Zondag 30 juni 2019
Den Haag
Om half negen nuttigen we het ontbijt. Het is weer druk, maar er lopen vier meisjes in de bediening om het buffet aan te vullen.
We checken uit en rijden naar de parkeergarage Centrum Plein en nemen de ingang tegenover Sociëteit De Witte. We zijn vandaag van plan om er een culturele dag van te maken.
Hm, staat mij niet bij dat de ‘gezelligheid’ in deze Sociëteit in het verleden weleens flink uit de hand is gelopen? Dat daar hoge ambtenaren bij waren betrokken?Kijk, Willem de Eerste, Vader des Vaderlands staat nog op zijn sokkel.Het Departement van Justitie is een voormalig gebouw van het ministerie van Justitie aan het Plein gebouwd in 1876. Tegenwoordig is het gebouw onderdeel van het gebouwencomplex van de Tweede Kamer. Diverse fracties hebben hier hun werk- en vergaderkamers. De voormalige bibliotheek van het gebouw staat tegenwoordig bekend als de Handelingenkamer.Wie weet de namen van de gebouwen die hier zo pontificaal in beeld zijn?Dit weet ik wel, dit is het beroemde/beruchte ‘Torentje’. Hier worden al die plannen gesmeed om de BTW te verhogen, de salarissen zoveel mogelijk te bevriezen, de pensioenen te verlagen, enz. enz.We lopen meteen even over het Binnenhof.
De Binnenhof-fontein is een fontein op het Binnenhof in Den Haag ontworpen door Pierre Cuypers. Het vergulde beeld van Willem II van Holland op de top van de fontein is ontworpen door Ludwig Jünger. De fontein staat er sinds 1885.Wat is er hier gebeurd? Waar komt al deze rommel vandaan? Is dit een erfenis van de Veteranendag? Waarom is deze rommel niet vannacht opgeruimd? Als de toeristen dit zien, staan we er als natie gekleurd op!Nog even een foto van de andere kant, maar de rommel blijft!Te laat! Daar komen ze al. En ze maken meteen foto’s voor thuis!Als Willem II (1792 – 1849) nog geleefd had zou dit niet gebeurd zijn!De Hofvijver is oorspronkelijk een duinmeer waar tot heden de Haagse Beek in uitkomt.
In de 14e eeuw is het duinmeer rechthoekig gemaakt.In de Hoge Nieuwstraat staat deze BMW i8 geparkeerd. ’t Is natuurlijk een blitse auto (à €176.000,-), maar doe mij maar een Hummer.Tegen elven zijn we bij Museum Bredius. Ze doen meteen voor ons open.Het museum is vernoemd naar Abraham Bredius, dat was me er eentje.Kijk, dit is hem. Eerst was hij van plan om concertpianist te worden, maar toen dat niet lukte heeft hij zijn hele leven gewijd aan het verzamelen, bestuderen en catalogiseren van voornamelijk 17e-eeuwse (schilder)kunst. Hij werkte als directeur van het Mauritshuis, maar kon zijn hobby ook bekostigen uit een grote erfenis.Het museum is (gelukkig) niet zo heel groot, ik laat de teksten en de kunstwerken voor zichzelf spreken. Uiteraard fotografeer ik lang niet alles, u zult zelf een bezoek aan dit mooie museum moeten brengen.Sowieso een mooi en vooral intiem museum. We hebben ervan genoten. Maar nu is het tijd voor de KMA, die we gaan genieten bij uitspanning ‘De Posthoorn’.Ik bestel het Bart Chabot-toetje dat bestaat uit warm appelgebak met vanille-ijs, verse slagroom en koffielikeur. En koffie natuurlijk. Die had ik al genoten toen het toetje arriveerde. Nou, dat smaakt! Een aanrader. ’t Is trouwens opnieuw prachtig weer, dus we zitten op het terras.Er rijden heel wat Harleys over de Lange Vijverberg. De ober vertelt dat er om één uur een demonstratie is van de ‘motorclub’ Satudarah op het Malieveld. Deze ‘motorclub’ is inmiddels verboden vanwege geweldsdelicten. Ah, vandaar dat we vanmorgen zoveel politiebusjes op de snelweg zagen rijden.
Wie was/is die Bart Chabot ook alweer? Ik zoek het even op. Hij is geboren in 1954 in Den Haag en is nog steeds in leven. Hij is schrijver/dichter en heeft al heel wat werk op zijn naam staan.
Om halfeen vervoegen we ons bij het Haags Historisch Museum.Hierna de informatie van hun site, dan hoeft u dat zelf niet op te zoeken.
Het Haags Historisch Museum is gevestigd tegenover de Gevangenpoort aan de andere kant van de Hofvijver in Den Haag. Het museum heeft een plek gevonden in de voormalige Sint Sebastiaansdoelen, het vroegere clubhuis van de St. Sebastiaanschutterij.
De schitterend ingerichte Schutterszaal, met enorme schutters- en magistraatsportretten, herinnert nog aan deze tijd.
De collectie is veelzijdig: het bijna vijf meter brede stadsgezicht op Den Haag van Jan van Goyen, de prachtig ingerichte poppenhuizen van Lita de Ranitz, maar ook de tong en vinger van de gebroeders De Witt.
Onbekende en bekende schilders als Jan van Ravesteyn, P.C. La Fargue en Jan Steen tonen het leven in Den Haag uit voorbije tijden. Naast de vaste collectie worden er ook tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd met een Haags onderwerp.
Ok, we gaan het zien. Ik fotografeer lang niet alles, maar ik hoop u een goede indruk te geven.Mooi, we hebben het gezien. Het Haags Historisch Museum is zeker ook een bezoek waard. We hebben er trek (geen honger) van gekregen en vervoegen ons opnieuw bij ‘De Posthoorn’. Het terras zit vol, daarom gaan we binnen zitten. Hier is het ook niet zo warm. Kent u dat uit de Verenigde Staten? Je stapt uit de airco-bus en je krijgt buiten de bus meteen een hittegolf over je heen. Dan naar het (weg)restaurant. Daarbinnen staat de airco zo laag dat je terug moet naar de bus om een fleece op te halen. Dat is toch niet normaal!
Ik zie nu in ‘De Posthoorn’ dat dit een bijzondere locatie is. Er hangt ‘Kunst’ aan de muur en veel illustere Nederlanders zoals Simon Carmiggelt, Theo van Gogh, Boudewijn Buch en Godfried Bomans waren hier vaste gasten. Met elkaar hebben ze gemeen dat ze geen van allen meer in leven zijn. Maar… ook Van Kooten en De Bie kwamen hier geregeld en zij zijn er gelukkig nog wel!Ok, we gaan op huis aan na een fantastisch weekend. Als laatste nog de GPS-track van zowel gisteren als vandaag.Iedereen, in het bijzonder onze vrienden: bedankt!