Zaterdag 29 juni 2019
Den Haag
Tijdig nuttigen we het ontbijt. Ai, ik vreesde dat dit hotel niet liep, maar ’t is druk. Ik zie geen kans om foto’s te maken van het buffet, wel van mijn bordje.Tja, wat mij opvalt, ik zie een aantal heren – vijftigers zo te zien – die vergezelt worden door een jonge dame van ik schat iets in de twintig. Gaan deze heren met ‘dochterlief’ winkelen? Of speelt hier iets heel anders? Nu herinner ik mij dat iets getinte jonge meisje gisteravond toen wij naar de lift liepen. Ze was zeer ’s zomers gekleed en voorzien van veel ‘bling-bling’. Ze keek wat aarzelend om zich heen en stapte toen in de andere lift.
Ok, iedereen doet maar. Maar ja, een kennis van mij is momenteel bezig met het schrijven van een boek over de ‘vrouwenhandel’. Zo te horen gebeuren er in dat verband verschrikkelijke dingen.
Na het ontbijt rijden we naar onze vrienden. Het is de bedoeling vandaag een bezoek te brengen aan het centrum, de Jodenbuurt, Chinatown en de Veteranendag. We nemen de tram, want de auto kun je in het centrum moeizaam kwijt.
We staan hier voor de Grote Markt. Tjonge, het is – net als gisteren – opnieuw prachtig weer. Beseffen de Hagenaars wel dat onze MinPres dit ‘terrasjes-gebeuren’ waarneemt en dan in het Torentje bedenkt dat hij best nog wel wat kan ‘knijpen’?Hier vlakbij staat de stripheld ‘Haagse Harry’ opgesteld. Hij staat met zijn rug naar de Grote of Sint-Jacobskerk, want ‘kerks’ is Harry niet.
Hier is de Boterwaag gevestigd. Of liever ‘was’.
Op de gevelsteen hebben ze hun best gedaan.
Momenteel is hier een restaurant gevestigd. Dat ziet er heel best uit!
Opnieuw historie.
In de Katerstraat zijn twee zogeheten ‘Stolpersteinen’ geplaatst. Ik heb hier al eerder over geschreven. WO-II is nooit ver weg.
Ook in de Katerstraat deze plaquette. Het is duidelijk, we bevinden ons in de voormalige Jodenbuurt. De Paviljoensgracht is om de hoek. Overigens, maak van dat eufemistische ‘concentratiekampen’ maar ‘vernietigingskampen’.
Het Heilige Geesthofje werd in 1616 gesticht door de rijken en de kerk en bood huisvesting aan arme vrouwen en weduwen. De rijken hoopten door aan liefdadigheid te doen een plek in de hemel te verwerven.
Het Heilige Geest hofje is alleen te bezoeken via georganiseerde wandelingen van het Buitenmuseum. Tja, dat lees ik, de ‘Toegang is Verboden’. Maar mijn Nederlands is niet zo best, zodat ik het gestelde niet goed begrijp. Ik werp een snelle blik op het binnenplein.
Op het binnenplein staat een Juttepeer, die werd geplant in 1638. Dit is mogelijk de oudste perenboom in Nederland en draagt nog ieder jaar vruchten, lees ik. Nou, volgens mij is de Juttepeer gesneuveld, want ik zie alleen maar redelijk jonge bomen.Iets verder staat een standbeeld van Spinoza.
En nog iets verder staat het Spinozahuis waar hij van 1671 tot 1677 heeft gewoond.
Hier voltooide hij zijn levenswerk de ‘Ethica’. Ik bezit het boek niet en heb het ook niet gelezen. Wel bezit ik ‘Spinoza, een schets van zijn leven en werk’ en ‘Het Raadsel Spinoza’. Daar moet ik mettertijd tijd voor vrijmaken.Om de hoek – aan de Dunne Bierkade – is het Spinozapoortje.
Baruch Spinoza (1632 – 1677) was een Nederlands filosoof, wiskundige, politiek denker en lenzenslijper uit de vroege Verlichting. Hij was van Sefardisch-Joodse afkomst.
Zijn levensmotto was Caute (behoedzaam). Tijdgenoten omschreven Spinoza als een zachtmoedig, rustig en bescheiden mens. Onder de natuurfilosofen is hij een radicaal, die elke vorm van Openbaring of profetie ontkende en geen verklaring accepteerde dan die gebaseerd op de rede. Hij stelde dat de Bijbelse profeten gewone mensen waren met een verbeeldingskracht die niet namens God spraken. In zijn filosofie speelde theologie geen rol. Hij stelde dat God en natuur hetzelfde zijn en dat inzicht in de natuur de kennis van het goddelijke verhoogt. Hij wordt beschouwd als de grondlegger van het neutraal monisme en de dubbel-aspect-theorie. Zijn boeken waren tweehonderd jaar lang verboden in Europa, omdat zijn historische Bijbelkritiek zou leiden tot atheïsme en fatalisme.
Als politiek denker vond hij dat de macht van de staat nooit aan een enkeling toevertrouwd mocht worden, omdat daar misbruik van gemaakt zou worden. Vanwege zijn grondige kennis van het Hebreeuwse idioom is Spinoza van belang geweest voor de Bijbelwetenschap.
Wat verder aan de Dunne Bierkade staat het kantoor van de Dagelijkse Trekschuitdienst op Amsterdam.Het monumentale Van Balckeneynde Huis aan de Dunne Bierkade 18 is door Pieter Post ontworpen. Van Balckeneynde was de bouwer van de Haagse paleizen en het Catshuis. Later werd het huis gekocht door Anton en Johann Frantz Lyncker (1776-1791).
Hij vestigde hier de ‘fabriek’ voor het Haagse porselein. Ook de gebroeders Verveer, een Joodse kunstenaarsfamilie uit de negentiende eeuw, woonde in dit huis.Aan de Dunne Bierkade 17 woonde Hermanus Cornelis Voorhoeve, een theoloog.
Zijn werken zijn vergeten (misschien nog iets voor fijnproevers), maar zijn achterkleinzoon Joris Voorhoeve, minister van Defensie van 1994 – 1998, is bekender vanwege de Srebrenica-affaire in 1995.Dit is het Jan van Goyenhuis.
Op nummer 14 is deze fraaie gevelsteen te bewonderen.
Op de Stille Veerkade begint Chinatown.
In de Wagenstraat is sinds 1979 een moskee gevestigd.
Aan de Grote Marktstraat is Peek & Cloppenburg gevestigd. In de zestiger jaren kocht ik bij ‘Peek’ mijn kleding, ik meende dat zij al jaren geleden failliet waren gegaan. Nu lees ik dat er van de 60 winkels ooit er nog drie bestaan. Dit is er ééntje van.
The Sting, zo te zien een damesmodezaak. Daar zijn er sowieso ook veel te veel van.
Als ik het mij goed herinner nuttigden wij de lunch in ’t Goude Hooft, de oudste herberg van Den Haag. Al in 1423 werd er geschreven over de taveerne ‘In tgulde hoift’.
Na diverse moderniseringen, waarbij in de zomer van 2018 het restaurant een metamorfose heeft ondergaan, dient het karakteristieke pand in de Haagse binnenstad nog steeds als restaurant en hotel.Het toilet is binnen de trap op. Nou, van bovenaf ziet het er prima uit.
In de Gravenstraat is de Passage. Dat geloven we wel. Overigens, verwachten ze hier vandaag een aanslag?
Hier heeft het defilé van de Veteranendag zojuist plaatsgevonden. Ik ben niet zo van de manifestaties. In elk geval hadden ze er goed weer bij.
Aan de Lange Vijverberg staat het standbeeld voor Johan van Oldenbarnevelt (1547 – 1619). Hij was raadpensionaris van de Staten van Holland tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Prins Maurits liet op 29 augustus 1618 Johan van Oldenbarnevelt arresteren op verdenking van hoogverraad.
Tot Van Oldenbarnevelts eigen verrassing werd hij op 12 mei 1619 door de rechtbank, onder leiding van Reinier Pauw, wegens hoogverraad ter dood veroordeeld. Een dag na zijn veroordeling werd hij op 13 mei 1619 op het Binnenhof in Den Haag op 71-jarige leeftijd door scherprechter (beul) mr. Hans Pruijm onthoofd.
Tja, toentertijd maakte men gewoon korte metten. Overigens, waarom is de doodstraf in Nederland eigenlijk afgeschaft?Zicht op het ‘Mauritshuis’ en het ‘Torentje’, bovendien op een aantal ministeries.
Aan de Hofvijver staat het beeldje van Jantje, bekend van de meezinger: ‘In Den Haag daar woont een graaf, enz.’ Het beeldje is vervaardigd door de beeldhouwer Ivo Coljé en staat er sinds 1976.
Dit zijn de Oude of Sint Joris Doelen. In de 14e eeuw werd het Haagse Sint-Jorisgilde gesticht, de ‘Broederschap der Schutters van Sint-Joris’. Vanaf 1397 hadden de leden van het gilde hun ‘clubhuis’ aan het Tournooiveld. Met daarbij schietbanen en dit geheel werd de Sint-Jorisdoelen genoemd. Na 1600 lieten de leden van het Sint-Jorisgilde de bescherming van de veiligheid over aan de andere schutterij in Den Haag en ze gingen verder als gezelligheidsvereniging.
De schietbanen waren niet meer nodig en ze lieten het middeleeuwse gildehuis afbreken. Op die plaats kwam een deftig sociëteitsgebouw. Van het oude gebouw is nu nog de toren zien. De windvaan die er op staat heeft een afbeelding van Sint Joris en de draak.
In de gevel opnieuw Sint Joris en het jaartal 1625. Overigens is de huidige gevel uit de 18e eeuw. Momenteel is Tournooiveld 5 een kantoorpand met een parkeergarage eronder.
Zo te zien is het pand te huur.Is dit de Koninginnegracht? Op de achtergrond – meen ik – een aantal ministeries.
Waartoe dienen deze veiligheidspoortjes? En die betonblokken?
Inmiddels zijn we aangekomen bij het Malieveld. Daar vinden allerlei activiteiten plaats in het kader van de Veteranendag. Het is nu halfvier en veel Veteranen gaan op huis aan.
Dit pantservoertuig is de Boxer, dit exemplaar is in gebruik bij de Genie. Het voertuig wordt geproduceerd door de Duitse Krauss-Maffei en Rheinmetall-fabrieken. In 2010 heeft de Nederlandse Landmacht 200 van deze voertuigen in vijf verschillende uitvoeringen besteld om de YPR-765 en de M-577 pantserrups-commando-voertuigen te vervangen. Inmiddels zijn ze afgeleverd.
Het verbaast mij dat de Boxer nog steeds is uitgerust met de aloude Browning .50 ontwikkeld in 1918. Ik weet dat de FN fabriek in Luik al in 1985 bezig was met het ontwikkelen van de opvolger. Daarom ben ik er toentertijd niet aan begonnen om de verouderde ‘gebruiksaanwijzing’ te herschrijven.
Overigens, het YPR-765 pantserrups-infanterievoertuig (de pri), wordt vervangen door de CV90.Dit is de TOW, een antitank-raketsysteem op de Landrover. Ik weet toevallig wie de ‘gebruiksaanwijzing’ voor dit systeem heeft geschreven. Ze zijn toch al uit de bewapening genomen?
Dit is zo’n YPR-765 pantserrups-infanterievoertuig (pri), uitgerust met het 25 mm Oerlikon kanon én de mitrailleur MAG (niet gemonteerd). Ook nu weet ik weer wie toentertijd de ‘gebruiksaanwijzing’ voor dit kanonsysteem heeft geschreven. De YPR-765 pri wordt/is dus vervangen door de CV90. Zo’n ding staat er helaas niet.
Nou, ik heb het al snel gezien, ik voel me hier toch niet (meer) thuis.
Tijdens ons vorige bezoek aan Den Haag konden wij de Surinaamse roti-zaak nabij het NS-station niet vinden. Onze vriend weet in de Paul Krugerlaan een x-aantal van dit soort zaken. Ok, we trammen erheen, maar al deze zaken zijn vervangen door Turkse supermarkten. Uiteindelijk vinden we AKKO, dat ziet er wel goed uit. Daar bestellen we een aantal roti’s om mee te nemen. Bij onze vrienden thuisgekomen zien we dat de roti’s wel erg ‘waterig’ zijn uitgevallen. Zo hoort het dus niet! Maar toch heel redelijk gegeten.
Even na negenen nemen we afscheid en rijden naar hotel Bastion. Daar kijken we nog even naar de TV en gaan al snel te bed.