Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,
Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons najaarsarrangement doorgebracht in hotel-restaurant ‘De Landmarke’ in Ootmarsum.
Reisverslag najaars-arrangement ‘De Landmarke’
Vrijdag 16 oktober t/m maandag 19 oktober 2020
Vrijdag 16 oktober 2020
Weerselo – Oldenzaal – De Landmarke
Tja, eigenlijk hadden we een reis geboekt naar Egypte, maar een week of vier geleden kregen we een mail van Djoser dat de reis gecanceld is vanwege de coronacrisis.
Tja, dat zag ik al enige tijd aankomen, maar het kwam toch wel hard aan. Ons reisje naar Libanon in het voorjaar is toentertijd ook al gecanceld. Ons voornemen om een bezoek te brengen aan Florence hebben we laten vallen. Ook van ons fietstochtje langs de westzijde van de Maas is niets terechtgekomen. Maar ja, we zijn nog gezond, dus mogen wij eigenlijk niet klagen. Nu hopen dat de coronacrisis op zijn retour gaat, maar dat ziet er momenteel helemaal niet naar uit. Om de bittere pil wat te vergulden hebben we een weekend geboekt in Twente.
Tja, de horeca (de restaurants en cafés) is gesloten door de regering, maar de restaurants verbonden aan een hotel mogen wel gewoon open. De logica van dit besluit ontgaat mij geheel.
De auto had ik vorige week al afgetankt en om half negen rijden we weg. Het is droog, maar wel bewolkt en 8 graden in de plus. Het is behoorlijk druk op de weg met vrachtverkeer (dat is een goed teken, de economie draait nog) en toch ook wel veel personenauto’s. Daar zitten natuurlijk mensen in die niet thuis kunnen werken óf ze gaan ‘op stap’ net als wij.
Eerst naar Apeldoorn, waar ik een besteld product ophaal (en afreken). Daarna rijden we naar ‘Het Stift’ in Weerselo. Ik vond dat – bij toeval – op internet en daar willen we een kijkje nemen.
Tja, corona! Zoals gezegd, de horeca is gesloten. Waar kun je nu terecht voor een ‘kleine boodschap’? Bij een benzinestation? Of is dat ook niet mogelijk? En als we gaan ‘stadswandelen’, waar kun je dan terecht? In het park achter een boom? Tja, dat is ook zowat.
In elk geval hebben we frisdrank en 20 krentenbollen (van de warme bakker) bij ons om te overleven.
Tja, corona! Sowieso denk ik niet dat de maatregelen veel zin hebben. Het virus laat zich niet tegenhouden, hooguit ietwat vertragen. Het loopt niet alleen in Nederland uit de hand, in heel Europa en eigenlijk wereldwijd gaat het mis. Heeft het kabinet voor volgende week een complete lockdown in gedachten?
Ik las nog net voor vertrek op ‘NU’ dat de Corona-app (wat heeft dat ding wel niet gekost?) niet goed werkt. De ‘data’ blijkt niet bruikbaar. Tja, dat moeten ze mij maar wat beter uitleggen. Sowieso heeft de app weinig zin omdat je je pas mag laten testen – na een melding van de app – bij klachten. Tja, dan weet je dus al dat je corona hebt.
De testcapaciteit is nog steeds niet voldoende. Het is een schande!
Ga je na een ‘hit’ van de app meteen in quarantaine? Ook als je je 100% gezond voelt? Dat zullen mensen die hun dagelijks brood moeten scoren – vrees ik – niet doen. En zo verspreidt het virus zich verder en verder.
Trouwens, wat kost al dat testen wel niet? Daar heeft niemand het over! Ik vrees dat corona ons héél veel geld gaat kosten. Is er al iets bekend over de ‘corona-belasting’?
Dat zal het kabinet wel tot na de Tweede Kamerverkiezing in maart 2021 onder de pet houden.
Ok, we parkeren bij ‘Het Stift’. Naast de parkeerplaats vind ik enige informatie.Kijk, verderop is het restaurant, maar uiteraard is het hermetisch gesloten. De KMA gaat aan onze neus voorbij, dat worden krentenbollen.Een waterput, gelukkig hebben we frisdrank bij ons.De Stiftskerk, de deur staat open en we nemen een kijkje.Is dit het voormalig klooster? Helaas geen informatief bordje.Deze huizen staan net buiten ‘Het Stift’, maar ik vond ze wel iets hebben.Er loopt nog een (echt)paar rond. De man is in het bezit van een Canon spiegelreflexcamera en hij vertelt dat hij zijn fototas in de kerk heeft laten staan. Even later zie ik hem rondlopen mét fototas. Tja, een beetje dom.
Tegen twaalven rijden we naar Oldenzaal. Daar heb ik een stadswandeling gepland mét een bezoek aan het Palthehuis. Ik heb daar gereserveerd met een tijdslot van 14.30-15.30. Tja, tegenwoordig werkt alles met tijdsloten.
We parkeren (gratis) bij het station, daar start de van internet gedownloade stadswandeling.Ai, hier ben ik dus al driemaal eerder geweest. Toch leuk om weer ergens terug te komen. Het Twentepad liep ik in 2006/2013 (rondje Twente, 87 km), het Overijssels Havezatenpad in 2010 (Oldenzaal – Steenwijk, 270 km) en het Marskramerpad van 2007 – 2012 (Bad Bentheim – Scheveningen, 372 km).De textielindustrie was een groot ding. Nu wordt al onze kleding in het verre Oosten vervaardigd.Een handwijzer. Sowieso is het niet druk in Oldenzaal.Helaas staat er geen informatief bordje bij deze waterpomp.Kijk, daar staat de St. Plechelmusbasiliek. Helaas is de basiliek gesloten.De gemeente Oldenzaal heeft goed zijn best gedaan op een aantal informatieve bordjes. Zo steek je nog eens wat op.Iets verder staat het Oude Raedthuys. Nu zit er een makelaar in.De Groote Markt oogt ‘unheimisch’. De mensen verderop dragen een mondkapje.
Hoe heeft het ooit zover kunnen komen?Het Palthehuis. Tja, doordat alle horeca is gesloten liggen we twee uur voor op ons schema. Maar gelukkig kunnen we terecht in het Palthehuis. Zijn we momenteel de enige bezoekers? De toegang bedraagt €6,- p/p, maar sinds kort ben ik in het bezit van een Museum(jaar)kaart. We kopen meteen de ‘rondleiding’ à €2,- (als ik mij niet vergis).
Tja, dominee en grootgrondbezitter. Dat kon toentertijd blijkbaar. En dan de ‘roomse’ pachter vervangen door een ‘protestantse’ pachter. Is dat het Christelijk gedachtengoed?Nou, dit is hem dan. Ds. Arnold Albert Willem Palthe in eigen persoon.En dit is Caroline Palthe-Funck, echtgenote van Jan Arend Palthe. Hm, ze lijkt mij een keiharde tante.Na de balie en het museumwinkeltje betreden we rechtsaf de ‘Zaal’. Dit was de belangrijkste kamer in het huis. Een grote dinertafel om uitgebreid aan te dineren met gasten, op de achtergrond het portret van Johannes Palthe (1767-1854) en Carolina Bernardina Palthe (1778-1857) de eerste bewoners van het Palthehuis, rechts de haard en links een buikkabinet. Verder nog wat kleinere schilderijen en een staartklok.Rechts naast de open haard is een klein kamertje oftewel hier bevindt zich het boekenkabinet. Hier ben je niet snel uitgelezen. Leuk detail, hier stond toentertijd de po-stoel. Een toilet zoals we dat momenteel kennen was er toen niet. In voorkomend geval kon je je tijdens het diner even terugtrekken voor de kleine danwel grote boodschap.Is dit een stukje gang? Ik vind de ‘rondleiding’ niet erg duidelijk en bewegwijzering in het Palthehuis ontbreekt.Dit is de keuken, dat kan niet missen.
De opkamer bevindt zich naast de keuken. Hier werd de was gedroogd, geperst en verstelt. Verder de bedsteden voor de keukenmeid en de dienstmeid. De koetsier woonde in het koetshuis.In de dameskamer staat een klaptafeltje uit 1710. Dit werd gebruikt om de thee uit te serveren. Verder een reisstoel, dit is een zeer zeldzaam exemplaar. Twee portretten te weten Anna Beatrix van Wulften (1758-1818) en haar moeder Hendrika van Wulften. Verder naaiattributen en stoplappen.In de eetkamer bevindt zich een kaarttafeltje en een kabinet uit de 18e eeuw.Stond dit kabinet ook in de eetkamer?Een bedstee, dus dit moet een slaapkamer zijn. Ik vind deze slaapkamer niet terug in de ‘rondleiding’.Een mooie staartklok.De salon ziet er chique uit. Tegen de achterzijde staat een kruispootkabinet uit 1710 in Lodewijk XIV-stijl.Links van de haard het portret van Willem Hendrik Michgorius (geboren 1772), afgebeeld als luitenant onder Willem V, later burgemeester van Oldenzaal. Hij bewoonde met zijn vrouw het Michgoriushuis tegenover het Palthehuis.Dit is het portret van Anna Beatrix Michgorius-van Wulfften (geboren 1773).Het schrijfkabinet waar Johannes Palthe zijn preken aan schreef.Wie deze dame is, vermeld de ‘rondleiding’ niet.In dit glazen wandvitrinekastje bevindt zich Chinees porselein uit de 18e eeuw.In het comptoir (kantoor) staat het bureau uit ongeveer 1780 van Carolina Palthe Racer (1778-1857). Aan dit bureau schreef zij vele brieven aan familieleden en vrienden.
Het bureau is voorzien van mahoniefineer en messing beslag om het een luxe uitstraling te geven.Carolina Bernardina Racer was de dochter van Jan Willem Racer (1736-1816). In 1799 trouwde zij met Johannes Palthe (1767-1854) en betrok samen met hem het Palthe Huis. Samen kregen zij drie kinderen: Johannes Frederik Racer Palthe (1804-1879), Arnold Albert Willem van Wulfften Palthe (1816-1900) en Carel Hendrik Bernhard Palthe (1821- 1896). Opvallend zijn de verschillende achternamen van de kinderen. In de 18e eeuw was het mogelijk om bij een dreigend uitsterven van een familienaam, door het ontbreken van mannelijke stamhouders, de naam door te geven via de dochter. Om te voorkomen dat de familienaam van zijn vrouw Carolina Racer en van de overleden echtgenoot van zijn zuster Aleida zou uitsterven, voegde Johannes bij twee zonen een familienaam toe aan de voornaam. Zo ontstonden de familienamen Racer Palthe en Van Wulfften Palthe.Albert Anton van Wulfften Palthe (1816-1900) was de zoon van Johannes en Carolina Palthe. Hij woonde als volwassene niet in het Palthe Huis, maar in Oldenzaal waar hij werkte als kantonrechter. In 1846 trouwde hij met Johanna Henrietta Stork (1824-1870). Hun drie zoons richtten later de Palthe Stomerijen op. Op het portret is Albert Anton van Wulfften Palthe te zien op latere leeftijd als rechter van Oldenzaal.In een zijvertrek staat dit wiegje.Op 26 maart 1928 stierf op een leeftijd van 65 jaar Guillemette Joannette Palthe, de laatste bewoonster van het Palthe Huis. Ze was de jongste dochter van Carel Hendrik Bernard Palthe en Amélie Maria Emérence Michgorius. Carel was de jongste zoon van Johannes Palthe en Carolina Bernhardina Racer, de eerste bewoners van het Palthe Huis.
Ten tijde van haar overlijden was het Palthe Huis ingericht met tal van verzamelingen die Gulia had verkregen uit diverse erfenissen. Via haar moeder kwamen de medische boeken en apotheekinventaris van de familie Michgorius in haar bezit. Haar oma van haar vaders kant was de dochter van de bekende rechtsgeleerde Jan Willem Racer. Via haar kwamen diverse meubels en een uitgebreide juridische bibliotheek in haar verzameling terecht. Daarnaast waren er natuurlijk ook diverse meubels, schilderijen, servies en linnen van haar eigen familie in het huis aanwezig.Kijk, hier is haar portret.Zo te zien zijn er toentertijd ook klokken verzameld.Aan de linkerzijde van het Palthe Huis bevindt zich de stadspresentatie van Oldenzaal.
Ik laat nu een aantal teksten en foto’s voor zichzelf spreken.Ok, we zijn erdoor. In de binnentuin bevindt zich een waterput.Tegen de zijmuur zijn twee grafstenen bevestigd. Hier zullen die Palthe’s toch niet begraven zijn?Tegenover het Palthe Huis staat het Michgoriushuis.We vervolgen onze stadswandeling, zou er iets ludieks te vieren zijn?Dit is de Hofkerk, de protestantse kerk van Oldenzaal.Momenteel heet deze straat de Oostwal. Hier hebben zich tragische taferelen afgespeeld.Dit pand heet De Waagh. Het is een winkel in schildersbenodigdheden voor de amateur en de professional.O.C.V. De Oelewappers heeft dit kunstwerk aangeboden aan de Oldenzaalse bevolking. Het betreft een carnavalsvereniging.Dit is het Twents Carmel College, een school voor voortgezet onderwijs in Twente.
Het Carmel Lyceum werd opgericht in 1922. De oprichters van het lyceum waren Karmelieten en de eerste leraren aan deze school waren paters die in het naastgelegen klooster woonden. Ai, ik vond het gebouw er al zo kloosterachtig uitzien.Dit is de Joodse begraafplaats. Helaas zit het ijzeren hek potdicht, dus dichterbij kon ik niet komen.Er zit nu een BSO in, maar toentertijd was hier de R.K. Meisjes School gevestigd.
Waar zou dat ‘koningin des vredes’ nu op slaan?Dit is het Medisch Spectrum Twente, vestiging Oldenzaal. Zo te lezen zijn hier 20 poliklinieken gevestigd.We zijn rond en staan weer op de parkeerplaats nabij station Oldenzaal. Eerst de track zoals ik hem had gedownload van internet en daarna idem, maar dan overgeschreven met onze wandeling. Overigens, die rechte lijn naar rechtsboven is een bug in het systeem.Ik heb drie plaatjes van de internetsite van ‘De Landmarke’ gekopieerd. Dit is de eetzaal, maar nu ziet het er anders uit. Door corona zijn de tafels in het midden verwijderd, en het diner vindt plaats in twee shiften.De lounge, ook hier zijn tafels en stoelen verwijderd. Sowieso is een lounge een prima plek om even te zitten, de krant door te kijken en iets te nuttigen.Er is ook een zwembad, maar wij zijn niet zo van die zwemmers.Sowieso ziet de site er prima uit, de omgeving is aantrekkelijk, dus dat was de reden voor ons om hier te boeken.
Om kwart over drie zet ik de auto op de (eigen) parkeerplaats neer en lopen we langs de voorzijde naar de receptie. Ziet ‘De Landmarke’ er niet geweldig uit zo in het zonnetje!We checken in en het valt me op dat het personeel buitengewoon deskundig (en klantvriendelijk) is. Eerst maar koffie/thee in de lounge, daar waren we wel aan toe. Sowieso zijn we bijna twee uur vroeger dan gepland, maar dat komt natuurlijk omdat alle horeca gesloten was. Bij de bar staat 1 (één) kruk, dat is natuurlijk die 1,5 meter.Dit is onze kamer (op de verdieping), die ziet er prima uit. De douche/toiletruimte is aan de krappe kant, maar voor ons ruim genoeg.Tegen vijven lopen we naar het restaurant. Bij de deur hangt het menu dat inbegrepen is in het arrangement. Thuis hadden we al per mail aangegeven dat wij graag om 17.00 uur wilden dineren en vanaf 08.00 ontbijten. Sowieso ziet het 3-gangen menu er prima uit.Feitelijk is het restaurant alleen open voor hotelgasten, maar mogelijk is er een truc om te reserveren en een keuze te maken uit het standaard menu.Ik bestel een glas Tempranillo en Orchideetje cassis. Tja, smaken verschillen. De romige kerriesoep met stokbrood komt door en smaakt prima. Ok, we hebben er een dag in de buitenlucht opzitten, dat maakt hongerig.Dan de gepocheerde zalmfilet met salade. Het hoofdgerecht smaakt prima, de salade had voor mij wel iets meer mogen zijn.Als laatste een taartje van karamel met een bolletje ijs. Ook dit gerecht smaakt prima.In de lounge genieten we beiden van een glas thee. Ik kijk de krant nog even door, maar al het ‘nieuws’ had ik al op internet gelezen. Wat mij betreft voegt een krant weinig tot niets toe, reden dat wij thuis (al vele jaren) geen krant meer hebben. Tijdig gaan we naar onze kamer en kijken nog even TV. De oogjes vallen al bijna dicht, vandaag was het een intensieve dag.