Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,
Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een verslag in telegramstijl van een stadswandeling in Dresden (Duitsland) op
woensdag 14 februari 2007
Op weg van Dresden Hauptbahnhof naar de Altstadt. Het is koud en er staat een gure wind. Er zijn maar weinig mensen op straat. Dit is de Prager Strasse en de vele gerenoveerde gebouwen vallen op. Links twee grote Ibis hotels, dit waren in het Oost-Duitse tijdperk Intourist hotels. Rechts een groot gebouw in de steigers, het lijkt me dat dit ook een hotel wordt. Vanaf de andere kant genomen. Of worden dit toch ordentelijke flats? Iets verderop staat dit gebouw dat compleet wordt gestript, ik laat me vertellen dat er in voormalige Oost-Duitse gebouwen veel asbest is verwerkt. C&A is ook in Dresden vertegenwoordigt. De stichters van C&A zijn halverwege de 19e eeuw vanuit Duitsland naar Nederland getrokken en nu zijn ze dus weer terug. De plattegrond van Dresden, we bevinden ons op het gele blokje. Ik begrijp dat uit nostalgische overwegingen het zogeheten Ampelmännchen (het verkeerslichtmannetje) gehandhaafd blijft. Dit wordt ‘Ostalgie’ genoemd, het terugverlangen naar het dagelijks leven ten tijde van de DDR. De Altmarkt. Er is markt, alhoewel deze niet veel voorstelt. In de verte de Frauenkirche. Een echt Bratwust-stalletje, alleen heb ik nu even geen trek. Verderop de Kreuzkirche, gebouwd tussen 1764-1800. Een volgend bezoek moet ik maar eens een kijkje binnen nemen. Zomaar een prachtige hoekwoning. Het ‘torentje’ van onze MP is daarmee vergeleken maar vrij povertjes. De Stallhoff met wandschilderingen. De Augustusstrasse is een lust voor het oog gezien de 102 meter lange wandschildering. Alle Saksische heersers van 1123 tot 1904 zijn hier afgebeeld. Tevens geeft dit een mooi beeld van de mode door de jaren heen. Het Verkehrsmuseum staat in de steigers, t.z.t. moet ik maar eens terugkomen. De voormalige Katholische Hofkirche, ook hier de volgende keer maar eens naar binnen. De Frauenkirche, met op de voorgrond het beeld van Maarten Luther. Veel mensen hebben een nogal verkeerd beeld van deze man. Dit is waarschijnlijk gekomen door de – gekleurde – geschiedenislessen op school. De Frauenkirche is een Evangelisch-Lutherse kerk, gebouwd tussen 1726-1743 en tijdens het Engelse bombardement op Dresden op 15 februari 1945 volledig verwoest. In de DDR-tijd bleef de ruïne als een permanente herinnering aan WOII staan. Na de ‘Wende’ in 1989 werd in 1994 begonnen met de herbouw die in 2005 voltooid was. De herbouw heeft maar liefst 130 miljoen euro gekost en ik hoor dat de Engelse regering hiervan de helft heeft betaald. Op de Neumarkt staat een luxe restaurant. We hebben zin in koffie en zijn ook toe aan een sanitaire stop. Het toilet ziet er prima uit, design kranen en wastafels. Ook het zitje nabij het toilet kan de toets der kritiek weerstaan. DEM VATERLAND ZU ZIER UND EHR. Tja, dit soort teksten zul je toch in Nederland niet gauw tegenkomen, althans ik heb ze nog nooit gezien. Welk gebouw dit precies was, weet ik helaas niet meer, mogelijk is het de zijkant van de kunstacademie. Dit moet wel de kunstacademie zijn, gezien de tekst op de gevel.
DEN BILDENDEN KUENSTEN ZU NUTZ UND FROMMEN. De Elbe, compleet met rondvaartboot. Dit lijkt me een museum waar momenteel een expositie te zien is van Martin Honert. De boulevard langs de Elbe met historische gebouwen. ‘STAATLICHE AKADEMIE DER BILDENDEN KUENSTE’, het lijkt me duidelijk wat hier gehuisvest is. Het einde van de boulevard met zicht op een pleintje. Rechts een prachtig standbeeld, helaas zonder bijschrift. In de verte een verbinding over de straat heen. Ik zie een bord met het opschrift: Het Dresdner Schloss. Hier is een demonstratie geweest, deze meisjes proberen de lichtjes weer aan te steken.Er liggen pamfletten met het opschrift: NAZIS nehmen uns die ARBEITSPLÄTZE WEG.
Zo te lezen wordt het ironisch bedoelt.
De neo-renaissancistische Sächsische Staatsoper, ook wel: de ‘Semperoper’ genoemd naar zijn ontwerper. Het eerste gebouw uit 1841 brandde in 1869 af en het tweede uit 1878 werd tijdens WOII met de grond gelijk gemaakt. De herbouw werd in 1985 voltooid. Op de voorgrond een monument voor de Saksische koning Johann van Johannes Schilling. Links de Hofkirche, een monumentaal barok gebouw, sinds 1980 in gebruik als kathedraal van het bisdom Dresden-Meissen. Dit is het beroemdste gebouw van Dresden, De Zwinger geheten, een paleiscomplex dat gebouwd is tussen 1710-1728. Het is nu een museum, wat heet, er zijn hier maar liefst zes musea gehuisvest. Tijdens WOII is het gebouw compleet verwoest, echter in 1964 geheel herbouwd. Hier moet ik t.z.t. maar een volle dag voor uittrekken! De Kronentor (kroonpoort) genoemd naar de kroon die boven op de koepel staat. Aan de overzijde van de Elbe ligt de Neustadt, waar ook het Nederlandse consulaat is gevestigd. Een van de mooiste kerken in de Neustadt is de Dreikönigskirche. De toren mag ook wel even onder handen worden genomen met de hogedrukspuit. Het is slecht te lezen, waarschijnlijk expres, maar er staat dat hier een gedenkteken heeft gestaan van het Rode Leger. In april 1994 is het verwijderd, ook een manier om met de geschiedenis om te gaan. Wel staan er in de directe omgeving nog twee prachtige fonteinen, helaas niet in werking. Dit lijkt een moskee, echter tot mijn verbazing is het dat niet. Zo te zien zijn er bedrijven gevestigd. Ik ben wel nieuwsgierig naar hoe het nu precies zit. Tja, het is weer tijd voor de terugreis naar Prolis, een wijk van Dresden, een half uurtje trammen vanaf het centrum. Dit is het winkelcentrum, echt van alle gemakken voorzien. Conclusie: Dresden is een bijzondere stad. Ik wil hier nog wel eens een lang weekend doorbrengen, wel mij vooraf goed oriënteren op de geschiedenis van alle historische gebouwen. Menno: bedankt.