Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,
Reisverslag Airbornepad Lommel – Veghel (Valkenswaard)
Vrijdag 26 januari t/m maandag 29 januari (zaterdag 27 januari) 2018
Vrijdag 26 januari 2018
Lommel – Bergeijk
We gaan beginnen met het Airbornepad. Het is geen LAW, maar sowieso een bijzondere wandeling. Het Airbornepad begint in Lommel (België) en ‘loopt’ naar Arnhem. Tja, de ‘parachutisten’ hebben dit pad niet gelopen, zij werden ‘gedropt’ in de omgeving van Eindhoven, Nijmegen en Arnhem. Het Britse 30e Legerkorps heeft de route wél gelopen. Om nu deze route het ‘Airbornepad’ te noemen vind ik een beetje vreemd, maar misschien dat ik onderweg van gedachte verander.
Zoals ongetwijfeld bekend vond de invasie van de geallieerden plaats op 6 juni 1944 in Normandië (Frankrijk). Eerst moest de Duitse weerstand bij Caen worden gebroken en daarna een ongelooflijke hoeveelheid materiaal aan land worden gebracht. Op 25 juli 1944 startte de opmars vanuit het bruggenhoofd, maar deze liep – door de lange aanvoerlijnen en de Duitse weerstand – begin augustus vast in Noord-België. De Britse veldmaarschalk Montgomery bedacht het operatieplan ‘Market-Garden’. Dit plan hield een grootschalige luchtlandingsoperatie in om de bruggen over de Nederlandse rivieren in te nemen en een snelle opmars van het 30e Legerkorps (3 dagen!) over de grond naar het IJsselmeer. Helaas ging het mis in Arnhem, het lukte niet om de brug over de Rijn in te nemen.
Het offensief strandde in de Betuwe (langs de Linge).
Ok, ik heb de wandelgids aangeschaft met daarin veel informatie en de track in mijn GPS gezet. Het is 220 kilometer, wij doen er drie weekenden over.
Het weer is ’s zomers, de komende dagen wordt het ± 10 graden in de plus. Wel is er maandag kans op regen.Dit keer lopen we met zijn drieën.
Even na halfacht loop ik naar het station. Het is nog donker, en voor de tijd van het jaar aan de warme kant. Ik draag vier laagjes, dat is genoeg. De trein is mooi op tijd en lang niet vol. Er ligt een ‘Metro’ in de trein, dat zie je eigenlijk niet meer. Zoals bekend is dat krantje nog maar op 50 stations te vinden, wel kun je hem downloaden. Tja, ik heb dat weleens gedaan, maar eigenlijk komt het er niet van. Is er nog nieuws?
Het op kamers wonen door studerenden is sinds de invoering van het ‘sociale leenstelsel’ in 2015 gezakt van 86% naar 59%.
Het is Chinese wetenschappers gelukt om twee java-aapjes te klonen. Nou, mijn felicitaties!
De bomgordel van de terrorist Abdeslam (hij bevindt zich momenteel in het Belgische ‘gevang’) weigerde in Parijs op 13 november 2015 dienst. Komen ze daar nu pas achter/mee naar buiten dat er een technisch probleem speelde? Ja, dat is bekend, de ontsteking is het lastigst.
Hm, het DNA-onderzoek naar de moord op Nicky Verstappen in 1998 wordt uitgebreid van 15.000 naar 21.500 mannen, die in 1998 woonden in Heibloem. Sinds een paar jaar is het mogelijk om onderzoek te doen in de familielijn. Het is te hopen dat na al deze jaren de dader ontmaskerd wordt.
De Fietsersbond pleit voor de verlaging van 50 naar 30 km/uur in de bebouwde kom.
Dat is alweer een tijd geleden dat ik harder fietste dan 30 km/uur! Oh wacht, het gaat over de maximum snelheid. Nou, van mij mag het, alleen de handhaving lijkt mij ondoenlijk.
Mettertijd mogen mondhygiënisten ‘boren’. Ok, mijn mondhygiëniste lijkt mij kundig genoeg, van mij mag ze. Ik zal haar bij een volgend bezoek eens vragen of zij het aandurft.
De Voedingsindustrie is net zoals de Tabaksindustrie eigenlijk alleen maar uit op onze centen, beweert de schrijver William Cortvriendt van het boek ‘Lichter’. Hij kon best weleens gelijk hebben, maar hij hoopt natuurlijk dat we zijn boek massaal gaan kopen.
Hij zal zelf ook wel niet vies zijn van onze centen.
De helft van de Nederlanders heeft geen idee wie de burgemeester is van zijn gemeente. Ook is 70% niet in staat één of meer wethouders te noemen. Ik hoor bij de andere helft. Ik ken de burgemeester (ik heb hem vaak horen spreken), ik ken een aantal wethouders en een viertal gemeenteraadsleden ken ik persoonlijk. Op wie zal ik in maart stemmen?
Dan een heel verhaal over topsport. Dat sla ik maar over.
Idem een verhaal over de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Ik ben geen Rotterdammer, dus dat sla ik ook over. Sport en entertainment sla ik ook over.
Op Utrecht station ontmoet ik Albert en Reino. Gezamenlijk reizen we verder naar Lommel. Eerst met de intercity naar Eindhoven, dan met de bus naar Eersel en daarna met de buurtbus naar Lommel. De chauffeuse zet ons zo dicht mogelijk bij de St. Pietersbanden-kerk af. Kijk, daar staat de kerk gebouwd tussen 1900 – 1902. Rechts van de kerk is Café Torenhuis. Daar gaan we de KMA genieten. Het is er nog druk ook, meest met pensionado’s.Koffie is er en daar wordt standaard een wafel bij geserveerd. Nou, prima toch!Tegen twaalven gaan we van start. Voor de kerk staat het oorlogsmonument 1914 – 1918, zoals bekend de ‘grote’ oorlog. Tja, de slachtoffers zijn meteen tot ‘Helden’ gebombardeerd. Onderaan staat op een plaquette: ‘Aan onze betreurde Oorlogsslachtoffers 1940 – 1945’ en weer daaronder een totaal onleesbare plaquette.We lopen Lommel met een paar lussen uit en dan langs het oord ‘Heide’. Hier zie ik pas de eerste markering. Dat was mij ontgaan, maar het Airbornepad is gemarkeerd.Is het leesbaar? Er wordt €200,- uitgeloofd als je de ‘sluikstorter’ op heterdaad betrapt of identificeert. Kijk, deze persoon verzamelt allerhande ‘rommel’ en ik vraag mij af of hij eerlijk aan de bordjes aan het hek is gekomen.Overigens, links van ons (niet zichtbaar) ligt het bungalowpark ‘De Vossemeren’ van ‘Centerparcs’. Heb ik hier in het verleden (met gezin) weleens een lang Paasweekend doorgebracht? De naam komt me zo bekend voor.
De tuin en het huis zien er wat verpauperd uit. Zou de boel te koop staan?Een stukje verder bereiken we het kanaal Bocholt – Herentals dat de Zuid-Willemsvaart verbindt met het Albertkanaal. Het kanaal is 60 kilometer lang en is gegraven in 1846.
Het heeft zijn betekenis voor de beroepsvaart verloren.
Volgens de wandelgids is dit een kazemat, maar verdere informatie wordt niet verstrekt. Helaas staat er ook geen informatiebordje. Sowieso ontgaat mij het strategisch nut van deze kazemat.Ik zie me zo’n kanaal al – met de hand – graven! Voor ons is het ruim drie kilometer over het jaagpad.Kijk, daar is de brug, daar moeten we over.Iets zuid van de brug bevindt zich restaurant ‘Den Brugwachter’. Hier is de eerste stempelpost. Tja, in de wandelgids bevond zich een stempelbrief. Als je de stempels onderweg verzamelt kun je in het bezit komen van een oorkonde, een wandelboekplaatje en een embleem. Ik ben niet zo van de medailles, maar ik ben er nu toch, laat ik maar een stempel gaan vragen. Ach, de dames kunnen het stempel nergens vinden, maar zij vullen het betreffende vakje met datum, naam en handtekening. Dat moet toch goed zijn?
We nuttigen hier niets, want dat willen we bij de grens doen, zo’n drie kilometer verderop. Daar willen we meteen onze bidons vullen met water.We steken de brug over. Heb ik hier een monument gemist? ’t Is jammer!
Tjonge, hier heeft het vorige week donderdag dus ook enorm gestormd. ’t Is nog een hele toer om voorbij deze hindernis te komen.Rechts van ons bevinden zich grote zandafgravingen met als resultaat waterplassen.
Daar zien we niets van, want er ligt een forse dijk omheen. Wat is dit links voor een akker/schootsveld?Bij de grens staan heel wat restaurants en winkels. Dat is natuurlijk nog uit de tijd van de douanepost, die hier gevestigd was. Ik heb er nog weleens heimwee naar.
Eetcafé De Hutten ziet er prima uit. Het loopt tegen vieren, we zitten mooi op schema. Ik nuttig een glas rode wijn en vul mijn bidons (met water). Een kilometertje of twee verderop willen we wildkamperen.Kijk, hier passeren we de grens. De gietijzeren grenspaal uit 1843 is dus pure nostalgie. Van Vaals tot Zeeuws-Vlaanderen staan er maar liefst 365, iemand is daar behoorlijk druk mee geweest. Er zijn hobbyisten die alle grenspalen opzoeken en fotograferen.Meteen rechts van de grens staat dit monument ter herinnering aan de Britse verkenners die hier op 11 september 1944 een verkenningsmissie uitvoerden. De Nederlandse Prinses Irene Brigade passeerde hier de grens op 20 en 21 september.Om kwart over vijf zien we een prima plek voor onze tentjes. Het begint te schemeren, maar ik kan nog goed zien dat de locatie veilig is (geen hangende bomen of bijna losgescheurde takken). We hebben er zo’n 18 kilometer opzitten en ik ben blij dat ik er ben. De tent staat al snel en is vlot ingericht. Eerst bel ik naar Orchideetje, thuis gaat alles naar wens. Dan een bekertje Bourgogne (van de Appie). Mwah, het gaat. Daarna bereid ik zoals altijd een kerriesoepje en een Knorr-maaltijd. De afwas en tandenpoetsen. Ik kruip er maar in, anders krijg ik het toch koud. Ai, ik lig hier wel ‘jofel’ op een dikke laag humus en blad. Zal ik nog wat lezen? Ik heb heel wat boeken staan op mijn iPhone. Overigens, de foto’s bij dit reisverslag heb ik alle gemaakt met mijn iPhone.
Dat ding presteert gewoon fabelachtig! Ok, van lezen komt niets, ik ben een beetje moe.
Ik heb nog wat ‘oud’ nieuws, maar daar is niet iedereen gecharmeerd van. In voorkomend geval kunt u scrollen naar ‘zaterdag’.
Op 8 januari maakt de Tsjechische president Milos Zeman in een interview van zijn hart geen moordkuil. De massa-immigratie van (nep)vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika loopt uit de hand. Het Europese multiculturalisme vindt hij één groot fiasco en hij vreest – blijkt uit onderzoek – dat de komende paar jaar nog minstens 10 miljoen immigranten uit Afrika naar Europa willen komen.
Ook op 8 januari lees ik op de site van Elsevier Weekblad dat de Hongaarse premier Viktor Orbán niet zit te wachten op immigranten. De Hongaarse bevolking wil het niet! Viktor noemt de immigranten geen ‘vluchtelingen’, maar ‘islamitische indringers’. Nou, duidelijk is hij in elk geval wel.
Op 10 januari vindt de pro-forma zitting plaats in de zaak Michael P., de verdachte van de moord op Anne Faber. Pas in juni is de eigenlijke rechtszaak. Momenteel wordt de verdachte onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Ik hoop dat hij levenslang krijgt.
Op 11 januari lees ik op ‘NU’ dat de vraag naar euthanasie bij de Levenseinde-kliniek vorig jaar met 38 procent is gestegen. Vorig jaar heeft de kliniek 747 mensen ‘begeleid’ om te sterven. Mwah, dat aantal valt mij eigenlijk erg mee.
Op 12 januari lees ik op ‘NU’ dat het Nederlands/Maleisisch ‘fotomodel’ Ivana Smit (18) al letsel had vóórdat zij van het balkon viel in Kuala Lumpur. Ik heb er al eerder over geschreven, maar nu stelt de forensisch onderzoeker Frank van de Goot dat Ivana een bloeduitstorting op haar achterhoofd heeft, die is ontstaan vóór de val. Verder blauwe plekken op de binnen- en buitenkant van haar bovenarmen, dat zijn dus geen lijkvlekken, want die zie je maar aan één kant. Ze heeft cocaïne gebruikt en ook PMM/PMMA, deze combinatie van drugs kan dodelijk zijn! Het Nederlandse Openbaar Ministerie bestudeert de autopsierapporten en besluit daarna of er mogelijk een strafrechtelijk onderzoek komt.
Ook op 12 januari lees ik dat de roep om een seculier regeringsstelsel in Iran met de week harder wordt. Ik wacht het af.
Op 13 januari lees ik op de site van de ‘Vlaamse vrienden van Israël’ dat de Israëlische luchtmacht de derde terreurtunnel in de afgelopen drie maanden heeft vernietigd.
De tunnel was 1,5 kilometer lang en was al 180 meter doorgedrongen onder Israëlisch grondgebied. Ik lees dat de tunnel zich op het diepste punt 26 meter onder het maaiveld bevond. Dat is diep, erg diep. Hoe zou die Israëlische luchtmacht dat doen? Met een MOAB (Massive Ordnance Air Blast), bijnaam: ‘Mother Of All Bombs’? Ik ben erg benieuwd!
Op 14 januari lees ik op ‘NU’ dat het PvdA-lid Wiliam Moorlag mag aanblijven. Hij was in opspraak gekomen in zijn vorige functie als bestuurder van de sociale werkplaats Alescon. Hij maakte daar gebruik van een schijnconstructie, die overigens door zijn voorganger bij Alescon is opgezet. De commissie stelt dat hij goede bedoelingen had en met deze constructie zoveel mogelijk mensen aan het werk wilde helpen. Ok, zand erover, de PvdA kan zich eigenlijk geen verdere affaires veroorloven.
Ook op 14 januari lees ik op de site van de ‘Vlaamse vrienden van Israël’, dat Mahmoud Abbas een toespraak heeft gehouden voor de Centrale Raad van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), die er niet om liegt. Abbas is razend over de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door Donald Trump. Zou Abbas beseffen dat zijn rol is uitgespeeld? Sowieso is hij verre van geliefd door de bewoners van de Westbank (dat heb ik mij laten vertellen in Bethlehem) en zijn mandaat als president is al vele jaren geleden afgelopen (sinds 2009). Tja, nieuwe verkiezingen durft hij niet aan. Weet u wat de PLO bedoelt met ‘Palestina’? Dat kunt u nalezen in het Handvest van de Palestijnse Autoriteit. Ze bedoelen er héél Israël mee!
Op 15 januari lees ik op ‘NU’ dat onze koning en zijn eega vergezeld door premier Mark Rutte en de minister van Sport Bruno Bruins volgende maand de Olympische Winterspelen met een bezoek gaan vereren. Ai, zou dat de eigenlijke reden zijn om de poten onder de stoel van Camiel Eurlings af te zagen als lid van het Olympisch Comité?
U weet wel, dat is die man die enige jaren terug zijn vriendin in elkaar beukte. Camiel op de tribune tussen Alexander en Máxima, dat kan echt niet! Camiel heeft tenslotte een strafblad. Zou Amalia nog meegaan? Ze is nog leerplichtig tenslotte.
Op 16 januari lees ik op ‘NU’ dat het Europees Parlement voor een totaalverbod op pulsvissen heeft gestemd. Ongeveer 80 Nederlandse kotters zijn met deze nieuwe technologie uitgerust en daartoe is zo’n vier tot vijf ton aan euro’s per schip geïnvesteerd. Een visser bespaart ± 10.000 liter diesel per week, dat is ± €4.500,-. De Franse (en Spaanse, Deense) vissers doen het nog ouderwets en zij hebben gelobbyd met dit resultaat. Tja, mijns inziens bepalen Frankrijk (en Duitsland) het beleid in de EU.
Overigens, er zou een afspraak zijn gemaakt dat slechts 5% van de vloot uit pulsvissersboten mag bestaan. Nederland heeft 84 ontheffingen en zit op 30%. Tja, dit soort afspraken is vragen om problemen (op termijn). Sowieso lopen de meeste ontheffingen in 2019 af.
Op 19 januari lees ik op de site van Elsevier Weekblad dat onze minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66) alvast namens Nederland 13 miljoen euro overmaakt naar de UNRWA (de VN-organisatie exclusief voor Palestijnen) om te voorkomen dat zij in de financiële problemen komen nu Donald Trump de Amerikaanse bijdrage heeft gehalveerd. Tja, Donald eist voor zijn dollars verzoeningsbereidheid bij de Palestijnse Autoriteit. Dit gaat nog wat worden!
Op 20 januari lees ik op ‘NU’ dat oud-minister van Defensie Jeanine Hennis als reservist in de rang van kapitein-luitenant ter zee (haar aanspreektitel is ‘overste’) is aangesteld bij de Koninklijke Marine. Nou, als ervaringsdeskundige – ze weet precies hoe het niet moet – is zij natuurlijk een aanwinst.
Ook op 20 januari lees ik op ‘NU’ dat de Turkse president Recep Erdogan heeft gezegd dat het grondoffensief tegen de Syrisch-Koerdische milities in Syrië is begonnen. Tja, dat had ik voorzien, als de IS verslagen is heeft Erdogan nog een appeltje te schillen met de Koerden. Een Koerdische staat ziet Erdogan niet zitten. De Koerdische militairen zijn gehard en goed opgeleid, daar komt Erdogan wel achter. Tja, wat moet je nu met deze Turkse NATO bondgenoot?
Op 22 januari lees ik op de site van Elsevier Weekblad dat de Zweedse premier het leger wil gaan inzetten om het toenemend aantal geweldsincidenten te beteugelen. Nu weet ik niet hoe dat in Zweden gaat, maar in Nederland worden (Landmacht) militairen heel anders opgeleid dan ‘politieagenten’. Dat gaat nog wat worden.
Op 23 januari lees ik op ‘NU’ dat Mark de J. (30) is veroordeeld tot 18 jaar voor de moord op Koen Everink (42) in maart 2016. Mark de J. heeft altijd ontkend Everink te hebben gedood, maar al snel was ik van mening dat zijn verweer zwak is. De advocaat gaat in hoger beroep.
Ook op 23 januari lees ik op ‘NU’ dat de Deense uitvinder Peter Madsen de journaliste Kim Wall (30) aan boord van zijn onderzeeboot heeft mishandeld, gemarteld en seksueel heeft misbruikt voordat hij haar vermoordde. Dat blijkt uit de volledige aanklacht die is gepubliceerd. De aanklager eist levenslang en het proces begint 6 maart in Kopenhagen.
Op 25 januari lees ik op ‘NU’ dat het Ministerie van Defensie onderzoek gaat doen naar de verdwijning van de wrakken van de Nederlandse oorlogsschepen in de Javazee. Tja, dat zag ik enige tijd geleden op de TV. Nabestaanden wilden een plaquette bevestigen aan het wrak van de kruiser De Ruyter, maar ze kwamen erachter dat dit wrak (en ook dat van de torpedobootjager Kortenaer) niet meer aanwezig was. Dat lijkt mij duidelijk, de een of andere schrootboer heeft de wrakken opgevist en verkocht. Ik ben benieuwd of er nog wat informatie ‘boven water’ komt.
Ook op 25 januari lees ik dat de Amerikaanse rechter 175 jaar heeft opgelegd aan Larry Nassar, die als arts van het Olympisch team minimaal 156 meisjes misbruikte. Dit misbruik heeft natuurlijk vele jaren geduurd, vreemd dat het nu pas is uitgekomen. Waarom krijgt hij eigenlijk niet de doodstraf? Een aantal van zijn slachtoffers heeft zelfmoord gepleegd!
Ach, Michigan is één van de 19 Staten die de doodstraf niet in het pakket hebben.
Dat is het.