvel. Hij noemde zich Guillelmo Bartolotti, naar een Italiaanse oom van wie hij veel geld geërfd had.
Het koopmanshuis in Hollandse Renaissance-stijl werd hoogstwaarschijnlijk gebouwd naar een ontwerp van de Amsterdamse stadssteenhouwer Hendrick de Keyser.
Huis Bartolotti staat met een dubbele knik in een bocht van de Herengracht, precies in de as van de Driekoningenstraat. De gevel is opgetrokken in natuur- en baksteen, overdadig versierd met ornamenten als siervazen, balusters, medaillons en fantasierijk beeldhouwwerk. De top van de gevel die in de loop der tijd versoberd was, werd bij de restauratie van 1970 nauwkeurig gereconstrueerd met behulp van historische afbeeldingen en schilderijen. In 2008 is de verflaag over de rode baksteentjes verwijderd en zijn de natuurstenen ornamenten weer in Bentheimer zandsteenkleur geschilderd.
Er zijn twee cartouches aangebracht met links het geschilderd opschrift ‘Ingenio et Assiduo Labore’ (door vernuft en noeste vlijt) en rechts ‘Religione et Probitate’ (door godsdienst en rechtschapenheid).
Sinds 1689 is het huis in twee aparte woonhuizen gesplitst. In 1735 werd het rechterhuis gemoderniseerd. Grote delen van deze interieurs zijn bewaard gebleven. De gang heeft nog prachtig stucwerk in Lodewijk XIV-stijl. In de voorkamer bevinden zich behangselschilderingen van Isaac de Moucheron (1667-1744) en een marmeren beeldhouwwerk boven de schouw van Jan Baptist Xavery (1697-1742). Van de schilder Jacob de Wit (1695-1754) zijn er in deze kamer twee bovendeurstukken, op het plafond twee tondo’s en in het midden een groot plafondstuk. De plafondschilderingen van De Wit worden omgegeven door 19de-eeuwse schilderingen, mogelijk aangebracht tijdens de restauratie van 1873.
Omstreeks 1755-1756 vond een grote verbouwing plaats, waarbij het rechter deel van het huis werd uitgebreid met een achterhuis. Opdrachtgever van deze verbouwing was de schatrijke walvisreder Jan van Tarelink. Het achterhuis heeft een historische keuken, een eetkamer en een zaal met uitzonderlijk fraai stucwerk, Rococo houtsnijwerk in kostbaar mahoniehout en schilderstukken van Jurriaan Buttner. Het is een van de mooiste zalen van de Herengracht.
Hm, eigenlijk is er geen informatie aanwezig bij de items. Ik laat de foto’s voor zichzelf spreken.Eerlijk gezegd, Huis Bartolotti valt mij toch enigszins tegen. Museum van Loon en Huis Willet-Holthuysen hebben meer indruk op mij gemaakt.
Maar goed, eigenlijk mag je niet vergelijken en sowieso ‘smaken verschillen’. Toch blij dat ik ook dit museum mag toevoegen aan mijn lijstje.
Via de Torensluis aan de Singel waar het standbeeld van Multatuli staat (1820 – 1887) lopen we naar de Dam. Multatuli is een pseudoniem, eigenlijk heet hij ‘Eduard Douwes Dekker. Hij schreef het bekende boek ‘Max Havelaar’.Via de Dam lopen we naar de tramhalte. Met de tram en de auto keren we huiswaarts.
De medewerkers van de Apple store, Bagels&Beans en Huis Bartolotti: bedankt!