Firenze (aug 2023)

Donderdag 17 augustus
Firenze: Basilica di Santa Maria Novella, Cappelle Medicee, Basilica di San Lorenzo, Palazzo Medici Riccardi
De wekker gaat om zeven uur, maar we blijven nog even liggen. Tegen halfnegen lopen we naar de ontbijtzaal. Nou, dat ziet er zeker niet verkeerd uit en we laten het ons goed smaken. Sowieso een aanrader dit hotel. Het zit wat verder uit het centrum, maar de buurt is rustig en we hebben een prachtige, ruime kamer. Zoals gezegd, het ontbijt is prima en tot slot wordt op mijn verzoek een prima (gratis) espresso geserveerd.We lopen naar de Basilica di Santa Maria Novella. Gisteren hadden we de Basilica in het voorbijlopen al gezien.Tegen tienen lopen we door de tuin naar de ingang. De Firenzecard is geldig, dat zit weer mee.Om te beginnen enige algemene informatie:
Men begon met de bouw van deze 100 meter lange Basilica in 1279, maar het werd pas in 1360 voltooid. De Basilica di Santa Maria Novella heeft een prachtige façade, die dateert uit het jaar 1470. Deze façade, met typische geometrische vormen in wit en groen marmer is misschien wel één van de mooiste uit de periode van de renaissance.
Tjonge, ik had niet verwacht dat deze Basilica zo’n groot complex zou zijn.Het interieur van de kerk is zeer bijzonder. Bij binnenkomst valt meteen het hoogaltaar op waar centraal het kruis van Giotto prijkt.Op de muur van de 3e travee van de linkerzijbeuk wordt het beroemde fresco ‘De Heilige Drie-eenheid’ van Masaccio gerestaureerd. God, Christus, Maria, Johannes de Doper en de schenkers worden voorgesteld tegen een achtergrond van architectuur in de stijl van Brunelleschi. De schilder paste daarbij een schitterend perspectief toe dankzij de vernieuwde technieken van de renaissance. We moeten er extra voor betalen, maar dan kunnen we door de steiger gluren hoe de restauratie vordert. Momenteel zijn ze niet aan het werk.Dat valt me erg mee, vele bezienswaardigheden zijn voorzien van informatie. De informatie laat ik met de foto’s voor zichzelf spreken.Om halftwaalf zijn we zo ongeveer uitgekeken (en aardig vermoeid). Sowieso een bijzonder mooie Basiliek, een aanrader!
We lopen naar de vlakbij gelegen Cappelle Medicee, maar onderweg nuttigt Orchideetje een ijsje en ikzelf een soort ‘schaafijs’ met limoncello. Dat gaat er wel in, want het is weer behoorlijk warm. Trouwens, doordat de Cupola, de Campanile, het Battistero en het Museo dell’Opera del Duomo maar liefst vijf dagen waren volgeboekt heb ik de planning volledig moeten omgooien. Het is niet anders.
Ai, de foto van de ingang van de Cappelle Medicee is mislukt, helaas. Inmiddels is het kwart over twaalf. De Firenzecard is geldig. Eerst enige algemene informatie:
Deze kapellen maakten van oorsprong onderdeel uit van de basiliek van San Lorenzo. Tegenwoordig biedt de Cappelle Medicee onderdak aan een museum. Het museum manifesteert zich in twee ruimtes; de Cappella dei Principi en de Sagrestia Nuova.
Deze kapellen kunnen beschouwd worden als de plek waar vele leden van de familie De’ Medici de laatste rustplaats hebben gevonden of zouden vinden. Zeker de nieuwe sacristie, de Sagrestia Nuova is zeer bekend. Michelangelo heeft hier een aantal graftombes vervaardigd. Vooral de grafmonumenten van Lorenzo II de’ Medici, van de hertog van Urbino en die van de hertog van Nemours zijn erg indrukwekkend.
In de kapel liggen leden van de familie De’ Medici beginnende bij Cosimo I en zo verder tot aan Cosimo III. Naast de vele leden van de invloedrijke familie De’ Medici liggen er ook een aantal andere graftombes van personen met aanzien. Onder meer de crypte van Ferdinand III van Toscane is hier te bewonderen.
De graftombes in Cappella dei Principi zijn altijd leeg gebleven. Dit komt omdat de zaal nooit is afgewerkt en het ook nooit de bedoeling was dat daar mensen werden bijgezet. Deze kapel was bedoeld als praalgraf. Let ook zeker op de koepel in de prinselijke kapel. Deze is vanaf de binnenzijde gezien van ongekende schoonheid door onder meer de prachtige beschilderingen.
Ok, er staan heel wat informatieve bordjes bij de items, dus laat ik de informatie en de foto’s voor zichzelf spreken.Mooi, ’t is inmiddels kwart over een. In elk geval heeft de enorme koepel indruk op mij gemaakt. U zou zelf moeten gaan kijken!
Rond de aanpalende Basilica di San Lorenzo bevinden zich talloze restaurants.
Kijk, we gaan even binnenkijken in Café Agorá. ’t Is klein, overzichtelijk en toeristen zie ik er niet.We bestellen sinaasappelsap en een broodje gezond.Ik besluit met een espresso die prima smaakt.Orchideetje besluit met een ijsje van €6,- maar dan heeft ze wel een grote bak echt Italiaans ijs.
Hm, naast ons staat de Basilica di San Lorenzo. Zullen we een kijkje nemen? Tja, de gevel ziet er natuurlijk niet uit.Normaal kost het €9,- maar wij kunnen met onze Firenzecard ‘gratis’ naar binnen.Om te beginnen enige algemene informatie:
De bekende stadswijk San Lorenzo ligt in het centrum van Florence. De wijk is gesitueerd rond de basiliek van San Lorenzo en kan beschouwd worden als het bruisende centrum van de stad. Wandel doelloos door de straten en laat je verrassen door deze veelzijdige stadswijk. Er zijn een aantal leuke bezienswaardigheden, een prachtige markt met lederwaren en kleding en tal van interessante huizen die de moeite van het bezoeken waard zijn. Deze wijk is een uitstekende locatie om een aantal dagen in te verblijven en zo te genieten van Florence.
De Basilica San Lorenzo is een kerk die onlosmakelijk verbonden is met de machtige familie De’ Medici. Ze deed altijd dienst als parochiekerk voor deze familie.
De plek waar de huidige basiliek staat was eerder al de locatie van een kerkgebouw.
Al in het jaar 380 was hier een kerk gebouwd, maar de huidige basiliek stamt uit het jaar 1446. Voor de bouw ervan moest een hele stadswijk worden afgebroken.
Het afbreken van de wijk begon in 1418 en met de bouw van de basiliek werd door de architect Brunelleschi begonnen in 1420.
De Basilica San Lorenzo was de parochiekerk van de grote familie De’ Medici, waar meer dan drie eeuwen lang familieleden werden begraven. Binnen brak Brunelleschi met de sublieme lijnen en de gotische versieringen, en hij voerde een ritmische stijl in die al snel navolging zou krijgen: het evenwicht tussen de volumes wordt bereikt door een strakke geometrie. Een spel van contrasten tussen de grijze kalksteen (pietra serena) en de witte pleisterkalk op de muren zet de geometrische vormen van de architecturale elementen extra in de verf. Het hele gebouw is voorzien van een cassetteplafond, en gladde en geribbelde zuilen, naar het voorbeeld van de oudheid, werden gecombineerd met romaanse rondbogen.
Officieel is de basiliek nog steeds niet af. In 1516 was het paus Leo X die aan Michelangelo opdracht gaf om de gevel af te maken. Michelangelo heeft tal van ontwerpen gemaakt voor een gevel, maar toch is deze nooit voltooid.
Toch mag het uiteindelijke resultaat van deze basiliek er zijn.
De buitenzijde van het kerkgebouw is erg indrukwekkend, maar vooral in de binnenzijde kijk je je ogen uit. Zeker wanneer je van achter in de kerk de indrukwekkende zuilen ziet die je blik brengen naar het hoogaltaar, vallen je tal van verfijnde details op vanaf het plafond tot aan de vloer.
Eerst de plattegrond, tjonge, hier valt veel te zien!In de kerk zijn opmerkelijke kunstwerken te zien, maar niet altijd is voorzien in een informatief bordje. Die informatie putten we uit de verstrekte folder.
De foto’s en – indien in voorzien – de informatie laat ik voor zichzelf spreken.Zoals aangegeven is de bibliotheek ‘Biblioteca Medicea Laurenziana’ alleen gereserveerd voor gebruikers en studenten.Toch enige informatie:
Een kleinzoon uit De’ Medici familie opperde eens om de enorme boekencollectie onder te brengen in een bibliotheek. En zo gebeurde het dat aan de Basilica San Lorenzo een kloosterbibliotheek werd gebouwd. Onder de naam Biblioteca Medicea Laurenziana zijn vele documenten en manuscripten uit De’ Medici geschiedenis te vinden.
Omdat Michelangelo samen met de toenmalige paus Clemens VII verantwoordelijk was voor de bouw, wordt deze bibliotheek gezien als zijn meest volledig uitgevoerde bouwwerk.
Het loopt inmiddels tegen drieën en we nuttigen een cola op een terrasje. Oef, in een Basiliek of museum is het prima te doen, maar buiten loopt het tegen de 40 graden in de plus. Knap warm dus!
Deze fietsjes zijn te huur, maar wij kruipen er echt niet op. Véél te gevaarlijk! Ondertussen staan deze dingen wel een prachtig standbeeld te ontsieren.Hm, we staan pal bij het Palazzo Medici Riccardi. Dat ‘pakken’ we ook meteen even mee, we zijn er nu toch.Het staat er niet duidelijk op, maar de Firenzecard is geldig.Om te beginnen enige algemene informatie:
Het Palazzo Medici Riccardi heeft zijn naam te danken aan de twee families die er ooit woonden, namelijk de rijke bankiers De’ Medici’s en de Riccardi’s.
Het paleis is een prachtig staaltje van renaissance architectuur met klassieke kenmerken zoals de accentuering van de drie verdiepingen. Het Palazzo is gebouwd in 1444 door de familie De’ Medici naar ontwerp van de architect Michelozzo en verbouwd in 1659 door de familie Riccardi. De familie Riccardi liet het Palazzo grondig verbouwen. Zo werd de voorgevel verlengd waardoor de oorspronkelijke verhoudingen een beetje verloren gingen.
Gelijkvloers bevindt zich de prachtige binnenplaats (cortile) met zijn arcades. Hierboven zijn verschillende medaillons te zien met mythologische figuren alsook het symbool van De’ Medici familie. Hier stonden ooit talrijke beelden maar helaas is er maar één overgebleven, namelijk Orpheus van de beeldhouwer Bandinelli uit 1520.
Via de binnenplaats kom je terecht in De’ Medici tuin, die veel soberder is dan de binnenplaats zelf.
Op de eerste verdieping bevindt zich de beroemde Cappella dei Magi die dienst deed als huiskapel van De’ Medici’s. Naast het origineel houten koorgestoelte van Michelozzo springen hier vooral de fresco’s van Benozzo Gozzoli in het oog, geschilderd rond 1460.
Een ander hoogtepunt van het paleis is de galleria Luca Giordano, een spiegelzaal met een prachtig gedecoreerd gewelf geschilderd door Luca Giordano tussen 1682 en 1691.
Om te beginnen de plattegrond van de begane grond en daarna van de eerste verdieping. Een kelder is er ook, maar die hebben we niet bezocht.
De binnenplaats, daar is sprake van in de inleiding.De schilderijen zijn goed gedocumenteerd.Bij deze twee standbeelden ontbreekt informatie.En ook bij de volgende kunstwerken/interieurs ontbreekt informatie.En dit is de ‘spiegelzaal’ ook beschreven in de inleiding.Het ‘uitzicht’ vanuit een van de zalen.De tuin is niet heel bijzonder.Sowieso een bizar Palazzo. Toch wel heel bijzonder en ook weer een aanrader!
Hm, als we slim zijn lopen we even naar de iets noordelijker gelegen Galleria dell’Accademia. Kijk eens, het is hier ongelooflijk druk! Veel mensen hangen alleen maar een beetje rond, maar rechts begint de wachtrij. Het museum is tot vanavond negen uur open, nu is het bij vijven. Het kan dus!Kijk, in dat blok vooraan staan de mensen die een tijdslot hebben geboekt, daar achteraan staat het ‘gemene’ volk op zijn beurt te wachten.Maar wij zien kans om een tijdslot te reserveren voor morgenochtend halfnegen.
De Firenzecard is weer geldig, dat scheelt toch weer tweemaal €13,-.Ok, we lopen richting ons hotel. Langzaam, want Orchideetje heeft last van haar voeten. Het was me ook het dagje wel! Oeps, is het wel prettig overnachten in Albergo Corona?Tegen zevenen lopen we naar hetzelfde restaurant als gisteravond aan de Via Palazzuola. We bestellen weer dezelfde salade, tjonge deze olijven smaken mij goed. De meeste olijven vind ik niet te ‘pruimen’.We bestellen een Calzone al Gorgonzola voor ons samen. Kijk eens wat een joekel! En ook nog brood erbij en voor mij een biertje. Water voor de dorst, dat hebben we wel nodig.Als dessert een Tiramisù voor Orchideetje en voor mij een Sorbetto al Limone.Om kwart over acht stappen we op. Kijk eens, hoe vol het inmiddels zit!Op naar ons hotel, douchen, een wasje en we kijken nog even naar de TV.