Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,
Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons paas-arrangement doorgebracht in hotel/restaurant De Wolfsberg in Groesbeek.
Reisverslag paas-arrangement De Wolfsberg
Zaterdag 20 april t/m maandag 22 april 2019
Zaterdag 20 april 2019
Nijmegen – Groesbeek
Tja, eigenlijk hadden we een paas-arrangement willen boeken bij hotel/restaurant
’t Spijker’ in Beek-Ubbergen (https://www.hotelspijker.nl), maar als we telefonisch willen boeken blijkt dat ze in een verbouwing zitten. Tja, zet dat even op de site! Ok, ’t Spijker houden we tegoed!
Maar we hadden ons al verheugd op de omgeving Nijmegen en na enig googelen vonden we hotel/restaurant De Wolfsberg in Groesbeek (https://www.wolfsberg.nl). Ook dit is een kleinschalig hotel met 17 kamers, precies wat we zoeken. De site ziet er goed uit en het menu spreekt ons aan. We boeken telefonisch, gelukkig is er nog een kamer vrij.
Om tien uur gaan we van huis. De auto tanken we nog even vol, daar hebben we de komende dagen geen omkijken meer naar. Het is druk op de weg, maar het rijdt goed door. De Waalbrug is in renovatie, dat houdt ons een kwartiertje op. Zonder mankeren brengt Sygic ons naar de Keizer Karel parkeergarage nabij de VVV. Orchideetje heeft uit haar archief de stadswandeling Nijmegen opgedoken, maar we kopen toch maar een nieuwe bij de VVV. Bovendien heb ik de route van de stadswandeling gedownload en in mijn GPS geplaatst. Verdwalen zullen we hoogstwaarschijnlijk niet en anders vragen we de weg even.
Tjonge, het is prachtig weer, de verwachting is dat we de 20 graden in de plus gaan halen. Echt prima weer voor de geplande stadswandeling.
We lopen naar het Keizer Karelplein. Dit is zo ongeveer het gevaarlijkste verkeersplein van Nederland. Je moet hier rechts voorrang geven en er komen zo’n zes straten uit op het plein. Hier moet een ruiterstandbeeld staan van Karel de Grote, maar dat zien we even niet. Wel dit monument, maar deze wordt niet beschreven in de stadswandeling. Ik zoek het even op, het blijkt het Quack-monument opgericht in 1926 te zijn. Quack was wethouder van 1902-1919 in Nijmegen. Tja, dan ben je wel een baasje als je je nalatenschap nalaat aan Nijmegen onder voorwaarde dat ze een falllus-achtig monument voor je oprichten.Er moeten hier ook nog vier beelden staan, die de vier jaargetijden uitbeelden. Nou, die zien we ook al niet. Het begint meteen al goed! We lopen door naar het Kronenburgerpark.
Het park is in Engelse landschapsstijl aangelegd in 1880 en door de hoogteverschillen uniek in Nederland. De grasvelden lenen zich voor zonaanbidders.Iets verder staat de Kronenburgertoren.De eendenvijver ligt er goed bij. De eenden hebben paartjes gevormd, zouden ze elkaar herkennen? Die eendjes lijken toch ‘krek’ op elkaar.Is dit bouwwerk het ‘Rondeel’ uit 1527?We lopen het park uit en slaan rechtsaf de Lange Hezelstraat in. In lunchbar ‘De Viking’ genieten we de KMA.Op het Joris Ivensplein staat deze sculptuur voor de in Nijmegen geboren, internationaal bekende cineast (1898-1989). Joris Ivens was ongetwijfeld een getalenteerde cineast, maar omstreden vanwege zijn communistische sympathieën. Zijn dwepen met dictatoriale regimes, daarbij zijn ogen sluitend voor de wandaden die gepleegd werden door Stalin, Mao, Soekarno en Hồ Chí Minh. Tja, ik vind het wel een megalomaan monument voor deze man. Later lees ik dat op dit plein ook een gedenksteen voor de verzetsstrijder Jan van Hoof is geplaatst, die hier in 1944 is gesneuveld.De Lange Hezelstraat was in de Romeinse tijd al een belangrijke doorvoerweg en daarmee de oudste winkelstraat van Nederland. Winkelen doen we tegenwoordig op internet, maar toch is het – met het mooie weer – gezellig druk.Iets verder slaan we linksaf de Begijnenstraat in. Hier staat de Sint-Jacobskapel uit de 15e eeuw. Het pand wordt momenteel gebruikt voor exposities en huwelijken.Hier tegenover staat het voormalige ’t Oude Weeshuis.Iets verder staat het voormalige Protestants-Kinderen Weeshuis.Waarom heb ik dit fraaie pand vereeuwigd? Het is niet beschreven in de stadswandeling.In de gevel van pand 30 is een bierton ingemetseld ter herinnering aan de tijd dat er hier veel brouwerijen waren gevestigd. De drietand is het huismerk van de brouwer Hendrik Peters (‘H P’) uit de 17e eeuw.We lopen hier in de Priemstraat en krijgen de Stevenskerk in beeld.Op het pleintje ‘Kitty de Wijzeplaats’ staat een monument. De tekst is nagenoeg onleesbaar, daarom bij deze:
‘Kom vanavond met verhalen’
‘hoe de oorlog is verdwenen’
‘en herhaal ze honderd malen’
‘alle malen zal ik wenen’
Leo Vroman.In de Nonnenstraat staat de synagoge uit 1756. De synagoge is in onopvallende stijl gebouwd, omdat deze uiting van Joodse religie destijds niet als zodanig herkenbaar mocht zijn. De synagoge is momenteel weer als zodanig in gebruik. De Joodse school links uit 1873 is gebouwd in oosterse stijl.Iets verder is dit groene pleintje in beslag genomen door jongelui (studenten wellicht?).Ik ben hier al tweemaal eerder geweest. Beide wandelingen heb ik gelopen, alleen heette het Grote Rivierenpad destijds het ‘Oeverloperpad’.De toren zagen we al eerder, maar nu staan we voor de Stevenskerk.De kerk is open, dus nemen we binnen een kijkje. Tja, de Protestanten hebben in 1580 goed huisgehouden, dus rest een sober ingerichte kerk.Op de trap tegenover de ingang van de kerk bevindt zich het moderne beeld van Moenen. Dit is de duivel uit het beroemde middeleeuwse mirakelspel Mariken van Nieumeghen. Mariken liet zich door Moenen verleiden en leefde met hem zeven jaar in zonde. Op de Nijmeegse Grote Markt kwam ze tot inkeer. Na een zevenjarig verblijf in het klooster werden haar alle zonden vergeven. Daarna leidde zij een deugdzaam en vroom bestaan. Moenen zit symbolisch met zijn rug naar de kerk.Iets verder staat de Latijnse School. Deze voorloper van het gymnasium is in 1546 gesticht door de Apostelenkerk van Keulen. Jongens van goeden huize kregen hier onderwijs.
De katholieke inbreng verdween echter al snel door de overname door het Nijmeegse stadsbestuur en in 1591 door de protestanten. Wat nog herinnert aan de Apostolische stichters zijn de beelden van de twaalf apostelen, de tekst van de tien geboden tussen de vensters en de beelden van de vier kerkvaders boven de ingang. Ook ziet u vlak onder de dakrand gebeeldhouwde schedels en gekruiste knoken die verwijzen naar de oorspronkelijke bestemming van deze plek: het kerkhof.
Tja, is dat nu zo nodig om hier een fietsenstalling in te richten? Overigens, het is druk op straat, dat betekent geruime tijd wachten om een ordentelijke foto te maken. Die dame stond hier zo’n 10 minuten als aan de grond genageld, toen gaf ik het maar op.We lopen door de Kerkboog (van beide zijden een foto) gebouwd in 1542, de Grote Markt op.Even een overzichtsfoto met de fish-eye van de Grote Markt.Het terras voor de Waag zit eivol.Het Waaggebouw op de Grote Markt stamt uit 1612. In het rechtergedeelte hing de officiële weegschaal, waarmee alle marktwaar werd gewogen. Door de grote poort kwamen de kooplui met hun kar naar binnen. Door eenzelfde poort aan de achterkant reden ze weer naar buiten. In de linkerhelft van het Waaggebouw was het officiële Vleeshuis ondergebracht. Ter plekke werden de dieren geslacht en ter verkoop aangeboden. Het onverkochte – en inmiddels niet meer zo fris ruikende – vlees moest na twee dagen worden afgevoerd. Buiten de stadspoorten werd het verkocht aan de minderbedeelden.
Op de Grote Markt staat het beeld van Mariken van Nieumeghen.Het steegje even verderop tussen de cafés heet Vijfringengas. Dit verwijst naar de ringen die Mariken als boete om haar hals en armen moest dragen. Pas bij de vergeving van haar zonden vielen ze af. De vijf ringen zijn terug te vinden om het paaltje dat de steeg afsluit.Aan het einde van de Grote Markt is een ‘Blauwe Steen’ in het plaveisel ingemetseld. Bovenop deze ‘Blauwe Steen’ werden eeuwenlang de openbare executies uitgevoerd. Voor de burgers betekende dat een bron van vermaak.We zouden langs het oudste café van Nijmegen ‘In De Blaauwe Hand’ moeten lopen, maar dat café zien we niet.
Wel komen we langs ‘Stadsbrouwerij de Hemel’ gevestigd in de Commanderie van St. Jan, de kloosterorde der Johannieters. Ai, ik herken deze locatie. Toen ik het Streekpad Nijmegen ‘dichtliep’, zat hier anderhalve man en een paardenkop. Ik nam plaats aan een tafeltje, maar de jongedame die hier bediende kwam mijn bestelling niet opnemen.
Ze liep heen en weer naar de enkele andere gasten, maar ze keurde mij geen blik waardig. Tja, toen ben ik maar opgestapt. Uiteraard gaan we hier niets nuttigen.In de Steenstraat staat het Brouwershuis.Deze man gaat met zijn zoon een eindje rijden in zijn MG. Ik meen dat de auto is gebouwd in 1936. Het vermogen bedraagt ±80 PK en volgens de eigenaar is de MG zeer snel. Sowieso zit er een machtig geluid in de auto.Iets verder staat het Besiendershuis. De Steenstraat is smal, dus een foto met de fish-eye.We lopen een stukje over de Waalkade. Zo te zien is de boel op de schop. In de verte ligt de Waalbrug gebouwd in 1936. De volledige lengte is 604 meter en de hoogte boven NAP is 60 meter. De brug viel tijdens WO-II op 20 september 1944 nagenoeg onbeschadigd in handen van de geallieerden. Zoals bekend wordt de brug momenteel gerenoveerd.We slaan rechtsaf en lopen langs de Bastei, het centrum voor natuur en cultuurhistorie.
De Bastei slaan we over, maar wel beklimmen we de trappen richting Het Valkhof.Hm, de informatie oogt een beetje verregend, daar moet de gemeente iets aan doen.Deze info is beter leesbaar.We zijn er, dit is de St. Nicolaaskapel.Het uitzicht over de Waal mag er zijn.De St. Maartenskapel (of Barbarossaruïne) is gebouwd in 1155 en zat destijds met de tussenliggende bebouwing aan de burcht vast.We verlaten het Hunnerpark over het brugje. Het stadsbestuur heeft er iets moois van gemaakt ter nagedachtenis aan de ‘Ontmanteling van Nijmegen’ gestart in 1879.
Bedoeld wordt de sloop van de overbodig geworden stadsmuren.De oorspronkelijke 15e eeuwse waltoren is in 1650 vervangen door de huidige toren in renaissancestijl. Hm, het restaurant zit dicht. Gelukkig hebben we ons de tosti’s met cola/thee al enige tijd terug goed laten smaken. Het restaurant ziet er echt ‘potdicht’ uit. Openingsuren op de deur zie ik niet en een naam ontwaar ik ook al niet. Is de boel failliet? Tja, omdat de boel op slot zit kunnen we niet van het uitzicht over de Waal genieten.We lopen verder en komen langs dit monument. Het is ter herinnering aan de opening van de spoorweg Nijmegen – Kleve. Kijk, dit soort uitingen deden ze nog in 1865, dat maak je met de huidige NS niet meer mee. Er moet hier ergens ook nog een voormalig tramhuisje staan uit 1911, maar dat ontwaren we niet.In de Burchtstraat staat het stadhuis. De stadswandeling verschaft wat meer informatie dan het summiere bordje. Het stadhuis stamt in deze vorm uit 1554. In die tijd was het een modern gebouw met opmerkelijk veel elementen uit de vroege renaissance. Zo ziet u ‘klassieke’ beelden van keizers die Nijmegen groot hebben gemaakt.
Op grote medaillons staan afbeeldingen van de 7 deugden: hoop, liefde, geloof, moed, voorzichtigheid, eendracht en rechtvaardigheid. De toegangsdeur is rijk versierd met houtsnijwerk. Naast het stadhuis ligt een tweede poort. Dit is de Gedeputeerdenpoort uit 1663, die toegang gaf tot de vergaderruimte van de Gedeputeerden van het gewest Gelre. De poort is duidelijk bedoeld om te imponeren en vooral ook om af te steken bij zijn ‘stadse’ buurman. Het stadhuis is in de Tweede Wereldoorlog weliswaar ontkomen aan het bombardement, maar bij de bevrijding alsnog in brand gestoken. In de jaren vijftig is het pand gerestaureerd.Dit is de Marikenstraat. De Mariken- en Moenenstraat zijn de nieuwste winkelstraten van Nijmegen. Door gebruik te maken van het natuurlijke hoogteverschil in de binnenstad heeft de Marikenstraat twee niveaus.De Marikenstraat komt uit op het Mariënburgplein. Daar ligt de eeuwenoude Mariënburgkapel met het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Ai, gezien de tijd laten we een bezoek aan deze kapel achterwege. Met dit fraaie weer is het voor de kinderen leuk met water spelen.Ook hier zitten de terrassen eivol!Aan de Bisschop Hamerstraat staat dit standbeeld van… Bisschop Hamer. Hij was een in Nijmegen geboren missionaris. In Mongolië is hij tot bisschop gewijd en tijdens de Boksersopstand in 1900 gevangengenomen, gemarteld en uiteindelijk gedood.
Het standbeeld is in 1902 onthuld. Tja, dat zouden we momenteel niet snel meer doen.
De tijd is wel veranderd.Inmiddels zijn we weer aangeland op het Keizer Karelplein. Ontwaar ik nu middenin het plein het ruiterstandbeeld van Karel de Grote? Hoe daar te komen? De verkeersweg rond het plein is razend druk. Toch zie ik wat mensen in het parkje. Is er een tunnel? En zo ja, waar is de ingang? Ok, gezien de tijd laten we het erbij. Later vind ik dat je inderdaad – met gevaar voor eigen leven – de verkeersweg over moet sprinten om bij het ruiterstandbeeld te komen. Gelukkig vind ik op internet een fraaie foto van het ruiterstandbeeld.Als laatste de GPS-track van onze stadswandeling Nijmegen.We rekenen €11,- af in de betaalautomaat van de parkeergarage. Dat valt me eigenlijk nog mee. Om kwart over vijf rijden we Nijmegen uit, op naar ‘De Wolfsberg’. Daar zijn we een kwartiertje later. De auto kan op het eigen parkeerterrein, wel zo makkelijk. Kijk, daar is het!We worden hartelijk ontvangen, worden wegwijs gemaakt en krijgen de sleutel van kamer 7. Ai, zo zijn ze aan de naam gekomen.Er is geen lift, maar die twee korte trappen leveren geen problemen op.
Zozo, de kamer ziet er prima uit, dat hebben we weleens minder meegemaakt.Zullen we even buiten kijken en dan richting diner? Dat doen we.
Sowieso een prachtig terras, die familie W.E Rijnbende – de Jong had het toch goed voor elkaar.En het uitzicht lijkt wel Limburgs!Zo’n bibliotheek heb ik thuis niet!En dit is het restaurant. Het is nog aan de vroege kant, maar we kunnen terecht.Voor mij een glas rode huiswijn. Ik krijg een Santiago 1541 gepresenteerd. Deze komt uit Chili, zoals bekend ligt er ook een Santiago op Cuba en ongetwijfeld in nog wel meer landen. Sowieso een prima wijn.In het arrangement zit vanavond een driegangen keuzediner inbegrepen. We maken een keuze uit de voorgerechten en uit de hoofdgerechten. Het nagerecht kiezen we straks. Ondertussen wordt warm brood neergezet. Is dat eigengebakken? Dat smaakt!Het voorgerecht komt door. Ik heb gekozen voor Tom kha kai soep met gegrilde kip, shiitake en cashewnoot. Werkelijk, één van de lekkerste soepjes die ik ooit gegeten heb!Als hoofdgerecht heb ik Black Angus steak van de Josper houtskoolgrill met chimichurri, king boleet, aardappelrösti en aceto balsamico besteld.Orchideetje heeft de Trio van vis gekozen: warmgerookte zalm, zeewolffilet en roodbaarsfilet met een aardappelrösti, saus van schaal- en schelpdieren, groene asperges en bospeen. Beide gerechten zijn voortreffelijk.
Als nagerecht gaan we beiden voor de Parfait van pistachenoot, vanillecrème en verse aardbeien. Dit gerecht is ook ‘uit de kunst’!Als laatste bestellen we thee, dat laten we serveren in het café.Ok, voortreffelijk gegeten. Vaak vind ik steak wat te bloederig, te zenig ofwel te taai.
Maar dit vlees van de Black Angus was zonder meer buitengewoon van kwaliteit (en bereiding!). De bediening is professioneel en attent. Dat komt de smaak van het diner zeker ten goede.
Tegen halftien gaan we naar de kamer. We kijken nog even TV, maar gaan al snel te bed. Toch wel een zware, maar prima geslaagde dag achter de rug.