Corona-virus
Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,
Update 19 november 2022
Voorbij is de coronapandemie nog niet, maar de situatie begint er wel steeds beter uit te zien. Als de komende maanden niets geks gebeurt, komt het einde in zicht. Daarbij is de beruchte ‘code zwart’ in de zorg voorlopig ver weg. Dat zegt Susan van den Hof, hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten van het RIVM.
Komende dinsdag is de duizendste dag van de coronacrisis in Nederland. Bijna drie jaar geleden, op 27 februari 2020, kreeg een man uit het Brabantse Loon op Zand te horen dat hij het virus had opgelopen. De toenmalige zorgminister Bruno Bruins maakte die eerste bevestigde besmetting bekend in een rechtstreekse tv-uitzending.
Het virus verspreidde zich daarna snel. Een groot deel van de bevolking zal besmet raken, waarschuwde premier Mark Rutte een paar weken later. Dat is uitgekomen. De teller staat nu op ruim 8,5 miljoen positieve tests en bijna 23.000 geregistreerde sterfgevallen.
De werkelijke aantallen zijn groter.
Maar de laatste weken heeft het coronavirus het opvallend moeilijk om zich nog te verspreiden. Het aantal positieve tests daalt snel, terwijl dit in het najaar juist zou moeten toenemen. Volgens het RIVM komt dit doordat mensen bescherming hebben opgebouwd en minder vatbaar zijn door vaccinaties, door de zomergolf en de najaarsgolf en door eerdere besmettingen.
‘De situatie is nu heel anders dan in voorgaande jaren in november. Twee jaar geleden was nog niemand gevaccineerd. Vorig jaar wel, maar hadden we de meer ziekmakende deltavariant. Nu is onze uitgangssituatie veel beter’, zegt Van den Hof.
Ze doet geen voorspellingen voor de komende winter en de periode daarna, maar zegt wel dat we in Nederland al bijna een jaar lang alleen maar met verschillende versies van de omikronvariant van het virus te maken hebben. ‘Dat biedt perspectief, de vorige varianten duurden veel korter. Als omikron blijft, ben ik redelijk optimistisch. Ik ben ook minder bang voor code zwart. Als deze winter niets geks gebeurt, zijn we waarschijnlijk aan het einde gekomen.’
Het einde van de pandemie betekent niet het einde van het coronavirus, want het virus verdwijnt niet meer, benadrukt Van den Hof. Mensen zullen besmet blijven raken, patiënten zullen erdoor in ziekenhuizen blijven belanden en er zullen ook in de toekomst mensen overlijden aan de gevolgen. ‘Maar dan wordt het een voorspelbare seizoensziekte. Dan hebben we er een virus bij waar we goed mee hebben leren leven. En risicogroepen blijven we dan vaccineren, zoals we ook met de griepprik doen.’
Het is wel belangrijk dat Nederland zich voorbereidt, want over een paar jaar komt er misschien een nieuwe pandemie, zegt Van den Hof. ‘We hebben veel dingen opgezet.
Ik zou die graag bestendigen en uitbouwen, zodat we bij een volgende epidemie flexibeler zijn en sneller en beter inzicht krijgen in wat er gebeurt. Het meten van virusdeeltjes in het rioolwater, bijvoorbeeld. Misschien kan dat binnenkort wel wat minder, maar als we het weer nodig hebben, moeten we snel kunnen opschalen.’
Update 23 maart 2022
Met ingang van heden worden de meeste corona-maatregelen geschrapt.
De enige regel die intact blijft, is de isolatie voor mensen die positief zijn getest op het coronavirus.
Ook de basisadviezen, zoals handen wassen en niezen in je elleboog, blijven bestaan.
Mondkapjesplicht vervalt grotendeels
Mondkapjes zijn niet meer verplicht in het openbaar vervoer, taxi’s, touringcars en op veerboten. Dat is nu een advies geworden. Het kabinet wil wel dat mensen een mondkapje blijven dragen in het vliegtuig en op het vliegveld na de security.
Luchtvaartmaatschappijen KLM en Transavia en reisorganisaties TUI en Corendon hebben bekendgemaakt te stoppen met het handhaven van de mondkapjesplicht aan boord van vliegtuigen. Wel zullen zij het dragen van mondkapjes nog dringend aanbevelen.
Coronatoegangsbewijs niet langer nodig
Het coronatoegangsbewijs is nergens meer nodig. Testen voor toegang (1G) geldt namelijk niet meer voor grotere nachtclubs en grote evenementen zonder vaste zitplaatsen met meer dan vijfhonderd bezoekers. Alleen daar was het toegangsbewijs nog verplicht.
Het kabinet adviseert wel de CoronaCheck-app op de telefoon te laten staan. In sommige landen is de QR-code namelijk nog wel verplicht om bijvoorbeeld in te reizen of naar de horeca te kunnen gaan.
Reizen wordt makkelijker
Het is niet langer verplicht om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben als u naar Nederland reist van binnen de EU of Schengenlanden. Reizigers hebben wel een gezondheidsverklaring nodig.
Voor mensen die geen inwoners van de EU zijn, geldt nog steeds een inreisverbod, maar er zijn uitzonderingen. Die zijn te lezen op de site van de Rijksoverheid.
Het kabinet adviseert mensen nog wel een zelftest te doen na aankomst in Nederland en op dag vijf na aankomst.
Update 15 februari 2022
Opnieuw een ‘persconferentie’ op de TV. De laatste?
Dit keer zien we alleen de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers. Premier Mark Rutte was verhinderd, zijn aanwezigheid was vereist in de Eerste Kamer. Hm, moeten de leden van de Eerste Kamer niet naar de persconferentie kijken?In mijn vorige verslag schreef ik:
Ook lees ik op 23 januari dat de WHO het aannemelijk vindt dat Europa door de ‘Omikron-variant’ op weg is naar een ‘soort pandemisch eindspel’. Beschikt de WHO over een glazen bol? Mijns inziens bepaalt het virus de besmetting-situatie en niet de WHO.
Nous verrons.
Allons, Ernst denkt dat versoepelen wel kan. De besmettingen zijn hoog, maar de ziekenhuisbezetting valt mee. Maar ja, het carnaval komt eraan en geloof maar van YES dat onze Limburgers en Brabanders volledig los gaan. Dat lijkt mij een uitgelezen moment voor het virus om eens fijn te gaan muteren. Ook nu weer: nous verrons.
Tja, dat moet mij toch van het hart. Toen ik begon met dit verslag dacht ik – tegen beter weten in – dat we in het voorjaar 2020 wel van het virus af zouden zijn. Daarna dacht ik, het wordt wel voorjaar 2021. En nu zijn we weer een jaar verder en het ziet ernaar uit dat we afscheid kunnen nemen van het virus (beweren de deskundigen). Tja, een gevoel van weemoed bekruipt mij, ik was al zo gewend aan het virus en de maatregelen. Ok, ik was het meer dan zat, maar toch.
Au fond, voorlopig gaan we versoepelen. Hierna de maatregelen zoals verwoord op de site van de Rijksoverheid.
Nederland gaat weer open in 3 stappen. Dat kan omdat veel mensen een coronaprik (en booster) hebben gehad. Ook hebben steeds meer mensen het coronavirus gehad.
Op die manier kunnen we beter tegen het virus.
Stap 1
Dit mag meteen weer:
– thuis meer dan 4 mensen uitnodigen;
– de helft van de tijd op kantoor werken.Stap 2
Regels vanaf vrijdag 18 februari:
– alles mag open tot 1 uur ’s nachts. Bijvoorbeeld restaurants, cafés en bioscopen.
Op plekken waar u een corona-toegangsbewijs (de QR-code) moet laten zien (bijvoorbeeld in een café, in de bioscoop of in het theater), hoeft u:
– geen mondkapje op;
– geen vaste zitplaats te hebben;
– geen 1,5 meter afstand te houden.
Op plekken waar meer dan 500 mensen zijn (bijvoorbeeld bij een concert), moet u:
– een mondkapje op;
– een vaste zitplaats hebben.
Als u een positieve coronatest hebt (dit is een nieuwe regel), moet u:
– 5 dagen binnen blijven;
– wachten tot u 24 uur geen klachten meer hebt.Stap 3
Regels vanaf vrijdag 25 februari:
– de normale openingstijden mogen weer;
– u hoeft geen corona-toegangsbewijs te laten zien.
– u hoeft meestal geen mondkapje meer op (bijvoorbeeld in een winkel, café of theater);
– u moet wel een mondkapje op in het openbaar vervoer en op het vliegveld;
– een vaste zitplaats hoeft niet;
– 1,5 meter afstand houden hoeft niet;
– u moet een negatieve test laten zien op plekken binnen waar meer dan 500 mensen zijn en als u geen vaste zitplaats hebt. Voor beurzen en congressen geldt deze regel niet.
Overigens, de regels van stap 3 zijn plannen van de regering. De Tweede Kamer moet daar nog akkoord mee gaan.Tot slot
Het coronavirus is niet weg. Mensen worden nog steeds ziek. Daarom moet u dit niet vergeten:
– was vaak uw handen;
– hoest en nies in uw elleboog;
– geef niemand een hand;
– bij klachten: blijf thuis en laat u testen bij de GGD;
– doe een zelftest als u op bezoek gaat, ook als u een corona-vaccinatie hebt gehad;
– zorg af en toe voor frisse lucht in huis, zeker als er mensen op bezoek zijn geweest;
– houd op drukke plekken afstand en draag een mondkapje.Reizen en vakantie
U hoeft niet meer thuis te blijven (quarantaine) als u terugkomt in Nederland na een reis. Dit geldt vanaf 25 februari.
Wilt u op reis? Bekijk het reisadvies voordat u op reis gaat en als u op reis bent.
Tot zover de maatregelen.
Nou, ik vind het allemaal maar erg gecompliceerd. Kon dat nu niet simpeler. Er zullen wel discussies met BOA’s volgen.Trouwens, heel iets anders, volgens president Biden (u weet wel, dat baasje van de Verenigde Staten), valt morgen het leger van Rusland de Oekraïne binnen.
Op voorhand hebben alle Amerikanen al het advies gekregen het land te verlaten.
Ook onze eigen minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoeksta (in het vorige kabinet minister van Financiën) heeft de Nederlanders in de Oekraïne aangespoord het land te verlaten. Nou, ik geloof er niets van! Ik bedoel dat Poetin de Oekraïne gaat aanvallen.
Dat veroorzaakt veel slachtoffers onder de burgerbevolking en daar maakt Poetin (ook in eigen land) zich niet populair mee. Ai, Poetin heeft (als hij zijn troepen terugtrekt en beweert dat de oefening geslaagd is), al gewonnen. Poetin heeft Biden in zijn hemd gezet met zijn bewering dat hij uit is op oorlog. En Oekraïne weet nu dat het Westen best wel zaken wil doen, maar dat – als de nood aan de man komt – wij het land laten vallen als een baksteen.
Als ik het conflict goed inschat, is de vervanging van president Biden op korte termijn een aanrader.
Trouwens, 40% van ons gas komt uit Rusland. Dat weet Poetin natuurlijk ook! Als hij de gaskraan dichtdraait zitten we hier thuis in de kou, want de industrie gaat natuurlijk voor. Tja, vloeibaar gas (lng) inkopen is een optie, vraag niet welk prijskaartje daaraan hangt.
We moeten zo snel mogelijk over op waterstofgas, maar ja, daarvoor is veel elektriciteit nodig. En die hebben we ook al niet omdat we zo’n 15 jaar geleden verzuimd hebben om in Delfzijl een kerncentrale te bouwen. En nu zitten we met de gebakken peren!
Update 3 maart 2022
Ik zat er naast! En hoe!
Het Russische leger (lees: Poetin) is in de vroege ochtend van 24 februari 2022 Oekraïne binnengevallen. En niet alleen vanuit de ‘volksrepublieken’ Luhansk en Donetsk richting west, maar ook vanaf de Krim richting noord, en vanuit Belarus (Wit-Rusland) richting Kiev. We gaan nu de tweede week in en dagelijks volg ik het nieuws met verbijstering.
Trouwens, is dit nu wel zo’n slimme zet van Poetin? Oekraïne is groter dan Frankrijk en er wonen zo’n 44 miljoen mensen. Zo’n land valt toch niet te onderwerpen?
Het machtige Russische leger heeft inmiddels wat ‘randjes’ Oekraïne bezet. Het Oekraïense leger houdt dapper stand. Er vechten ook veel burgers mee, weet dat (beroeps)militairen er een hekel aan hebben burgers (en zeker vrouwen en kinderen) te doden/verwonden. Huis en straatgevechten (tegenwoordig genoemd ‘optreden in verstedelijkt gebied’) is onder militairen ook niet populair. Voor de Oekraïense president (Zelenski) neem ik mijn hoed diep af. Hij staat daar ongewapend in zijn groene T-shirt waarmee hij benadrukt dat hij niet de agressor is. Hij is bereid te sneuvelen, dat zie je aan hem.
Poetin kan niet meer terug lijkt me toe. Pleegt het Russische leger lijdelijk verzet? Ik lees dat een Russische colonne – met een lengte van 60 kilometer – richting Kiev al een paar dagen stilstaat. Militair-technisch gezien is dit een aanfluiting!
Ik heb geen idee hoe dit conflict/oorlog zich verder ontwikkeld. Zoals in elk conflict/oorlog is de gewone burger de klos. Er zijn al meer dan een miljoen (meest vrouwen en kinderen) gevlucht. Hoe zij mettertijd huis en haard terugvinden is ongewis.
Vanaf morgen hebben we een weekendarrangement geboekt in Zutphen. Een beetje dubbel gevoel heb ik wel!
Update 25 januari 2022
Opnieuw een persconferentie. Maar eerst het bericht in De Volkskrant van 19 januari waarin de burgemeesters van 30 grote steden het kabinet aansporen om het corona-beleid fundamenteel te herzien. Bovendien uiten zij kritiek op het parlement.
Wie denken zij wel dat ze zijn! Zij dienen het beleid gewoon uit te voeren en als dat in de praktijk niet mogelijk blijkt te zijn, dit discreet door te geven aan het betreffende ministerie. Door hun kritiek via De Volkskrant te spuien veroorzaken zij alleen maar onrust in de samenleving.
Ook lees ik op 23 januari dat de WHO het aannemelijk vindt dat Europa door de ‘Omikron-variant’ op weg is naar een ‘soort pandemisch eindspel’. Beschikt de WHO over een glazen bol? Mijns inziens bepaalt het virus de besmetting-situatie en niet de WHO.
Nous verrons.
Verder lees ik regelmatig dat er om een ‘lange termijn perspectief’ wordt gevraagd (lees geëist) van het kabinet. Oh, wat ben je dan toch naïef! Zie het gestelde hiervoor.
Sowieso hebben wij nog geen enkele buitenlandse reis geboekt, we durven het (nog) niet aan. Wie weet is het virus zich in een afgelegen hoekje aan het muteren tot een superdodelijke variant!
Inmiddels lopen de besmettingen weer enorm op. Waarom laten we ons eigenlijk testen? Tja, als je er niet onderuit komt – geëist door je werkgever bijvoorbeeld – nou ja, dan moet het maar. Zelf heb ik mij nog nooit laten testen. Over de kosten heeft niemand het.
Ai, onze nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers mag de spits afbijten. Daarna mag Mark Rutte het woord voeren.Het gebeuren heet nog steeds een ‘persconferentie’, maar ja, het is niet bedoeld om de pers bij te praten, maar gans het Volk! Ik zou het liever – gezien onze vijand – een ‘bevelsuitgifte’ willen noemen. Of een ‘decreet’, dat zou ook kunnen. En dan die onnozele vragen van de pers, ik vind het ‘tenenkrommend’. Waarom wordt dit decreet niet gewoon in de Tweede Kamer gepresenteerd? Daar zitten toch onze volksvertegenwoordigers!
Maar ja, mogelijk zie ik het verkeerd.
Ernst ondersteunt zijn presentatie met wat ‘plaatjes’. Update: daar is een dag later alweer ophef over. Deugen de ‘plaatjes’ wel? Nou ja, het wordt allemaal wel erg theoretisch met onderzoeken en modellen.Ok, hier het overzicht van de corona-maatregelen.
Basisregels voor iedereen:
– was vaak en goed uw handen;
– houd 1,5 meter afstand;
– blijf thuis bij klachten en laat u direct testen;
– zorg voor voldoende frisse lucht.
Adviezen:
– werk thuis. Kan dat niet, houd op het werk altijd 1,5 meter afstand;
– ontvang thuis niet meer dan 4 personen per dag (met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar);
– ga maximaal 1 keer per dag op bezoek;
– gaat u op bezoek of naar een drukke plek waar veel mensen zijn? Doe dan een zelftest;
– draag een mondkapje waar dat verplicht is of wordt geadviseerd;
– als iemand besmet is dan gaat die in isolatie. Huisgenoten/reisgenoten moeten in quarantaine tenzij iemand langer dan een week geleden een boosterprik heeft gehad en geen klachten heeft of iemand korter dan 8 weken geleden of dit jaar (na 1 januari 2022) positief is getest en geen klachten heeft. Doe de Quarantainecheck als u twijfelt.
Alle voor publiek toegankelijke plekken, binnen en buiten, zijn onder voorwaarden open voor publiek van 05.00 tot 22.00 uur. Dit geldt voor:
– horeca, zoals cafés en restaurants;
– winkels, zoals supermarkten en kledingwinkels;
– dienstverlening, zoals pretparken, dierenparken, spellocaties, sauna’s, wellnesscentra en zonnestudio’s;
– contactberoepen, zoals kappers;
– culturele locaties, zoals bioscopen, theaters en musea;
– sportlocaties.
Op een aantal plekken moeten bezoekers een corona-toegangsbewijs laten zien.
Evenementen:
Evenementen onder voorwaarden.
– evenementen binnen met een vaste zitplaats (en doorstroom-evenementen) zijn toegestaan van 05.00 – 22.00 uur. Dit mag met maximaal 1250 bezoeker per ruimte;
– evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn niet toegestaan.
Onderwijs en kinderopvang:
– kinderopvang voor kinderen van 0-4 jaar is open;
– het basis- en voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, hogescholen en universiteiten zijn open.
Reizen:
– reizen binnen Nederland: mijd drukke plekken;
– reizen naar het buitenland: gaat u op vakantie naar het buitenland? Houd u aan de lokale regels en volg de inreisvoorwaarden. En controleer het reisadvies op Wijsopreis.nl.
Update 14 januari 2022
Nederland zat om 19.00 uur weer massaal voor de buis. Uiteraard was Mark Rutte als minister-president (niet meer demissionair) van de partij én
de nieuwe minister (sinds 10 januari) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:
Ernst Kuipers. Ai, Ernst draagt een blauw pak. De winkels zijn dicht, dus een zwart pak aanschaffen was geen optie. Of heeft de kleur te maken met het goede nieuws?Hij was hoogleraar gastro-enterologie (wat dat ook wezen moge) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, tevens voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en als zodanig de afgelopen twee jaar met grote regelmaat in de media te zien en te horen.
Tja, Hugo de Jonge heeft een functie elders gekregen, de gelegenheid om vandaag ‘afscheid’ te nemen is hem niet gegund. Zo slecht heeft hij het mijns inziens niet gedaan. Sowieso een hondenbaan.
Nou, het gaat wat anders dan alle eerdere ‘afleveringen’, je kunt zien dat Ernst Kuipers onderwijservaring heeft. Hij ondersteunt zijn voordracht met een digibord (of was het een beamer?). Ok, hij moet nog even inkomen natuurlijk, maar dat kan beter! Die statistiekjes moeten natuurlijk bewegen en item voor item worden opgebouwd. Nu was het allemaal wat statisch.
Ook Irma en haar collega zijn wat minder prominent in beeld, ik vind het wel een verbetering.Zou Ernst nog hebben gewerkt met de episcoop, de overheadprojector, de diaprojector, de 8 mm (en/of 16 mm) filmprojector, de videorecorder en de beamer? Nou, ik wel! Tjonge, wat hebben we wel niet allemaal voor apparatuur mogen gebruiken en dan vergeet ik nog wel een en ander.
Au fond, de lockdown waar we nu onder lijden was niet nodig geweest, maar ja, met een virus weet je het maar nooit.
We gaan versoepelen, hiep hoi hoera! Ik ben het meer dan zat!!
Wat mis ik (of heb ik niet goed opgelet?), hoe zit het met het maken van buitenlandse reisjes? Momenteel durf ik niet te boeken.
Hierna de maatregelen die vanaf morgen gelden. Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.
Onderwijs, cultuur en sport
Het fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs kan worden hervat.
Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten is weer mogelijk. Publiek is daarbij nog niet toegestaan. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het corona-toegangsbewijs blijft vanaf 18 jaar verplicht bij sport binnen en bij beoefening van kunst- en cultuur binnen en buiten.
Detailhandel en contactberoepen
De deuren van de winkels kunnen dagelijks weer open tot 17.00 uur. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden, er geldt een bezoekersnorm, een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen.
Kappers, nagelstudio’s, massagestudio, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur.
Mondkapjes
Het advies is vanaf nu om een wegwerpmondkapje (ook wel genoemd een medisch mondmasker) te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden.
Hier ben je verplicht een mondkapje te dragen (dit geldt voor iedereen van dertien jaar of ouder):
– In het openbaar vervoer (trein, tram, bus, veerboot, vliegtuig), in taxi’s en in touringcars;
– Op plekken rondom het openbaar vervoer (haltes, perrons, stations, vliegveld);
– Publieke binnenruimtes. Denk daarbij aan supermarkten, winkels en bibliotheken;
– Bij verplaatsingen in het voortgezet onderwijs. In het basisonderwijs geldt dat alleen voor volwassenen;
– Studenten in de mbo-scholen, hogescholen en universiteiten. Niet alleen tijdens verplaatsingen, maar ook als iemand ergens zit of staat;
– Op sommige binnenlocaties kan een mondkapje ook verplicht zijn gesteld, bijvoorbeeld in ziekenhuizen of op de GGD-testlocatie.
Hier adviseert het kabinet een mondkapje te dragen, maar is het niet verplicht:
– Op drukke plekken buiten, bijvoorbeeld in een winkelstraat en op de markt.
– Op de werkvloer, als er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden en bij verplaatsing.
– Leerlingen in groep 6, 7 en 8, als zij zich door de school verplaatsen.
Quarantaine
Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon, mits diegene geen klachten heeft. Deze wijziging gaat per direct in. Na vijf dagen moet er nog wel een PCR-test worden afgenomen.
Het quarantaine-advies voor mensen met bepaalde beroepen die geen booster of infectie hebben gehad, wordt nog verder uitgewerkt.
Overige maatregelen
Met de recordhoogtes besmettingen van de omikron-variant dreigt nog steeds overbelasting van de zorg. Daarnaast leiden het grote aantal besmettingen én de quarantaineregels tot uitval van personeel. Dat kan tot grote problemen leiden.
Per 15 januari gelden deze maatregelen:
– houd overal 1,5 meter afstand;
– blijf thuis bij klachten en gebruik een zelftest. Laat je bij een positieve uitslag testen bij de GGD;
– ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga per dag bij maximaal 1 huishouden op bezoek;
– buiten is het advies om met niet meer dan 4 personen ouder dan 13 jaar samen te zijn;
– alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk;
– bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten;
– essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, mogen open tot 20.00 uur;
– voor onder andere tankstations, apotheken, rijscholen, de notaris of advocaat gelden reguliere openingstijden.
Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen en adviezen die op dit moment al voor iedereen gelden, zoals de basisregels, de mondkapjesplicht, het advies om een zelftest te doen voor je bij anderen op bezoek gaat en het thuiswerkadvies. Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en 1,5 meter afstand van hen te houden.
Update 3 januari 2022
Geen persconferentie, de ‘versoepelingen’ worden gewoon bekendgemaakt in een persbericht.
Het primair en voortgezet onderwijs kan direct na het eind van de kerstvakantie op maandag 10 januari weer open. Ook de buitenschoolse opvang mag de deuren dan weer openen.
Hoewel de basis- en middelbare scholen na de kerstvakantie weer mogen heropenen, blijven nog enkele corona-maatregelen van kracht. Zo geldt voor elke leerling en leerkracht vanaf groep zes het dringende advies dat zij zich iedere week tweemaal zelftesten en op de gang een mondkapje dragen. Voor volwassenen is het dragen van een mondkapje op een basisschool sowieso verplicht. Scholen moeten ook looproutes aanbrengen.
De scholen gingen in december een week voor de gebruikelijke kerstvakantie dicht omdat het kabinet zich zorgen maakte over de besmettelijkere omikron-variant van het coronavirus. Het OMT had dat toen tot drie keer toe geadviseerd.
Demissionair premier Mark Rutte kon op de laatste corona-persconferentie (18 december) nog niet garanderen dat de scholen op 10 januari weer open mogen.
Op 14 januari volgt mogelijk een nieuw besluit over mbo en hoger onderwijs.
Voor de mbo-studenten en het hoger onderwijs blijft het online onderwijs voorlopig van kracht. ‘Dat geldt in ieder geval tot het weegmoment op 14 januari’, aldus demissionair minister van Onderwijs Arie Slob. In de leeftijdscategorie van de studenten zou het aantal besmettingen momenteel te snel toenemen.
Het kabinet wil afwachten in hoeverre de opmars van de omikron-variant zich gaat vertalen naar een toename van het aantal ziekenhuisopnames. ‘Hoeveel ruimte er op 14 januari zal zijn om verdere versoepelingen door te voeren, weten we echt dan pas’, aldus demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. ‘Garanties zijn niet te geven’, vult Arie Slob aan.
De bewindslieden willen het aantal contactmomenten in de samenleving nog altijd zo klein mogelijk houden. ‘Het hangt allemaal af van hoe het virus zich verder ontwikkelt.’
Update 18 december 2021
Vanavond is er weer een persconferentie! Ai, en de laatste was maar vier dagen geleden! Dit betekent niet veel goeds.
Nou, dat klopt! Mark Rutte gooit – op advies van Jaap van Dissel – Nederland op slot! Meteen morgen al! Dat had ik niet verwacht, ik ging er 14 december nog vanuit dat Mark de kerst ongemoeid zou laten. Daar gaat ons kerstarrangement! Is dat nu werkelijk nodig? Ok, voor ons is het gewoon jammer, maar de uitbaters zitten met de gebakken peren!
Die hadden ze namelijk al in huis gehaald! En bewaren gaat natuurlijk niet!
We zullen morgen wel bericht krijgen van Havezathe Carpe Diem dat het feest niet doorgaat. En de geboekte tijdsloten in het Stedelijk Museum Zutphen en het Oorlogsmuseum Overloon kunnen bij het oud papier.
Ai, het zit me echt hoog! Je zou er depressief van worden. Oh ja, de maatregelen gelden in ieder geval tot vrijdag 14 januari.
Nous verrons, ik doe er in gedachten een paar maanden bij.
Allons, hierna volgen de maatregelen en min of meer de onderbouwing.
Het is de afgelopen week duidelijk geworden dat de ‘Omikron’ mutatie/variant zich ook in Nederland zeer snel verspreidt.Hm, ik heb wel een idee. Als ik kijk op Flightradar 24 zie ik ontelbare vliegtuigen ‘hangen’. Dat virus reist gewoon business! Ik lees dat de stranden op Curacao vol liggen met ‘Bakras’. Er gaan 2 (twee) vluchten per dag! Mark durft niet aan de KLM en Schiphol te komen.
Het OMT verwacht dat deze variant eind december al dominant zal zijn in Nederland. Dit is eerder dan verwacht. De snelle opmars leidt nog dit jaar tot een stijging van het aantal corona-patiënten in de ziekenhuizen en op de IC’s. Hiermee wordt een overbelasting van de zorg in januari steeds reëler. We willen allemaal bij de huisarts en in het ziekenhuis terecht kunnen als dat nodig is. De verspreiding van de omikron-variant moet op korte termijn worden vertraagd om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden.
Omdat we de omikron-variant nog maar kort kennen, is nog veel onzeker. Ondanks deze onzekerheden, berekenden modelleurs van het RIVM hoe snel het virus zich kan verspreiden onder verschillende omstandigheden. Het lijkt erop dat de huidige maatregelen onvoldoende zijn om de belasting van de zorg in de ziekenhuizen en verpleeghuizen beheersbaar te houden.
Maatregelen en dringende adviezen vanaf zondag 19 december
Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte.
Basisregels voor iedereen:
– was vaak en goed uw handen;
– houd 1,5 meter afstand;
– blijf thuis bij klachten en laat u direct testen;
– zorg voor voldoende frisse lucht.
Thuis en werk:
– blijf zoveel mogelijk thuis. Toch de deur uit? Beperk uw contacten en houd afstand (ga maximaal 1 keer per dag op bezoek);
– ontvangt u bezoek of gaat u op bezoek, doe dan vooraf een zelftest;
– als een huisgenoot besmet is dan gaat die in isolatie. Alle andere (beschermde en niet-beschermde) huisgenoten gaan in quarantaine. Doe de Quarantainecheck als u twijfelt;
– ontvang thuis niet meer dan 2 personen per dag (met uitzondering van kinderen tot en met 12 jaar). Op Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling gaat de maximum groepsgrootte omhoog naar 4 personen vanaf 13 jaar;
– mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om contacten te beperken, ook met kinderen. En houd 1,5 meter afstand, ook van hen;
– buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd;
– werk thuis. Kan dat niet, houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.
De meeste locaties zijn gesloten, zoals:
– horeca;
– culturele locaties en locaties voor kunst- en cultuurbeoefening zoals bioscopen, musea, theaters en concertzalen;
– dierenparken en pretparken;
– locaties waar mensen binnen sporten, bijvoorbeeld sportzalen en zwembaden (zwemlessen uitgezonderd);
– alle niet-medische contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten mogen geen mensen ontvangen;
– niet-essentiële winkels, zoals kledingwinkels, warenhuizen en bouwmarkten (bestellen, afhalen en retourneren is mogelijk).
Een aantal locaties is wel open:
– essentiële locaties zoals supermarkten, dierenwinkels, drogisterijen, opticiens, apotheken, weekmarkten, tankstations, bibliotheken, rijscholen en groothandels mogen open van 05.00 uur tot 20.00 uur (er geldt wel een mondkapjesplicht en een maximum van 1 bezoeker per 5m2 meter);
– dienstverlening, zoals een advocaat of notaris, zij hanteren de reguliere openingstijden;
– buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club;
– professionele sportwedstrijden zonder publiek, zijn toegestaan.
Onderwijs en kinderopvang:
– de kinderopvang voor kinderen van 0-4 jaar is open;
– vanaf 20 december 2021 tot en met 9 januari 2022 zijn scholen in het basisonderwijs, speciaal (basis)onderwijs en de buitenschoolse opvang (bso) dicht. Wel moet er noodopvang mogelijk zijn voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met cruciale beroepen;
– de bso is in deze periode alleen open voor noodopvang. Lukt het niet om deze noodopvang op tijd te organiseren dan moeten deze scholen en de bso uiterlijk op dinsdag 21 december dicht zijn;
– het voortgezet onderwijs is gesloten van 20 december 2021 tot en met 9 januari 2022;
– mbo-instellingen zijn gesloten van 20 december 2021 tot en met 9 januari 2022;
– hogescholen en universiteiten zijn gesloten van 20 december 2021 tot en met 9 januari 2022;
– uitzonderingen zijn er voor praktijkonderwijs, examens en tentamens en kwetsbare leerlingen en studenten. Het uitgangspunt is dat het onderwijs na de kerstvakantie weer open kan. Hier neemt het kabinet uiterlijk 3 januari een besluit over;
– geaccrediteerd onderwijs is ook ’s avonds mogelijk.
Overig:
– evenementen zijn niet mogelijk. Er geldt een evenementenverbod;
– kerstmarkten zijn niet toegestaan;
– bij uitvaarten mogen maximaal 100 gasten aanwezig zijn.
Reizen:
– binnenland: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte;
– buitenland: op vakantie gaan kan. Houd u ook op uw vakantieadres altijd aan de geldende regels. Gaat u op vakantie naar het buitenland? Houd u aan de lokale regels en volg de inreisvoorwaarden.
Boosteren
Om de bescherming tegen de omikron-variant te verbeteren, krijgen alle 18-plussers zo snel mogelijk een booster aangeboden. Alleen met een booster ben je beter beschermd tegen deze variant. Het streven is dat zo veel mogelijk 60-plussers voor de jaarwisseling hun boosterprik halen. Daar waar de capaciteit het toelaat zullen 60-plussers die in januari pas een afspraak hebben, worden uitgenodigd hun afspraak te vervroegen. Ze krijgen hierover in de loop van volgende week een sms. Neem hierover niet zelf contact op met de GGD. Rond 7 januari zullen alle 18-plussers de kans hebben gekregen om een online afspraak te maken voor een boostervaccin. In de tweede helft van januari moet iedereen van 18 jaar en ouder, die meer dan drie maanden geleden is gevaccineerd of een infectie heeft doorgemaakt, de kans hebben gehad een boostervaccinatie te halen.
Maak uw afspraak zo mogelijk online. Dat helpt de GGD om de boostercampagne zo soepel en zo snel mogelijk te laten verlopen. Bent u niet handig met de computer, vraag dan hulp aan kinderen of kennissen. Ook bij de bibliotheek zijn mensen die u kunnen helpen.Update 14 december 2021
Alweer een persconferentie. Eigenlijk heb ik het daarmee helemaal gehad! Maar het is niet anders.
De huidige maatregelen (die van 26 november), blijven tot zeker 15 januari van kracht. Dat maakte het demissionaire kabinet bekend.
Tja, met de nieuwe mutatie (Omikron) moest het kabinet toch wat, anders zouden ze niet geloofwaardig zijn.
Daar komt ‘ie’, het basisonderwijs gaat een week eerder dicht! Nou, daar zal het virus van opkijken!
Ok, verder betekent het (zolang het duurt), dat ons kerstarrangement door kan gaan. Dan hebben we tenminste nog iets!
Voor het overzicht som ik de maatregelen nog maar eens in het kort op:
Alle niet-essentiële sectoren moeten tussen 17.00 uur en 5.00 uur gesloten zijn.
De avondlockdown geldt voor onder meer evenementen, restaurants, theaters en bioscopen. Professionele beoefening van kunst en cultuur mag wel na 17.00 uur, maar daarbij mag geen publiek aanwezig zijn.
Essentiële winkels, denk daarbij aan supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20.00 uur. Ook dienstverlening die als essentieel is aangemerkt, zoals een advocaat, een hypotheekadviseur of medische contactberoepen, kunnen hun normale openingstijden houden.
De avondlockdown geldt ook voor amateursport. Tussen 17.00 uur en 5.00 uur mogen er geen trainingen en wedstrijden plaatsvinden. Een uitzondering geldt voor topsporters. Zij mogen wel trainen en wedstrijden spelen, maar dan zonder publiek.
Extra maatregelen in het onderwijs
Alle basisscholen gaan een week eerder dan gepland met kerstvakantie. De kerstvakantie zou op vrijdag 24 december beginnen, maar de vrees is dat de basisschoolkinderen dan familieleden besmetten tijdens kerstbezoek. Ook maakt het kabinet zich zorgen over de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus.
Kinderen hoeven tijdens die week geen online les te krijgen, heeft demissionair premier Mark Rutte dinsdag bekendgemaakt. Scholen moeten wel opvang regelen voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een cruciaal beroep. Ook de buitenschoolse opvang gaat komende week dicht.
Na de kerstvakantie gelden de regels die op dit moment ook van kracht zijn.
Leerlingen vanaf groep 6 moeten mondkapjes dragen in de gang. Ook in middelbare scholen moeten leerlingen in de gang mondkapjes dragen.
In de scholen worden looproutes gehanteerd. Daarnaast raadt het kabinet leerlingen vanaf groep 6, docenten en het hele voortgezet onderwijs aan twee keer per week een zelftest te doen.
Mondkapje en 1,5 meter afstand ook verplicht in bioscoop en doorstroomlocaties
Niet alleen in het onderwijs moet het mondkapje vaker op. Ook op plaatsen waar een vaste zitplaats geldt, zoals horeca, bioscopen en theaters, moeten mensen nu een mondkapje dragen én 1,5 meter afstand houden. Het mondkapje hoeft alleen op als je loopt.
De aanscherping geldt ook voor doorstroomlocaties. Dat betekent dat mensen op bijvoorbeeld beurzen afstand moeten houden en een mondkapje moeten dragen. In beide gevallen zorgt de aanscherping ervoor dat er minder mensen toegelaten kunnen worden.
Iedereen moet zo veel mogelijk thuisblijven
Het kabinet benadrukt dat iedereen zo veel mogelijk moet thuisblijven. Mocht je op bezoek gaan bij iemand, of bezoek ontvangen, dan geldt het advies een zelftest te doen.
Daarbij wordt ook gevraagd extra op te letten wanneer je contact hebt met iemand van ouder dan zeventig jaar of een kind jonger dan twaalf.
Er gold al een dringend advies om thuis maximaal vier gasten te ontvangen. Daar wordt nu het advies om bij maximaal één huishouden op bezoek te gaan aan toegevoegd. Dit advies wordt niet aangepast tijdens de kerstdagen.
Thuiswerken moet de norm blijven. Mocht dat niet kunnen, dan moet op het werk 1,5 meter afstand worden gehouden.
Update 26 november 2021
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hebben vrijdag tijdens de persconferentie om 19.00 uur een reeks maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus af te remmen.
Tja, ik heb met stijgende verbazing zitten kijken (hoewel de meeste maatregelen al waren uitgelekt). Sowieso komt deze persconferentie een week eerder dan ons was voorgespiegeld op 12 november. OK, dat komt omdat de besmettingen en de ziekenhuisopnames de pan uitgieren. We zitten niet ver van ‘code zwart’ volgens Diederik Gommers, IC-specialist in het academisch ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam.
Hoewel, ik ben van mening dat we allang in code zwart zitten omdat er duizenden operaties worden afgebeld. De keuzes worden dus al gemaakt! Het zal je overkomen!
Maar nu de maatregelen ‘an sich’. Hebben ze enige zin of zijn het lapmiddelen?
Ten eerste: je hebt het virus niet in de hand. Ten tweede: als je denkt dat je het virus in de hand hebt, treedt het hiervoor gestelde automatisch in werking (het virus muteert namelijk).
Maar ja, je moet iets, dat wil zeggen voorkomen dat de IC en de corona-afdelingen in de ziekenhuizen vol komen te liggen.
Wie liggen er daar eigenlijk? Dat is wel bekend. Een aantal gevaccineerden, maar… zij zijn over het algemeen ouder dan 70 jaar en hebben bovendien onderliggende klachten zoals hartfalen, ernstig overgewicht, longaandoeningen enz. Deze mensen zou je bij een ‘normale’ griep ook in het ziekenhuis zien. Daar valt weinig aan te doen.
En dan een groot aantal ongevaccineerden. Het is inmiddels overduidelijk dat vaccinatie helpt om ziekenhuis-/IC-opname te voorkomen. Iedereen zou zich dus moeten laten vaccineren. Helaas is dat geen verplichting en er zijn dus ruim een miljoen Nederlanders ongevaccineerd. Zij worden op termijn (bijna) allemaal ziek en komen (bijna) allemaal in het ziekenhuis terecht.
Wie zijn dat eigenlijk? Ook dat is min of meer bekend. Het zijn de orthodox gelovigen (Bible Belt), allochtonen en degenen die ik maar de ‘alternatievelingen’ noem. Natuurlijk, iedereen gun ik zijn vrijheid, maar niet als dit ten koste gaat van de gezondheid van de medemens. Moet de ‘prik’ verplicht worden en een hoge boete gezet worden op weigering zoals in Oostenrijk? Ach, dat wordt een enorm gedoe en sowieso hebben we daar de capaciteit niet voor. Maar ook, zolang het CDA en de ChristenUnie nog enige macht hebben gaat die verplichting er niet komen. Zij willen de ‘gelovigen’ niet voor het hoofd stoten.
En de allochtonen? ‘Insjallah’ zeggen zij en dan houdt het op.
En de alternatievelingen? Zij geloven rotsvast in hun eigen gelijk, dus dat houdt ook op.
En dan is er nog een categorie die overal buiten beeld blijft. Hoe zit het met de asielzoekers? Er komen er zo’n 1.000 per week ons land binnen. Zijn zij gevaccineerd?
Ik denk het niet. En een vaccinatie ‘werkt’ pas na enkele weken. Liggen er momenteel asielzoekers in het ziekenhuis met corona?
En de 2G/3G discussie? Ach, dat is feitelijk een verkapte manier om de ongevaccineerden te bewegen de ‘prik’ toch te nemen. Ik vrees dat de 2G maatregel weinig verschil maakt.
Tja, wat nu? Iedereen die niet ‘geprikt’ is het ziekenhuisbed/IC onthouden? Afgezien van juridische en ethische bezwaren, wie zou je daarmee moeten belasten? Bovendien moet je dan het leger (met scherp!) inzetten en het afschieten van eigenlijk radeloze familieleden is ook niet ethisch. Dat houdt dus ook op.
Tja, als de IC (en de gang) echt vol ligt, dan rest niets anders dat de ambulance de patiënt weer thuis brengt en de huisarts overgaat tot palliatieve sedatie. Bekend?
Nou, er wordt een pompje aangesloten en bijvoorbeeld ‘Dormicum’ toegediend.
De patiënt valt in een diepe slaap, eet en drinkt niet meer en overlijdt binnen enkele dagen. Palliatieve sedatie kan natuurlijk ook worden uitgevoerd in het ziekenhuis als de medische situatie van een patiënt uitzichtloos is. Weet wel dat dit NIET in overleg met de familie gebeurd.
Mijn conclusie: we staan met de rug tegen de muur en ons rest niets anders dan de maatregelen zo goed mogelijk na te leven en er maar het beste van te hopen.
Overigens, zijn de maatregelen zinvol? Ok, op de maatregelen valt zo hier en daar wel wat af te dingen, maar het is gewoon een goedbedoelde poging om de ongevaccineerden zoveel mogelijk uit de wind te houden.
OK, hierna volgen de maatregelen
Vanaf zondag 28 november 05.00 uur, tot in ieder geval zaterdag 18 december, gelden de volgende maatregelen. Deze moeten nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer.
De basisregels blijven sowieso van kracht:
– was vaak en goed uw handen;
– houd 1,5 meter afstand;
– blijf thuis bij klachten en laat u direct testen;
– zorg voor voldoende frisse lucht.
Persoonlijk zou ik er nog aan toe willen voegen: ‘beperk contacten zoveel mogelijk’.
Niet-essentiële sectoren moeten tussen 17.00 uur en 05.00 uur dicht
Vanaf zondag is er sprake van een avondlockdown: alle niet-essentiële sectoren moeten tussen 17.00 uur en 05.00 uur gesloten zijn.
De avondlockdown geldt voor onder meer winkels, evenementen, restaurants (afhalen en bezorgen is toegestaan), cafés, zaalverhuur, contactberoepen, pret- en dierenparken, wellnesscentra, sauna’s, zonnestudio’s, theaters, concertzalen en bioscopen. Professionele beoefening van kunst en cultuur mag wel na 17.00 uur, maar daarbij mag geen publiek aanwezig zijn.
Essentiële winkels, zoals supermarkten, drogisterijen, dierenwinkels, opticiens en groothandels, mogen open tot 20.00 uur.
Ook dienstverlening die als essentieel is aangemerkt, zoals een advocaat, notaris, een hypotheekadviseur of medische contactberoepen, kunnen hun normale openingstijden houden.
Extra maatregelen in het onderwijs en de kinderopvang
– kinderopvang voor kinderen van 0-4 jaar is open;
– de basisscholen blijven open;
. alle medewerkers en leerlingen van groep 6, 7 en 8, krijgen het advies om zichzelf 2 keer per week te testen met een zelftest op het coronavirus. Dit geldt ook voor medewerkers en leerlingen die beschermd zijn tegen corona. Scholen ontvangen hier binnenkort meer informatie over;
. leerlingen en medewerkers met klachten moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD. Dit geldt binnenkort óók voor leerlingen met milde verkoudsheidsklachten (ook wel genoemd het ‘snottebellenbeleid’). Scholen worden hier nader over geïnformeerd;
. medewerkers dragen een mondkapje als zij zich door de school bewegen, bijvoorbeeld in de gang. In de klas mag het mondkapje af. Voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 geldt een dringend advies om een mondkapje buiten de klas te dragen;
– de buitenschoolse opvang (bso) blijft open;
– het voortgezet onderwijs blijft open;
. leerlingen en onderwijspersoneel doen twee keer per week preventief thuis een zelftest. Scholen ontvangen hier binnenkort meer informatie over;
. op de gangen draagt iedereen een mondkapje;
– mbo-instellingen blijven open;
. overigens, volgens mij mis ik hier een en ander;
– hogescholen en universiteiten blijven open;
. overigens, volgens mij mis ik hier een en ander;
– geaccrediteerd onderwijs kan ook ’s avonds plaatsvinden.
Sport
– na 17.00 uur mag er niet meer gesport worden op binnen- en buitensportlocaties;
– georganiseerd buitensporten na 17.00 uur is toegestaan met maximaal 4 personen (exclusief instructeur) en op 1,5 meter afstand;
– trainingen en wedstrijden voor topsporters zijn ook in de avond mogelijk;
– voor publieke binnenruimtes van sportlocaties, zoals sportkantines, kleedkamers en toiletten, is een corona-toegangsbewijs verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar;
– er mag geen publiek aanwezig zijn bij amateursport en professionele sport.
Publieke locaties zijn open onder de volgende voorwaarden:
– houd 1,5 meter afstand. Hierdoor kunnen minder mensen binnen zijn (100% van de 1,5 metercapaciteit kan gebruikt worden of 1 persoon per 5 m2 bij doorstroomlocaties);
– een vaste zitplaats is verplicht in de horeca, bij evenementen en locaties voor kunst- en cultuur met uitzondering van doorstroomlocaties;
– iedereen van 13 jaar en ouder heeft op bepaalde plekken een corona-toegangsbewijs nodig. Bijvoorbeeld in de horeca, bij een evenement, sportwedstrijd of culturele voorstelling;
– bij verplaatsen binnen een locatie waar een corona-toegangsbewijs geldt, is het dragen van een mondkapje verplicht.
Mondkapje en 1,5 meter afstand is ook verplicht in bioscoop en doorstroomlocaties
Niet alleen in het onderwijs moet het mondkapje vaker op. Ook op plaatsen waar een vaste zitplaats geldt, zoals horeca, bioscopen en theaters, moeten mensen nu een mondkapje dragen én 1,5 meter afstand houden. Het mondkapje hoeft alleen op als u loopt.
De aanscherping geldt ook voor doorstroomlocaties. Dat betekent dat mensen op bijvoorbeeld beurzen afstand moeten houden en een mondkapje moeten dragen. In beide gevallen zorgt de aanscherping ervoor dat er minder mensen toegelaten kunnen worden.
Thuis en werk
– blijf zoveel mogelijk thuis;
– als een huisgenoot besmet is dan gaat die in isolatie. Alle andere (beschermde en niet-beschermde) huisgenoten gaan in quarantaine;
– werk thuis. Kan dat niet, houd op het werk altijd 1,5 meter afstand;
– ontvangt u bezoek of gaat u op bezoek, doe dan vooraf een zelftest;
– ontvang thuis niet meer dan 4 personen per dag (met uitzondering van personen tot 13 jaar);
– ga maximaal 1 keer per dag op bezoek;
– wees extra voorzichtig bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen tot en met 12 jaar.
Reizen
Er geldt een reisadvies per land. Heeft u vakantieplannen? Ga wijs op reis. Want reizen is en blijft een risico. Check het reisadvies op Wijsopreis.nl.
Boosteroffensief
De GGD, het RIVM en andere betrokkenen gaan een ‘boosteroffensief’ starten om zo snel mogelijk de boosterprikken toe te kunnen dienen. Daarmee moeten zo veel mogelijk ouderen nog voor het einde jaar hun extra corona-prik hebben gehad.
Niet-mobiele ouderen krijgen eerder een boosterprik aangeboden: in plaats van januari, zijn zij volgende week al aan de beurt.
Onder meer Defensie en studenten gaan helpen met het toedienen van de prikken.
Overigens, ik was 25 november bij een GGD priklocatie en ik dacht ‘laat ik het proberen’. Het was er niet echt druk. Uiteraard had ik alle documenten bij mij. Maar… er moet een half jaar tussen de 2e prik en de booster zitten en alleen daarom ging het niet door. Het ging maar om één week, maar ja. De GGD is dus al volop aan het boosteren!
Update 12 november 2021
Besmettingen moeten omlaag: strengere regels om contacten te beperken
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hebben vrijdag 12 november om 19.00 uur op de kwelbuis een reeks aan maatregelen afgekondigd om het aantal corona-besmettingen af te remmen.
Deze regels gelden vanaf zaterdag 13 november 18.00 uur en duren in ieder geval tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw beoordeeld.
De maatregelen moeten nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer.Hierna het overzicht
Het kabinet neemt strengere maatregelen om de sterke stijging van het aantal corona-besmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Besmettingen ontstaan door contacten tussen mensen. Om elkaar, en vooral de kwetsbare mensen in onze samenleving, beter te beschermen tegen de sterk toegenomen aanwezigheid van het virus, komen er aanvullende maatregelen. Deze zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag (school, werk, sport enz.) zoveel mogelijk door, terwijl in de avond het aantal contactmomenten meer wordt beperkt. Om ervoor te zorgen dat de samenleving na deze drie weken weer zo veel mogelijk en zo veilig mogelijk open kan en het aantal besmettingen beheersbaar blijft, werkt het kabinet aan het wettelijk mogelijk maken van de uitbreiding van het corona-toegangsbewijs naar andere sectoren en op de werkvloer.
Ook wordt de mogelijkheid voor ondernemers om te kiezen tussen 2G en 3G voorbereid. Dit kan pas in werking treden na instemming van het parlement.
Maatregelen korte termijn
Vanaf zaterdag 13 november 18.00 uur gelden de volgende maatregelen:
– de anderhalvemeter-maatregel geldt vanaf zaterdag 18.00 uur weer;
– wanneer er geen corona-toegangsbewijs verplicht is, geldt een mondkapjesplicht;
– niet-essentiële winkels en dienstverlening zoals kledingwinkels, contactberoepen zoals de kapper en casino’s mogen open tot 18.00 uur;
– horeca en essentiële winkels, zoals supermarkt, dierenwinkel en drogisterij, mogen open tot 20.00 uur;
– in de horeca is een corona-toegangsbewijs én een vaste zitplaats verplicht;
– evenementen mogen plaatsvinden tot 18.00 uur met een corona-toegangsbewijs én een vaste zitplaats. En met een maximum van 1250 personen per zaal;
– deze verplichte sluitingstijd geldt niet voor kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen;
– publiek bij sport, zowel bij de professionals als amateurs, is niet toegestaan. Verder is alle sport toegestaan;
– het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’;
– ontvang thuis maximaal 4 gasten per dag;
– wie coronaklachten heeft, moet zich laten testen, ook wie al gevaccineerd is tegen COVID-19;
– als een huisgenoot besmet is dan moet deze in isolatie. Alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten moeten in quarantaine;
– voor het MBO, HBO en universiteiten geldt een maximale groepsgrootte per zelfstandige ruimte (excl. personeel) van 75 personen. Dit geldt niet voor ruimten gebruikt voor tentamens en examens.
Er komt financiële steun voor bedrijven die direct worden geraakt door deze nieuwe corona-maatregelen. Zoals bijvoorbeeld de horeca en de detailhandel. Het kabinet maakt komende week de invulling bekend van deze tegemoetkoming.
Deze maatregelen komen bovenop de regels die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht en de inzet van het corona-toegangsbewijs. Laat u bij klachten altijd testen, ook als u al gevaccineerd bent.
Het wordt nog altijd afgeraden om handen te schudden. Hoest en nies in de elleboog. Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimten.
Voorgenomen maatregelen langere termijn
Als we de komende weken met elkaar de trend weten te keren en het aantal besmettingen daalt, denkt het kabinet dat er weer zo veel mogelijk en zo veilig mogelijk open kan.
We kunnen dan overgaan op een bredere inzet van het corona-toegangsbewijs.
Hiervoor wordt het wettelijk mogelijk gemaakt dat het corona-toegangsbewijs ook verplicht wordt voor de meeste detailhandel en voor dierentuinen en pretparken.
Daarnaast wordt het mogelijk gemaakt om het corona-toegangsbewijs ook op de werkvloer te vragen.
Het corona-toegangsbewijs wordt ook verplicht in niet-essentiële winkels en bij niet-essentiële dienstverlening. In de supermarkt is het corona-toegangsbewijs dus niet verplicht.
Het kabinet wil ook kijken naar de inzet van een corona-toegangsbewijs in het hoger onderwijs, aldus De Jonge.
Deze wetsvoorstellen zijn vorige week al aangekondigd. Daar komt een nieuw wetsvoorstel bij. Het wordt voor ondernemers mogelijk gemaakt om straks te kiezen tussen 3G (gevaccineerd, genezen of getest) met een verplichte vaste zitplaats of 2G (gevaccineerd of genezen) zonder vaste zitplaats. Dit wetsvoorstel wordt zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer gestuurd.
Boosterprik versneld van start
Vanaf vrijdag 19 november start de boostercampagne voor mobiele 80-plussers, volwassen inwoners van zorginstellingen en medewerkers in de zorg met patiëntencontact. Dat betekent dat deze mensen bovenop de vaccinatie die zij eerder kregen nog een vaccin kunnen krijgen (een booster) om de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames op peil te houden.
Ouderen die zelf naar een GGD-locatie kunnen komen, kunnen daar vanaf 19 november terecht. De eerste uitnodigingen zullen vanaf de achttiende op de mat vallen bij tachtigplussers. Deze groep mag ook hun partner meenemen voor een prik, mits die minimaal zestig jaar oud is.
Op 23 november wordt begonnen met het prikken van volwassenen in zorginstellingen. Eind december worden de grofweg vier miljoen zestigplussers uitgenodigd voor een prik. Daarna zijn de zestigminners aan de beurt. De Jonge denkt dat het een aantal maanden duurt voordat bovengenoemde categorieën, (die het wensen) een boosterprik heeft gehad. De GGD moet de operatie uitvoeren naast de al bestaande werkzaamheden van de dienst.
Iedereen kan op den duur een boosterprik krijgen, zei De Jonge vrijdag na de ministerraad.Update 2 november 2021
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigden deze avond een reeks maatregelen aan om het aantal corona-besmettingen af te remmen. Deze regels moeten nog door de Tweede Kamer worden goedgekeurd.
Nou, ik ben er weer eens goed voor gaan zitten. Hier onze twee leiders (lijders?) in beeld. Er is veel kritiek op deze lui, maar ik geef het je te doen. En het ergste lijken mij die bemoeials – met alle respect – maar die Ernst Kuipers lijkt mij de ergste.
Hm, zal ik ook eens mijn mening geven als quasi deskundige? Nou, hier komt hij: ‘een virus heb je niet in de hand’!
Hierna in het kort de maatregelen die vanaf aanstaande zaterdag gelden. Een volledig overzicht staat op de site van het RIVM.
Het corona-toegangsbewijs (de QR-code) wordt vanaf aanstaande zaterdag op meer plekken verplicht dan nu het geval is. Het corona-toegangsbewijs is nu al verplicht in de horeca, casino’s, bij bepaalde evenementen en cultuurlocaties als theaters of bioscopen.
Daar komen doorstroom-locaties zoals musea en sportscholen bij. Ook buiten op terrassen van horecagelegenheden moet voortaan een QR-code worden getoond. Ditzelfde geldt voor publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als amateur.
Op enig moment is het ook de bedoeling dat bezoekers van pretparken en dierentuinen om een corona-toegangsbewijs wordt gevraagd, maar dat zal nog iets langer op zich laten wachten. Ook ligt er een plan om in de nabije toekomst in het hoger onderwijs corona-toegangsbewijzen te gaan vragen.
Het wordt weer verplicht om een mondkapje te dragen in de supermarkt en andere winkels.
Ook in publieke binnenruimten als gemeentehuizen wordt het dragen van mondkapjes weer verplicht.
Ook moeten mensen met een contactberoep, zoals kappers, weer een mondkapje dragen. De sekswerkers zijn van deze maatregel uitgezonderd.
Het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer blijft verplicht.
Ook het dragen van een mondkapje op perrons en stations is verplicht, dit geldt ook voor luchthavens.
In hogescholen, universiteiten en mbo-scholen is het dragen van een mondkapje tijdens het verplaatsen door het gebouw verplicht.
Het dragen van een mondkapje geldt niet op plekken waar een corona-toegangsbewijs verplicht is.
Het demissionaire kabinet adviseert dat Nederlanders weer de helft van hun werkweek gaan thuiswerken. Thuiswerken is in het verleden een zeer efficiënte manier gebleken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Voor mensen die wel naar hun werk moeten, geldt de oproep drukte te mijden en buiten de spits te reizen. Het thuiswerk-advies werd ruim een maand geleden nog versoepeld.
De basisregels blijven, inclusief anderhalve meter afstand houden waar dat mogelijk is.
Wie coronaklachten heeft, moet zich laten testen, ook wie al gevaccineerd is tegen COVID-19. Bij een positieve test moet je thuisblijven en contact met anderen vermijden.
Het wordt nog altijd afgeraden om handen te schudden. Hoest en nies in je elleboog. Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimten.
De horeca moet voorlopig nog steeds om middernacht dicht. Evenementen zonder zitplaats mogen voorlopig niet meer dan 75 procent van de bezoekers ontvangen.
In december start de boostervaccinatie voor alle 80-plussers, die naar een GGD-locatie kunnen. Ook wordt gestart met het aanbieden van een booster aan alle volwassen inwoners van boven de achttien jaar die in een zorginstelling wonen met een eigen medische dienst.
Vanaf januari worden vervolgens mensen tussen de zestig en tachtig jaar voor een derde keer gevaccineerd. Ook wordt in december gestart met het aanbieden van een booster aan zorgmedewerkers met direct patiëntencontact.
Nadat 80-plussers en mensen tussen de 60 en de 80 jaar een boosterprik hebben gehad, kunnen ook 60-minners een derde vaccinatie krijgen.
Overigens, het is mij niet duidelijk of de zogeheten ‘boostervaccinatie’ identiek is aan de al eerder gegeven vaccinatie. Of is het een vaccinatie met een geringere dosis? Ik ga ervan uit dat wij in het vervolg jaarlijks een corona-vaccinatie krijgen, net zoals de jaarlijkse griepprik.
Wat sowieso al speelt is dat mensen met een (ernstig) verstoorde afweerstoornis een derde ‘prik’ gaan krijgen. Deze mensen zijn na twee vaccinaties nog niet voldoende beschermd. Dat komt omdat bijvoorbeeld medicijnen geslikt (of gespoten) worden, die het immuunsysteem remmen. Het immuun-systeem reageert dus niet voldoende op de vaccinatie. Nou, duidelijk.
De maatregelen (zo heftig zijn ze nu ook weer niet) doen mij persoonlijk geen pijn. Wel is aangekondigd dat het kabinet de komende tien dagen de besmettingen, de ziekenhuisopnames, enz. gaat evalueren en op 12 november mogelijk met nieuwe maatregelen komt. Mogelijk wordt het corona-toegangsbewijs verplicht op de werkvloer. Nou, dat gaat nog een dingetje worden!
Trouwens, die zogeheten ‘test voor toegang’ (ik noem het maar een ‘prettest’), is die test nog steeds gratis?
Wat ik vreemd vind, is dat de evenementenbranche buiten schot blijft. Of heb ik iets gemist?Update 21 oktober 2021
Het waarschuwingsniveau in acht van de twaalf provincies gaat omhoog. Op de wekelijkse Europese kaart met corona-risiconiveaus zijn Noord-Brabant, Groningen, Drenthe en Noord-Holland nog oranje. De andere provincies kleuren rood, het op een na hoogste niveau. Twee derde van de Nederlandse provincies kleurt dus rood op Europese corona-kaart
In september was het hele land nog rood op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC, vorige week was alleen Limburg rood.
De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood, waarbij groen voor een laag risico staat en donkerrood voor een erg hoog risico. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.
Sinds begin oktober loopt het aantal positieve tests op. Het is een maand geleden dat Nederland er voor het laatst zo slecht voor stond bij het ECDC, de Europese tegenhanger van het RIVM. De verwachte stijging in het najaar lijkt ingezet, zegt het RIVM.
Buurlanden zijn al volledig rood
Ook de zuiderburen gaan erop achteruit op de corona-kaart. Heel België kleurt rood, vorige week was een deel van het land nog oranje. Duitsland was al vrijwel helemaal rood en blijft dat.
Het ECDC publiceert de kaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het aandeel positieve tests in de twee vorige kalenderweken.
Update 24 september 2021
Vaarwel 1,5 meter en hallo coronapas: dit verandert er vandaag allemaal
Stickers op vloeren, witte cirkels in parken en tafels met kruisen zijn vanaf zaterdag 25 september verleden tijd. De anderhalvemetermaatregel vervalt na anderhalf jaar.
Maar er komen ook nieuwe regels bij, zoals de verplichte coronapas voor iedereen die ouder is dan dertien jaar. Dit zijn de belangrijkste veranderingen op een rijtje.
Geen afstand meer houden
De regel werd al niet zo goed meer nageleefd en wordt vanaf morgen afgeschaft: de anderhalvemetermaatregel. De afstandsregel werd anderhalf jaar geleden ingevoerd en was de belangrijkste norm van het ‘nieuwe normaal’. Het einde van de anderhalvemetermaatregel is een grote en symbolische stap. Onderling afstand houden is nog wel een dringend advies.
Coronatoegangsbewijs verplicht
Vanaf zaterdag hoeft er geen afstand meer worden gehouden, maar is een coronatoegangsbewijs wel verplicht in de horeca, in de kunst- en cultuursector en bij sportwedstrijden. De coronapas is dus nodig bij zowel de lunchtent om de hoek als de voetbalkantine. Uitzondering zijn doorstroomlocaties zoals musea en bibliotheken, en na politiek debat ook de terrassen. De pas is een bewijs van vaccinatie, recent herstel van COVID-19 of een negatieve coronatest. De pas wordt verplicht voor iedereen vanaf dertien jaar.(Meerdaagse) evenementen weer toegestaan
Evenementen buiten en festivals buiten mogen weer. Dit geldt voor zowel eendaagse als meerdaagse evenementen. Een voorwaarde is dat de bezoekers elke 24 uur hun coronapas laten zien. Er geldt geen maximum voor het aantal bezoekers en er is geen verplichte sluitingstijd zoals in de horeca. Wel moet de horeca bij een evenement om middernacht sluiten.
Ook evenementen binnen zonder vaste zitplaatsen – denk aan popconcerten – zijn vanaf morgen weer toegestaan. Hooguit 75 procent van de zaalcapaciteit mag benut worden en de bezoekers moeten ook hier een coronatoegangsbewijs laten zien. De ongeplaceerde evenementen binnen moeten om middernacht sluiten.
Bij een concert met vaste zitplaatsen is geen maximale capaciteit vastgesteld.
De horeca bij een evenement binnen moet eveneens om middernacht sluiten, maar het evenement met zitplaatsen mag gewoon doorgaan.
Discotheken en nachtclubs mogen open tot middernacht
Discotheken en nachtclubs mogen ook weer open, zij het tot middernacht. Voor deze clubs gaat hetzelfde gelden als voor de rest van de horeca. De sluitingstijd is middernacht en een coronatoegangsbewijs is verplicht.
De zitplaatsverplichting voor horeca vervalt en er geldt bij de horeca, discotheken en nachtclubs geen maximum aantal bezoekers.
Nieuw ‘milder’ motto voor thuiswerken
‘Werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is’, wordt het nieuwe motto van het thuiswerkadvies. Het is volgens het demissionaire kabinet een iets mildere variant van het huidige credo: ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’.
Groen licht voor volle voetbalstadions
Er geldt geen beperking meer voor het aantal supporters in een (voetbal)stadion. Wel is de coronapas verplicht. Het betekent dat de voetbalstadions weer vol kunnen.
PSV-Willem II op zaterdag 25 september kan de eerste wedstrijd in de Eredivisie met een uitverkocht stadion in anderhalf jaar tijd worden.
Mondkapjes op in de trein, af op het station
In het openbaar vervoer blijft de mondkapjesplicht van kracht. In de bus, de trein en het vliegtuig moet het mondmasker op. Ook op de luchthaven (in ieder geval achter de douane) blijft het kapje verplicht. Voor het trein- en busstation is dat vanaf morgen niet langer meer het geval.
Update 14 september 2021
Zo kom je aan een papieren coronabewijs
Wie vanaf 25 september een horecazaak, bioscoop of evenement wil bezoeken, moet een coronapas laten zien. Dat heeft het demissionaire kabinet dinsdag bekendgemaakt. Je kunt de pas ook zonder computer, smartphone of CoronaCheck-app krijgen.
De coronapas is op dit moment al verplicht bij grote evenementen. Ook voor reizen binnen de Europese Unie is al een coronabewijs nodig. Je kunt een coronapas krijgen als je:
– gevaccineerd bent;
– of in het afgelopen half jaar corona gehad hebt;
– of een negatief testbewijs van maximaal 24 uur oud hebt.
Mensen die een smartphone hebben, kunnen met de CoronaCheck-app een coronabewijs aanmaken.
Maar niet iedereen heeft een smartphone of wil de CoronaCheck-app gebruiken.
Ook voor wie de CoronaCheck-app wél gebruikt, kan het handig zijn om een extra papieren bewijs op zak te hebben. Bijvoorbeeld als je telefoon is uitgevallen en je een café in wil. Voor die mensen is het mogelijk om het bewijs te printen.
Je kunt het coronabewijs alleen printen als je:
– een DigiD-account hebt;
– en gevaccineerd, hersteld of negatief getest bent;
– en een computer en printer tot je beschikking hebt.
Via https://coronacheck.nl/nl/print/kun je een papieren coronapas regelen. Je kunt kiezen voor een bewijs van vaccinatie, herstel of een negatieve test. Na je keuze log je op de website in met DigiD. Dat is een soort digitaal paspoort waarmee je kunt inloggen op websites van de overheid om jouw persoonlijke zaken te regelen.
Vervolgens krijg je een scherm waarop staat dat er een pdf-document van jouw coronabewijs gemaakt is. Dat document kun je printen en meenemen naar bijvoorbeeld een restaurant of bioscoop.
Wie geen DigiD, smartphone of computer met printer heeft, kan een coronabewijs op papier toegestuurd krijgen. Hiervoor kun je bellen naar de helpdesk van de CoronaCheck via het telefoonnummer 0800-14 21.
Ook een papieren bewijs heeft een QR-code
Net als in de CoronaCheck-app staan op het papieren bewijs twee QR-codes. Eén voor in Nederland en één voor in het buitenland.
Het enige verschil tussen het papieren en het digitale bewijs is dat de CoronaCheck-app de Nederlandse QR-code elke paar minuten verandert. Wie de QR-code controleert, kan zo niet achterhalen waar je de code nog meer gebruikt hebt.
Op papier kan de QR-code uiteraard niet veranderen. De papieren versie biedt volgens de Rijksoverheid daarom minder privacy. Om dit probleem op te lossen, kun je regelmatig een nieuw bewijs printen waarop weer een nieuwe QR-code staat. Een papieren bewijs is een jaar geldig.
Update 14 september 2021
Waar heb ik een coronapas nodig en waar niet?
Vanaf 25 september heeft iedereen die bijvoorbeeld een sportwedstrijd of café wil bezoeken een coronatoegangsbewijs nodig. In sommige gevallen heb je juist geen coronapas nodig. Waar heb je een pas nodig en waar niet?
Met het coronatoegangsbewijs kun je laten zien dat je gevaccineerd bent, onlangs van COVID-19 hersteld bent of negatief getest bent. De coronapas kan zowel digitaal als op papier zijn.
Waar heb ik een coronatoegangsbewijs nodig?
– hotel
– restaurant
– café
– sportkantine
– festival
– evenement (zowel binnen als buiten)
– nachtclub
– professionele sportwedstrijd
– bioscoop
– theater
Waar heb ik géén coronatoegangsbewijs nodig?
– museum
– bibliotheek
– monument
– kunstbeoefening
– cultuurbeoefening
– sportbeoefening
– afhaalrestaurant
– uitvaartcentrum
– kerk
Update 14 september 2021
Geen 1,5 meter afstand, wel een coronapas: een overzicht van alle veranderingen
Het demissionaire kabinet heeft dinsdagavond weer een wijziging van de coronamaatregelen aangekondigd. Zo hoeft er onderling geen afstand meer gehouden te worden, maar moet iedereen die bijvoorbeeld een kroeg bezoekt een coronapas bij zich hebben. Een overzicht van alle veranderingen.
Geen afstand meer houden
De regel werd al niet zo goed meer nageleefd en wordt nu per 25 september afgeschaft: de anderhalvemetermaatregel. De regel werd anderhalf jaar geleden ingevoerd en was de belangrijkste norm van het ‘nieuwe normaal’. Het einde van de anderhalvemetermaatregel is een grote en symbolische stap. Onderling afstand houden is nog wel een dringend advies.
Coronatoegangsbewijs verplicht
Vanaf 25 september hoeft er geen afstand meer worden gehouden, maar is een coronatoegangsbewijs wel verplicht in de horeca, in de kunst- en cultuursector en bij sportwedstrijden. De coronapas is dus nodig bij zowel de snackbar om de hoek als de voetbalkantine. Uitzondering zijn doorstroomlocaties zoals musea en bibliotheken.
De pas is een bewijs van vaccinatie, recent herstel van COVID-19 of een negatieve coronatest. De coronapas wordt verplicht voor iedereen vanaf dertien jaar.
(Meerdaagse) evenementen weer toegestaan
Evenementen buiten en festivals buiten mogen weer worden gehouden. Dit geldt voor zowel eendaagse als meerdaagse evenementen. Een voorwaarde is dan wel dat de bezoekers elke 24 uur hun coronapas laten zien. Er geldt geen maximum voor het aantal bezoekers en er is geen verplichte sluitingstijd zoals in de horeca. Wel moet de horeca bij een evenement sluiten om middernacht.
Ook evenementen binnen zonder vaste zitplaatsen – denk aan popconcerten – zijn weer toegestaan vanaf 25 september. Hooguit 75 procent van de zaalcapaciteit mag benut worden en de bezoekers moeten ook hier een coronatoegangsbewijs overleggen.
De ongeplaceerde evenementen binnen moeten sluiten om middernacht.
Bij een concert met vaste zitplaatsen is geen maximale capaciteit vastgesteld.
De horeca bij een evenement binnen moet eveneens sluiten om middernacht, maar het evenement met zitplaatsen mag gewoon doorgaan.
Discotheken en nachtclubs mogen open tot middernacht
Discotheken en nachtclubs mogen binnenkort ook weer open, zij het tot middernacht. Voor deze clubs gaat hetzelfde gelden als voor de rest van de horeca. De sluitingstijd is middernacht en een coronatoegangsbewijs is verplicht.
Hele schoolklas niet meer naar huis bij positieve test
Als iemand in de klas met het coronavirus besmet is, moet nu nog de hele schoolklas naar huis. Dat hoeft niet meer vanaf 20 september. Dan wordt er gekeken naar de nauwe contacten van de besmette leerling, waardoor slechts een paar leerlingen voorlopig geen fysiek les meer kunnen krijgen. In sommige gevallen kan de GGD nog wel adviseren om de hele klas naar huis te sturen. Dat gebeurt als er bijvoorbeeld meer positieve gevallen zijn.
Mondkapjes af in de klas, maar nog op in de trein
De mondkapjes hoeven niet meer gedragen te worden in de klas. In het openbaar vervoer blijft de mondkapjesplicht van kracht. In de bus, de trein en het vliegtuig moet het mondmasker op. Ook op de luchthaven blijft het kapje verplicht. Voor het trein- en busstation is dat vanaf 25 september niet langer meer het geval.
Nieuw ‘milder’ motto voor thuiswerken
‘Werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is’, wordt het nieuwe motto van het thuiswerkadvies. Het is volgens het demissionaire kabinet een iets mildere variant van het huidige credo: ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan.’
Groen licht voor volle voetbalstadions
Er geldt geen beperking meer voor het aantal supporters in een (voetbal)stadion. Wel is de coronapas verplicht. Het betekent dat de voetbalstadions weer vol kunnen. PSV-Willem II op zaterdag 25 september kan de eerste wedstrijd in de Eredivisie met een uitverkocht stadion in anderhalf jaar tijd worden.
Geen verplichte quarantaine meer voor gevaccineerde reizigers
Gevaccineerde reizigers die terugkeren uit landen waar het risico om besmet te raken met het coronavirus zeer groot is, hoeven vanaf 22 september niet meer in quarantaine.
Update 13 augustus 2021
Tijdens de corona-persconferentie op vrijdagavond lieten demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten dat de stijgende vaccinatiegraad en de snel gekeerde vierde golf geen garantie is voor weinig besmettingen in de herfst en winter. Het kabinet neemt wel afscheid van de corona-maatregelen, maar slechts stap voor stap.
Vanaf 30 augustus geen 1,5 meter afstand meer in mbo en hoger onderwijs
- In het nieuwe collegejaar (vanaf maandag 30 augustus) is het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht in het mbo en hoger onderwijs (hbo en universiteit)
Dat is eerder dan het OMT adviseert, daarom gelden een aantal randvoorwaarden. Er geldt komend schooljaar nog een maximum van 75 studenten per collegezaal. Ook blijft het gebruik van mondkapjes buiten de les verplicht. Studenten moeten ook twee keer per week blijven zelftesten. - Op middelbare scholen moeten leerlingen ook in het nieuwe schooljaar mondkapjes blijven dragen. Ook moeten leerling en leerkracht nog steeds 1,5 meter afstand van elkaar blijven houden.
- De mondkapjesplicht geldt alleen buiten de les, wanneer leerlingen zich bijvoorbeeld tussen klaslokalen bewegen. Onderling hoefden en hoeven leerlingen geen afstand te houden. Slechts 41 procent van de jongeren heeft op dit moment een eerste prik gekregen. Dat aantal is te klein om de corona-maatregelen volledig los te laten op de middelbare scholen.
- Leraren en leerlingen die minstens twee wekenvolledig gevaccineerd zijn, hoeven niet langer in quarantaine als ze contact hebben gehad met een besmet persoon. Niet volledig gevaccineerde leraren en leerlingen testen zichzelf twee keer per week preventief met een zelftest. Het risicogericht testen vervalt.Overige maatregelen worden tot en met 19 september verlengd
- Een vaste zitplaats in de horeca blijft voorlopig verplicht en ook de sluitingstijd blijft middernacht. Ook mag horeca nog steeds geen entertainment (zoals live-muziek) of beeldschermen (met bijvoorbeeld voetbalwedstrijden erop) aanbieden.
- Nachtclubs en discotheken waar bezoekers geen 1,5 meter afstand kunnen houden, moeten dicht blijven. De maatregelen voor evenementen worden ook verlengd, die blijven dus beperkt toegestaan (met onder meer een capaciteit van 66 procent en Testen voor Toegang).
- Het advies om zo veel mogelijk thuis te werken en de spits te vermijden, blijft ook gelden. Reizigers kunnen zich tot 1 oktober gratis blijven testen.
Streven: vanaf 20 september nergens meer 1,5 meter afstand
- Het demissionaire kabinet hoopt de 1,5 meter maatregel in de derde week van september volledig te kunnen afschaffen. Daarmee zouden ook de meeste andere maatregelen vervallen. Het definitieve besluit wordt op 17 september genomen.
- Ook de mondkapjesplicht vervalt per 20 september. In het ov hoef je dan bijvoorbeeld geen mondkapje meer te dragen.
- Er geldt geen maximumcapaciteit meer voor horeca en evenementen. Dat betekent dat bijvoorbeeld stadions, horeca, bioscopen en theaters weer helemaal vol mogen zitten. Vaste zitplekken zijn ook geen vereiste meer. Ook mogen de horeca weer hun reguliere openingstijden aanhouden.
- Vanaf 20 september geldt dat bij meer dan 75 personen gewerkt moet worden met een corona-toegangsbewijs in de horeca, bij evenementen (zoals festivals en sportwedstrijden) en bij kunst en cultuur (bijvoorbeeld bioscopen en theaters).
Dat geldt overal: dus binnen en buiten, met en zonder vaste zitplekken. - Een corona-toegangsbewijs krijg je wanneer je volledig bent gevaccineerd, hersteld bent van een corona-besmetting of een negatieve testuitslag hebt. Nu is die test nog gratis, maar later zal om een eigen bijdrage gevraagd worden. Wanneer dat is, is nog niet bekend.
1 november: alle maatregelen loslaten?
Vanaf 1 november zouden overige maatregelen geschrapt kunnen worden. Dan zou het corona-toegangsbewijs in Nederland niet meer nodig zijn en zouden discotheken en nachtclubs weer volledig open kunnen.
Update 7 augustus 2021
Op zondag 8 augustus stelt het kabinet een nieuwe corona-maatregel in voor alle Nederlanders die terugkeren uit een geel EU-land. Vanaf die dag moet je tijdens de terugreis een corona-bewijs kunnen laten zien. Bij terugkeer uit groene landen hoeft dat niet.
Het coronabewijs bestaat uit (minstens) een van deze vier zaken:
- een volledige vaccinatie;
- of een herstelbewijs van maximaal zes maanden oud;
- of een PCR-test van maximaal 48 uur oud (afgenomen op de vakantiebestemming);
- of een antigeentest van maximaal 24 uur oud (afgenomen op de vakantiebestemming).
Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt – in het Engels – bij op welke plekken je je in het buitenland kunt laten testen. De kosten zijn voor eigen rekening. In sommige landen is de test gratis.
Terugreizen naar Nederland mag alleen als de uitslag van de test negatief is.
Bekijk hieronder welke Europese landen welke kleurcode hebben:
De luchtvaartmaatschappij, rederij of busmaatschappij waarmee je naar Nederland terugkeert, moet controleren of jouw corona-bewijs wel in orde is.
Reis je op eigen gelegenheid per auto terug naar Nederland, dan kun je aan de grens worden gecontroleerd. De Koninklijke Marechaussee gaat dit doen.
Wie geen geldig corona-bewijs heeft, kan een boete van 95 euro krijgen.
Kortom: voor volledig gevaccineerden en mensen die nog geen zes maanden geleden van corona zijn hersteld, verandert er op 8 augustus dus eigenlijk niets.
Los van bovenstaande nieuwe verplichting roept het kabinet nog steeds alle vakantiegangers op zich ook na terugkomst te laten testen. Dat geldt extra voor wie nog niet volledig is gevaccineerd en geen herstelbewijs heeft. Onderga op de eerste volledige dag na terugkeer en de vijfde dag na terugkeer een corona-test, adviseert het kabinet. Dat mag een gratis GGD-test zijn, maar ook een zelftest. Het is een ‘dringend advies’, maar geen verplichting.
En wat als je binnen Nederland op vakantie gaat?
Dan is geen van de regels in dit artikel van toepassing. Je kunt gaan en staan waar je wilt.
Update 22 juli 2021
De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel kleuren donkerrood op de corona-kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Vorige week had alleen de provincie Groningen het hoogste risiconiveau.
Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Flevoland blijven op rood staan. Dat is het op een na hoogste niveau. Een paar weken geleden stond Nederland nog grotendeels op groen – de gunstigste kleur – met hier en daar een oranje vlek.
Precies een week geleden werd heel Nederland aangemerkt als hoogrisico-gebied.
Het aantal positieve tests en het percentage mensen dat positief test waren in de gemeente Groningen zelfs zodanig groot, dat die provincie als enige donkerrood kleurde.
Op basis van de kleurcodes van de Europese corona-kaart kunnen landen besluiten de regels voor onder meer inreizende toeristen aan te passen. Landen kunnen bijvoorbeeld een quarantaineperiode voor niet-gevaccineerden verplichten.
Vorige week pasten onder meer Duitsland en Frankrijk de regels voor Nederlandse toeristen aan. Zo moeten Nederlandse reizigers nu een negatieve testuitslag of vaccinatiebewijs tonen bij aankomst in Duitsland. Kunnen ze dit niet, dan moeten ze in quarantaine. Dat is ook het geval in Frankrijk, waar niet-gevaccineerde toeristen alleen welkom zijn als ze een negatieve test kunnen overhandigen die binnen 24 uur voor vertrek is afgenomen.
Update 19 juli 2021
Het aantal positieve testuitslagen is inmiddels gestabiliseerd, laat demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag weten. De flinke stijging van de afgelopen weken zet niet verder door, maar is met rond de tienduizend besmettingen per dag volgens De Jonge nog wel te hoog. Het kabinet overweegt vooralsnog geen aanvullende maatregelen.
Het aantal positieve tests ‘moet naar beneden’, zei De Jonge, die samen met demissionair premier Mark Rutte in de zomer iedere maandag een update geeft over het coronavirus.
Naast de besmettingen stijgt ook het aantal ziekenhuisopnames, maar niet in de mate waarmee dit eerder was te zien met het aantal besmettingen. Dat lijkt gunstig, maar is ‘geen garantie’, benadrukte De Jonge. Nieuwe maatregelen zijn nu dus niet nodig.
‘Maar misschien staan we volgende week met een ander verhaal’, zei Rutte.
Het kabinet volgt wat dat betreft de lijn van het OMT. De experts kwamen vrijdag bij elkaar om de situatie te bespreken en hebben besloten dat er geen reden is om extra maatregelen te nemen.
Eind juni week het kabinet juist wel op sommige punten van het OMT-advies af toen er veel versoepelingen werden doorgevoerd. Het aantal besmettingen liep toen in zo’n hoog tempo op, dat Rutte en De Jonge zich genoodzaakt voelden excuses aan te bieden voor deze ‘inschattingsfout’.
Inmiddels is de nachthoreca weer gesloten en geldt wederom het thuiswerk-advies, tenzij het niet anders kan. Nieuw is de nadruk op het belang van ventilatie, of frisse lucht zoals het kabinet dat verwoordt. In de praktijk betekent dat volgens Rutte voor de meeste huishoudens een kwartier per dag de ramen open.
De hoge besmettingsgraad betekent dat Nederland rood kleurt op de Europese corona-kaart. Omdat er twee weken vertraging in de achterliggende berekeningen zit, verwacht De Jonge dat Nederland bij de eerstvolgende update aankomende donderdag donkerrood zal zijn.
Het kabinet zal daarom de betekenis van die cijfers ‘goed duiden’ bij andere regeringen van populaire vakantiebestemmingen in Europa. ‘Het aantal besmettingen, het aantal ziekenhuisopnames en de vaccinatiegraad verhouden zich op een nieuwe manier ten opzichte van elkaar’, zei De Jonge.
Hoe precies, moet nog blijken. Maar er moet volgens de bewindsman in ieder geval anders worden gekeken naar de Europese corona-kaart, waar alleen wordt gefocust op het aantal besmettingen.
‘Onze inzet is om het digitaal corona-certificaat (het corona-paspoort) te gebruiken om de grenzen open te houden. Maar voeg er geen quarantaineregels aan toe, want dat maakt het heel erg ingewikkeld’, aldus De Jonge.
Het is aan de landen zelf of zij het grote aantal besmettingen willen nuanceren.
Update 15 juli 2021
Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft Nederland aangemerkt als een hoogrisico-gebied en kleurt Nederland rood. De regio Groningen is zelfs donkerrood gekleurd.
Het aantal positieve tests en het percentage mensen dat positief test op het coronavirus zijn volgens het ECDC dusdanig groot dat Nederland de kleurcode rood krijgt. Groningen is donkerrood, omdat de uitbraak daar naar verhouding het ergst is. De elf andere provincies zijn iets lichter rood.
De vorige kaart werd precies een week geleden opgesteld. Toen waren Friesland, Drenthe, Flevoland en Limburg groen en de rest van het land oranje.
Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.
Zo werken de kleurcodes van het ECDC:
- Het ECDC bepaalt of een Europese regio groen, oranje, rood of donkerrood kleurt;
- In Nederland krijgt iedere provincie een aparte kleur;
- Welke kleur iedere provincie krijgt, hangt af van twee dingen: het aantal positieve testen en het percentage mensen dat positief test;
- Het ECDC bepaalt de gevolgen van een kleurverandering voor vakantiegangers en andere reizigers niet. Dat doen de EU-lidstaten zelf.
Spanje en Griekenland weren voorlopig geen Nederlanders.
Nu Nederland rood is gekleurd, kunnen landen extra inreisbeperkingen instellen voor Nederlandse reizigers. Een quarantaineverplichting voor mensen zonder volledige vaccinatie is dan een mogelijkheid. Spanje en Griekenland zien vooralsnog af van die beperkingen.
Vooraf werd door het demissionaire kabinet onder meer gevreesd dat de verslechterde corona-situatie in Nederland vakanties in het buitenland dwars zou kunnen zitten.
‘Dat is niet aan de orde’, aldus de Griekse minister van Toerisme Harris Theocharis.
De minister legt uit dat Griekenland vooral let op het aantal ziekenhuisopnames in Nederland, en die cijfers zijn – in tegenstelling tot het aantal besmettingen – niet explosief gestegen.
Spanje meldt dat voor Nederland straks ‘gewoon’ dezelfde regels blijven gelden als voor andere risicogebieden: reizigers moeten er een vaccinatie-, herstel- of testbewijs kunnen overhandigen. Het land van premier Pedro Sánchez is erbij gebaat om zoveel mogelijk toeristen te ontvangen, omdat de Spaanse economie anders grote klappen krijgt.
Ook op andere plekken in Europa loopt het aantal besmettingen op. In Spanje zijn onder meer Catalonië en Baskenland van rood naar donkerrood gegaan.
Het Griekse eiland Kreta ging van oranje naar rood.
Vlaanderen en Wallonië gingen van groen naar oranje, net als de Franse regio Provence-Alpes-Côte d’Azur en Parijs en omstreken. Ook grote delen van Griekenland, de kust van Kroatië en delen van Denemarken gingen van groen naar oranje.
Landen als Duitsland, Oostenrijk en Italië blijven helemaal groen, de gunstigste kleur.
Update 9 juli 2021
Het demissionaire kabinet heeft vrijdagavond nieuwe maatregelen aangekondigd om de snelle verspreiding van het corona-virus, vooral onder jongeren, tegen te gaan.
De onderstaande maatregelen gelden van zaterdag 10 juli 06.00 uur tot en met vrijdag 13 augustus.
Horeca
- Discotheken en nachtclubs moeten opnieuw de deuren sluiten;
- Andere horecagelegenheden mogen wel openblijven. Klanten moeten een vaste zitplaats hebben en op 1,5 meter afstand van elkaar zitten;
- De horeca moet middernacht de deuren sluiten tot 06.00 uur ’s ochtends;
- Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden;
- Het systeem van het corona-toegangsbewijs (testen voor toegang), waarmee een uitzondering op de 1,5 meter maatregel mogelijk was, wordt niet meer gebruikt.
Evenementen en locaties voor cultuur en sport
- Voor evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten, geldt dat deze toegankelijk zijn mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op 1,5 meter afstand van elkaar zit;
- Evenementen mogen maximaal 24 uur duren;
- Gebruik van het corona-toegangsbewijs blijft toegestaan zodat er meer publiek aanwezig kan zijn. Maximaal twee derde van de capaciteit mag worden benut;
- Een toegangstest voor een corona-toegangsbewijs is vanaf dinsdag 24 uur geldig (dit was 40 uur);
- Voor doorstroom-locaties, zoals winkels, musea of kermissen, verandert er niets. Hiervoor geldt dat er één bezoeker per 5 vierkante meter ontvangen kan worden.
Update 18 juni 2021
Nederland neemt zaterdag 26 juni afscheid van bijna alle coronamaatregelen. Door de dalende besmettings- en ziekenhuiscijfers en de goede voortgang van het vaccinatietraject, heeft het kabinet besloten om stap vier van het openingsplan te zetten en zelfs uit te breiden.
Dat maakte het demissionair kabinet vrijdagavond bekend op een persconferentie.
Mark Rutte en Hugo de Jonge gingen er weer voor!Thuisbezoek en groepsgrootte: geen beperkingen meer
Vanaf 26 juni zijn er geen beperkingen meer voor wat betreft het aantal bezoekers die thuis mogen worden ontvangen. Momenteel geldt nog dat mensen in groepen van maximaal vier personen samen mogen komen, behalve mensen uit hetzelfde huishouden.
Ook voor groepsvorming buiten, zoals in het park of op straat, vervallen de regels.
Openbaar vervoer, luchthavens, vliegtuigen en het voortgezet onderwijs
Op een aantal locaties is de 1,5 meter afstandsregel niet uitvoerbaar. In het openbaar vervoer, luchthavens, vliegtuigen en het voortgezet onderwijs blijft de mondkapjesplicht gelden of is een corona-toegangsbewijs noodzakelijk.
Corona-toegangsbewijs: twee nieuwe mogelijkheden
Naast testen voor toegang kan vanaf 23 juni ook een vaccinatiebewijs, en per 1 juli tevens een herstelbewijs, gebruikt worden als corona-toegangsbewijs. Deze twee laatst genoemde mogelijkheden kunnen zichtbaar gemaakt worden in de update van de CoronaCheck app.
Een corona-toegangsbewijs geldt voor locaties waar de 1,5 meter afstandsregel niet in acht kan worden genomen, bijvoorbeeld voor evenementen of festivals.
Ook dansgelegenheden kunnen door gebruik te maken van het corona-toegangsbewijs open zonder beperkingen.
Werknemers weer helft van hun tijd op kantoor
Naast thuiswerken mogen werknemers de helft van hun tijd op kantoor komen.
Het kabinet roept mensen daarbij op om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen.
Op kantoor blijft de 1,5 meter afstandsregel van kracht, dus ook in de kantine en in de lift.
Horeca, evenementen en recreatie: vrijwel alles is weer toegestaan
Vanaf 26 juni zijn alle evenementen die plaatsvinden in reguliere publieke plaatsen, zoals in de horeca, bioscoop, beurs en congrescentra of poppodia, weer volledig toegestaan.
Dit houdt in dat locaties met een vaste zitplek de volledige capaciteit mogen benutten, mits de 1,5 meter afstandsregel in acht wordt genomen. Voor doorstroom-locaties mag één bezoeker per 5 vierkante meter ontvangen worden. Vergunningsplichtige evenementen zijn onder voorwaarden weer vanaf 30 juni toegestaan.
In ruimtes waar mensen een vaste plek hebben, moeten die plekken ver genoeg uit elkaar zijn. Dat houdt in dat in een theater niet elke stoel bezet kan worden en dat in een restaurant de tafels en stoelen ver genoeg uit elkaar moeten staan. Vooraf blijven een registratie en checkgesprek verplicht.
In ruimtes waar mensen geen vaste plek hebben, zoals in winkels of musea, geldt een maximale capaciteit van één bezoeker per 5 vierkante meter. Ook hier zijn een registratie en checkgesprek verplicht. Als er gebruikgemaakt wordt van het corona-toegangsbewijs, dan vervalt de verplichting van 1,5 meter en geldt de reguliere capaciteit.
TV-schermen in cafés en op terrassen worden weer toegestaan. Eerst waren schermen nog niet toegestaan, omdat het kabinet bang was dat te veel mensen dan bij elkaar zouden komen. Nederland speelt op zondag 27 juni tegen een nog te bepalen tegenstander in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.
Alcohol: Ook drankverkoop na 22.00 uur
Het verbod om alcohol te verkopen na 22.00 vervalt vanaf 26 juni. Dit geldt ook voor het verbod van het hebben en drinken van alcohol na 22.00 in de openbare ruimte. Het advies ten aanzien van zingen, schreeuwen en het bespelen van blaasinstrumenten vervalt.
Die activiteiten mogen weer, maar wel met 1,5 meter afstand als basisvereiste.
Sport: amateurs mogen ook weer wedstrijden spelen
Amateurwedstrijden zijn vanaf 26 juni voor iedereen weer toegestaan. Ook met publiek, maar wel op 1,5 meter afstand van elkaar.
Reizen: gratis test
Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen, kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen.
Basisregels
Het kabinet benadrukt dat naast de 1,5 meter afstandsregel ook de andere basisregels, zoals handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog en laten testen bij klachten, nog wel gelden.
Voortgang
Mogelijk kan op 13 augustus bekeken worden op welke manier en wanneer de laatste stap van het openingsplan, waarbij ook de basisregels worden losgelaten, gezet kan worden.
Update 9 juni 2021
Met prikbewijs zijn toegangstest en mogelijk ook reiscertificaat niet nodig.
De CoronaCheck-app is vanaf 23 juni geschikt om gevaccineerden toegang te bieden tot locaties en evenementen. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag in de Tweede Kamer. De QR-code uit de app wordt tevens een alternatief voor een test om te reizen, ook als de EU-lidstaten het niet eens worden over reisregels.
Momenteel is voor toegang tot bijvoorbeeld een festival of een voetbalwedstrijd een negatieve test nodig, ook voor mensen die al volledig gevaccineerd zijn. Vanaf 23 juni kun je naast de toegangstest ook een code, die je via de app krijgt, laten scannen.
Een controleur ziet in de app niet specifiek of iemand gevaccineerd, negatief getest of hersteld is van een eerdere besmetting. In alle drie de gevallen genereert de app een QR-code die gescand kan worden vanaf een telefoon of geprint document.
In de app kan een controleur alleen de initialen en geboortedag en -maand van iemand zien, zodat de privacy gewaarborgd blijft, maar er wel gecontroleerd kan worden dat persoon en QR-code bij elkaar horen.
Als het aan het kabinet ligt, wordt de QR-code ook gebruikt om vanaf 1 juli vakantiereizen naar het buitenland mogelijk te maken. De Jonge sluit niet uit dat er ‘bilateraal met sommige EU-landen afspraken’ gemaakt worden als er geen Europees akkoord over reizen komt.
In de Europese Unie wordt nog onderhandeld over de praktische invulling van het digitaal-corona-certificaat (DCC). Met zo’n DCC kunnen inwoners van de EU-lidstaten laten zien dat ze recent getest, gevaccineerd of van een besmetting hersteld zijn. Het land waar ze dan naartoe willen, moet ze dan in principe vrij toelaten.
Update 8 juni 2021
De reisadviezen voor Duitsland, Oostenrijk en een groot deel van Italië worden deze week nog versoepeld, bevestigen ingewijden dinsdag na berichtgeving van De Telegraaf.
De kleurcode voor deze gebieden verandert deze week van oranje (alleen reizen als het moet) naar geel (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s).
Als de kleurcode geel geldt, hoeven reizigers bij terugkomst in Nederland niet in quarantaine en hoeven zij bij aankomst geen negatieve testuitslag te overhandigen.
Volgens Haagse bronnen blijft alleen het zuidelijke deel van Italië nog oranje. Het is niet zeker wanneer deze week de reisadviezen worden aangepast.
Hoewel de Nederlandse regering vakanties weer mogelijk maakt, kan het wel zijn dat vanuit Italië, Oostenrijk en Duitsland nog inreisbeperkingen gelden voor Nederlandse reizigers. Zo moeten niet-gevaccineerde reizigers na aankomst in Oostenrijk een negatieve testuitslag overhandigen. In Italië moeten alle reizigers dat.
Italië lijkt de uitbraak van COVID-19 goed onder controle te hebben. In de afgelopen dagen werden er slechts enkele duizenden besmettingen gemeld in heel het land.
Voor Duitsland geldt hetzelfde, terwijl Oostenrijk enkele honderden positieve tests per dag meldt.
In Duitsland en Oostenrijk heeft meer dan de helft van alle volwassenen al een eerste prik gehad. Italië (47,7 procent) heeft een net iets kleiner aandeel van de volwassenen gevaccineerd dan Nederland (49 procent), zo blijkt uit cijfers van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Qua volledig gevaccineerde volwassenen ontlopen de landen elkaar niet veel.
Update 29 mei 2021
De coronasituatie in Suriname is niet meer beheersbaar, heeft president Chan Santokhi vrijdagavond gezegd tijdens een speciaal ingelaste persconferentie. Om die reden is vanaf maandag voor de komende 2,5 week een totale lockdown afgekondigd. Voor de ziekenhuizen geldt vanaf dan code zwart, voor Suriname als land code paars – de hoogste risiconiveaus.
Er is volgens de Surinaamse president een tekort aan zuurstof, opvangcapaciteit en hulpverleners. Bovendien blijft het aantal besmettingen oplopen. Om die reden is een totale lockdown gerechtvaardigd, aldus de president.
Inwoners van Suriname mogen alleen nog maar naar buiten als dat strikt noodzakelijk is. De controle op naleving van de maatregelen wordt bovendien aangescherpt en er gaan hoge boetes gelden voor overtredingen. Bedrijven die zich niet aan de coronamaatregelen houden, zullen openbaar worden gemaakt en voor langere tijd worden gesloten.
Het afkondigen van code zwart betekent volgens Santokhi dat de ziekenhuizen anders zullen worden ingericht en dat alle hulp gericht is op de COVID-19-patiënten. Hiervoor is ruim 1 miljoen euro uitgetrokken. Begin deze maand werd de intensivecare-capaciteit (27 bedden) in Suriname al bijna bereikt. Er lagen op dat moment 26 patiënten op de intensive care.
Tijdens de totale lockdown mogen alleen supermarkten, bakkerijen, slagerijen en bouwzaken open, op maandag, woensdag en vrijdag. De laatstgenoemde bedrijven mogen open omdat veel Surinamers met zware wateroverlast te maken hebben als gevolg van hevige regenval in de afgelopen dagen.
Alleen mensen van achttien jaar of ouder mogen de winkel in, met niet meer dan tien personen tegelijk. De Surinaamse minister van Justitie en Politie heeft erop gewezen dat de naleving van de lockdownregels scherp wordt gecontroleerd.
Een gemuteerde coronavirusvariant uit buurland Brazilië zorgt ervoor dat nu ook veel jonge mensen besmet raken en overlijden. De president merkte ook op dat alle mensen die de afgelopen tijd overleden zijn niet gevaccineerd waren. Hij riep daarom iedereen ertoe op zich te laten inenten.
Donderdag zei minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin al dat de situatie ‘zeer alarmerend’ is. Volgens hem moesten artsen op sommige momenten al keuzes maken over welke patiënt eerst de noodzakelijke zorg ontvangt.
In Suriname werden in het afgelopen etmaal 292 nieuwe besmettingen gemeld en overleden zeven personen aan de gevolgen van het coronavirus. Er zijn op dit moment ruim 2.500 actieve coronabesmettingen in het bijna 600.000 inwoners tellende land.
Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid maakte vrijdag bekend tussen de 500.000 tot 750.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname te sturen vanwege de precaire situatie. Die vaccins worden op z’n vroegst eind juni geleverd, afhankelijk van de leveringen door farmaceut AstraZeneca.
De vaccins zijn beschikbaar doordat de Nederlandse groepen die AstraZeneca moeten krijgen er tegen die tijd al mee geprikt zijn. Vaccinoverschotten worden door de Europese Unie via het COVAX-programma verdeeld onder armere landen, maar vanwege de speciale band tussen Nederland en Suriname wil het demissionaire kabinet deze levering afzonderlijk van COVAX doen.
Nederland gaat ook zo spoedig mogelijk zuurstof, medicijnen en medische hulpmiddelen naar het land sturen.
Update 28 mei 2021
Hedenavond zijn Mark Rutte en Hugo de Jonge weer op de TV verschenen. Het is weer de zoveelste ‘persconferentie’, maar ditmaal is er echt goed nieuws.
Stap 3 van het heropeningsplan gaat vanaf 5 juni in.Met voor ons als belangrijkste: musea en de horeca binnen gaan vanaf 5 juni weer open. Dat betekent dat we vanavond meteen proberen om tickets te bemachtigen voor de Bob Ross tentoonstelling in museum MORE te Gorssel en museum Huis Bergh te ’s Heerenberg. Bovendien moet er een arrangement worden geboekt bij Havezathe Carpe Diem.
Hierna de versoepelingen
Thuisbezoek
Het is toegestaan om maximaal vier in plaats van twee mensen thuis te ontvangen (naast de eigen huisgenoten). Deze groepsgrootte geldt ook in de buitenlucht.
Horeca
Horecagelegenheden mogen straks twee uur langer openblijven: van 06.00 uur tot 22.00 uur. Ook mogen zij vanaf 5 juni weer gasten binnen ontvangen. Daarbij is wel een maximumaantal van vijftig gasten vastgesteld.
De restaurantbezoekers moeten vooraf reserveren en krijgen een vaste plaats. Ze mogen niet aan de bar zitten. Aan tafel mogen maximaal vier mensen zitten en de 1,5 regel blijft gelden, met uitzondering van kinderen tot twaalf jaar.
Bij gasten moet vooraf een gezondheidscheck plaatsvinden. Horecaondernemers krijgen het dringende advies om hun bedienend personeel zelftests te laten doen.
Kunst en cultuur
Musea, theaters, bioscopen en zogenoemde ‘doorstroomlocaties’ (waar mensen doorheen wandelen) mogen de deuren weer openen. In de vorige stap mochten deze doorstroomlocaties alleen open als dit een buitenlocatie betrof. Nu is ook bezoek binnen weer toegestaan. Reserveren blijft wel verplicht.
Binnen geldt in principe een maximale groepsgrootte van vijftig mensen, maar op sommige plekken mogen vanaf zaterdag 5 juni meer mensen bij elkaar komen. Zo mogen in grote zalen vanaf duizend zitplekken sowieso maximaal 250 personen naar binnen.
Daarbij mogen sectoren toegangstesten inzetten om nog meer mensen binnen te krijgen. Tot maximaal een derde van alle stoelen mag dan worden bezet. Dat betekent dat in een bioscoop met zeshonderd beschikbare plaatsen, tweehonderd mensen mogen plaatsnemen.
De 1,5 regel mag dan worden losgelaten. Veel bioscopen hebben echter al gezegd geen toegangstesten te willen invoeren. ‘Wij vinden het namelijk belangrijk dat bioscoopbezoek een laagdrempelig uitje blijft’, stelt een woordvoerder van Pathé, de grootste bioscoopexploitant van Nederland.
Recreatie
Ook de binnenlocaties van dierentuinen en pretparken mogen weer open, zoals reptielenverblijven en spiegelpaleizen. Daarnaast gaan casino’s, bowlinghallen, sauna’s en wellnesscentra open. Op deze locaties geldt de vuistregel van maximaal één persoon per vierkante meter of maximaal vijftig personen per ruimte op 1,5 meter afstand.
Ook voor recreatie geldt er onderscheid tussen zogeheten zit- of doorstroomlocaties. Reserveren en een gezondheidscheck blijven verplicht.
Binnen en buiten sporten
Personen boven de achttien jaar mogen straks weer sporten beoefenen waarbij geen 1,5 meter afstand gehouden hoeft te worden. Zo kan er weer gevoetbald en gevolleybald worden. Een uitzondering geldt voor niet-contactsport, zoals boogschieten en bootcampen. Bij deze sporten blijft de 1,5 regel verplicht.
Ook groepslessen in sportscholen mogen weer gegeven worden. Douches en kleedkamers gaan weer open. De jeugd mag straks ook weer competitie spelen, maar nog zonder publiek.
Winkels
Alle winkels mogen weer open volgens hun reguliere openingstijden. Ook koopavonden zijn weer toegestaan. In winkels geldt eveneens: één persoon per 10 vierkante meter.
De tijd waarbinnen winkels en supermarkten alcohol mogen verkopen wordt met twee uur opgerekt en kan straks tot 22.00 uur. Ook afhalen bij coffeeshops kan tot 22.00 uur in plaats van 20.00 uur.
Thuiswerken
Thuiswerken als dat kan blijft de norm. Samenkomsten van interne teams voor bijvoorbeeld training, ontwikkeling en scholing zijn wel weer toegestaan.
Vervolgstappen openingsplan
Het openingsplan is aangepast. Er wordt één grote stap 4 gezet. Deze vierde stap in het openingsplan staat nu op 30 juni gepland. Dan wordt bijvoorbeeld het advies voor bezoek thuis en de groepsgrootte aangepast. Ook zijn dan onder voorwaarden en met 1,5 meter afstand of met toegangsbewijzen, evenementen met doorstroom (dus zonder vaste zitplaatsen) toegestaan. Zoals festivals, concerten en kermissen. Onder voorbehoud van lokale regels, zoals een vergunning. Dit geldt ook voor dansgelegenheden zoals discotheken en nachtclubs. Op 22 juni besluit het kabinet of stap 4 gezet wordt. Welke maatregelen dan verder nog worden losgelaten, is te zien in dit overzicht van het openingsplan.
De laatste, vijfde stap, het loslaten van de basisregels, het opheffen van de laatste beperkingen en het stoppen met toegangstesten, kan pas worden genomen als het aantal besmettingen en de instroom in het ziekenhuis dit toelaat.
Update 20 mei 2021
De EU-landen en het Europees Parlement hebben donderdag overeenstemming bereikt over de pas die reizen binnen de Europese Unie weer gemakkelijker moet maken. Dat is net op tijd voor het parlement om het digitale ‘COVID-19-certificaat’, zoals het coronapaspoort officieel gaat heten, goed te keuren voor gebruik in de zomervakantie.
Reizigers kunnen straks met een QR-code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen COVID-19, negatief zijn getest of al een besmetting achter de rug hebben en daardoor zijn beschermd. Er wordt 100 miljoen euro vrijgemaakt om een beperkt aantal coronatests gratis te maken, meldt D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld, die namens het parlement met de lidstaten onderhandelde.
De prijs van de coronatests waarmee iemand die (nog) niet is ingeënt toch een reiscertificaat zou kunnen krijgen, was een van de belangrijkste meningsverschillen tussen de EU-landen en het EU-parlement. Dat laatste wilde de tests gratis maken, omdat mensen zonder inenting anders in het nadeel zouden zijn. Maar onder meer de Nederlandse regering hield vol dat de lidstaten dat zelf mogen bepalen.
Het parlement heeft ook niet kunnen bedingen dat reizigers met een certificaat verzekerd zijn van vrije toegang. EU-landen kunnen nog altijd van reizigers vragen een test te ondergaan of in quarantaine te gaan. Maar ze hebben afgesproken dat ze dat alleen doen als het echt nodig is en er geen lichtere maatregelen voorhanden zijn. Een lidstaat die daartoe toch overgaat, moet dat bovendien aan de Europese Commissie melden.
In ’t Veld spreekt van een ‘minimaal akkoord’, maar denkt dat het wel is gelukt ‘om de kluwen aan regels en restricties iets kleiner te maken’.Ook mensen die nog maar één dosis van een coronavaccin hebben gehad, hebben straks waarschijnlijk recht op een Europees coronapaspoort, meldden bronnen dinsdag.
Bij drie van de vier coronavaccins die in de EU zijn goedgekeurd, wordt na een paar weken een tweede dosis toegediend. De gevaccineerde persoon wordt daardoor nog beter beschermd tegen COVID-19. Een groot deel van de EU-burgers zal echter nog niet voor of tijdens de zomer volledig gevaccineerd zijn.
De tijd drong om tot een compromis te komen, omdat het Europees Parlement het certificaat over ruim twee weken behandeld en goedgekeurd moet hebben. Anders is het niet eind juni klaar, zoals de bedoeling is.
Zodra de regels voor het certificaat op 1 juli van kracht worden, hebben EU-landen nog zes weken tijd om het certificaat te gaan gebruiken, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Als een lidstaat die tijd ook opgebruikt, is de zomervakantie al ver op weg.
Update 17 mei 2021
Curaçao heeft maandag nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Vanaf woensdag wordt de ingangstijd van de avondklok verschoven van 21.00 uur naar 23.00 uur. De avondklok geldt tot 04.30 uur.
Ook wordt het weer mogelijk om de stranden overdag te bezoeken. Sinds 24 maart was dat niet mogelijk, hoewel sinds enkele weken mensen onder voorwaarden wel ’s ochtends en aan het eind van de middag mochten zwemmen. Voor de stranden gelden nog wel restricties, zoals een verbod op groepsvorming.
Door versoepeling van de avondklok mogen restaurants tot 22.00 uur openblijven.
Wel gelden nog restricties. Niet meer dan vier personen mogen aan een tafel plaatsnemen en een bezoek mag niet langer dan twee uur duren. Bioscopen en casino’s mogen weer open tot 20.00 uur.
Het vaccinatieprogramma verloopt voorspoedig op Curaçao, meldt de overheid.
Twee derde van de volwassen bevolking (meer dan 80.000 personen) heeft één of twee vaccinaties ontvangen. Daarnaast mogen zwangere vrouwen gevaccineerd worden, evenals jongeren van 16 of 17 jaar die bepaalde medische aandoeningen hebben.
Update 17 mei 2021
Het demissionaire kabinet heeft vandaag groen licht gegeven voor de tweede stap van het heropeningsplan.
De versoepelingen werden vorige week al aangekondigd, met de voorwaarde dat deze pas door konden gaan als de coronacijfers voldoende bleven dalen. Op advies van het OMT werd een daling van 20 procent ten opzichte van de piek in april gehanteerd. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) stelt dat de coronacijfers met 30 procent zijn gezakt ten opzichte van de piek van de huidige coronagolf.
De terrassen mogen vanaf woensdag langer open: van 6.00 uur tot 20.00 uur. Er mogen maximaal vijftig personen op een terras en twee personen (uitgezonderd mensen uit hetzelfde huishouden) aan een tafel zitten.
Ook attractie-, natuur- en dierenparken mogen de deuren onder voorwaarden weer openen.
Daarnaast kunnen sekswerkers weer aan de slag. Van alle mensen met een contactberoep zijn zij de laatsten die weer mogen werken. In tegenstelling tot bij andere contactberoepen is reserveren niet verplicht, maar moeten klanten wel van tevoren een gezondheidscheck doen.
Binnensportlocaties, waaronder sportscholen en zwembaden, mogen weer open.
Het is wel verplicht om vooraf te reserveren en een gezondheidscheck te doen.
Ook mogen maximaal dertig personen tegelijkertijd in een ruimte zijn. Daarnaast moeten de sporters onderling 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen als ze zich verplaatsen binnen de ruimte. De kleedkamers moeten dicht blijven, behalve in zwembaden.
Buitensporten in groepsverband mag weer, tot maximaal dertig personen. Wedstrijden zijn zowel met als zonder publiek nog altijd niet toegestaan.
Ook de volgende versoepelingen gelden vanaf woensdag:
- Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen, zoals openluchttheaters, mogen (onder voorwaarden) weer open.
- Hetzelfde geldt voor openluchtmusea, beeldentuinen en openluchtmonumenten.
- Binnenlocaties voor de beoefening van kunst en cultuur, zoals muziekscholen, mogen weer open. Bibliotheken gaan op 20 mei weer open.
- Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten mogen bijvoorbeeld boten, kano’s en fietsen verhuren.
Ik hoor zojuist op de radio dat ook de NS de maatregelen gaat versoepelen. De maatregel om alleen noodzakelijke reizen te maken vervalt, er mag vanaf woensdag weer onbeperkt gereisd worden. Overigens, ik wist niet dat je alleen mocht ‘treinen’ als dat noodzakelijk was. Het is ook eigenlijk allemaal niet meer bij te houden. Hoe zit dat met het meenemen van de fiets? Tot heden moest je die vooraf aanmelden en het kaartje online aanschaffen. Nou ja, voor ons fietsplan moeten ook de restaurants weer open zijn en bovendien de musea. Twee Covid prikken geeft eigenlijk ook wel een veilig gevoel. We zien het nog maar even aan.
Update 11 mei
Ook vanavond is demissionair minister-president Mark Rutte en de demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge weer op de kwelbuis verschenen.
Zoals eerder werd meegedeeld gaan de versoepelingen niet komende woensdag in, maar – als de daling van de besmettingscijfers en de ziekenhuis en IC-opnames doorzet – pas op woensdag 19 mei. Tja, daar moeten we het mee doen!
Het openingsplan is aangepast, veel eerder gegeven data zijn in het nieuwe openingsplan veranderd in ‘datum onbekend’.Sowieso kunnen we onze fietstocht tijdens de pinksterdagen op onze buik schrijven, maar ook de familiedag op 4 juli is zeer onzeker. Zouden we nog op reis kunnen gaan naar Egypte? Dat is pas in oktober. Laten we het hopen.
Ach, we mogen eigenlijk niet klagen, de uitbaters in de horeca staat het water aan de lippen. Er zullen er dit jaar toch wel een aantal omvallen. Tragisch!
Onze eerste Pfizer-prik hebben we gehad en de tweede volgt 3 juni. Tot mijn niet geringe verbazing is de eerste prik keurig genoteerd in mijn gele vaccinatieboekje. Mét sticker en stempel, wat wil je nog meer.
Trouwens, waarom gaat de EU een nieuw vaccinatieboekje ontwikkelen, terwijl het internationaal bewijs van inenting al tientallen jaren bestaat. Ok, je moet voor dat ‘gele boekje’ €2,50 afrekenen bij de huisarts.
In het kort de (geplande) versoepelingen.Voor de volledige informatie zie:
Overigens, dat was toch onlangs in het nieuws, het ging over de verplichting om eerst (à €7,50) een sneltest te ondergaan vóór het bezoek aan een terras, enz. De terrassen zijn inmiddels ’s middags open, maar ik meen dat het ondergaan van een sneltest niet hoeft. Ok, ik heb het niet exact gevolgd – dat is ook eigenlijk niet te doen – maar in de persconferentie van vanavond is er met geen woord gerept over het ondergaan van een sneltest.
Waar ook niemand het over heeft, wát als op Schiphol blijkt dat de sneltest positief is en je dus niet op reis kunt. Wie gaat dat betalen? En nog erger, nu blijkt op het vliegveld van Caïro dat de sneltest positief is en je niet mag vliegen. Wat dan? En wie gaat dat betalen?
Ok, 1 juni de volgende persconferentie.
Update 20 april
De verdere versoepelingen van de coronaregels die mogelijk vanaf 11 mei zouden ingaan, zoals de heropening van sportscholen en pretparken, laten langer op zich wachten.
Het demissionaire kabinet vindt het aantal corona-opnames in ziekenhuizen en op ic’s nu nog te groot, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.
Zondag zou het kabinet in het Catshuis overleggen over de verdere versoepelingen per 11 mei, maar die bijeenkomst wordt verplaatst naar volgend weekend. De eerstvolgende datum waarop de versoepelingen kunnen ingaan, is waarschijnlijk 18 mei.
Wel ziet het kabinet dat de coronacijfers ‘over een piek heen raken’. Toch is die daling nu nog niet voldoende om de tweede stap van het openingsplan ‘verantwoord te kunnen zetten’, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) op Twitter.
Momenteel worden ruim 2.700 ziekenhuisbedden in Nederland bezet door COVID-19-patiënten.
Update 20 april
Vanavond is onze Mark Rutte met zijn compagnon Hugo de Jonge wederom op de buis verschenen. Tja, het gaat helemaal niet naar wens met de besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames, maar toch worden er versoepelingen aangekondigd.
De (maatschappelijke) situatie begint zo langzamerhand onhoudbaar te worden.
Mark loopt vooruit op de ‘modellen’ van het RIVM die over één of twee weken verbeteringen laten zien. Naar mijn mening zoiets als het weerbericht op de wat langere termijn dus. Ok, we zullen wel zien waar het schip strandt.Van NU.nl pluk ik onderstaande informatie.
Het demissionaire kabinet presenteerde onderstaand stappenplan voor de geleidelijke heropening van Nederland aan het slot van de corona-crisis. Alleen van stap 1 weten we sinds 20 april dat die doorgaat. Of de streefdata van de overige stappen gehaald gaan worden, is nog zeer onzeker.
Update: op 25 april lees ik dat er opnieuw een record aantal doden in Brazilië valt te betreuren. Ze zitten nu op een totaal van 389.492 corona-gerelateerde doden. Alleen in de VS zijn het er meer, namelijk 571.921. Ik ben geen statisticus, maar helemaal vergelijken kun je deze getallen niet. Brazilië telt 212 miljoen inwoners en de VS 332.639.
Wereldwijd zijn er nu 3.100.590 miljoen corona-gerelateerde doden.
Update 13 april
Vanavond is onze Mark Rutte weer met zijn compagnon Hugo de Jonge op de buis verschenen. Tja, het gaat helemaal niet naar wens met de besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames. Aan de genomen maatregelen ligt het natuurlijk niet. Zijn wij het zelf die de maatregelen niet voldoende opvolgen óf houdt het virus zich er niet aan?
De enige versoepeling die Mark voor ons heeft is de Buitenschoolse Opvang (BSO) die vanaf maandag weer helemaal open mag. Tja, ouders brengen hun kind(eren) daar niet voor de lol naartoe, maar omdat zij geen andere opvang hebben. Tot heden mochten alleen kinderen naar de BSO als de ouders een vitaal beroep uitoefenden. Ouders zonder vitaal beroep zetten de BSO onder druk zodat zij hun kinderen toch mochten brengen.
Tja, wat moet je als BSO? In feite reguleert Mark nu de al bestaande situatie.
Dan de worst die ons wordt voorgehouden. Ik geloof er niet in. Corona is nog lang niet weg!Sowieso geloof ik Mark helemaal niet meer. Het is toch te bizar voor woorden dat hij de natie een week lang voorloog niet met de ‘verkenners’ over de positie van Pieter Omtzigt te hebben gesproken, terwijl dit wél het geval was. Toevallig kwam dit ‘vuiltje’ op straat omdat een fotograaf bij toeval de papieren kon fotograferen van de verkenner Kajsa Ollongren. Het zou zo eens kunnen dat deze fotograaf de beschikking had over de Sony A7R IV met zijn 61 megapixels. Tja, tijdens het debat op 1 april bleef Mark overeind omdat de regeringspartijen hem niet durfden weg te sturen, maar sowieso was het hele debat een gênante vertoning. Het optreden van Joost Eerdmans viel me tegen, ik had meer van hem verwacht. Ai, Farid Azarkan van Denk brak Mark af tot net boven zijn enkels. Het is niet zozeer mijn politicus, maar ‘hulde’!
Dit is het stappenplan voor een samenleving zonder maatregelen.
Na de routekaart en uitgestelde versoepelingen volgt het zogeheten ‘Openingsplan’ van het kabinet. Hierin staat de verwachte vaccinatieplanning, de ziekenhuisbezetting en de geplande versoepelingen tussen nu en augustus. Het plan is een indicatie. De maatregelen en momenten zijn afhankelijk van bijvoorbeeld het verloop van het vaccinatieprogramma.
Dit zijn de belangrijkste verwachtingen en versoepelingen per maand.
Stap 1: 28 april
Vanaf 26 april moet het hoger en universitair onderwijs weer opengaan. Twee dagen later gaat stap 1 officieel in: de avondklok eindigt, horeca-terrassen mogen open onder voorwaarden, de mogelijkheden voor winkels worden verruimd en mensen mogen twee in plaats van één persoon op bezoek krijgen.
De verwachting is dat het aantal ziekenhuisopnames in april boven de 2.500 zal blijven, maar niet boven de 3.500 uitkomt. Het streven is om alle medewerkers in verpleeghuizen die directe COVID-zorg verlenen en huisartsen te vaccineren.
Stap 2: 11 mei
Mogelijke versoepelingen vanaf 11 mei zijn de heropening van binnensportlocaties en kunst- en cultuurbeoefening. Met toegangstesten en ‘onder voorwaarden’ zou ook publiek bij professionele sportwedstrijden aanwezig kunnen zijn. In het plan staat ook het openen van ‘doorstroomlocaties buiten’ en het buiten sporten verruimen.
Vanaf 18 mei verwacht het kabinet dat 400.000 testen per dag afgenomen kunnen worden. Tussen 3 mei en 18 mei schroeft de overheid de testcapaciteit gestaag op.
In mei moet het aantal bezette ziekenhuisbedden door coronapatiënten dalen naar zo’n vijftienhonderd. Begin mei hebben alle zeventigplussers een (eerste) prik gehad, in de tweede helft van de maand ook de zestigplussers en iedereen met een hoog medisch risico.
Stap 3: 26 mei
Het aantal bezoekers thuis en op publieke plaatsen verruimd naar vier personen per dag, ‘of ruimer’. De groepsgrootte binnen vergroot naar dertig mensen, afhankelijk van de oppervlakte.
Het plan rept in stap 3 voor het eerst over ‘uit eten’, dan wel onder voorwaarden.
Met toegangstesten zouden er voor het eerst ook geplaceerde evenementen mogelijk moeten zijn. Ook worden de testen ingezet voor horeca en professionele sportwedstrijden.
De exploitatie van culturele instellingen mag weer onder voorwaarden. En de voorwaarden voor binnen en buiten sporten worden verruimd.
In juni krijgen alle mensen boven de veertig jaar een eerste prik. Ook mensen met een medische indicatie moeten dan geprikt zijn.
Stap 4: 16 juni
Het thuisbezoek versoepelt van vier naar zes personen, net als de maximale groepsgrootte op publieke plaatsen. Binnen mogen vijftig mensen samenkomen of meer als het oppervlak dat toelaat.
De regels voor de openstelling van horeca verruimen, net als voor het sporten binnen en buiten. Evenementen kunnen weer worden toegestaan, al staat er meermaals in het plan, ‘onder voorwaarden’. Wat deze voorwaarden zijn, moet nog blijken.
Stap 5: 7 juli
Vanaf 7 juli zouden er binnen weer honderd mensen samen kunnen komen. De andere maatregelen gaan deze maand ook over het verruimen van openstellingen, dus meer ruimte voor thuisbezoek, horeca en culturele instellingen. Binnen- en buitensport zal weer toegestaan zijn, zowel wedstrijden als trainingen.
Vanaf juli zou het aantal ziekenhuisopnames ver onder de duizend moeten liggen. Iedere volwassene die een vaccin wil, moet deze maand minstens één prik hebben gehad.
En daarna?
Het openingsplan geeft geen einddatum prijs van de maatregelen. ‘Terug naar normaal: loslaten van de basismaatregelen’, en dan: ‘wordt op enig moment besloten’.
Update 13 april
Farmaceut Johnson & Johnson stelt de uitrol van het Janssen-vaccin in Europa uit.
Het moederbedrijf van het vaccin besloot dit op dinsdag nadat in de Verenigde Staten zes vrouwen een zeldzame combinatie van bloedstolsels en een tekort aan bloedplaatjes ontwikkelden. Of die klachten daadwerkelijk door het vaccin zijn ontstaan, wordt nog onderzocht. De VS besloot eerder op de dag al tot een prikpauze over te gaan.
De zes klachten werden ontdekt na het toedienen van ruim zeven miljoen Janssen-vaccindoses. Het gaat tot nu toe dus om ongeveer één melding per 1,17 miljoen prikken. De vrouwen zijn tussen de 18 en 48 jaar. Een van hen is overleden terwijl een tweede vrouw in kritieke toestand verkeert, schreef The New York Times dinsdag.
Johnson & Johnson stelt dat de gemelde trombosegevallen met de Europese toezichthouder EMA worden onderzocht. De farmaceut schort de uitrol van het vaccin voor onbepaalde tijd op. Johnson & Johnson stelt dat de maatregelen worden getroffen uit ‘extreme voorzichtigheid’.
De Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA) en de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) onderzoeken ook of de gezondheidsklachten een link met het vaccin hebben. Daarna zal worden bepaald of het vaccin weer mag worden gebruikt en of er bepaalde groepen moeten worden uitgesloten. Het is nog onduidelijk wanneer meer wordt bekendgemaakt.
Meerdere EU-lidstaten gingen over tot prikpauzes met het AstraZeneca-vaccin toen zeldzame trombose aan het licht kwam bij enkele personen die met dat middel waren ingeënt. De lidstaten hebben zich nog niet uitgelaten over mogelijke prikpauzes met het Janssen-vaccin. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vond het vrijdag nog ‘te vroeg’ om conclusies te verbinden aan de mogelijk zeer zeldzame bijwerking.
Nederland ontving deze week de eerste 79.200 dosissen van het vaccin. Daarmee kunnen evenveel personen gevaccineerd worden, gezien maar één prik noodzakelijk is om het vaccin optimaal te laten werken. Bij de vaccins die op dit moment in Nederland gebruikt worden, is een tweede prik nodig.
Update 11 april
Vanmorgen telefonisch contact opgenomen met de GGD. De brief heb ik gisteren ontvangen. Na ± tien minuten in de wacht kreeg ik een meedenkende dame te spreken. Zowel voor mijzelf als voor Orchideetje een afspraak gemaakt voor de eerste Pfizer-prik op 29 april en op 3 juni voor de tweede prik. Ok, eigenlijk wil ik die prik helemaal niet, maar ja, straks mag je dan nergens meer naartoe. Het moet maar.
In 2008 heb ik tot tweemaal toe ernstig griep gehad, dus sindsdien haal ik elk jaar de griepprik. Ik bereid me tevens voor op een extra COVID-prik eind dit jaar, want corona zal wel dusdanig muteren dat de huidige Pfizer-prik daar geen vat op heeft.
Update 4 april 2021
Op Curaçao gaat het helemaal mis. Mijn zwager appt dat de provisiekast, de koelkast en de vriezer propvol zitten. Hij mag alleen (dat gaat op kenteken) op dinsdag en donderdag boodschappen doen. Er mag dan geen andere persoon in de auto zitten, daar staat een boete van 750,- gulden op. Voor zomaar wat toeren met de auto bedraagt de boete 1.000,- gulden en de auto wordt op kosten van de eigenaar weggesleept. Zondag is het autoloze dag! Ná 19.00 uur op straat kost je ook 1.000 gulden! De stranden zijn dicht! Nederland heeft vaccins gestuurd en bovendien artsen en verpleegkundigen.
Ook in Frankrijk zijn draconische maatregelen van kracht, maar het vreemde is dat in het Verenigd Koninkrijk versoepeld wordt, ondanks de oplopende besmettingen. Ook in Portugal wordt er versoepeld. Nou ja, het coronavirus houdt zich sowieso niet aan de maatregelen.
Update 23 maart 2021
Hedenavond verschenen Mark Rutte en zijn kompaan Hugo de Jonge weer op de kwelbuis.
De lockdown is met drie weken verlengd tot en met dinsdag 20 april. Volgens de premier geven de cijfers geen aanleiding om een aantal maatregelen te versoepelen.
Als de zomertijd zondag ingaat, blijft het ’s avonds een uur langer licht. Dat zou het handhaven van de avondklok lastiger maken, omdat er meer mensen op straat zouden zijn. Daarom gaat de avondklok vanaf 31 maart een uur later in. Die is dan van 22.00 uur tot 04.30 uur van kracht. Ook gaat volgens Mark Rutte de avondklok later in op verzoek van de burgemeesters en de politie.
Bij het invoeren van de avondklok – in januari – zei Rutte nog dat als de avondklok na 21.00 uur ingaat de maatregel onvoldoende effect zou hebben. ‘Hoe eerder hoe beter, maar de avondklok is ook effectief als die om 22.00 uur ingaat’, zei Mark Rutte daar vanavond over.
Het RIVM sprak dinsdag al van een ‘verslechterende situatie’. Het aantal positieve tests stijgt al een paar weken flink.
Ook het reproductiegetal is weer aan het stijgen. Vorige week was dat 1,06, inmiddels ligt dat op 1,11. Daarnaast neemt ook het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen toe.
Mark Rutte benadrukte daarom nog maar eens het belang van het naleven van de basisregels, zoals handen wassen en thuisblijven bij klachten. ‘We kunnen eerder terug naar het normale leven als we ons aan de basisregels houden. We hebben de derde golf al voor ons uitgeschoven en dat kunnen we opnieuw, daar ben ik van overtuigd.’
‘Ik begrijp: dit valt tegen’, aldus Mark Rutte over het verlengen van de lockdown. Wel zei de premier dat er een mogelijkheid is dat een aantal maatregelen eerder dan 20 april worden losgelaten als de cijfers zich gunstig ontwikkelen.
Het kabinet geeft dinsdag 13 april een nieuwe persconferentie waarin bekend wordt gemaakt wat er daarna met de coronamaatregelen gaat gebeuren.
Dan nu mijn commentaar: dat de avondklok meeschuift met de zomertijd is logisch. Verklaren dat het handhaven lastiger is met het langere licht, is een zwaktebod en feitelijk kun je die verklaring achterwege laten. Wél moet het tijdstip einde avondklok dan óók schuiven. Dat dit niet gebeurt, is merkwaardig.
Tja, het valt inderdaad tegen, ons (nog niet geboekte) paas-arrangement valt in het water. Alles overziend krijg ik stellig de indruk dat het kabinet maar wat aanmoddert. Maar ja, een virus heb je niet in de hand (weet ik al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw!!).
Overigens, Orchideetje en ikzelf kregen onlangs van de huisarts het aanbod voor een coronaprik. Ze hadden vaccinaties over. Ai, dat blijkt het AstraZeneca-vaccin te zijn, die hoeven we niet. Er zijn mij iets teveel (trombose)klachten, daar zit ik niet op te wachten. Ok, het valt mogelijk mee met die bijwerkingen, maar ik heb geen goed gevoel betreffende AstraZeneca. Ik wacht wel op het vaccin van Moderna of BioNTech/Pfizer. Eigenlijk wil ik de prik helemaal niet, maar je moet wel als je tenminste nog eens op reis wilt.
Hm, als we nu eens massaal zouden stoppen met al dat testen, zou dat helpen?
Het RIVM beschikt dan niet meer over deze cijfers en het onderbouwen van de maatregelen wordt dan lastig. Sowieso ben ik niet van plan – tenzij ik daar niet onderuit kom – mij te laten testen. Die corona-app staat ook niet op mijn mobiel, sowieso hoor je weinig tot niets over deze app.
Van dat reproductiegetal snap ik niets. Ik had toentertijd wel wiskunde A in mijn pakket, maar behalve de stelling van Pythagoras is mij daarvan niets bijgebleven.
Update 8 maart 2021
De besmettings- en ziekenhuiscijfers zijn al weken ‘stabiel op een te hoog niveau’, zei demissionair premier Mark Rutte maandagavond tijdens een persconferentie. Het kabinet ziet daarom op dit moment nog geen ruimte voor grote versoepelingen. Wel wordt een aantal maatregelen aangepast, omdat dat volgens het kabinet ‘logisch en verstandig’ is.
Hm, wat logisch en verstandig is, bepaal ik zelf wel. Maar ja, naar mij luisteren ze sowieso niet. Mark Rutte en Hugo de Jonge konden vanavond weer aan de bak. Tja, het gaat helemaal niet zo goed, dus we zijn nog niet van corona af. Nou ja, we komen er natuurlijk nooit meer vanaf, het griepvirus leidt ook een sluimerend bestaan. Ons reisje naar Libanon in april is gecanceld, zonder meer heeft reisorganisatie Djoser de betaalde reissom teruggestort. Maar ik was liever op reis gegaan.
Ik ben dat coronavirus meer dan zat, maar op Braziliaanse toestanden zit ik ook niet te wachten. Het dodental staat inmiddels op 266.000 (in de VS 527.000) en de president Jair Bolsonaro lacht nog steeds de ernst van het virus weg. Bolsonaro liet het volk weten dat ze niet zo moeten jammeren.
Hierna de maatregelen.
Kinderen tot en met twaalf jaar mogen, tenzij ze verkouden zijn, vanaf 16 maart weer naar zwemles en afzwemmen.
De regels voor buitensporten worden verder verruimd. Twee weken geleden maakte het kabinet al bekend dat jongvolwassenen tot 27 jaar weer samen mochten sporten.
Nu mogen ook mensen van 27 jaar en ouder weer buiten sporten in groepjes van maximaal vier personen en op 1,5 meter afstand van elkaar.
Winkelen op afspraak is een andere maatregel die verruimd wordt. Tot nu toe gold dat winkels per verdieping maar twee klanten mochten ontvangen, maar dit wordt per 16 maart aangepast voor grotere winkels.
Winkels met een oppervlakte tot 50 vierkante meter mogen dan nog steeds maar maximaal twee klanten tegelijkertijd ontvangen. Bij een groter oppervlakte mag er nu één klant per 25 vierkante meter extra naar binnen. Wel geldt er een maximum van in totaal vijftig klanten.
Daarnaast wordt het aangescherpte reisadvies verlengd tot en met 15 april. Mark Rutte hoopt wel dat hij tijdens de volgende persconferentie op 23 maart perspectief kan bieden voor de meivakantie en misschien zelfs voor de zomervakantie.
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kondigde aan dat gevaccineerde bewoners van verpleeghuizen weer twee bezoekers mogen ontvangen. Dat mogen in een week ook verschillende mensen zijn.
Verder wordt het huidige pakket aan maatregelen verlengd tot en met 30 maart. Dat betekent ook dat de avondklok van kracht blijft. Deze geldt tot 31 maart 04.30 uur.
Update 21 februari 2021
Ook vanavond zijn we weer toegesproken door Mark Rutte en zijn buddy Hugo de Jonge.
Het demissionaire kabinet heeft besloten dat er meer risico genomen moet worden vanwege de psychische en sociale gevolgen die de coronamaatregelen hebben. Onderstaande – versoepelde – maatregelen worden begin maart van kracht.
Leerlingen in het voortgezet onderwijs mogen minimaal één dag per week naar school, maar afhankelijk van de school kan dat vaker zijn. Mbo-studenten mogen één dag in de week naar school.
Leerlingen moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden, met uitzondering van het voortgezet speciaal onderwijs. Leerlingen moeten mondkapjes dragen en er moeten vaste looproutes en gespreide start- en eindtijden zijn.
Net als in het basisonderwijs moet een hele klas, inclusief de docent, in quarantaine als een leerling of docent positief test op het coronavirus. Na vijf dagen mogen ze die quarantaine beëindigen als een test negatief is. Wie niet wil testen moet tien dagen in quarantaine.
De buitenschoolse opvang (bso) moet wel gesloten blijven, omdat dat leidt tot contacten tussen leerlingen van verschillende scholen.
Ook de contactberoepen mogen vanaf 3 maart hun zaak weer openen. Dat betekent dat bijvoorbeeld kappers, rijinstructeurs en masseurs weer aan de slag mogen.
Klanten mogen alleen op afspraak komen en mogen geen klachten hebben. Ook is het dragen van een mondkapje verplicht. Sekswerkers mogen nog niet aan de slag.
Doordat ook rijinstructeurs vanaf 3 maart weer aan de slag mogen, kunnen rijlessen doorgaan en praktijkexamens weer worden afgenomen. Het is nog niet duidelijk hoe theorie-examens veilig kunnen worden afgenomen.
Vanaf 3 maart mogen ook winkels de deuren weer wat meer openen. Klanten mogen op afspraak langskomen om te winkelen. Daarvoor is een afspraak vier uur van tevoren noodzakelijk.
Per verdieping mogen maximaal twee klanten tegelijk in de winkel zijn. Elke afspraak geldt voor minimum tien minuten (langer reserveren mag ook) om te voorkomen dat er contacten zijn tussen klanten die elkaar te snel afwisselen. Ook in de winkels geldt een mondkapjesplicht en de overige basismaatregelen zoals 1,5 meter afstand houden en thuisblijven bij klachten.
Jongeren tot en met 26 jaar mogen vanaf 3 maart weer buiten sporten op buitensportterreinen en hoeven tijdens het sporten de 1,5 meter afstand niet in acht te nemen. Dat mag alleen met teamleden van de eigen club.
Wedstrijden tegen andere clubs worden niet gespeeld.
Kantines blijven wel gesloten, net als kleed- en doucheruimtes.
De avondklok is verlengd tot in ieder geval maandag 15 maart. Dat betekent dat het verboden is om tussen 21.00 uur en 04.30 uur op straat te zijn.
Mensen met een verklaring mogen wel op straat zijn en krijgen geen boete. Wie geen goede reden heeft om na 21.00 uur op straat te zijn kan een boete krijgen van 95 euro.
Update 21 februari 2021
Het kabinet verwacht in het kader van het coronavaccinatieprogramma vanaf het tweede kwartaal 2,5 miljoen prikken per week te kunnen zetten. Dan moet Nederland de beschikking hebben over 21,9 miljoen vaccindoses. Op welke vaccins rekent Nederland en voor wie zijn die bestemd?
Tot dusver zijn vaccindoses van vijf farmaceuten aan Nederland toegewezen.
Deze vaccins worden sowieso geleverd:
– Pfizer-vaccin (95 procent effectief);
– Moderna-vaccin (94 procent effectief);
– Janssen-vaccin (66 procent effectief);
– AstraZeneca-vaccin (60 procent effectief);
– CureVac-vaccin (onderzoek loopt nog).
Van deze vijf farmaceuten verwacht Nederland ongeveer 60 miljoen vaccindoses.
Pfizer, Moderna en AstraZeneca hebben aangegeven dat hun vaccins ook voldoende bescherming bieden tegen de later opgedoken virusvarianten.
Bovenop deze middelen komen nog zo’n 11,7 miljoen vaccindoses van farmaceut Sanofi, maar dit aantal moet nog worden bevestigd. Daarnaast onderhandelt de EU ook nog met vijf andere farmaceuten, zoals Novavax en Valneva.
Het staat niet vast wanneer de farmaceuten leveren. Leveringen zijn afhankelijk van productiecapaciteit. Maar Nederland en andere Europese landen hebben wel globale afspraken gemaakt met farmaceuten wanneer zij vaccindoses kunnen verwachten.
Nederland verwacht dit eerste kwartaal alleen nog leveringen van Pfizer, Moderna en AstraZeneca. Vanaf het tweede kwartaal worden karrenvrachten aan vaccins verwacht, waardoor Nederland aan het eind van dit jaar op 73,6 miljoen vaccindoses rekent.
Aan het begin van volgend jaar moeten dat er zelfs 84,5 miljoen zijn.
Welk goedgekeurd vaccin is voor welke groep bestemd?
Pfizer:
– Medewerkers in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging, Wmo-ondersteuning en acute (COVID-)zorg;
– Verpleeghuizen en instellingen voor personen met een verstandelijke beperking;
– Mobiele, thuiswonende 65-plussers;
– Ouderen en zorgmedewerkers op de Waddeneilanden;
– Achttien- tot zestigjarigen met medische indicatie.
Moderna:
– Huisartsen, medewerkers van GGZ-instellingen en overig zorgpersoneel;
– Mensen met een verstandelijke beperking in een instelling;
– Bewoners van verpleeghuizen en niet-mobiele thuiswonende 65-plussers;
– Achttien- tot zestigjarigen met medische indicatie.
AstraZeneca:
– 60- tot 64-jarigen;
– Mensen met een verstandelijke beperking in een instelling;
– Huisartsen, medewerkers in de gehandicaptenzorg, verpleeghuizen, GGZ-instellingen, wijkverpleging, langdurige zorg en overig zorgpersoneel;
– Achttien- tot zestigjarigen met medische indicatie.
Hoeveel mensen zijn tot dusver ingeënt?
Dat is niet duidelijk. Uit de laatste cijfers van het coronadashboard blijkt dat tot dusver bijna één miljoen prikken zijn gezet. Daarbij gaat het echter om zowel eerste als tweede prikken.
Update 2 februari 2021
Het demissionaire kabinet heeft besloten om de avondklok die sinds 23 januari van kracht is, te verlengen tot en met 2 maart. Dat vertelt demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maandag bij een persmoment. De Tweede Kamer moet nog met het besluit instemmen. Het is nog onduidelijk of de maatregel het gewenste effect heeft op de verspreiding van het coronavirus; dit zal komende week moeten blijken.
De effecten en de naleving van de maatregelen worden wekelijks bekeken. Op 23 februari zullen alle maatregelen opnieuw worden geëvalueerd. Het is mogelijk dat dan wordt besloten om de avondklok nog voor 2 maart te beëindigen.
Maandag zijn er nog geen twee weken gepasseerd sinds de avondklok officieel inging. Pas wanneer dit het geval is, kan met meer zekerheid worden gekeken naar de eventuele effecten van de maatregel op de verspreiding van het virus.
Grapperhaus laat weten dat het Outbreak Management Team (OMT) wel ziet dat er sinds de invoering van de avondklok aanzienlijk minder contactmomenten tussen mensen zijn. Ook is er minder mobiliteit. Zo bevestigt de politie aan de minister dat het verkeer is afgenomen.
Bij de aankondiging van de eerste avondklok op 20 januari sprak het kabinet over de noodzaak om de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus en andere varianten waar zorgen over bestaan, onder controle te krijgen.
Met de verlenging loopt de avondklok in de pas met de regels voor de horeca, aangezien restaurants en locaties met horecafunctie ook tot en met 2 maart gesloten zijn.
Net als de afgelopen weken mag ook komende tijd niemand tussen 21.00 en 4.30 uur zonder dringende reden naar buiten. Tijdens de avondklok mogen mensen zich niet op straat of op andere openbare plekken begeven, tenzij een van de uitzonderingen van toepassing is. Wie zich niet aan de maatregel houdt, kan een boete van 95 euro krijgen.
Na de invoering van de avondklok op 23 januari was het een aantal avonden achtereen erg onrustig in verschillende steden. Er werd gedemonstreerd en in zeker tien steden braken rellen uit. Hierdoor zagen veel gemeenten zich genoodzaakt om noodbevelen of noodverordeningen af te kondigen.
Update 2 februari 2021
Ook vanavond zijn we weer toegesproken door Mark Rutte en zijn buddy Hugo de Jonge. Tja, we gingen er enige weken geleden vanuit dat de lockdown volgende week zou worden opgeheven. Helaas, de lockdown wordt tot en met 3 maart verlengd!
Alleen de basisscholen mogen volgende week maandag open, eigenlijk lijkt mij dat een ‘probeerseltje’. Het kabinet (en het OMT) kon de maatschappelijke druk niet langer weerstaan. Bovendien op 17 maart verkiezingen! Het kabinet vreest een afrekening!
Nu er iets versoepeld wordt, besef ik dat de basismaatregelen bij mij goed tussen de oren zitten. Het is niet anders, maar ik zie nu elke medemens als een potentieel gevaar!
Deze mens kan mij besmetten en ziek maken. En als het tegenzit ernstig ziek maken met de dood tot gevolg. Hm, corona viert deze maand zijn eerste verjaardag!
Hoeveel verjaardagen volgen er nog?
Ik heb nog geen bericht van Havezathe Carpe Diem, maar ons uitgestelde kerstarrangement in het weekend van 19 februari zal wel niet doorgaan. Ok, de musea en de horeca blijft voorlopig dicht, dus een ‘uitje’ is het sowieso niet. Nou ja, er zijn ergere dingen.
Hm, tijdens de persconferentie geen woord over het enorme datalek bij de GGD.
Morgen moet Hugo de Jonge op het matje komen in de 2e Kamer, maar hij zal de kritiek wel blijmoedig ondergaan. Inderdaad, ik heb de ‘coronamelder’ niet op mijn mobiel geïnstalleerd. Ik maakte mij zorgen over mijn privacy. Ik ga er nu vanuit dat de ‘coronamelder’ op zich veilig is, maar het gevaar zit hem in het ‘bron- en contactonderzoek’. Maar ook de gegevens verkregen in de teststraten liggen op straat. Het computerprogramma waarin de GGD alles bijhoudt, is zo lek als een mandje en je hoeft maar één malafide medewerker te hebben en het is gebeurd. Welke informatie moet ik eigenlijk afstaan als ik mettertijd een prik haal? Ik twijfel steeds meer of ik die prik wel laat zetten.
Hierna volgen de maatregelen.
De Britse variant van het coronavirus, dat momenteel op grote schaal rondgaat in Nederland, is de hoofdreden waarom het kabinet geen versoepelingen doorvoert.
Het RIVM schat dat het op dit moment bij ongeveer twee derde van de positieve tests om een besmetting met de Britse, veel besmettelijkere coronavirusvariant gaat.
– Het basisonderwijs en de kinderopvang opent 8 februari haar deuren. Wel gelden er een aantal aanvullende maatregelen. Zo moeten alle leerlingen in een klas vijf dagen in quarantaine als een klasgenoot besmet raakt. Bij leraren worden sneltests ingezet. Daarnaast worden schoolkinderen voortaan meegenomen in het bron- en contactonderzoek van de GGD.
– De middelbare scholen blijven tot zeker 1 maart dicht. Op enkele middelbare scholen in Nederland vindt momenteel een proef met de inzet van coronasneltests plaats.
Mede op basis van de resultaten daarvan besluit het kabinet op 23 februari of middelbare scholen in maart weer open mogen.
– Specifieke groepen leerlingen kunnen wel les blijven krijgen op middelbare scholen.
Het gaat om onder andere eindexamenleerlingen en scholieren die praktijkvakken volgen in het vmbo, voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs. Dat was de afgelopen weken ook al zo.
– De buitenschoolse opvang (bso) blijft wel gesloten. Dit heeft ermee te maken dat op een bso kinderen van meerdere scholen door elkaar lopen, wat tot extra contacten en mogelijk extra besmettingen leidt.
– De avondklok geldt in ieder geval tot woensdag 10 februari 4.30 uur. Het kabinet wil dolgraag van deze maatregel af, maar het is nog niet duidelijk of het aantal besmettingen daarvoor voldoende is gedaald.
Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT) daarom om een nieuw advies gevraagd. Begin volgende week laat het kabinet weten of de avondklok wel of niet wordt verlengd.
– Niet-essentiële winkels blijven dicht, maar het bestellen en afhalen van bestellingen kan vanaf 10 februari wel. Klanten moeten minimaal vier uur van tevoren bestellen (online of telefonisch) en mogen hun artikel alleen op afspraak én buiten ophalen. De winkel binnengaan mag dus niet.
Overigens, alle basismaatregelen blijven van kracht!
Update 23 januari 2021
Luchtvaartmaatschappijen die op Nederland vliegen, mogen toch een alternatief sneltestprotocol toepassen voor de crewleden. Ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) hebben daar op basis van een positief advies van het OMT mee ingestemd. Dat betekent onder meer dat KLM lange vluchten kan blijven uitvoeren, zonder dat de maatschappij het risico loopt dat crewleden in het buitenland moeten achterblijven.
Crewleden moeten maximaal drie dagen voor vertrek een PCR- of LAMP-test afleggen en zich houden aan strenge quarantainemaatregelen tijdens het verblijf in het buitenland, aldus de bewindslieden. Dat houdt in dat crewleden zoveel mogelijk op hun hotelkamer moeten verblijven en luchtvaartmaatschappijen ook maatregelen moeten treffen voor het vervoer van de luchthaven naar de verblijfplaats toe.
De Jonge en Van Nieuwenhuizen hopen dat de crewleden het contact met de plaatselijke bevolking zoveel mogelijk inperken.
‘Mocht een crewlid klachten ontwikkelen, dan vliegt dit crewlid terug met een mondneusmasker en afgezonderd in het vliegtuig’, aldus RIVM-baas Jaap van Dissel.
De KLM en andere luchtvaartmaatschappijen hadden laten weten dat door de sneltestverplichting verre bestemmingen niet haalbaar waren, doordat het eerdere beleid in de praktijk niet uitvoerbaar bleek.
Update 20 januari 2021
Het is pas een week geleden dat wij zijn toegesproken door Mark Rutte en zijn steun en toeverlaat Hugo de Jonge. Maar deze middag om 14.00 uur zitten we weer voor de kwelbuis om de nieuwste coronamaatregelen tot ons te nemen. En dat noemen ze eufemistisch een ‘persconferentie’.
Tja, de Britse mutatie komt deze kant op (is er al!) en nu is het alle hens aan dek.
Ai, Mark en Hugo hebben ongetwijfeld kennis genomen van mijn site en gaan nu een stokje steken voor dat ongebreidelde vliegverkeer. Omdat het kabinet sinds vrijdag demissionair is – gevallen over de kinderopvangtoeslagaffaire – komt er morgen een debat over de invoering van een eventuele avondklok. Die avondklok zal er wel komen.
Over het sluiten van de grenzen én de kerken hoor ik ze niet.
Hm, dat valt mij wel op, Mark Rutte oogt onaangedaan. En toch heeft hij gisteren een ongenadig pak slaag gekregen (en terecht!) in de Kamer tijdens het debat betreffende de kinderopvangtoeslagaffaire. Alle sprekers vielen over hem heen, maar Pieter Omtzigt (‘de Eik uit Enschede’) hield een legendarische toespraak. Na zo’n rapport ‘Ongekend Onrecht’, zou ik mijn biezen hebben gepakt. Maar ja, Klaas Dijkhoff – de beoogde opvolger van Mark Rutte – houdt de politiek na de verkiezingen in maart voor gezien. En verder is er geen opvolger in beeld.Ook Hugo de Jonge, die na Mark zijn zegje mag doen, oogt alsof er verder niets aan de hand is.Ok, hier volgen de (aanvullende) coronamaatregelen.
– Een huishouden mag per direct nog maximaal één persoon per dag ontvangen.
– Vliegverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika wordt vanaf zaterdag 23 januari niet meer toegelaten in Nederland. Het verbod op vluchten uit die gebieden geldt totdat het kabinet een verplichte quarantaine voor reizigers kan invoeren van tien dagen, maar dat vergt nieuwe wetgeving.
Vorige maand gold al een kortstondig vliegverbod voor reizigers uit het VK en Zuid-Afrika. Destijds maakte het kabinet een uitzondering voor medisch personeel, als de komst in het belang van de volksgezondheid in Nederland was. Ook gold het vliegverbod niet voor vrachtvervoer. Deze uitzonderingen gelden ook nu. Daarnaast zijn in bepaalde gevallen repatriëringsvluchten mogelijk, bijvoorbeeld voor topsporters en journalisten.
– Het kabinet wil voor iedereen die naar Nederland reist een sneltest vlak vóór vertrek verplicht stellen. Die verplichting geldt momenteel alleen voor reizigers vanuit Zuid-Afrika en het VK. Een negatieve PCR-test die maximaal 72 uur vóór vertrek is afgenomen, is al verplicht voor iedereen die naar Nederland afreist.
Uiteindelijk moeten reizigers dus zowel een negatieve PCR-test als een sneltest, die binnen een kwartier een uitslag geeft, kunnen overleggen.
– Het kabinet wil reizen per trein vanuit het VK beperken. De NS praat momenteel met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de Eurostar. Het besluit of deze trein vanaf zaterdag van en naar het VK blijft rijden, valt vandaag of morgen, zegt een woordvoerster van de NS. Tijdens het kortstondige reisverbod voor reizigers uit het VK in december reed de internationale trein niet naar Nederland.
– Voor de veermaatschappij DFDS, die een passagiersdienst tussen IJmuiden en de Engelse stad Newcastle onderhoudt, geldt een aanmeerverbod.
– Vanaf maandag mogen nog maximaal vijftig mensen (in plaats van honderd) een begrafenis of crematie bijwonen.
Bezoekers van uitvaarten moeten verplicht 1,5 meter afstand houden en een vaste zitplaats hebben. Voorafgaand aan de uitvaart moet men zich ook registreren.
– Het demissionaire kabinet is voornemens een avondklok in te voeren om sociale contacten en reisbewegingen in de avonduren te beperken. Voor de invoering van deze maatregel is het kabinet wel afhankelijk van toestemming van de Tweede Kamer en als deze akkoord gaat, is de avondklok komend weekend van kracht. Deze gaat gelden van 20.30 uur tot 04.30 uur.
Wel is het toegestaan om na 20.30 uur voor werk (met een ‘eigen verklaring’ en een ‘werkgeversverklaring’) de straat op te gaan en ook het verlenen van medische hulp aan mens of dier, hulpverlening aan een hulpbehoevende persoon, een hond aangelijnd uitlaten, een heen- of terugreis naar het buitenland en calamiteiten zijn geldige redenen om de avondklok te negeren.
Een overtreding van de avondklok kan een boete van 95 euro opleveren. Daar gaat volgens Mark Rutte geen waarschuwing aan vooraf.
Update 21 januari: de avondklok gaat a.s. zaterdag in en het wordt 21.00 uur.
Overigens, alle basismaatregelen blijven van kracht!
Update 12 januari 2021
Ook vanavond zijn we weer toegesproken door Mark Rutte en zijn confrater Hugo de Jonge. Tja, het slechte nieuws zat er al aan te komen en bovendien is er de afgelopen dagen weer gelekt over de maatregelen die ons boven het hoofd hangen. De strenge lockdown in Nederland is met drie weken verlengd tot en met 9 februari, ook vanwege de dreiging van de Britse coronavariant.
Ok, er wordt gevaccineerd, maar ik vrees dat dat pas echt effect gaat hebben over een half jaartje. Wie denkt dat de Britse variant de laatste is, help ik hopen. Ik ben niet optimistisch in elk geval. We zijn voorlopig niet van dat virus af en misschien wel nooit.
Ik zie op de app Flightradar 24 dat er nog behoorlijk veel gevlogen wordt van en naar Schiphol. En dat zijn lang niet allemaal vrachtvliegtuigen. DICHT, die Nederlandse luchthavens, zou ik zeggen. En ook alle grenzen dicht! En de kerken! In het kabinet wordt nagedacht over het instellen van een avondklok. Tja, zo loop je altijd achter de feiten aan. Instellen die avondklok!
Hierna alle maatregelen op rij.
Scholen en kinderopvang
- basisscholen en middelbare scholen blijven voorlopig afstandsonderwijs geven.
Ook bieden ze de komende weken noodopvang aan kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met vitale beroepen; - leerlingen in het examenjaar mogen wel naar school;
- leerlingen die wel naar de middelbare scholen gaan, moeten indien mogelijk uit voorzorg onderling afstand houden van 1,5 meter;
- het praktijkonderwijs blijft open;
- ook het hoger onderwijs gaat dicht en gaat over op online onderwijs;
- afname van examens en tentamens mag nog wel op locatie;
- de kinderopvang is dicht, maar mag kinderen van ouders met essentiële beroepen en kwetsbare kinderen blijven opvangen.
Sport en contactberoepen
- mensen met een contactberoep, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, mogen voorlopig niet werken. Mensen met een zorgberoep, zoals tandartsen en fysiotherapeuten, zijn hiervan uitgezonderd;
- sauna’s, sportscholen en zwembaden blijven dicht;
- buiten sporten mag nog wel, maar met maximaal twee personen en op 1,5 meter afstand. Teamtrainingen en competitiewedstrijden mogen niet meer;
- buitensportlocaties blijven open voor kinderen en jongeren tot en met zeventien jaar. Zij hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.
- de topsportcompetities, waaronder de Eredivisie in het voetbal, gaan door, maar wel zonder publiek.
Thuis en buiten
- blijf zoveel mogelijk thuis. Verlaat alleen het huis als dat noodzakelijk is, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, de hond uit te laten of een frisse neus te halen.
Werk indien mogelijk vanuit huis; - mensen moeten thuisblijven bij klachten, ook als ze wachten op de uitslag van een coronatest. Bij een positieve uitslag blijft het hele huishouden thuis;
- ontvang thuis alleen gasten als dat noodzakelijk is. Als je bezoek ontvangt, beperk dit dan tot maximaal twee gasten per dag;
- buiten mag je met maximaal twee mensen op straat lopen, maar je moet wel 1,5 meter afstand van elkaar houden. Voor huishoudens geldt een uitzondering.
Winkels, cultuur en kerken
- alle niet-essentiële winkels blijven dicht. Supermarkten, slagers, bakkers, drogisterijen, tankstations en opticiens blijven open, net als weekmarkten;
- doorstroomlocaties blijven gesloten. Denk aan pretparken, casino’s, bioscopen, theaters en andere culturele instellingen;
- bibliotheken blijven open voor het ophalen en inleveren van boeken;
- buurthuizen blijven open voor kwetsbare personen;
- gebedshuizen zoals kerken en moskeeën blijven open.
Hotels en horeca
- hotels blijven open. Ze mogen hun gasten geen eten serveren. Ook roomservice op de kamers is niet toegestaan;
- de overige horeca, waaronder cafés en restaurants, blijven dicht;
- je mag nog wel eten en drinken afhalen bij horeca.
Reizen
- het openbaar vervoer is alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen;
- maak tot en met maart geen buitenlandse reizen. Er geldt een uitzondering voor ernstige familieomstandigheden en werkreizen met groot economisch belang;
- Rutte: ‘Als je nu in het buitenland op vakantie gaat, ben je asociaal bezig’.
Update 11 januari 2021
Eerste Moderna-vaccins aangekomen in Oss
De eerste doses van het Moderna-vaccin zijn 11 januari in Oss gearriveerd. Vanaf die plek worden ze verspreid over de rest van het land. Nederland heeft ruim zes miljoen doses besteld. In het eerste kwartaal worden ongeveer 400.000 doses geleverd. Na twee prikken is iemand beschermd tegen COVID-19.
De Gezondheidsraad gaf eenzelfde advies over het Pfizer-vaccin. Ook dit vaccin werkt goed bij ouderen, die bij een coronabesmetting vaker ernstig ziek worden en komen te overlijden. Het kabinet koos ervoor om eerst de medewerkers van verpleeghuizen en in de acute zorg in te enten.
De Gezondheidsraad adviseert het coronavaccin van Moderna vooral in te zetten bij de vaccinatie van ouderen, zo is maandag bekendgemaakt. Het adviesorgaan raadt aan met de oudste leeftijdsgroepen te beginnen.
Het kabinet is van plan het vaccin eerst in te zetten bij de vaccinatie van bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen. Hierna worden ook thuiswonende ouderen ingeënt met het Moderna-vaccin.
Update 6 januari 2021
Op de priklocatie in Veghel kreeg de eerste verpleeghuismedewerker het Pfizer-vaccin toegediend.
Vanaf vrijdag wordt ook geprikt in Rotterdam en Houten en vanaf maandag zijn ook priklocaties in Amsterdam, Drenthe en Den Haag geopend. ‘Met ingang van 15 januari zijn alle 25 GGD-priklocaties in het land geopend voor het toedienen van de COVID-19-vaccins’, aldus het ministerie van Volksgezondheid.
Deze Nederlanders worden vanaf woensdag ingeënt:
- medewerkers in de verpleeghuiszorg en kleinschalige woonvormen;
- personeel van gehandicapteninstellingen;
- thuiszorg- en Wmo-medewerkers;
- ziekenhuismedewerkers op de corona-afdeling, intensive care en afdeling spoedeisende hulp;
- ambulancemedewerkers;
- huisartsen.
Nederland is het laatste EU-land dat begint met vaccineren. Hugo de Jonge heeft toegegeven dat we eerder hadden kunnen beginnen. ‘We zijn onvoldoende wendbaar gebleken’, zei hij hierover. Het zorgde voor forse kritiek vanuit de Tweede Kamer.
Update 4 januari
Heel Engeland gaat weer in lockdown vanwege het grote aantal besmettingen door de ‘Britse mutatie’ van het coronavirus. De strenge maatregelen, die voor een groot deel van de Engelse bevolking al golden, blijven in ieder geval tot half februari van kracht.
Mensen mogen alleen naar buiten voor boodschappen, sporten of essentieel werk. Premier Boris Johnson riep iedereen op de regels te volgen. Vanaf dinsdag zijn de meeste scholieren aangewezen op afstandsonderwijs en wordt thuiswerken weer de norm.
Update 4 januari 2021
Welke groepen worden wanneer gevaccineerd tegen COVID-19?
En waar gebeurt dat? Dit overzicht is gebaseerd op de vaccinatiestrategie van de overheid. Er kunnen nog veranderingen in de precieze planning plaatsvinden.
Vanaf januari
Zorgmedewerkers acute zorg ziekenhuizen (ic en covid-afdeling, ambulance, spoedeisende hulp)
Vaccin(s): BioNTech/Pfizer
Door: Werkgever
Waar: Op de werkplek
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, denkt dat de ziekenhuizen in één week klaar zijn met de eerste vaccinatieronde in de acute zorg.
Drie weken later moet iedereen een tweede prik krijgen om het vaccin optimaal te laten werken. Dat geldt trouwens voor iedereen, omdat dat voor de meeste vaccins een vereiste is.
Zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning
Vaccin(s): BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, CureVac, Janssen, Sanofi
Door: GGD
Waar: Centrale locatie (bijvoorbeeld een sporthal)
Vanaf januari/februari
Verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling
Vaccin(s): Moderna, BioNTech/Pfizer
Door: Instellingsarts/huisarts
Waar: In de instelling zelf
Vanaf februari
Mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie
Vaccin(s): AstraZeneca, CureVac, Janssen, Sanofi
Door: Huisarts
Waar: In de huisartsenpraktijk
Vanaf februari/maart
Intramurale ggz-cliënten en hun zorgmedewerkers
Vaccin(s): Moderna, AstraZeneca, CureVac, Janssen, Sanofi
Door: Instellingsarts/werkgever
Waar: In de ggz-instelling zelf
Vanaf maart
Thuiswonenden ouder dan 75 jaar en niet-mobiele thuiswonenden van 60-75 jaar
Vaccin(s): Moderna
Door: Huisarts
Waar: In de huisartsenpraktijk of thuis
Thuiswonenden van 60-75 jaar (met en zonder medische indicatie)
Vaccin(s): BioNTech/Pfizer
Door: GGD
Waar: Op een centrale locatie
Vanaf april
Alle overige zorgmedewerkers
Vaccin(s): AstraZeneca, CureVac, Janssen, Sanofi
Door: Werkgever
Waar: Op de werkplek
Vanaf april/mei
Mensen van 18-60 jaar zonder medische indicatie
Vaccin(s): AstraZeneca, CureVac, Janssen, Sanofi
Door: GGD/huisarts
Waar: Op een centrale locatie of in de huisartsenpraktijk
Overigens is deze groep het grootst, en duurt vaccineren dus het langst. Niet iedereen zal meteen in april of mei aan de beurt zijn.
Update 29 december 2020
Het kabinet is van plan om zorgpersoneel van verpleeghuizen eerst in te enten in afwijking van het advies van de Gezondheidsraad om eerst de ouderen te vaccineren. Dit onder druk van Ernst Kuipers (Landelijk Netwerk Acute Zorg) en Diederik Gommers (ic-voorzitter). Hier volgt de smoes: het is efficiënter om het zorgpersoneel eerst te vaccineren omdat de vaccins van farmaceut Pfizer diep ingevroren bewaard moeten worden. Het is daarom logistiek makkelijker om centrale priklocaties te bevoorraden die goed bereikbaar zijn voor mobiele zorgmedewerkers.
Hm, persoonlijk komt mij dit wel goed uit – gezien mijn leeftijd – eerst eens kijken hoe het zit met de eventuele bijwerkingen.
Update 19 – 25 december 2020
Britse mutatie van coronavirus duikt in steeds meer landen op
(25 december 2020, 20:35 uur)
De Britse mutatie van het coronavirus duikt in steeds meer landen op, ook buiten Europa. De mutatie lijkt niet gevaarlijker, maar zich wel veel sneller te verspreiden. Dat is een aanwijzing dat deze mogelijk ook besmettelijker is. Ierland maakte vrijdag bekend dat ook daar de mutatie is opgedoken. Eerder waren er al bevestigingen uit Australië, Duitsland en Japan. NU.nl zet de landen waar de mutatie is opgedoken op een rij.
Naar de Britse mutatie wordt verwezen met VUI-202012/01 (variant under investigation – december 2020/ eerste variant).
Nederland voerde zondagochtend als eerste land een algeheel vliegverbod in voor vluchten uit het Verenigd Koninkrijk. Op dat moment zijn er al twee besmettingen met de mutatie in ons land: in de eerste helft van december werd deze vastgesteld bij twee mensen uit de regio Amsterdam.
Al snel volgen veel landen dit voorbeeld en sluiten ze het luchtruim voor Britse reizigers. Met het sluiten van de grenzen hopen de landen verdere verspreiding van de mutatie te voorkomen.
Op eerste kerstdag werd bekend dat de mutatie ook is opgedoken bij zeker één persoon in de regio Rijnmond. Het is voor zover bekend dan het derde geval in ons land. Het vliegverbod is inmiddels door het kabinet weer opgeheven, al is een negatieve coronatest nu een vereiste om Nederland in te komen.
Ook over een Zuid-Afrikaanse mutatie wordt de afgelopen week veel gesproken, maar dat is weer een andere mutatie van het virus. Het gaat daar niet om om identieke kopie van de Britse mutatie, maar om eentje die daarop lijkt en net als VUI-202012/01 mogelijk besmettelijker is.
Volgens viroloog Marion Koopmans is het belangrijk om de Zuid-Afrikaanse en de Britse variant los van elkaar te onderzoeken. Het is overigens heel gebruikelijk voor virussen om te muteren. Eric Snijder, hoogleraar moleculaire virologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), zegt dat die veranderingen niet altijd invloed hebben op de eigenschappen van het virus.
Nederlandse chauffeurs hopen op tijd thuis te zijn na extra inzet Brits leger (25 december 2020, 11:30 uur)
Nederlandse vrachtwagenchauffeurs hebben goede hoop dat zij Tweede Kerstdag alsnog thuis kunnen vieren. De Britse regering stuurde vrijdag achthonderd extra militairen naar de zuidoostelijke regio Kent om de chauffeurs versneld te testen op het coronavirus. In totaal zijn er elfhonderd militairen actief, schrijft BBC News.
Op de belangrijke verbindingssnelweg M20, die tussen de Kanaaltunnel en Londen ligt, staan nog altijd duizenden vrachtwagens achter elkaar. Chauffeur Sander Norg voegde zich woensdag in de rij en bevindt zich op zo’n 15 kilometer van de Kanaaltunnel.
De chauffeurs hebben geen alternatieve, ludieke Kerstviering op de planning staan.
Norg trok op met drie andere beroepsgenoten, maar een van hen moest vrijdag afhaken: hij kwam niet vooruit in de kilometerslange rij doordat de chauffeurs voor hem nog sliepen.
Norg heeft goede hoop dat hij vrijdagavond thuis is. De Nederlander werd volledig verrast door het sluiten van de Britse grenzen. ‘Toen de beslissing werd genomen, zat ik in de trein naar het Verenigd Koninkrijk. Na aankomst kon ik niet meer terug.’
Dinsdag had hij terug moeten zijn. In plaats daarvan verbleef hij op diverse locaties in het Britse binnenland: de chaotische taferelen en botsingen met agenten in Dover maakte Norg niet mee.
Volgens Britse media zouden zeker vierduizend vrachtwagens nog vaststaan op de snelwegen. De Britse minister van Transport Grant Shapps vermoedt dat het ‘nog enkele dagen zal duren’ voordat de problemen voor de wachtende chauffeurs zijn opgelost.
Norg stelt dat de communicatie vanuit de Britten zeer gebrekkig is.
Ook vrachtwagenchauffeur Harrie Stam beklaagt zich daarover in gesprek met NU.nl. Chauffeurs zouden geen idee hebben waar zij een coronatest moeten laten afnemen. Desondanks wist Stam woensdag al via zijn werkgever een ticket voor een ferry te bemachtigen.
De Britse grens werd gesloten vanwege de virusmutatie in het land. De aangetroffen mutatie zou 70 procent besmettelijker zijn dan het oorspronkelijke virus. Daarop besloten meerdere landen het vliegverkeer met het VK te staken, terwijl landen als Frankrijk en Nederland ook alle boten en treinen weigerden.
Inmiddels mag vrachtverkeer weer via de Kanaaltunnel en de veerboten naar het vasteland van Europa reizen, maar de inzittenden moeten dan wel negatief zijn getest op corona. Norg hoopt voor het einde van de middag in Frankrijk te zijn. ‘We zijn deze ochtend weer iets opgeschoten. Als ik eenmaal in Frankrijk ben, duurt het zo’n zeven uur voordat ik thuis ben.’
VK nagenoeg op slot, advies aan gestrande Nederlanders: zoek veilig onderkomen
(21 december 2020, 01:29 uur)
Reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk worden door veel omringende landen geweerd. Vanwege de mutatie van het coronavirus die momenteel flink rondgaat in het Verenigd Koninkrijk, mogen zij het land niet meer per vliegtuig, boot en trein verlaten. In het Verenigd Koninkrijk gestrande Nederlanders krijgen van het kabinet het advies voor de komende dagen een veilig onderkomen te zoeken.
Zondag kondigde het kabinet een verbod op vluchten van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland aan. De maatregel geldt tot en met 1 januari. Ook per trein en ferry kunnen reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk ons land voorlopig niet meer bereiken. Onder meer Ierland, België, Frankrijk, Duitsland en Italië hebben vergelijkbare maatregelen genomen.
Voor Nederlanders die vanwege de nieuwe variant van het coronavirus het VK niet kunnen verlaten, kijkt het kabinet wel naar mogelijkheden om ze te helpen. ‘In het bijzonder voor schrijnende gevallen.’ Dat staat in een Kamerbrief van de ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur), Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie) die zondagavond naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken biedt gestrande reizigers waar mogelijk (consulaire) bijstand.
Het is niet duidelijk hoeveel Nederlanders op dit moment in het VK verblijven.
Reizigers die per veerboot vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland wilden reizen, zijn zondagavond gestrand in Engelse havens. Veerdiensten DFDS (tussen IJmuiden en Newcastle), Stena Line (tussen Hoek van Holland en Harwich) en P&O Ferries (tussen Hull en Rotterdam) zijn stilgelegd. De gemeenten Rotterdam en Velsen hebben op verzoek van het ministerie besloten geen passagiers uit het VK meer toe te laten.
Reizigers melden via NUjij dat ze al tickets hadden gekocht, maar vervolgens niet op de veerboot mochten. In andere gevallen waren reizigers al aan boord, maar mocht de ferry niet vertrekken. Ze moesten vervolgens weer van boord.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil wel het transport van essentiële goederen laten doorgaan. Daarom mogen vrachtwagens met goederen wel de zee oversteken.
De Eurotunnel tussen het VK en Frankrijk is sinds zondagavond gesloten voor alle treinen vanuit het Verenigd Koninkrijk. Daardoor kunnen er geen Eurostar-treinen van en naar Londen rijden. Ook houdt België 24 uur lang de grenzen dicht voor reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk.
Het is overigens nog wel mogelijk om met een ferry naar het Verenigd Koninkrijk te reizen, zo laat Stena Line weten.
IMPORTANT TRAVEL UPDATE: Due to the travel restrictions announced by the Dutch government, we are not permitted to allow any travel passengers to sail with us from Harwich to Hoek van Holland until further notice. Freight is unaffected. Travelers to the UK are still permitted.
Britse regering komt maandag bijeen voor crisisoverleg
(20 december 2020, 20:53 uur)
De komende dagen gaan verschillende EU-lidstaten overleggen over de situatie rondom de mutatie van het coronavirus en hoe de verspreiding daarvan ingedamd kan worden.
De Britse premier Boris Johnson en zijn regering voeren maandag crisisoverleg nu steeds meer landen vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk weren. Het goederenvervoer staat hoog op de agenda, zei zijn woordvoerder.
Vanwege de volgens de Britten besmettelijkere variant die het land in zijn greep houdt, kunnen Britten nauwelijks meer naar het buitenland. Veel Europese landen accepteren voorlopig geen vluchten en ferry’s vanuit het Verenigd Koninkrijk.
Volgens Johnsons zegsvrouw wordt er hard gewerkt om ‘daadkrachtige plannen’ te maken.
Strengere maatregelen in groot deel Engeland wegens mutatie coronavirus
(19 december 2020, 18:13 uur)
Waar ik op zat te wachten, er is een mutatie van het virus in Londen opgedoken.
De coronamaatregelen in Londen en in het zuiden en oosten van Engeland worden vanaf zondag aangescherpt, heeft de Britse premier Boris Johnson zaterdag tijdens een persconferentie aangekondigd. De maatregelen worden aangescherpt vanwege een mutatie van het coronavirus, die zich in het gebied lijkt te verspreiden.
Vanwege de nieuwe maatregelen moeten niet-essentiële winkels sluiten, evenals overdekte uitgaansgelegenheden. Mensen mogen alleen in groepjes van hoogstens twee over straat.
Ook moeten mensen zoveel mogelijk thuisblijven en er wordt opgeroepen om thuis te werken. Het is niet toegestaan om bij iemand anders te overnachten en ook buitenlandse reizen worden verboden.
Inwoners van het gebied mogen alleen met mensen uit hun eigen huishouden Kerst vieren. Voor de rest van Engeland geldt dat mensen met maximaal drie huishoudens samen mogen komen. Eerder meldde de premier dat dit voor een periode van vijf dagen zou worden toegestaan, maar die periode wordt nu beperkt tot enkel 25 december.
De ontdekking van de mutatie was maandag al bekendgemaakt. Op basis van de eerste analyse van gegevens over de mutatie constateerde een speciale adviesgroep dat deze zich mogelijk sneller verspreidt.
‘Deze mutatie is mogelijk 70 procent besmettelijker dan de oude, originele variant van het virus’, aldus Johnson tijdens de persconferentie. Nader onderzoek moet daarover meer duidelijk maken.
Er zijn geen duidelijke signalen dat de mutatie ook gevaarlijker is. De kans op een ziekenhuisopname of overlijden is vergelijkbaar met de oude variant. Ook wijst nog niets er op dat coronavaccins minder effectief werken tegen de mutatie van het virus.
Update 14 december 2020
Zojuist zijn we weer toegesproken door onze bevelhebber (Mark Rutte) vanuit zijn cp (commandopost). Vanuit het ‘Torentje’ dus. Irma was er niet bij en Hugo de Jonge ook niet. Hugo heeft zich vorige week teruggetrokken als lijsttrekker van het CDA (en is daardoor ook minder relevant geworden).Maandag 14 december deze ‘bevelsuitgifte’, dus niet zoals eerder gepland op 22 december, want het aantal besmettingen rees de pan uit. Als we ons nu eens niet zo massaal lieten testen? Dan loopt het aantal besmettingen drastisch terug. Maar ja, ik zal het wel verkeerd zien.
Tja, de maatregelen maakten geen indruk op het virus, vandaar dat we nu vijf weken (vanaf vanavond 00.00 uur t/m 19 januari) ‘op slot’ gaan. Wat ik niet had verwacht, de hotels blijven wél open, maar mogen geen maaltijden serveren. Daar gaat ons kerstarrangement! Ik ben er wel een beetje depri van, maar eigenlijk mag ik niet klagen.
De horeca en de middenstand, daar zit de meeste pijn. Maar ja, ik moet nog maar zien of het virus van deze lockdown onder de indruk is. We zullen het de komende weken gaan zien (of niet).
Voor de volledigheid hierna de maatregelen:
Winkels, cultuur en pretparken
- Alle niet-essentiële winkels moeten dicht (kleding- en schoenenwinkels, bouwmarkten (vooraf bestelde spullen mag je wel afhalen), elektronicawinkels, tuincentra). Supermarkten, slagers, bakkers, drogisterijen, tankstations en opticiens blijven open, net als weekmarkten.
- Doorstroomlocaties worden gesloten. Denk aan pretparken, casino’s, bioscopen, theaters, musea en andere culturele instellingen.
- Bibliotheken blijven open voor het ophalen en inleveren van boeken.
- Buurthuizen blijven open voor kwetsbare personen.
Sportscholen en contactberoepen
- Mensen met een contactberoep, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, mogen voorlopig niet werken. Mensen met een zorgberoep, zoals tandartsen en fysiotherapeuten, zijn hiervan uitgezonderd.
- Sauna’s, sportscholen en zwembaden gaan dicht.
- Buitensporten mag nog wel, maar maximaal met twee personen op 1,5 meter afstand. Teamtrainingen en competitiewedstrijden mogen niet meer.
- Buitensportlocaties blijven ook open voor mensen jonger dan achttien jaar.
Zij hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.
Scholen en kinderopvang vanaf woensdag dicht
- Basisscholen en middelbare scholen gaan woensdag dicht en moeten dan zoveel mogelijk online onderwijs aanbieden. Ouders met vitale beroepen kunnen hun kinderen wel laten opvangen. Het gaat om ouders die bijvoorbeeld in de zorg of bij de politie werken.
- Kinderen in het examenjaar mogen wel naar school.
- De kinderopvang moet dicht, maar mag kinderen van ouders met essentiële beroepen en kwetsbare kinderen blijven opvangen.
- Ook het hoger onderwijs gaat dicht en gaat over op online onderwijs.
- Het praktijkonderwijs blijft open.
Thuis en buiten
- Thuis mag je nog maximaal twee gasten ontvangen, behalve tijdens de kerstdagen op 24, 25 en 26 december. Dan zijn drie gasten toegestaan.
- Buiten mag je met maximaal twee mensen op straat lopen, maar je moet wel 1,5 meter afstand van elkaar houden. Voor huishoudens geldt een uitzondering.
Hotels en horeca
- Hotels blijven open, maar mogen hun gasten geen eten meer serveren.
Ook roomservice op de kamers is niet meer toegestaan. - De overige horeca, waaronder cafés en restaurants, blijven dicht.
- Je mag nog wel eten en drinken afhalen bij horeca.
Topsport gaat door
- De topsportcompetities, waaronder de Eredivisie in het voetbal, mogen doorgaan, maar wel zonder publiek. Dat was ook al het geval.
Kerken, moskeeën en gebedshuizen
- Gebedshuizen, zoals kerken en moskeeën, blijven open.
Reizen
- Het openbaar vervoer blijft wel rijden, maar is alleen bedoeld voor noodzakelijke reizen.
- Voor buitenlandse reizen geldt het dringende advies om die niet te boeken tot half maart, alleen als ze strikt noodzakelijk zijn.
Overigens, hoe zit het nu met de verpleeghuizen? Daar lees ik niets over of is die informatie elders beschikbaar?
Voor de aardigheid in het kort de maatregelen.
Update 8 december 2020
Vanavond zijn we vanaf de kwelbuis weer toegesproken door Mark Rutte en zijn kompaan Hugo de Jonge.Tja, het aantal besmettingen liep terug, reden voor de horeca om er vanuit te gaan dat zij op 15 december weer open mogen. Maar… al een week loopt het aantal besmettingen weer op! En de horeca zit dicht! Rara hoe kan dat!
Oftewel, er komt geen versoepeling van de coronamaatregelen! De maatregelen van 19 november blijven van kracht!
Als de besmettingen toch verder oplopen komt er wellicht op 22 december nog een persconferentie met nóg strengere maatregelen.
Sowieso vreselijk balen voor de horeca die hoopten met de kerst de omzet een beetje goed te maken. Faillisementen op grote schaal dreigen.
Zoals bekend hebben wij een kerstarrangement geboekt bij Havezathe Carpe Diem. Dat gaat nog steeds door, tenzij op 22 december de boel in complete lockdown gaat. Hotelgasten die geen andere woongelegenheid hebben dan hun hotel komen dan in de problemen, dus dat verwacht ik niet.
Tja, het etentje ter gelegenheid van de verjaardag van Orchideetje op 29 december bij ‘Het Nonnetje’ zal niet doorgaan. Maar ja, dat stellen we dan wel uit tot het voorjaar, mits ‘Het Nonnetje’ dan niet failliet is.
Het vaccin komt niet op 4 januari, zoals Hugo de Jonge eerst bekendmaakte, maar begin januari. En geen miljoen dosissen, maar slechts een half miljoen. Als eerste komen de patiënten in verpleeghuizen aan de beurt. Zij krijgen gewoon die prik (zonder inspraak). Maar ook het verplegend personeel! Die worden natuurlijk vreselijk onder druk gezet om zich te laten vaccineren. En daarna de rest van de bevolking, maar daar is de eerste helft van 2021 wel mee gemoeid. Krijg je nog een ‘bewijsje’ dat je de prik hebt gehad? Of een stempel in je gele ‘vaccinatieboekje’? Ok, ik ga die prik wel laten zetten, maar ik sluit achteraan in de rij. Eerst maar eens kijken of er bijwerkingen zijn. Maar ja, er zijn verschillende fabrikanten, vertellen ze ook nog welke fabrikant achter mijn prik zit? Die lege spuit wil ik mee naar huis, je kunt nooit weten.
Duidelijk, de rest van de bevolking wordt gevaccineerd op vrijwillige basis. Het is dus niet verplicht. Maar ja, kun je dan nog wel terecht bij je huisarts of tandarts? Of achten zij het risico te groot om door jou besmet te raken? En kun je nog wel op reis? Mogelijk moet je op Schiphol niet alleen je paspoort tonen, maar ook je gele vaccinatieboekje. Kom je onverhoopt op de SEH terecht, dan krijg je natuurlijk meteen die prik, tenzij je het nummer van je corona-vaccinatie in je mobiel hebt staan. Is daar al een ‘vakje’ voor in ‘noodgeval’? En als je nog ‘werkzaam’ bent, gaat het bedrijf je onder druk zetten? En als je zelf werkgever bent, wat te doen met je personeel?
Tja, de zorg kan het anders niet aan, beweert Mark Rutte. Dat is natuurlijk onzin. Als de bedden in de ziekenhuizen vol liggen (vorig jaar zijn er nog drie ziekenhuizen gesloten!), dan liggen ze vol en blijf je thuis. Daar herstel je of ga je dood, zo simpel is het. Maar ja, verkiezingen volgend jaar maart. En mijns inziens is The Donald voornamelijk gesneuveld op zijn coronabeleid (geen beleid dus). Nu verwacht (hoopt) het kabinet dat het vaccin werkt en we mogelijk half januari kunnen versoepelen. Dat is de worst die ons wordt voorgehouden, maar ik geloof er niets van. Corona blijft (de komende maanden), laten we hopen dat er geen griepgolf aankomt.
Overigens, ik hoor Hugo de Jonge (bijnaam ‘Hugo de clown’) helemaal niet meer over die ‘app’. Sowieso heb ik hem niet op mijn mobiel staan, maar dat ding draag ik zelden bij me. En ook heb ik hem niet gehoord over dat ‘bron- en contact’-onderzoek. Ik heb het idee dat zowel de ‘app’ als het ‘bron- en contact’-onderzoek doodgeboren kindjes zijn. En ook hoorde ik hem ook niet over de mantra ‘testen, testen, testen’. Als we nu met zijn allen eens stopten met dat ondergaan van zo’n test, dan dalen de aantallen ‘besmettingen’ natuurlijk gigantisch. Nou ja, ik zal het wel weer verkeerd zien.
Voor de aardigheid in het kort de maatregelen.
Update 19 november 2020
Dinsdag 17 november zijn we weer toegesproken door Mark en Hugo (inmiddels bekende Nederlanders).
Terug naar ‘gedeeltelijke lockdown’, dit zijn vanaf donderdag 19 november de maatregelen en de vooruitzichten:
Blijf zoveel mogelijk thuis
Het algemene advies van het kabinet is om zoveel mogelijk thuis te blijven. ‘Ga dus in je eentje naar de supermarkt en niet winkelen voor de lol. Vraag jezelf steeds af: moet ik echt naar buiten?’, aldus premier Mark Rutte.
Musea, theaters en bioscopen mogen weer open
Onder meer musea, theaters, bioscopen, zwembaden, pretparken, dierentuinen, bibliotheken, seksclubs, casino’s, en soortgelijke plekken mogen na een sluiting van twee weken weer open. Hierbij geldt wel het kunnen naleven van maatregelen zoals 1,5 meter afstand houden. Om deze locaties te bezoeken moet eerst een reservering gemaakt worden.
Buurthuizen
Buurthuizen, net als dorpshuizen en wijkcentra, zijn dicht voor publiek. Dat betekent dat zij gesloten zijn voor vrije inloop. Een buurthuis, dorpshuis of wijkcentrum mag wel activiteiten organiseren, maar alleen voor maatschappelijke ondersteuning van kwetsbare personen. Dit is bijvoorbeeld dagbesteding voor ouderen, (kwetsbare) jongeren, mensen met een beperking en dak- en thuislozen. Of voor mensen met psychische problemen of die eenzaam zijn.
Thuis maximaal met drie gasten per dag
Per dag mogen mensen weer drie mensen thuis ontvangen. Dat aantal lag de afgelopen twee weken op twee. Een uitzondering geldt voor kinderen tot en met twaalf jaar of mensen uit hetzelfde huishouden.
Buiten maximaal met vier mensen
Waar je de afgelopen twee weken met twee mensen op straat mocht zijn, is die limiet weer verhoogd naar vier. Ook hier geldt een uitzondering voor kinderen tot en met twaalf jaar en mensen uit hetzelfde huishouden.
Mondkapjesplicht vanaf 1 december
Vanaf 1 december geldt er een landelijke mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, restaurants en theaters. Hierover wordt binnenkort meer bekendgemaakt door het kabinet.
Maximaal dertig mensen in binnenruimtes
In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van dertig.
Dit geldt ook voor bioscopen enz.
Groepslessen mogen weer
Vanaf woensdagavond mag er weer met maximaal vier mensen tegelijkertijd buiten gesport worden in groepsverband. Ook zijn groepslessen weer toegestaan na een verbod van twee weken.
Publiek niet toegestaan bij sport
Op de sporttribunes blijft publiek niet toegestaan, ook mogen er nog geen ouders langs de lijn zijn.
Horeca blijft dicht, evenementen verboden
Om het aantal keren dat mensen met elkaar in contact komen te beperken, blijft er een algehele sluiting van de horeca en blijven evenementen verboden. Afhalen van eten en drinken blijft mogelijk.
Weer maximaal honderd mensen aanwezig bij uitvaarten
Bij uitvaarten mogen vanaf woensdagavond weer maximaal honderd mensen aanwezig zijn. De afgelopen twee weken lag deze limiet op dertig.
Alcoholverbod tussen 20.00 uur en 7.00 uur
Tussen 20.00 uur en 7.00 uur blijft het verboden om alcohol te verkopen of te bezorgen. Ook is het niet toegestaan om in die tijden alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
Reis zeker tot half januari niet naar het buitenland
Het kabinet geeft het dringende advies om tot half januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij het echt noodzakelijk is. Het Caribisch deel van Nederland geldt niet als buitenland en daarvoor geldt het negatieve reisadvies dus niet, behalve als een eiland de code oranje of rood heeft gekregen.
Begin december wordt meer duidelijkheid verwacht over hoe de feestdagen gevierd kunnen worden.
De besmettingscijfers liggen momenteel nog te hoog, maar er is een dalende trend zichtbaar en dat is positief, aldus Rutte. ‘De maatregelen werken, of ons gedrag’, vervolgt hij. ‘Dat is een groot compliment aan ons allen.’
De premier hoopt dat de daling van de coronacijfers Nederlanders motiveert om het gedrag te blijven verbeteren. Volgens Rutte kan het ‘op bepaalde vlakken’ nog beter, zoals uitstapjes naar de supermarkt en het zoveel mogelijk thuiswerken.
Vier Sinterklaas op een sobere manier
Tevens hoopt Rutte dat Nederlanders een feestdag als Sinterklaas dit jaar ‘soberder’ vieren. Daarbij noemt de premier het (digitaal) vieren van Sinterklaas over meerdere dagen als reële optie. Het afreizen naar het buitenland wordt zeker tot medio januari afgeraden.
Aantal positieve tests daalde voor derde week op rij
Het aantal positieve tests nam afgelopen week voor de derde week op rij af.
Dinsdag maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend dat het ging om een daling van 14 procent, terwijl dat de week ervoor nog 32 procent was.
Het reproductiegetal (R) maakte een lichte daling door, naar 0,89. Dat houdt in dat 100 mensen met het coronavirus 89 andere besmetten. Als de R lange tijd onder de 1 ligt, betekent dat doorgaans dat de verspreiding van het virus wordt ingedamd.
Volgens het RIVM moeten versoepelingen van coronamaatregelen pas in januari worden ingezet. ‘Pas dan zijn de besmettingscijfers voldoende gedaald’, vertelde epidemioloog Susan van den Hof.
Update 8 november 2020
Zoals bekend is Joe Biden de ‘president-elect’ na de onlangs gehouden verkiezingen in de Verenigde Staten. Zijn belangrijkste uitdaging is het coronavirus onder de duim krijgen.
Zo wil hij aandringen op het dragen van mondkapjes in het hele land. Ook wil hij een groep experts aanstellen die verantwoordelijk wordt voor het produceren van coronatesten.
Ook beloofde hij coronatesten, behandelingen en vaccins gratis te maken voor alle Amerikanen.
Update 6 november 2020
Denemarken heeft een nieuwe, gemuteerde stam van het coronavirus ontdekt, die afkomstig is van nertsen in fokkerijen in het noorden van het land. De Deense autoriteiten vrezen dat dit gemuteerde virus een toekomstig coronavaccin voor mensen minder effectief kan maken. Uit voorzorg laat het land daarom alle 17 miljoen nertsen afmaken.
Denemarken heeft vijf varianten van het virus ontdekt die afkomstig zijn van nertsen.
Een van die varianten is cluster 5. Hierover is het Deense gezondheidsinstituut (SSI) het meest ongerust. Onderzoek wees uit dat het cluster 5-virus minder gevoelig bleek voor antilichamen, die het virus moeten stoppen.
Volgens de Deense topepidemioloog Kare Molbak is cluster 5 niet gevaarlijker of besmettelijker dan het coronavirus zoals we dat nu kennen, maar kan de mutatie er mogelijk wel voor zorgen dat vaccins waaraan momenteel gewerkt wordt, minder effectief zullen blijken.
Tussen juni en oktober zijn bij 214 Denen varianten van het coronavirus afkomstig van nertsen aangetroffen. In twaalf gevallen ging het om cluster 5. Deze variant is ook gevonden bij nertsen op zeker vijf fokkerijen in Noord-Jutland in het noorden van het land.
Dit type is nog niet buiten Noord-Jutland opgedoken. Om te voorkomen dat dit alsnog gebeurt, heeft de regering een strenge lockdown afgekondigd voor zeven gemeenten in de regio. Scholen, restaurants en bars blijven tot 3 december dicht. Tot die tijd rijdt ook het openbaar vervoer niet.
Ook in Nederland zijn de afgelopen maanden aanhoudend besmettingen bij nertsen geconstateerd. Op grote schaal zijn daarom nertsenfokkerijen geruimd. Sinds het begin van de coronacrisis zijn meer dan 1miljoen nertsen vergast in ons land.
Als er minder nertsen zijn, kan het virus zich ook minder gemakkelijk verspreiden.
Het kabinet wil in maart 2021 een definitief einde hebben gemaakt aan de nertsenfokkerij. Dat is drie jaar eerder dan gepland was.
Het Nederlandse kabinet heeft nog geen signalen dat het coronavirus zich heeft gemuteerd in nertsen, zoals in Denemarken is gebeurd. ‘Voor zover we nu kunnen overzien, is dat in Nederland niet het geval’, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
Update 3 november 2020
Mark Rutte en zijn side-kick Hugo de Jonge hebben het vaderland weer toegesproken vanaf de ‘kwelbuis’. Tja, het begrip ‘kwelbuis’ is wel van toepassing.
Hoewel het aantal nieuwe positieve tests al een paar dagen achtereen afneemt, vindt het kabinet dat het coronavirus toch niet voldoende wordt teruggedrongen. Daarom de extra maatregelen die woensdag om 22.00 uur ingaan en in ieder geval twee weken gelden.
Advies: blijf zoveel mogelijk thuis
Het algemene advies van het kabinet is om zoveel mogelijk thuis te blijven. ‘Ga dus in je eentje naar de supermarkt en niet winkelen voor de lol. Vraag jezelf steeds af: moet ik echt naar buiten?’, aldus premier Mark Rutte.
Publieke ruimtes voor twee weken dicht
Publieke ruimtes moeten voor twee weken sluiten. Dat geldt voor zowel binnen- als buitenruimtes. Denk daarbij aan theaters, musea, casino’s, bioscopen, dierentuinen, pretparken, seksclubs en zwembaden. Winkels mogen wel openblijven en ook contactberoepen kunnen worden uitgeoefend. Sportscholen blijven ook open, maar individuele groepslessen mogen niet.
Buiten maximaal met twee mensen
Waar je vanaf half oktober met maximaal vier personen op straat mocht zijn, wordt dat vanaf woensdagavond teruggebracht tot maximaal twee personen. Een uitzondering geldt voor kinderen tot en met twaalf jaar of mensen uit hetzelfde huishouden.
Thuis maximaal twee gasten per dag
Het dringende advies is om thuis maximaal twee gasten per dag te ontvangen, dat aantal lag op drie. Ook hier geldt een uitzondering voor kinderen tot en met twaalf jaar.
Vanaf maandag maximaal dertig mensen op uitvaart
Bij een uitvaart mogen vanaf maandag maximaal dertig mensen aanwezig zijn.
Deze maatregel gaat dus later in dan de rest van de extra maatregelen. Voor bruiloften zijn de regels nog strenger: daar mogen maximaal twintig mensen aanwezig zijn en dat geldt wel vanaf woensdagavond.
Reis zeker tot half januari niet naar het buitenland
Het kabinet geeft het dringende advies om tot half januari niet naar het buitenland te reizen, tenzij het echt noodzakelijk is. Het Caribisch deel van Nederland geldt niet als buitenland en daarvoor geldt het negatieve reisadvies dus niet, behalve als een eiland de code oranje of rood heeft gekregen.
Kabinet overweegt nog meer regionale maatregelen
Voor bepaalde regio’s waar het aantal besmettingen het hoogst ligt, overweegt het kabinet nog strengere maatregelen. Te denken valt dan aan een avondklok, verdere sluiting van de detailhandel en sluiting van scholen in het voortgezet onderwijs.
Op dit moment zouden onder meer de veiligheidsregio’s Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid en Twente voor die strengere maatregelen in aanmerking komen, maar volgens Rutte kan dat nog veranderen. ‘We houden een vinger aan de pols of en waar extra maatregelen nodig zijn.’
Ok, tot zover de maatregelen.
Tja, hotels mogen openblijven en ook eten en drinken serveren aan hotelgasten.
Zoals bekend, gewone restaurants en cafés zijn volledig gesloten. Het lijkt vreemd, maar er zijn nu eenmaal mensen die in een hotel ‘wonen’, danwel voor hun werk in een hotel verblijven. Die kun je niet op straat zetten! Maar een arrangement is dus gewoon te boeken (hoewel in strijd met het beginsel ‘blijf zoveel mogelijk thuis’).
Gaan de bibliotheken dicht? Dat is mij niet duidelijk, maar ePubs heb ik genoeg.
Update 4 november: de bibliotheken mogen open blijven.
Hopelijk kan ons arrangement tijdens de kerstdagen doorgaan.
Update 30 oktober 2020
Zojuist is in België een gedeeltelijke lockdown afgekondigd, die a.s. zondag 1 november om middernacht ingaat. De maatregel geldt voor zes weken. Als ik de maatregelen lees, is het mijns inziens (bijna) een volledige lockdown. De situatie in de zorg liep de laatste dagen bijna vast.
Frankrijk is afgelopen nacht in gedeeltelijke lockdown gegaan, die in elk geval tot 1 december duurt. Ook in Frankrijk liep de situatie in de zorg bijna uit de hand.
Duitsland idem dito, ook deze gedeeltelijke lockdown geldt voor de hele maand december.
In Tsjechië wordt de ‘noodtoestand’ verlengd tot 20 november, in Griekenland worden vanaf 3 november de maatregelen aangescherpt en Engeland overweegt volgende week een lockdown in te voeren.
En Nederland? De cijfers vlakken iets af de laatste dagen, maar er zijn toch elke dag iets meer dan 10.000 besmettingen. Het virus stopt echt niet bij de landsgrenzen, ook voor Nederland vrees ik dat we niet ontkomen aan een gedeeltelijke lockdown.
Update 27 oktober 2020
Geen persconferentie zoals gebruikelijk, maar een ‘persmoment’, waarin onze grote leider en zijn buddy bekendmaken dat de genomen maatregelen op 13 oktober pas eind deze week/begin volgende week laten zien of deze afdoende zijn geweest.Nu geen nieuwe maatregelen, maar wel de waarschuwing dat we ons goed moeten houden aan wat er afgesproken is (lees ‘opgedragen’). Dus eind van de week óf volgende week dinsdag opnieuw een persconferentie. Alle opties liggen op tafel!!
Irma Sluis was weer aan de beurt om te tolken, dus het is wel menens!
Hm, het CDA heeft vandaag de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 bekendgemaakt. Ferd Grapperhaus (u weet wel, hij is minister van Justitie en nog zowat) staat op een onverkiesbare 50e plaats! Wordt hij afgestraft voor de strapatsen die uitgehaald zijn tijdens zijn huwelijk d.d. 22 augustus? Oh ja, hij heeft nu wél een strafblad! Of is dit inmiddels al geschrapt?
En Ank Bijleveld staat op de laatste – 51e – plaats. Zij is de huidige minister van Defensie. Wat moet ik hier nu van denken? Nou ja, ik lees al geruime tijd (op internet) dat het behoorlijk ‘rommelt’ binnen het CDA.
Update 19 oktober 2020
Afgelopen vrijdag 16 oktober maakte Willem Alexander gebruik van het regeringsvliegtuig om met zijn gezin naar zijn villa in Griekenland af te reizen. En dat terwijl onze grote leider ons bezworen had om het reizen zoveel mogelijk te beperken. Ok, wij zijn wel op reis gegaan, maar binnenslands gebleven. Er ontstond alras een enorme ophef en de koning keerde zaterdagavond met gezin spoorslags (per KLM) terug naar Nederland.
Update: de twee oudste prinsesjes kwamen een paar dagen later.
Tja, WA heeft net een speedboot aangeschaft en die wil hij natuurlijk eens goed de sporen geven. Het is een Wajer 55, die ruim 2 miljoen euro heeft gekost. Het ding is 16 meter lang, 4,4 meter breed en heeft 3 Volvo-motoren van 435 pk elk. Tja, met zoveel pk’s heb je het natuurlijk niet over hoeveel liter diesel dat ding er doorheen jaagt.
OK, dat blijkt bij rustig varen 130 liter per uur te zijn. Dus waar heb je het over, want de tank heeft een inhoud van 2.368 liter. In elk geval Nederlands fabrikaat, dat dan weer wel.
Tja, ik heb er persoonlijk geen moeite mee dat WA naar Griekenland vertrok. Hij had van mij niet terug hoeven komen. Nog sterker, hij had daar van mij rustig – voor altijd – mogen blijven. Het is duidelijk dat zowel het imago van WA als onze grote leider een enorme ‘buts’ heeft opgelopen.
Update 15 oktober 2020
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (u weet wel, dat is die ‘kale’); Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM); stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie); TNO met zijn nieuwe corona-sneltest; de GGD’s;
de voorzitters/burgemeesters van de veiligheidsregio’s (de voorzitter is Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, u weet wel, die ietwat ‘gezette’ man); de viroloog van het RIVM (tevens ‘baas’ van het RIVM) prof. Jaap van Dissel; Marion Koopmans, het hoofd van de afdeling Virologie van het Erasmus MC; de virologen Raoul de Groot en Berend Jan Bosch bij EenVandaag; Maurice de Hond; Viroloog Ann Vossen bij Jinek; de fysicus Daniel Bonn van de Amsterdamse onderzoeksgroep; de Duitse hoofdviroloog Christian Drosten; Peter Rottier, hoogleraar Virologie en Virusziekten Universiteit Utrecht; IC-arts Diederik Gommers; hoogleraar virologie Eric Snijder; het Outbreak Management Team (OMT);
de viroloog Annemiek van der Eijk; de Minister voor Medische Zorg en Sport,
minister Tamara van Ark (kende u haar?); de burgemeesters van de drie grote steden (Femke Halsema, Ahmed Aboutaleb, Jan van Zanen); het ‘Red Team’ (een onafhankelijke denktank die los staat van het Outbreak Management Team); Frits Rosendaal, de Leidse hoogleraar epidemiologie; Minister Arie Slob van Onderwijs; Peter Althuizen, voorzitter van vakbond LIA; Eurostat; de Belgische epidemioloog Pierre Van Damme; de Belgische epidemioloog Marc Van Ranst; de Belgische viroloog Marc Wathelet; de Nederlandse (ze ziet er trouwens nogal Chinees uit) RIVM-topvrouw Aura Timen; dokter Ted; de Belgische prof. Dominique Benoit; de Belgische coronacommissaris Pedro Facon; de Belgische minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke; de Belgische infectiologe Erika Vlieghe, enz. enz.
Ja, dat volg ik allemaal, en ook al het ‘nepnieuws’, maar zo langzamerhand begin ik het overzicht kwijt te raken! Hebt u dat nou ook?
Tja, van al die instellingen en personen had ik in het verleden nog nooit gehoord, maar nu zien zij hun kans schoon om zich eens goed te profileren! In elk geval zijn Mark Rutte en Hugo de Jonge de regie volledig kwijt. Of, hebben ze de regie wel ooit in handen gehad?
Update 13 oktober 2020
Nou, onze leiders (eventueel te schrijven met een lange ij) zijn weer op TV verschenen.
U weet, ik bedoel Mark Rutte en zijn compagnon Hugo de Jonge.
Het gaat met de besmettingen faliekant de verkeerde kant uit. Ziekenhuizen zijn de reguliere zorg al aan het afschalen, zij vrezen het ergste. Ok, dat doe ik ook, mijns inziens hebben we de strijd tegen het virus verloren. Mijn enige hoop is dat het virus uit zichzelf ‘uitdooft’. Maatregelen helpen niet, hooguit schuiven we het probleem daardoor nog enige tijd voor ons uit.Hierna een opsomming van de aangekondigde maatregelen waarmee het kabinet hoopt het toenemend aantal coronabesmettingen en de oplopende ziekenhuiscijfers een halt toe te roepen. De maatregelen gelden morgenavond vanaf 22.00 uur.
Horeca dicht
Alle horecazaken gaan dicht, ook terrassen en coffeeshops. Eten afhalen bij restaurants mag wel en afhalen is ook toegestaan bij coffeeshops. Hotels mogen wel open blijven en alleen eten en drinken serveren aan gasten die in het hotel verblijven.
Geen alcoholverkoop na 20.00 uur
De verkoop van alcoholische dranken wordt na 20.00 uur verboden. Ook is het vanaf dat tijdstip verboden om buiten alcohol te drinken of bij je te hebben.
Winkels zijn overigens verplicht om na 20.00 uur te sluiten, al geldt dat niet voor de levensmiddelenbranche.
Groepen binnen niet groter dan 30 personen
In binnenruimtes mogen niet meer dan dertig personen bij elkaar zijn. Er zijn uitzonderingen voor werksituaties waar het nodig is om met meer mensen samen te werken.
Binnen en buiten maximaal vier mensen bij elkaar
Binnen en buiten geldt een groepsgrootte van maximaal vier personen bij elkaar. Kinderen jonger dan dertien jaar tellen daarbij niet mee. Volgens premier Mark Rutte mag hier geen discussie over zijn. ‘Vier is vier, geen discussie.’
Sporten in teamverband verboden voor volwassenen
Amateursporten in teamverband wordt voor volwassenen verboden. Individuele sporten kunnen nog wel doorgang vinden, maar alleen met een maximum van vier personen bij elkaar (op 1,5 meter van elkaar). Sportscholen blijven open en kinderen tot en met achttien jaar mogen blijven sporten, maar wedstrijden gaan niet door.
Topsporters kunnen wel blijven sporten en het betaald voetbal blijft dus ook doorgaan.
Evenementen verboden
Evenementen worden verboden. Dat geldt voor alle evenementen, hoe groot of klein ook.
Mondkapjes verplicht in publieke binnenruimte
Het dragen van een niet-medisch mondmasker wordt verplicht in publieke binnenruimtes. Dat geldt voor iedereen van boven de dertien jaar. Wel moet dat volgens Rutte eerst ‘goed juridisch geregeld worden’. Ook in het voortgezet onderwijs en hoger (mbo, hbo en universiteit) wordt het dragen van een mondkapje tussen de lessen door verplicht.
Update 11 oktober 2020
Zoals ongetwijfeld bekend is gisteren de CoronaMelder-app in het hele land uitgerold
Hm, gister is de app al 700.000 keer gedownload. Maar ja, dan moet je deze nog wel activeren. Zelf wacht ik er nog even mee, eerst maar eens zien of er mogelijke problemen met de app aan het licht komen.
Tja, net op tijd eigenlijk, want het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames rijst momenteel de pan uit. Hugo de Jonge liet al een waarschuwing uitgaan, we moeten ons voorbereiden dat dinsdagavond nieuwe (hardere) maatregelen zullen worden bekendgemaakt. Tja, wat heeft hij voor ons in gedachten? In een complete lockdown geloof ik niet. Van alles een beetje, denk ik. Maar ik vrees dat het openen van de scholen de grote boosdoener is. Robert Raupach denkt er ook zo over. Even een stukje tekst uit zijn opiniestuk:
Over de scholen: Als we kijken naar de schoolvakanties in relatie tot besmettingen valt het volgende op. Op 30 augustus eindigde de zomervakantie als laatste van het land in de regio midden. Het aantal besmettingen in Nederland op die dag was exact 500.
Twee weken later op 14 september was dit opgelopen naar 1.086, en weer twee weken later was dat aantal bijna verdrievoudigd tot 2.989 besmettingen.
Bovendien heeft Robert Raupach niet zo’n hoge pet op over het RIVM:
het RIVM deed herhaaldelijk uitspraken of aannames aan het begin en tijdens de coronacrisis die later foutief zijn gebleken. Op 24 januari communiceerde het Rijksinstituut dat de ziekte niet zo heel besmettelijk lijkt. Op 28 januari kwam daar overheen dat de ziekte ook niet makkelijk overdraagbaar zou zijn en dat de kans klein is dat deze zich in Nederland zou verspreiden. Op 11 februari meende men bij het RIVM dat mensen zonder klachten het virus niet zouden verspreiden en zelfs nog op 5 maart, een ruime week voor de algehele horeca-sluiting en het stilleggen van de Eredivisie, zag het RIVM geen redenen om evenementen te vermijden of af te gelasten. Het tegendeel van al het voornoemde bleek helaas de realiteit.
Bron: Robert Raupach (https://opiniez.com).
Overigens, ik vrees dat de maatregelen niet gaan helpen. Het virus laat zich niet stoppen!
Update 2 oktober 2020
De met het coronavirus besmette Amerikaanse president Donald Trump wordt uit voorzorg overgebracht naar het militaire hospitaal Walter Reed in Bethesda, waar hij een experimentele coronabehandeling ondergaat.
Eerder op de dag meldde Trump op Twitter dat hij en zijn vrouw Melania positief zijn getest op het coronavirus. Op beelden van Amerikaanse media is te zien dat de 74-jarige president op eigen kracht naar de presidentiële helikopter kon lopen.
Trump zal de komende dagen vanuit het ziekenhuis werken, aldus de woordvoerder van het Witte Huis. Volgens haar wordt Trump naar het ziekenhuis overgevlogen uit voorzorg.
Zijn arts Sean Conley zei eerder in een verklaring dat de president milde symptomen van het virus heeft en vermoeid is. De arts voegt toe dat Trump ‘opgewekt’ is en dat zijn vrouw Melania slechts last heeft van een lichte hoest en hoofdpijn.
De president zou sinds vrijdagochtend echter ook lichte koorts hebben, zeggen twee bronnen tegen The New York Times die kennis hebben van de toestand van Trump.
De bronnen zeggen wel dat dit past binnen de omschrijving van ‘milde symptomen’.
Momenteel krijgt de president preventief een cocktail van synthetische antilichamen van het Amerikaanse farmabedrijf Regeneron toegediend, aldus Trumps arts. Ook neemt hij supplementen van zink, vitamine D, famotidine, melatonine en aspirine.
Update: sinds maandagavond 5 oktober is Trump weer thuis (in het witte Huis). Zo te lezen is hij redelijk hersteld.
Update 1 oktober 2020
Aan middelbare scholen wordt geadviseerd om leerlingen en leraren een mondkapje te laten dragen in de gangen, de aula en de kantine. Het mondkapje kan in de les weer afgedaan worden, zo wordt donderdag gemeld door NOS en RTL.
In een overleg met het ministerie van Onderwijs zou de onderwijssector de wens voor het dragen van mondkapjes hebben uitgesproken, zo melden bronnen.
Update 30 september 2020
Premier Mark Rutte adviseert iedereen een mondmasker te dragen in de publieke binnenruimte. Dat zei hij woensdag in een Kamerdebat na een Kamerbrede oproep.
Het gaat om een ‘dringend advies’ dat per direct geldt. De exacte details waar het wel en waar het niet zal gelden, worden nog uitgewerkt.
‘In publieke binnenruimtes wordt dringend geadviseerd een neusmondmasker te gebruiken. Als je gaat zitten, kun je het afzetten’, zei de premier. ‘Buiten hoeft het dus niet en het wordt niet juridisch afgedwongen.’
Onder publieke binnenruimte wordt onder meer verstaan alle winkels, musea en gemeentehuizen. Voor contactberoepen als kappers en schoonheidsspecialisten is het advies dat zowel de dienstverlener als de klant een mondkapje dragen.
Het dragen van een mondmasker zal worden toegevoegd aan de bekende basisregels: afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten. Het is volgens de premier niet de bedoeling dat de afstandsregel niet meer in acht wordt genomen.
Rutte kondigde aan dat de uitwerking van het advies vrijdag volgt. Of een mondmaskeradvies bijvoorbeeld voor scholen zal gelden, wordt nader bekeken.
Dringend advies tot dragen van mondkap:
- Geldt voor winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations etc.;
- Geldt voor restaurants, cafés, theaters en concertzalen, met uitzondering van mensen op een zitplaats;
- Geldt voor contactberoepen (kappers, schoonheidsspecialisten), voor zowel dienstverlener als klant;
- Geldt vooralsnog niet in het primair of voorgezet onderwijs.
Update 28 september 2020
Nou, de beer is los! Onze leider (Mark Rutte) en zijn sidekick (Hugo de Jonge) hebben ons vanavond weer toegesproken. Nou, van dik hout zaagt men planken!
En dan is er ook nog een oorlog uitgebroken tussen Armenië en Azerbeidzjan. Nou, die oorlog zat er aan te komen, dat zag ik in mei/juni vorig jaar al.
Mijn indruk is dat we de strijd tegen corona aan het verliezen zijn. En dan is de griepgolf nog niet eens in het land gearriveerd. Wat moet dat gaan worden?
Ach, eigenlijk zag ik het al aankomen. ‘Men’ is toch in het buitenland op vakantie geweest, de scholen zijn weer open en eigenlijk hebben we het wel gehad met het virus. Dat viel me op tijdens onze wandeling langs de grachten in Amsterdam op 16 augustus (zie mijn reisverslag), gezellig met zijn allen in de sloep en feesten maar. Studenten doen ook maar raak, tegenhouden doe je ze toch niet. De maatregelen werden gewoon – niet door iedereen – ontdoken.
Het ‘zong’ al enige dagen rond, maar het begrip ‘tweede golf/uitbraak’ werd tijdens de persconferentie niet genoemd. Ook geen woord over die ‘corona-app’. Dat lijkt me zo langzamerhand een doodgeboren kindje. Wel uitgebreid over dat ‘r-getal’. Nu had ik wel wiskunde in mijn pakket, maar die kennis ben ik volledig kwijt. Dat ‘r-getal’ zegt mij eigenlijk niets. Ook niets over het ‘bron- en contactonderzoek’ van de GGD. Dat schijnt ook voor geen meter te lopen.Hierna in het kort de nieuwe maatregelen. Zouden ze indruk maken op het virus? Ik vrees van niet! Trouwens, het wordt zo langzamerhand behoorlijk ingewikkeld met al die regels. De aardigheid is er voor mij helemaal af (om ergens naartoe te gaan). Dan blijf ik wel thuis (met de gordijnen dicht). Of dat helpt weet ik niet, maar ’t is maar het idee.Ok, hier komen de maatregelen.
Vanaf dinsdagavond 29 september 18.00 gelden de volgende landelijke maatregelen, voor minstens drie weken.
Mensen mogen buiten in groepen van maximaal veertig personen samenkomen.
Binnen geldt een groepsgrootte van maximaal dertig personen. Een uitzondering wordt gemaakt voor uitvaarten, demonstraties, culturele instellingen, dierentuinen en bedrijven.
Voor musea (en dergelijke) geldt dus geen bovengrens van dertig personen. Daar is het maximum afhankelijk van de grootte van de locatie. Wel moeten bezoekers van tevoren een tijdslot reserveren.
Thuis wordt aangeraden nog maar drie gasten te ontvangen. Kinderen tot 13 jaar vallen niet onder dit advies.
De horeca moet landelijk om 22.00 uur de deuren sluiten. Om 21.00 mag niemand meer naar binnen en gaat het licht aan. (Tja, mijns inziens is dit de doodsteek voor het uitgaansleven). Sowieso is de horeca verplicht gasten te vragen zich te registreren. Afhaalrestaurants mogen wel tot 02.00 uur maaltijden bezorgen, maar mogen na 22.00 uur geen alcohol verkopen.
Bij sportwedstrijden, zowel amateursport als topsport, mag de komende drie weken geen publiek op de tribune zitten. Sportkantines zijn gesloten.
In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag worden aanvullende maatregelen genomen, omdat in die steden het aantal besmettingen sterk stijgt. Zo wordt een mondkapje in winkels (maar ook in de openbare binnenruimtes) geadviseerd. Winkeliers kunnen klanten weigeren die dat niet doen. (Ha, ze beginnen – klein – met mondkapjes. Over twee maanden weten we niet beter dat we te allen tijde een mondkapje dragen. Ok, onder de douche mag hij af).
Ook voor mensen die een contactberoep uitoefenen (bedoelen ze daar prostituees mee?) geldt het advies om een mondkapje te dragen. Geldt dit ook voor de klant? Dat vraag ik mij af. Is cameratoezicht een idee? De monitor aan de gevel, corona is tenslotte van ons allemaal.
Ook wordt aangeraden om niet naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag af te reizen als het niet strikt noodzakelijk is.
Landelijk worden weer een aantal adviezen aangescherpt: thuiswerken is weer de norm (dus niet meer één à twee dagen per week tóch naar kantoor), en reisbewegingen dienen zoveel mogelijk beperkt te worden. Supermarkten moeten weer strenger worden op het naleven van de anderhalve meter-maatregel. Ook komt er twee keer per dag een winkeluur voor kwetsbare groepen.
Tja, zo kan hij wel weer. Hm, tijdens het beantwoorden van vragen van de pers viel mij op dat Hugo de Jonge uitblinkt in het geven van nietszeggende antwoorden. Ai, tijdens de presentatie hoestte Irma tot tweemaal toe in haar hand! Is dit een erkend ‘gebarentaal’ gebaar? Of heeft zij corona? In elk geval beterschap toegewenst.
Ok, over twee à drie weken volgt de evaluatie. Ik ben benieuwd.Update 18 september 2020
Onze leider (Mark Rutte) en zijn sidekick (Hugo de Jonge) hebben ons vanavond vanaf de kwelbuis voor de zoveelste keer toegesproken.
Om de uitbraak van COVID-19 tegen te gaan, heeft het kabinet het volgende besloten.
In een aantal veiligheidsregio’s moet vanaf a.s. zondag in de kroeg of café om middernacht de muziek uit, de lampen aan en mogen er geen nieuwe bezoekers meer binnenkomen. Om 01.00 uur moeten bezoekers de kroeg of café verlaten hebben.
Ook wordt het maximale aantal mensen in zalen verlaagd van honderd naar vijftig personen.
De regio’s waar de extra maatregelen gaan gelden zijn Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden). In deze gebieden is het aantal positief geteste mensen de afgelopen tijd relatief snel toegenomen.
Volgens het kabinet spelen jongeren op het moment een belangrijke rol bij de verspreiding van het coronavirus, maar achter de voordeur kan niet worden ingegrepen.
Daarom worden er voor deze groep voorlichtingscampagnes opgezet in de regio’s die de meeste positief geteste personen tellen. Studentenverenigingen werken aan deze campagnes mee.
Kinderen tot dertien jaar hoeven bij milde klachten niet langer getest te worden op het coronavirus. Ook mogen kinderen die bijvoorbeeld verkouden zijn, beginnende keelpijn hebben of een snotneus hebben, weer gewoon naar school en de opvang.
‘Kinderen tot en met twaalf jaar dragen nauwelijks bij aan het virus’, aldus Hugo de Jonge. ‘Het verspreidingsrisico onder kinderen is klein.’ Het aangepaste beleid moet ervoor zorgen dat kinderen niet onnodig veel schooldagen missen en dat het wat minder druk wordt in de teststraten. Een test voor kinderen met milde klachten is overigens niet verboden: ze mogen zich nog steeds laten testen, maar het hoeft niet. Dergelijke regels gelden al langer voor kinderen tot zeven jaar.
Tja, zijn deze maatregelen afdoende? Daar geloof ik niets van! Het virus laat zich niet stoppen, hooguit tijdelijk iets afremmen. Verder hoor ik niets over de zogeheten corona-app en ook niet hoe het erbij staat met het vaccin.
Wat ik vreemd vind, de testcapaciteit blijkt onvoldoende. Mensen kunnen pas na een aantal dagen wachten naar de testlocatie en dan duurt het nog minstens vier dagen voordat de uitslag bekend is. Vreemd, vanaf maart/april had het kabinet moeten inzetten op testcapaciteit.
Israël doet het een beetje anders.
Vanaf vandaag 14.00 uur gaat Israël ten minste drie weken in lock-down. Dat is dus precies voor het begin van het Joodse jaar 5781, oftewel Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar). Israëliërs zijn dan gewoon om elkaar op te zoeken en Nieuwjaar uitgebreid te vieren.
Dat vieren gaat dus niet door. De maatregelen in het kort:
- Israëli’s mogen niet verder dan 1 kilometer van hun huis;
- Mogen geen gasten thuis ontvangen;
- Scholen zijn gesloten;
- Stranden en publieke zwembaden zijn gesloten;
- Winkelcentra, restaurants, café’s en overige niet-essentiële winkels zijn gesloten;
- Supermarkten, drogisterijen en apotheken blijven open;
- Doktersbezoek is toegestaan.
Update 13 september 2020
Ai, het gaat momenteel helemaal niet goed! In Oostenrijk is vandaag de tweede golf corona-besmettingen vastgesteld. In Nederland zijn zaterdag 1.231 positieve tests gemeld. Niet gering! En het slechte (najaar/winter) weer moet nog komen. Of trekt dit virus zich niets aan van de weersomstandigheden? Toch liggen er maar 37 patiënten op de IC. Zouden alle ‘kwetsbaren’ inmiddels zijn overleden?
Tja, veel Nederlanders hebben toch hun vakantie in het buitenland doorgebracht.
En nu zijn ze besmet en wel terug en het virus verspreidt zich. Maar ja, word je nu wel of niet ernstig ziek van het virus? En hoe zit het met de nablijvende klachten? Daar lees ik niets over en in mijn omgeving ken ik niemand die onlangs ziek is geworden.
Zou het allemaal wel meevallen? Sowieso houd ik mij aan de voorgeschreven maatregelen. Handen geven vond ik altijd al een rare gewoonte en elkaar omhelzen en kussen heeft mij altijd tegengestaan. Met handen wassen en afstand houden heb ik geen moeite.
De corona-app bevindt zich nog steeds in de testfase. Dat schiet ook niet op.
Een vaccin is er ook nog niet, dat wordt op zijn vroegst eind dit jaar.
De teststraat op Schiphol is zaterdag gesloten. Er is te weinig laboratoriumcapaciteit!
Nou ja, ik lees dat dagelijks maar 1.000 mensen van de 6.000, die terugkeerden uit een ‘Oranje’ of ‘Rood’ gebied, zich lieten testen. Dat hele gedoe op Schiphol was gewoon een wassen neus.
Onze reis naar Egypte is afgelopen week definitief gecanceld door Djoser. Volgend jaar een nieuwe poging.
Update 1 september 2020
Wederom is de natie toegesproken door Mark Rutte en zijn sidekick Hugo de Jonge.
Tja, eigenlijk hoorde ik niets nieuws. Irma Sluis – onze enige en echte gebarentolk – was er dit keer niet bij. Voor mij is de persconferentie dan een stuk minder geloofwaardig.
Heb ik eigenlijk nog iets gehoord over die corona-app? Het staat me niet meer bij.
In elk geval is de volledige uitrol uitgesteld.
Is dit handige overzichtje leesbaar? Anders zelf even een leesbare versie downloaden.Tja, wat kan ik er verder nog over zeggen? Persoonlijk heb ik het helemaal gehad met het virus, maar eigenlijk hebben de maatregelen geen impact op mij. Ok, onze reisjes gaan niet door, maar daar valt mee te leven.
Update 24 augustus 2020
Het Nederlandse ministerie voor Buitenlandse Zaken scherpt het reisadvies voor heel Spanje en drie Franse regio’s vanaf dinsdag 25 augustus 00.00 uur aan naar oranje (alleen noodzakelijke reizen) vanwege de verhoogde besmettingsgraad. Het gaat om de Franse regio’s Sarthe, Hérault en Alpes-Maritimes (Zee-Alpen).
Daarnaast gaat voor Monaco een oranje reisadvies gelden. Dit geldt ook voor de Schotse stad Aberdeen.
Eerder werd al afgeraden om af te reizen naar de Franse hoofdstad Parijs en de zuidelijke vakantiestreek Bouches-du-Rhône. Ook Nice, waar komende zaterdag de Tour de France begint, valt onder het departement Alpes-Maritimes.
Frankrijk meldde in de laatste dagen vrijwel ieder etmaal 4.500 tot 4.900 nieuwe besmettingen. Dat zijn grotere aantallen dan het gros van de stijgingen bij de eerste besmettingsgolf.
Update 18 augustus 2020
Het is nog geen twee weken geleden, maar opnieuw zijn we vanavond op de TV toegesproken door Mark Rutte en Hugo de Jonge. Hm, Irma Sluis – onze gebarentolk – liet de honneurs door twee andere dames waarnemen. Ze willen natuurlijk allemaal een keertje op de TV!
Tja, is er nu zoveel veranderd? Het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens neemt toe. Ik verwachtte toch wel een x-aantal ingrijpende maatregelen.
Maar dat valt tegen/mee. Het komt opnieuw neer op dringende adviezen. Daar win je de corona-oorlog niet mee, lijkt me toe. Het komt neer op:
- Er wordt dringend geadviseerd om thuis geen feestjes meer te geven;
- Bij eventuele borrels, familiebijeenkomsten en feestjes zijn maximaal zes personen welkom (kinderen tot en met twaalf jaar worden niet meegerekend);
- Blijf ook na 1 september zoveel mogelijk thuiswerken;
- De geadviseerde zelfquarantaine wordt ingekort van veertien naar tien dagen.
In Amsterdam – daar zijn nogal wat besmettingen – worden vanavond aanvullende maatregelen bekendgemaakt. Tja, dat zag ik zondag al tijdens onze stadswandeling langs de grachten van Amsterdam, tientallen (honderden?) bootjes en boten vol met opeengepakte personen. Ik heb geen enkele BOA gezien, zij geloven er ook niet meer in.
Ach, dat heb ik even gemist, maar sinds gisteren is de ‘Coronamelder’ te downloaden.
Hij werkt al in vijf regio’s en vanaf 1 september moet hij werken in het hele land. De app moet de GGD’s helpen uitzoeken wie met coronapatiënten in contact is geweest.
Je moet daartoe de app wel installeren op je smartphone. Dat moet er eentje zijn waar Android of iOS op draait. En dan moet het besturingssysteem ook nog van recente datum zijn, anders werkt de boel niet. Nou, waar kan ik zo’n (gratis) smartphone ophalen?
Hm, gaat die app een beetje zuinig om met de accu? En hoe zit het met m’n privacy?
En wat gebeurt er als ik met een coronapatiënt in contact ben geweest? Vragen, vragen en vragen.
Update 15 augustus 2020
Reisadvies ministerie van Buitenlandse Zaken
Nederland gaat het reisadvies voor onder meer Brussel, Parijs, Mallorca en Ibiza aanpassen naar kleurcode oranje. Reizigers die in de nacht van zaterdag op zondag (na 00.00 uur) in deze gebieden zijn, krijgen het dringende advies na terugkeer in Nederland veertien dagen in thuisquarantaine te gaan.
De reisadviezen worden om 00.00 uur op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken aangepast en gelden ook voor het Franse Bouches-du-Rhone (het gebied rondom Aix en Provence en Marseille), Madrid, de Balearen (onder andere Ibiza en Mallorca), Burgos, Salamanca, Almeria en Navarra.
Door de coronacrisis is het dagelijks leven ontwricht in landen met kleurcode oranje.
Een reisadvies blijft oranje als het land het coronavirus nog niet voldoende onder controle heeft of waar het virus weer is opgeleefd, er nog geen Nederlandse toeristen mogen komen of er bij aankomst een verplichte quarantaine wordt opgelegd.
Als voor een gebied code oranje geldt, dan adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken alleen naar dat gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Een vakantiereis is dat bijvoorbeeld niet.
Dit zijn niet de eerste landen en regio’s waarvan het reisadvies onlangs is aangepast. Afgelopen week werden onder meer reizen naar Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en en meerdere regio’s in Spanje afgeraden.
Update 6 augustus 2020
Vanavond om 19.00 uur zijn we weer toegesproken door Mark Rutte en Hugo de Jonge. Zij zijn daarvoor speciaal teruggekomen van vakantie. Tjonge, zo’n opoffering stemt mild.
Mark beet de spits af en een blonde gebarentolk vertaalde.‘Het aantal besmettingen neemt al een paar weken toe (het RIVM meldde dat in zeven dagen tijd 2.588 mensen positief waren getest: een verdubbeling ten opzichte van de week daarvoor) en we dreigen de winst te verspelen die we hebben geboekt’, zei de premier. ‘Een tweede lockdown hoeft er niet te komen, maar dat gebeurt niet vanzelf.’
Mark richtte zich vooral op jongeren en riep hen op zich aan de corona-maatregelen te houden en dus 1,5 meter afstand te houden, handen te wassen en binnen te blijven bij klachten. ‘Corona is niet voorbij, het is geen grap.’
Jongeren die zich de afgelopen tijd niet aan de maatregelen hebben gehouden, riep Mark op om niet in de buurt te komen van mensen met een kwetsbare gezondheid. ‘Dat risico mag je niet nemen’, aldus de premier.
Daarnaast benadrukte Mark ook het belang van meewerken aan het bron- en contactonderzoek van de GGD’s. De laatste dagen klonken steeds meer geluiden vanuit de GGD’s dat mensen niet altijd bereid zijn medewerking te verlenen.
Daarnaast moeten de introductieweken voor aankomende studenten op de universiteit, hbo- en mbo-instellingen zoveel mogelijk online worden gehouden. ‘Dus geen ontgroening’, aldus de minister-president.
Fysiek mogen introductieactiviteiten alleen doorgaan als het gaat om bijeenkomsten die ‘informatief van aard’ zijn, bijvoorbeeld over de opzet van het studiejaar. Bij die fysieke, kleinschalige bijeenkomsten moet uiteraard de anderhalve meter-regel in acht worden genomen. Alcohol wordt daarbij niet geschonken en er geldt een eindtijd van 22.00 uur.
Het kabinet draait eerder aan de horeca gegeven versoepelingen terug. Klanten moeten bij binnenkomst hun naam en contactgegevens geven, zodat mensen snel op te sporen zijn bij het bron- en contactonderzoek van de GGD. Overigens, later las ik dat het niet verplicht is om de contactgegevens af te staan. Tja, zo wordt zo’n maatregel meteen een wassen neus.
Het kabinet hoopt daarnaast volgende week een teststraat op Schiphol gereed te hebben waar reizigers afkomstig uit risicogebieden getest kunnen worden op het coronavirus. Later moet zo’n teststraat ook op andere luchthavens komen. Ook hier lees ik later dat het ondergaan van zo’n test op vrijwillige basis is.
Hm, ik lees dat het aantal besmettingen in Afrika snel oploopt. Ook is dit het geval in Egypte. Ik ga er vanuit dat onze reis in oktober niet doorgaat.
Ook Hugo de Jonge mag nog wat zeggen, maar ik hoor hem helemaal niet over die ‘Corona-app’. Hoe zit het daarmee? Nu is Irma Sluis aan de beurt om te tolken.Daarna wordt alles nog eens herhaald door Rob Trip. Hij heeft ervoor doorgeleerd (massacommunicatie), dus dat zit wel goed.Update 30 juli 2020
Hm, vanaf 5 augustus zijn in Amsterdam en Rotterdam op drukke locaties (voornamelijk winkelstraten enz.) mondkapjes verplicht. Is er wel een wettelijke onderbouwing voor? Oftewel, zijn bekeuringen rechtsgeldig? De burgemeester mag ook geen hoofddoekjes verbieden of bikini’s. Tja, ik heb geen plannen om genoemde steden te bezoeken, maar nu helemaal niet meer. Ik ben niet de enige die er zo over denkt, de winkeliers merken het wel aan hun omzet.
Update 26 juli 2020
Tja, ik ging er op 24 juni toch stellig vanuit dat we het coronavirus min of meer onder controle hadden. Helaas, in verschillende landen laait het virus weer op. Ook in Nederland! Er woedt nu een discussie of we nu wel/niet in de openbare ruimte aan het mondkapje moeten. Zoals u weet is het mondkapje in het OV (vliegveld en vliegtuig) al verplicht. De regering is met reces t/m 31 augustus (vakantie) en ze zijn niet van plan om terug te komen. Overigens, de regering weet het ook niet.
Zoals bekend is onze reis naar Libanon (6 mei 2020) gecanceld. Dat wordt dus volgend jaar (hopelijk).
De beoogde reis medio augustus naar Florence – op eigen gelegenheid – is niet uitvoerbaar. Expedia geeft aan dat een pakketreis (hotel + vlucht) naar Florence momenteel niet boekbaar is. De Firenzecard (‘gratis’ toegang tot ±75 musea) is ‘temporarily unavailable’. Dat wordt dus volgend jaar (hopelijk).
De beoogde fietstocht langs de Maas is momenteel ook niet uitvoerbaar. De NS heeft een truc bedacht, die het nagenoeg onmogelijk maakt om een ticket te boeken voor je fiets. Bedankt! (sic).
Onze geboekte reis naar Egypte vanaf 14 oktober ‘hangt’ ook in de lucht.
Blijft over wat tuinieren en enige boeken op mijn iPad ‘weglezen’. En verder: NIET ZIEK worden! Sowieso heb ik er geen goed gevoel bij. De aarde kampt met een overbevolking van zo’n 6 miljard(!) zielen. Velen wonen op ‘hot-spots’ boven op elkaar en vaak in hun eigen vuiligheid. Daar voelt zo’n virus zich dus prima thuis. Ha, meteen lekker muteren! Dat zal ons leren!
Update 24 juni 2020
Voor de laatste maal (voor de zomervakantie) heeft onze minister-president Mark Rutte mét zijn sidekick Hugo de Jonge de natie vanaf de buis toegesproken. Uiteraard was Irma Sluis (en nog een andere dame) weer van de partij. Ik moet maar eens informeren of ik na de zomer een cursus gebarentaal kan volgen, met mijn slechte oren lijkt me dat een goed idee.De coronamaatregelen worden een heel stuk versoepeld. In Nederland is het virus aardig onder controle, de rest van de wereld loopt – zo hier en daar – nog enigszins achter.
Experts maken zich zorgen over de Verenigde Staten, waar ‘dagelijks tienduizenden mensen besmet raken’. Het aantal waargenomen ziektegevallen steeg ten opzichte van eerdere weken.
Latijns-Amerika telt meer dan 100.000 doden, blijkt uit een telling van persbureau Reuters. Vooral Brazilië en Mexico zijn zwaar getroffen, met tienduizenden doden. Brazilië telt inmiddels meer dan 1.1 miljoen besmettingen.
Tja, de economie lijdt er verschrikkelijk onder, en ook de bevolking is het meer dan zat. Maar ja, het is wel een ongelooflijk ingewikkeld pakket wat nu bekendgemaakt is.
Binnen of buiten, dat maakt een groot verschil. In elk geval mogen we weer (ook zonder noodzaak) met het openbaar vervoer, wél met mondkapje op.
We mogen weer met elkaar in de auto reizen, alle (contact)sporten en sekswerkers mogen weer starten, casino’s en sauna’s gaan weer open en vanaf september kan er weer gevoetbald worden voor publiek, mits zij niet meezingen of schreeuwen.
Ook goed nieuws voor de cultuursector: evenementen zijn per 1 juli weer mogelijk.
Er geldt alleen een maximumcapaciteit van 250 personen als niet iedereen kan zitten op één vaste plek. Festivalgangers moeten zitten én mogen niet meezingen.
Let op, bovenstaande is niet volledig, er gelden nog wat Do’s en Don’ts, maar deze opsommen gaat mij te ver.
Maar… discotheken en nachtclubs blijven zeker tot september gesloten.
Het RIVM maakt melding dat 6.097 Nederlanders zijn overleden aan corona, terwijl bijna 12.000 inwoners opgenomen zijn (geweest) in het ziekenhuis.
Hier de hoofdpunten gefotografeerd van de kwelbuis. Had Mark niet eenvoudiger kunnen verwijzen naar mijn site? Al op 18 april heb ik min of meer beschreven hoe te handelen ná het coronatijdperk. Oh wacht, van corona komen we nooit meer af, net zoals het verkoudheids-/griepvirus enz. Voorlopig stop ik met het updaten van dit verslag, mogelijk zijn er per 1 september nog verwikkelingen.
Een tweede uitbraak bijvoorbeeld.
Nog even de basisregels:
– Blijf thuis bij klachten en laat je zo snel mogelijk testen op het coronavirus;
– Houd 1,5 meter afstand van elkaar;
– Was vaak je handen en hoest of nies in je elleboog;
– Werk zoveel mogelijk thuis;
– Vermijd drukte en reis zoveel mogelijk buiten de spits.
Ok, Mark Rutte (ik ben geen fan van hem), heeft het weer uitstekend verwoord.
Reken maar van YES dat het vierde kabinet Rutte in de steigers staat. Hugo de Jonge heeft ook zijn moment ‘gepakt’, deze week heeft hij zich gemeld als kandidaat-lijsttrekker voor het CDA. Hij gaat het natuurlijk worden. Ik heb wel een beetje medelijden met de huidige Staatssecretaris van Economische Zaken, Mona Keijzer, zij heeft zich ook kandidaat gesteld. Overigens, de huidige minister van Financiën, Wopke Hoekstra (in mijn ogen de beste kandidaat) heeft aangeven niet beschikbaar te zijn. Oh ja, Mona, ik had het over jou. Jij maakt geen schijn van kans. ’t Is jammer, maar het is niet anders. Hoewel, worden wij niet vreselijk voor het lapje gehouden? Het CDA-partijbestuur heeft Mona geparachuteerd als kandidaat om daarmee aan te geven dat het CDA écht een Democratische partij is. Dat is de ‘D’ in ‘CDA’.
Wat ik mis, hoe zit het nu precies met reizen van en naar het buitenland?
Op het moment van uploaden lees ik dat ook de CDA kamerleden Martijn van Helvert (nooit van gehoord) en Pieter Omtzigt zich kandidaat hebben gesteld.
Update 13 juni 2020
Maandag 15 juni mogen ouderen in verzorgingstehuizen weer meerdere bezoekers ontvangen. Aanvankelijk was dat pas medio juli het geval, maar de coronacrisis is dusdanig onder controle dat dit moment naar voren is geschoven.
Maandag is tevens de dag dat het mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs in beperkte mate beginnen met het afnemen van toetsen en tentamens op locatie, en praktijklessen worden opgestart.
Maandag mag ook het sanitair op campings enz. weer open.
We mogen vanaf 15 juni op reis naar: België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, IJsland, Kroatië, Luxemburg, Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland.
Ten slotte wijzigt Nederland het reisadvies ten opzichte van twaalf landen binnen de Schengenzone. Toeristen uit België, Duitsland, Estland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Portugal, Slovenië, Tsjechië en Luxemburg zijn dan weer welkom. Andere landen, zoals Frankrijk en Spanje, volgen mogelijk vóór 5 juli nog.
Overigens, waarom bovenstaande rijtjes ‘niet in de pas lopen’ is mij niet duidelijk.
Hm, wat mij betreft gaan alle genomen maatregelen per 1 juli overboord. Maar ja, er zijn weer nieuwe besmettingen in Peking geconstateerd (rond een vleesmarkt!) en in Peking is een gedeeltelijke lock-down van kracht. Ook in Suriname gaat het helemaal niet goed, het land zit op slot. Komt het doordat er nogal wat Brazilianen zijn ‘uitgeweken’ naar Suriname om de coronacrisis in eigen land te ontlopen?
Update 3 juni 2020
Wederom heeft Mark Rutte om 19.00 uur de natie toegesproken. Minister De Jonge (u weet wel van Volksgezondheid en nog zowat), stond erbij en mocht één vraag van een journalist beantwoorden. Tja, dit is gewoon de grote Mark Rutte-show!
Ok, we mogen op vakantie binnen Nederland. Wel blijft de 1,5 meter-regel van kracht.
Het OV is alleen voor noodzakelijke reizen. Sowieso met mondkapje. We moeten met de fiets of met de auto. Update: ik hoorde van een kennis dat zijn beoogde e-bike pas in week 7 van 2021 leverbaar is! Ook de tweedehands-autoverkoop trekt aan!
De berekeningen CO2- en stikstofuitstoot kunnen overnieuw.
Vanaf 15 juni is een vakantiereis naar België, Italië (!) en Kroatië mogelijk. Ook een vakantiereis naar het Caraïbische deel van het Koninkrijk is toegestaan. Mogelijk komt er tussen 15 juni en 5 juli een versoepeling voor Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland.
Reizen naar Zweden en het Verenigd Koninkrijk houden een oranje reisadvies.
In Denemarken zijn Nederlandse toeristen niet welkom.
Ai, mocht het toch uit de hand lopen en het vakantieland ‘op slot’ gaan, dan gaat het kabinet Nederlanders niet repatriëren.
Reizen buiten Europa blijft code oranje, dus alleen reizen als het noodzakelijk is.
Na terugkeer twee weken verplicht in thuisquarantaine. Dat betekent dat onze geplande reis naar Egypte nog op losse schroeven staat.
De basisscholen gaan vanaf 8 juni weer helemaal open.
Niet elk Europees land stelt dezelfde maatregelen vast en ook niet op hetzelfde tijdstip.
In elk geval heeft Italië vandaag de grenzen geopend voor toeristen. Ook zijn er momenteel tickets boekbaar voor bijvoorbeeld het Uffizi museum. Wél met een tijdslot. Hoe dat moet met een Firenze Card is mij niet duidelijk. Ook kan er nog niet geboekt worden bij Expedia.nl. Ik vrees dat ons uitje naar Florence er dit jaar niet van gaat komen.
Het is momenteel nog te gecompliceerd. En ik moet er ook niet aan denken dat Florence tijdens ons bezoek in lockdown gaat!
Nog een aantal versoepelingen zijn van kracht, maar die zijn voor mij niet relevant.
Update 19 mei 2020
Hedenavond heeft onze grote roerganger (Mark Rutte) de natie weer toegesproken.
De horeca mag 1 juni om 12.00 uur weer open, wel met inachtneming van de 1.5 meter-regeling en maximaal 30 gasten binnen. Dus niet vanaf de start van het pinksterweekend, dat durft Mark nog niet aan. Maar… vooraf reserveren en aan de deur moet worden gecheckt of je niet verkouden enz. bent. Sowieso niet open met de Hemelvaart a.s. donderdag, terwijl het prachtig weer wordt!
Ook mogen musea, concertzalen, bioscopen, theaters enz. open, maar ook weer met maximaal 30 gasten op 1.5 meter afstand van elkaar. Nou, dat lijkt me voor een theater enz. verlieslijdend. Een wassen neus dus.
De basisscholen gaan vanaf 8 juni weer helemaal open.
Mondkapjes zijn vanaf 1 juni verplicht in het openbaar vervoer (vanaf 13 jaar), er staat een boete van €95,- op.
Het voortgezet onderwijs start op 15 juni, maar alleen voor het afnemen van toetsen en praktijklessen.
Mogelijk kan iedereen zich vanaf 1 juni bij klachten laten testen op het virus. Europese reizen alleen indien noodzakelijk, code oranje is van kracht.
Verder nog een aantal versoepelingen, maar die zijn voor mij sowieso niet van toepassing.
Tja, eigenlijk verandert er (voor mij) niet zo heel veel. Hm, ik lees dat Transavia vanaf 4 juni weer begint te vliegen op Griekenland, Portugal en Spanje. Maar ja, uitsluitend noodzakelijke reizen, dus niet voor vakantie!
Update 16 mei 2020
Afgelopen nacht heeft de Italiaanse regering ingestemd met een decreet dat reizen binnen en over de grens vanaf 3 juni weer toegestaan is. Kijk, dit is goed nieuws. Met deze maatregel wil de Italiaanse overheid het toeristenseizoen redden. Ok, het is niet de bedoeling dat we massaal op vakantie naar Italië gaan, zouden ze voor Chinese toeristen de deur gesloten houden? Sowieso zou een Chinese toerist zich niet welkom voelen in Italië (waar wel?). Hm, alle reisadviezen van de Nederlandse overheid staan nog op code oranje, wat betekent dat wordt geadviseerd om alleen te reizen als het noodzakelijk is.
Tja, de KLM moet (in ons geval) wel weer vliegen op Florence, de hotels moeten boekbaar zijn en de musea open. En de horeca natuurlijk, we willen wel ’s avonds kunnen dineren mét een glaasje wijn.
Zie ik goed op de site van de KLM dat ze vanaf 2 juni weer op Florence vliegen? De musea zijn in elk geval nog dicht. Ook expedia.nl hanteert code oranje, vakantiereizen zijn momenteel niet boekbaar. Afwachten dus.
Update 7 mei 2020
Minister Hugo de Jonge (u weet wel van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maar meer bekend om zijn extravagante schoenen), heeft verduidelijkt wanneer er weer evenementen, voetbalcompetities enz. mogen worden georganiseerd. Dat mag pas ná het beschikbaar komen van een vaccin. Denkt die minister nu echt dat iedereen zo’n ‘prik’ gaat halen?
Ik dacht toch van niet! In elk geval wacht ikzelf zeker nog een jaar om te bezien of de ‘prik’ een mogelijk aantal (ernstige) bijwerkingen heeft. Ik schat dat zeker 60% van de Nederlandse bevolking er zo over denkt.
Update 6 mei 2020
Tja, we zijn dus niet in Libanon, maar gewoon thuis. Libanon wordt april 2021, hoop ik.
Vanavond om 19.00 uur heeft onze grote leider de natie weer toegesproken.
Vanaf maandag 1 juni mag de horeca weer open. Waarom niet de pinkster meegenomen? Zaterdag 30 mei had toch ook gekund?
Ook de musea en de bioscopen mogen weer open. Bij beide geldt wel 1,5 meter afstand houden én van tevoren reserveren. Hm, zomaar even de KMA genieten kan dus niet.
De uitvoerbaarheid van deze maatregel lijkt mij lastig. Bovendien maximaal 30 bezoekers tegelijk. In een museum? Wie verzint nu zoiets?
Ook het OV gaat weer 100% rijden, wel is een mondkapje verplicht. Had ik dit al niet eerder gelezen? Op mijn eigen site? Oh ja, 18 april heb ik dat al voorgesteld.
Per 1 juli zijn bijeenkomsten van maximaal 100 personen toegestaan. Ook kun je dan terecht op de recreatieparken, het sanitair mag weer open.
Per 1 september mogen de sportkantines, sauna’s en sportscholen open. Contactsporten en binnensporten zijn toegestaan. Onder contactsporten ook te verstaan het bezoeken van de dames van de lichte zeden.
Tja, over buitenlandse (vlieg)vakanties valt nog niets te zeggen, dat hangt natuurlijk af van het te bezoeken land. Oh ja, al deze versoepelingen kunnen pas doorgaan als blijkt dat het virus op weg naar de uitgang is.
Tjonge, ik ben het corona-gebeuren meer dan zat!
Update 2 mei 2020
Vandaag boodschappen gedaan in het centrum (Amersfoort). Het was véél drukker in de winkelstraat dan vier weken geleden. De mode- en schoenenzaken zijn open, wél met maximaal .. klanten tegelijk in de winkel. Toko Tjin (https://tokotjin.nl) heeft weer afhaalmaaltijden, vanavond en morgenavond hoeven we niet te koken. Het wordt tijd dat de coronamaatregelen versoepeld worden, veel andere landen zijn ons al voorgegaan.
Wat ons betreft mogen de musea én de horeca open, dan wordt het nog wat met ons pinkster-arrangement.
Ik ben weer begonnen met het voorbereiden van ons tripje naar Firenze (Florence). Ik zie dat de Firenzecard weer boekbaar is vanaf 1 augustus! Dat geeft de burger moed!
Zouden veel Chinezen weer boeken naar Europa? Of zouden ze dat dit jaar niet aandurven? Tenslotte is China de schuldige van de coronacrisis. Elke Chinese toerist wordt er natuurlijk op aangekeken.
Tot heden zijn er in Nederland 4.987 personen overleden. Zoals bekend zijn overledenen in verpleeghuizen en thuis niet meegeteld. Wereldwijd zijn er 239.236 personen aan corona overleden. Is dat veel? Een statisticus moet zich daar maar eens over buigen.
Update 28 april 2020
Vandaag bracht minister Hoekstra het nieuws. Volgend jaar (na de Tweede Kamerverkiezing?) kunnen we enorme bezuinigingen verwachten. Is dat nieuws?
Eigenlijk niet, het zat er natuurlijk dik in. Lees ik goed dat we nu al 92 miljard euro rood staan? Nou, haal de broekriem maar aan! Eén ding is zeker, nog zo’n ‘pandemie’ kunnen we in de toekomst economisch niet aan. Dan gaan we gewoon door en wie er dan komt te overlijden heeft gewoon pech gehad. Kampen we momenteel niet met een ongelooflijke overbevolking? Het klinkt cynisch, maar het wordt dan een win-win situatie.
Update 21 april 2020
Onze grote leider (Mark Rutte) heeft om 19.00 uur de natie toegesproken. Hij had het over een duivels dilemma. Klopt, als Mark de teugels laat vieren en er komt een tweede corona-uitbraak, dan is hij niet meer onze grote leider, maar onze grote sukkel. Hij mag dan zijn excuses aanbieden aan de koning én zijn ontslag. Daar gáát zijn gedroomde carrière.
Ook de VVD krijgt dan klappen. Dát is het echte dilemma.
Ok, de basisscholen gaan vanaf 11 mei beperkt open en ook de kinderdagverblijven.
De tandartsen gaan weer draaien, ik zal de telefoon eens pakken om te vragen wanneer ik terecht kan voor het gaatje in mijn 47. Helaas, voor de rest verandert er niet zoveel, alles blijft verder dicht tot 20 mei. Of ons pinkster-arrangement doorgaat weten we dus nog niet. Dat moet toch kunnen lijkt mij, desnoods halen we onze drankjes en onze bordjes zelf op aan de uitgiftebalie. Maar ja, dan moeten de musea en de horecagelegenheden ook open zijn, anders kunnen we net zo goed thuisblijven. Nou ja, en anders schuiven we het arrangement gewoon op.
Oh ja, minister Hugo de Jonge staat niet als sidekick opgesteld, maar wel de ‘baas’ van het RIVM prof. dr. Jaap van Dissel. Nou, als hij het zegt moet het wel kloppen, zie je Mark Rutte denken, dus laten we het zo maar doen. Mocht het toch fout gaan, dan kan ik gewoon Jaap de schuld geven en ga ik vrijuit. Had Mark pesterige vragen verwacht aan Hugo omtrent zijn volledig gefaalde app-corona-avontuur? Hugo mag niet afgaan, hij is tenslotte viceminister-president, Mark wil nog tot de verkiezingen met hem verder. Pesterige vragen werden tijdens de persconferentie sowieso niet gesteld. De dame/heer die de vragen stelt komt niet in beeld, zijn/haar naam blijft ongewis en ook is niet duidelijk voor welke krant enz. deze persoon werkt. Sowieso is Mark niet verrast als hem een vraag wordt gesteld. Is alles voorgekauwd en wordt hier een toneelstukje opgevoerd?
Alle gestelde vragen aan Mark geven hem de gelegenheid om de al eerder gebrachte tekst (van Jaap uiteraard) in andere bewoordingen te herhalen. OK, hier trap ik dus niet in!
Update 20 april 2020
Nu lees ik dat er tijdens de griepepidemie in 2018 – zelf heb ik het toen ook behoorlijk te pakken gehad – meer dan 7.202 mensen aan de griep zijn overleden. Dat zijn er dus tweemaal zoveel als er momenteel aan het coronavirus zijn overleden. Tja, kloppen de cijfers wel? Nou ja, mogelijk bij benadering. In 2018 had niemand het over een catastrofe en maatregelen zijn niet genomen. Nu ligt de economie op z’n gat, maar eens zien om daar uit te komen.
Update 18 april 2020
Tja, zoals bekend heb ik het helemaal gehad met het coronavirus. Het gaat alleen maar over het coronavirus. Ander nieuws is er niet. Tja, je krijgt het of je krijgt het niet.
Meer keuzes zijn er niet. Nou ja, keuze. Ik heb het (nog) niet, en ik lees dat we min of meer over het hoogtepunt heen zijn. Het weer laat zich van zijn goede kant zien, dat scheelt misschien ook. T/m vandaag zijn er 3.601 mensen in Nederland aan corona overleden. Een veelvoud van dat getal is ook aan corona overleden, maar zijn niet getest en tellen dus niet mee.
Hm, het kabinet wil met een app de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Tja, om deze app te installeren heb je wel een smartphone nodig. Levert het kabinet die erbij? Lang niet iedereen heeft een smartphone. Krijg je dan geen tweedeling in de maatschappij? Mensen met een smartphone die met deze app meer beschermd zijn dan mensen zonder smartphone? Sowieso pieker ik er niet over deze app te installeren.
BIG BROTHER in mijn kontzak? NO WAY!
Mogelijk worden de genomen maatregelen m.i.v. dinsdag 21 april (iets) verzacht.
Toch denk ik dat er iets veranderd is:
– handen schudden doen we niet meer (ik vond dat toch altijd al een merkwaardige gewoonte), we maken (zoals in Japan) een kleine buiging ter begroeting;
– anderhalve meter afstand houden is wat ruim bemeten, maar we houden wél een halve meter aan;
– elkaar omhelzen, zoenen, op de schouder kloppen, enz. laten we voortaan achterwege (m.u.v. onze geliefde);
– laten we ons nog in een restaurant bedienen aan tafel? Je kunt net zo goed je drankje zelf bij de bar afhalen en je bordje eten aan de balie bij de keuken. Is daar al een handige ‘app’ voor? Zo’n ‘communicatie-doosje’ op tafel (zoals in Japan), is ook een idee;
– afrekenen doen we met ‘Tikkie’ of ‘Apple Pay’;
– festivals, carnavalsoptochten, tribunes, enz. (dus alle locaties waar veel mensen bijeen staan), mijden we zoveel mogelijk;
– als er al een aantal mensen in een winkel aanwezig is, wachten we voor de winkeldeur tot er iemand naar buiten komt;
– als we verkouden zijn, ons niet helemaal ‘jofel’ voelen, enz. dragen we in de openbare ruimte een mondkapje en handschoenen (zoals in Japan);
– de ‘Appie’ enz. creëert een desinfectie-ruimte waar de winkelwagens in staan.
We beschikken dus over een ‘schone’ winkelwagen;
– vliegen doen we nog wel (maar niet naar China). Wel met mondkapje en handschoenen en dat geldt ook voor reizen per trein, bus, taxi, enz.;
– vliegveld Lelystad gaat niet (nooit) open;
– wordt vervolgd.
Update 10 april 2020
Dat zat er aan te komen, maar vandaag heeft de reisorganisatie Djoser onze reis naar Libanon op 6 mei geannuleerd. We hebben meteen geboekt voor dezelfde reis op 14 april 2021.
Update 8 april 2020
Ai, Bernie Sanders stopt ermee. U weet wel, met de Democratische voorverkiezing.
Tja, een groot verlies vind ik het niet, de man is (veel) te oud en houdt er wel erg extreem linkse (zeg communistische) ideeën op na. Joe Biden blijft over. Tja, dat zou mijn kandidaat ook niet zijn, maar ’t is een Amerikaans feestje, dus waar bemoei ik mij eigenlijk mee.
Update 6 april 2020
Als ik het goed heb zijn er sinds vandaag 2.101 corona-doden in Nederland te betreuren. Dat zijn er dus zo ongeveer net zoveel als er tijdens een ‘normale’ griepepidemie aan doden zijn te betreuren. Maar… vanaf vandaag gaan we tellen, eens kijken of het coronavirus nu wel zo’n stuk dodelijker is dan het ‘normale’ griepvirus. Overigens, ik heb het een beetje gehad met het coronavirus.
Update 6 april 2020
Nu lees ik dat er toch velen opgenomen in een verpleeghuis het loodje leggen. Dat wil zeggen, het aantal overledenen vergeleken in dezelfde periode in andere jaren. Oversterfte heet zoiets, ik had er nog nooit van gehoord.
Tja, in een verpleeghuis kom je alleen terecht als je (zwaar) dementerend bent. Bij opname wordt meteen gevraagd of vader/moeder enz. nog gereanimeerd moet worden bij een hartstilstand. Een reanimatie op hoge leeftijd is geen pretje en wat voegt het aan het ‘plantaardig’ bestaan nog toe? Meestal wordt het dus ‘nee’. En nu een vermoedelijke besmetting met het coronavirus. Getest wordt er niet, dat is niet heel zinvol. Naar een ziekenhuis en naar de intensive care? En dan aan de beademing? Dat wordt een lijdensweg en valt onder niet-ethisch medisch handelen. Apart in een kamertje en passieve euthanasie toepassen. Dat klinkt nogal cru, dus dat noemen we momenteel ‘palliatieve sedatie’. De patiënt krijgt – meestal met een pompje – dormicum toegediend. De patiënt valt in een diepe slaap en vocht en voeding wordt onthouden. Na een dag of vier tot zeven overlijdt de patiënt. Maar ja, deze patiënt komt dus niet in de statistieken van het RIVM ‘overleden door het coronavirus’, want er wordt een natuurlijke doodsoorzaak genoteerd.
Update 4 april 2020
De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 164 mensen overleden aan het coronavirus. De teller staat nu op 1.651 personen. Dat is niet gering! Maar ja, het werkelijke aantal ligt véél hoger. Mensen die thuis overlijden of in een verpleeghuis worden in principe niet getest op het virus. Dat is beleid! Nu vraag ik me af wie er aan die ‘beleids’-knop zit.
In de States gaat het niet zo goed. Afgelopen etmaal zijn er 463 mensen overleden aan het coronavirus. De teller staat nu op 4.516. Het is natuurlijk een groot land met meer dan 326 miljoen (2017) inwoners, maar het coronavirus grijpt daar rap om zich heen. Naar de oorzaken kan ik alleen maar gissen. Vooral de staat New York met meer dan 2.000 slachtoffers is erg getroffen.
Ik voel al een paar weken een gaatje (gat?) in mijn kies. Voor zover ik dat kan beoordelen is het de 47. Maar ja, je kunt nu alleen bij de tandarts terecht met pijnklachten en niet-uitstelbare problemen.
Tja, veel bedrijven zijn (economisch) erg getroffen. Ik lees dat deze crises erger is dan de bankencrisis in 2008. Dat we mogelijk jarenlang in een dip zitten. Ok, het gaat ons geld kosten, dat is zeker. De niet-genoten drankjes op een terras en aansluitend etentje halen we niet meer in. Maar, het geld is niet uitgegeven en brandt in onze zakken. Als het coronavirus is uitgewoed gaan we het er goed van nemen! De zomercollectie hangt in de winkels, daar gaan we ze gauw vanaf helpen! Carpe diem, zei Horatius al.
Gaat er veel veranderen? Sowieso! Ik denk dat middelbare scholieren echt niet elke dag naar school hoeven. Tweederde van de lessen kunnen ze net zo goed thuis volgen. Eenderde van de lokalen kan dicht. Thuiswerken zal de norm worden – indien mogelijk – dat zal files schelen én de kwaliteit van de atmosfeer zal sterk verbeteren. De boeren kunnen dan gewoon blijven boeren.
Gaat er nog meer veranderen? Ik denk dat vele ‘gelovigen’ het lidmaatschap bij hun kerkgenootschap gaan opzeggen. Ook de paus heeft geen goed antwoord op de coronacrisis. Is hij misschien zelf ook besmet? Hij komt maar weinig in de publiciteit.
Update 1 april 2020
Inderdaad is door Havezathe Carpe Diem ons Paas-arrangement geannuleerd. Maar… we hebben meteen geboekt voor de pinksterdagen. Laten we hopen dat de ellende dan voorbij is.
Update 31 maart 2020
Nou, de kogel is door de kerk! De coronamaatregelen worden verlengd t/m 28 april.
Tja, daar gáát ons Paas-arrangement! Nou ja, dat is ook het ergste niet. We zullen binnenkort wel bericht krijgen van Havezathe Carpe Diem. En na 28 april zijn we er nog niet, Mark Rutte raadt af om iets te boeken voor de meivakantie.
Vandaag werd bekend dat de afgelopen 24 uur 175 mensen zijn overleden aan het Corona-virus. De teller staat nu op 1.039 doden. Tja, tijdens een béétje griepepidemie komen er óók veel mensen te overlijden. Daar heeft niemand het dan over, daar zijn we aan gewend. Is het nu eigenlijk zoveel erger?
Update 29 maart 2020
In eerste instantie deed ‘the Donald’ nogal lacherig over het coronavirus, maar inmiddels zijn er bijna 2.200 doden te betreuren. Drie Staten, waaronder New York, zitten zo goed als op slot. Er zijn in de VS nu meer dan 122.000 mensen positief getest. In Nederland is het aantal coronadoden eigenlijk niet exact bekend, omdat mensen die thuis of in een verpleeghuis zijn overleden niet getest zijn op het virus. Maar de teller staat op 771. Overigens, in Italië zijn nu 10.023 slachtoffers, en in Spanje 6.528.
Update 25 maart 2020
Ai, minister Slob hebben we ook nog. Al die andere ministers konden zich profileren, maar nu komt hij met de mededeling dat de scholen mogelijk langer dicht blijven dan 6 april.
Hij wacht op een rapport van het RIVM en dat is pas over zes weken afgerond. Het gaat erom of kinderen het coronavirus kunnen overbrengen. Nou, ik gok dat het RIVM komt met: ‘het kan niet worden uitgesloten dat kinderen het virus overbrengen’. Dat vertaalt Mark Rutte als volgt: ‘er is een grote kans dat kinderen het virus overbrengen’. Daar maken de media van: ‘het is zeker dat kinderen het virus overbrengen en daarom blijven de scholen t/m 1 juni gesloten’.
Ik lees ook dat het coronavirus blijvende schade in de longen kan veroorzaken. Het is dus niet een ‘gewoon’ griepje.
Update 24 maart 2020
Het heeft even geduurd, iedereen voelde het al aankomen, maar de Olympische Spelen gaan dit jaar definitief niet door. Het wordt 2021, de datum is nog niet bekend.
De afgelopen 24 uur zijn er 63 personen overleden aan het coronavirus. De teller staat nu op 276.
Update 23 maart 2020
In een extra tv-uitzending om 19.00 uur maakt het kabinet bekend dat alle bijeenkomsten tot 1 juni zijn verboden ongeacht het aantal deelnemers. Bij overtreding volgen er boetes. Verder krijgen burgemeesters de bevoegdheid om zo nodig stranden, parken, winkels enz. in voorkomend geval te sluiten. De kappers enz. gaan dicht. De afspraak om 1,5 meter tussenruimte te bewaren wordt streng gehandhaaft. Binnenblijven is het parool, maar we mogen nog wel gewoon naar buiten. Dat is voor mij wel belangrijk. Dus (nog) geen lock-down. Er zijn tot heden 213 mensen overleden aan het coronavirus.
Is er morgen nog markt in het dorp?
Corendon schrapt tot 1 juni alle reizen en geld terug is er niet bij. Dan zou de maatschappij failliet gaan. Je kunt een tegoedbon krijgen.
Canada vaardigt geen deelnemers af naar de Olympische Spelen in Tokio en ik meen Australië ook niet. Het Olympisch comité wilde de beslissing over niet doorgaan pas over een maand nemen, ik denk dat ze daar morgen of overmorgen mee komen.
De Formule 1 in Azerbeidzjan (7 juni) gaat niet door.
Update 20 maart 2020
De Koning heeft het volk toegesproken. ‘Houd moed’, daar kwam zijn redevoering wel op neer. En verder de zorg enz. bedankt! Ik had een lock-down verwacht, maar de regering durft het (nog) niet aan. Zouden ze het a.s. zondag bekendmaken?
Update 19 maart 2020
Tjonge, de formule 1 op Zandvoort op 3 mei gaat niet door. Het zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen. Nu is het de vraag of de Olympische Spelen (24 juli – 9 augustus 2020) nog wel doorgaan. Het Olympisch Comité gelooft nog in doorgaan, maar ik denk dat het een jaar wordt uitgesteld. De voorbereiding van de sporters – ze volgen een doortimmerd systeem van trainen en wedstrijden – staat nu stil.
Minister Bruno Bruin (Medische Zorg en Sport) is gisteravond tijdens een debat in de 2e Kamer achter het spreekgestoelte flauwgevallen. Later kwam het bericht dat hij oververmoeid was (hij gaat over de coronamaatregelen) en dat hij vandaag zijn werk zou hervatten. Vanmiddag kwam het nieuws dat hij is afgetreden. Deze man heeft (mijns inziens) een totale burn-out. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) neemt het coronadossier op zich.
Hm, de verpleeghuizen gaan op slot (voor bezoekers).
Update 18 maart 2020
Tja, de voorverkiezingen in de States worden helemaal ondergesneeuwd door de coronacrisis. Maar toch, Joseph (Joe) Biden heeft de voorverkiezingen in Arizona, Florida en Illinois gewonnen. Bernie Sanders kan het schudden! Nu las ik ergens dat Joe Biden heeft verklaard dat zijn running mate een vrouw wordt. Driemaal raden wie dat wordt? Ik gok op Hillary Clinton. Zouden de verkiezingen in november dan toch nog spannend gaan worden? Hm, ik gok erop dat ‘The Donald’ met afstand gaat winnen.
Update 17 maart 2020
Sinds vanmiddag twaalf uur zit Frankrijk op slot (lock-down) en België idem sinds zes uur vanavond. De supermarkten blijven open en je mag nog naar je werk, maar verder is het huisarrest geblazen. Het Nederlandse kabinet kiest dus niet voor een lock-down, maar ik vrees dat zij er eind van de week op terug moeten komen. We wachten het maar af. Oh wacht, de lock-down in België gaat pas morgen in.
Om zeven uur vanavond heeft het kabinet vergaande steunmaatregelen aangekondigd (dit coronavirus gaat ons allemaal veel geld kosten!). Tijdens het journaal van acht uur wordt bekendgemaakt dat de grenzen van Nederland dichtgaan. We mogen dus zelf ook niet meer de grens over! Vanmiddag kreeg ik een mail van de reisorganisatie Djoser dat alle reizen t/m 5 april niet doorgaan.
Update 16 maart
Mark Rutte heeft op de TV de natie toegesproken. Ik vond het een vrij fletse toespraak, maar ja, niemand weet wat het coronavirus gaat doen. Ik ben niet echt bezorgd, ik laat het maar over mij heen komen.
Update 15 maart 2020
Om 17.30 uur maken minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) en Arie Slob (Onderwijs) bekend dat morgen de scholen en de kinderopvang dichtblijven. Horecagelegenheden en sportclubs moeten vanavond om 18.00 hun deuren sluiten. Dit geldt t/m 6 april. Scholen moeten wel de kinderen van ouders, die in vitale beroepen werkzaam zijn, opvangen. Ai, wij hebben om 18.00 uur pizza’s besteld. Worden die nog wel geleverd? We hebben verder niets in huis, aan hamsteren doen wij niet. OK, gelukkig, de pizza’s worden bezorgd. Zou ons Paasarrangement vanaf 11 april nog doorgaan? En ons reisje naar Libanon op 6 mei? Toegegeven, dit zijn natuurlijk non-problems in vergelijking met de problemen die de corona-zieken hebben.
Tjonge, het lijkt wel ‘oorlog’, zoiets als dit heb ik nog nooit meegemaakt!
Update 14 maart 2020
Gisteren heeft ‘The Donald’ de noodtoestand afgekondigd in de States. Er komen nu gelden vrij om de coronacrisis het hoofd te bieden. Bovenal gaat hij nu door voor een doortastend staatsman. ‘The Donald’ is toch een ander type dan onze eigen Mark Rutte. Hij wacht af en volgt. Daarom verwacht ik dat eind volgende week de scholen sluiten.
21 maart gaat de Keukenhof niet open!
Update 13 maart 2020
De Grand-prix in Melbourne is afgelast, alle coureurs kunnen weer op huis aan (of afreizen naar Bahrein). Oh wacht, Bahrein en ook Vietnam gaan niet door! Op 17 april staat China in de planning! Oh wacht, dat was mij ontgaan, maar China is al eerder afgelast (de Grand Prix dus).
Update 12 maart 2020
Tjonge, ‘the Donald’ heeft de States voor al het personenverkeer vanuit Europa – vanaf morgen middernacht – voor de komende 30 dagen op slot gegooid. Pech voor degenen die een ticket op zak hebben. Als dat ticket via een reisorganisatie is geboekt, loopt het financieel mogelijk wel los. Maar ja, als je dat ticket zelf hebt geboekt kun je waarschijnlijk fluiten naar de centen. Sowieso natuurlijk een drama.
Ook in Nederland worden nu draconische maatregelen afgekondigd, te weten:
– Blijf thuis bij klachten;
– Evenementen met meer dan honderd personen worden afgelast;
– Waar het kan, moeten mensen thuiswerken;
– Dit geldt ook voor musea en sportbijeenkomsten;
– Beperk het bezoek aan ouderen en andere kwetsbare groepen;
– Mensen die tot een kwetsbare groep behoren, kunnen beter niet met het openbaar vervoer reizen;
– Scholen blijven gewoon open;
– Hoorcolleges worden bij voorkeur online gegeven.
De scholen blijven gewoon open, tja, een school fungeert ook als oppascentrale.
Sowieso zijn we sinds afgelopen maandag al gestopt met het elkaar de hand schudden. Overigens vind ik dit een merkwaardig gebruik.
Nou, mijn verkoudheid is – eindelijk – zo goed als over, verder voel ik mij goed gezond. Ik wacht het maar af.
Jammer dat ons geplande bezoek a.s. zondag aan museum ‘Huis Doorn’ niet door kan gaan.
Update d.d. 11 maart 2020
Van dat coronavirus zijn we voorlopig nog niet af. Vandaag is heel Italië op slot gegaan (Noord-Italië was dat al). Afgelopen weekend waren alle musea in Florence nog gewoon open en konden online tickets worden besteld. Sinds vanochtend staan alle dagen t/m 4 april, van museum ‘Uffizi’ en de ‘Galleria dell’Accademia’ (waar o.a. de originele ‘David’ van Michelangelo te zien is) op ‘rood’. Tickets zijn dus niet te boeken. Ik vrees dat je van eventueel geboekte tickets voor deze periode je geld ‘kwijt’ bent.
Tja, ik ben een bezoek aan Florence aan het voorbereiden en zo kwam ik op het boek ‘Inferno’ van Dan Brown, dat voornamelijk in Florence speelt. Ik had het boek al eens gelezen, maar afgelopen weekend herlezen. Ik houd niet van dit genre boeken, maar ’t is toch een aanrader, zeker in verband met het coronavirus. Zou er toch een organisatie achter zitten? Zo’n virus is voor een biochemicus toch zo in elkaar te knutselen?
Harvey Weinstein (67) – u weet wel, die voormalige filmproducent – heeft 23 jaar cel gekregen voor twee verkrachtingen. Die tientallen andere zaken waren verjaard of niet te bewijzen. Nou, ’t is een behoorlijke strafmaat, maar in de States kennen ze toch de doodstraf nog? Nou ja, niet in alle Staten, dat weet ik ook wel.
Het is al een aantal dagen aan de gang, Erdogan (die Turkse dictator) laat in grote getale ‘vluchtelingen’ door naar de grens met Griekenland. Hij is nu in Brussel om erover te praten. Dat komt neer op geld. Méér geld wil meneer (en hij heeft nog een aantal andere eisen) en anders stuurt hij ook vluchtelingen per boot vanuit Libië. Tja, de EU heeft geen macht, ze zitten met de handen in het haar. Het zal wel op betalen uitdraaien.
Update 5 maart 2020
Elizabeth Warren heeft de handdoek in de (voorverkiezings)ring gegooid. Ik had niet anders verwacht, zoals ik al eerder schreef, zij heeft de uitstraling van een natte krant. Wat ik niet had verwacht, Joseph Biden heeft de ‘Super Tuesday’ gewonnen. De gemiddelde Amerikaanse democraat vind Bernie Sanders waarschijnlijk toch te links. Te communis-tisch eigenlijk. Tegen ‘The Donald’ maakt hij – in voorkomend geval – geen schijn van kans. Nu las ik al in twee bronnen op internet dat de Democratische Partij inzet op Joseph Biden. Joseph Biden gaat dan op 3 november de strijd aan met ‘The Donald’ en zijn ‘Running mate’ wordt dan… Hillary Clinton. Mocht Joseph Biden winnen dan treedt hij na zo’n half jaartje af wegens gezondheidsredenen. Hillary Clinton wordt dan president.
Het is haar (en de Democratische Partij) dan toch gelukt, want rechtstreeks de strijd aangaan met ‘The Donald’ durft zij niet aan. Ok, we zullen het zien.
Update 3 maart 2020
Gisteren werden de verkiezingen (de derde keer binnen een jaar!) gehouden in Israël.
Wat ik wel verwachtte, Netanyahu heeft gewonnen, maar niet massaal. Dat valt mij toch tegen. Nu is het maar de vraag of Netanyahu een regering kan vormen.
Update 2 maart 2020
De 38-jarige Pete Buttigieg heeft afgelopen nacht bekendgemaakt dat hij uit de Democratische voorverkiezingen stapt. De eerste voorverkiezing in Iowa won hij nipt van Bernie Sanders, maar daarna ging het mis. Tja, hij is een openlijke homo en gehuwd met een man. Ziet u zo iemand op staatsbezoek gaan in een islamitische staat?
Joe Biden won de voorverkiezing in South Carolina. Zou hij een kans maken tegen Bernie Sanders? Mijns inziens is hij ook te oud, hoewel een jaartje jonger dan Bernie (78 versus 77). Hebben de Democraten nu echt geen aansprekende kandidaten? Of hebben zij zich al neergelegd dat ‘The Donald’ wint?
Update 17 februari 2020
Duizenden Surinamers zijn vandaag de straat opgegaan om te protesteren tegen de regering Bouterse. De Surinaamse dollar is sinds 2010 (het jaar waarin Desi Bouterse president werd) een stuk minder waard geworden (momenteel €1,- = SRD8,0681).
Maar… onlangs is bekend geworden dat de regering 100 miljoen – spaargeld van de bevolking van Suriname – heeft uitgegeven. Aan wat? Aan overheidsuitgaven, zegt de regering. Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Ik heb het idee dat er met dit geld dingen zijn gedaan, die het daglicht niet kunnen velen.
Voor Desi ziet het er slecht uit. Hij is inmiddels in beroep gegaan tegen zijn veroordeling van 20 jaar cel wegens zijn betrokkenheid bij de decembermoorden in 1982. Het zit hem niet lekker, dat staat buiten kijf. Het zwaard van Damocles hangt boven zijn hoofd (kent u dat historische verhaal eigenlijk?). Er zijn verkiezingen op 25 mei. Mijns inziens is er een grote kans dat Desi kan inpakken.
Update 12 februari 2020
PA-leider Mahmoud Abbas heeft op 11 februari in de VN-Veiligheidsraad een gevoelige nederlaag geleden. Zijn poging om voldoende steun te krijgen voor de anti-Israëlische en anti-Amerikaanse resolutie is jammerlijk mislukt. Dit is een voorwaarde om de resolutie aan de Algemene Vergadering van de VN voor te leggen. In de Algemene Vergadering van de VN beschikt de ‘Palestijnse Staat’ over de meerderheid aan (islamitische) stemmen.
Dat feest gaat nu niet door.
Hopelijk begint het Mahmoud Abbas nu te dagen dat hij er alleen voor staat. Ook de bevolking van de Westbank komt niet in beweging. Dat was wel even anders tijdens de 2e Intifada (2000-2005) georkestreerd door Yasser Arafat. Toentertijd ging het om de (mislukte) Oslo-akkoorden.