Zomer-arrangement hotel Augusta (aug 2024)

Zondag 4 augustus 2024
Hotel Augusta – Forteiland IJmuiden – thuisreis
We staan tijdig op, pakken in en brengen de weekendtassen vast naar de auto. Ai, ik had de auto onder een boom geparkeerd en nu zit hij helemaal onder de vogelpoep.
Thuis maar even regelen. Om acht uur genieten we het ontbijt. De worstjes staan niet op de foto. Die waren nog onderweg.Twee kinderen roosteren brood, maar doen dat niet volgens de regels. Rookwolken stijgen op en het brandalarm gaat af. Wij blijven rustig zitten, niets aan de hand. Na een paar minuten zet iemand het brandalarm uit.
Om negen uur checken we uit en rijden naar Sluisplein 80. We bereiken een mooie strook asfalt langs het kanaal. Mogen we hier wel parkeren? Volgens een ‘hengelaar’ is het geen probleem. We lopen naar restaurant ‘Kop van de Haven’, zo te zien is het nog gesloten. Hm, het is bewolkt, maar niet koud.Het duurt nog wel even voor we kunnen boarden, tijd om hier wat foto’s te maken.Kijk, daar komt de DFDS aanvaren. Hij gaat zo keren en dan tegen de kade. Het moet in 2003 geweest zijn dat we de DFDS naar Newcastle hebben genomen en een rondje Schotland hebben gedaan. Helaas, daar is geen reisverslag van. Die reis moet eigenlijk opnieuw.De veerboot heet de ‘Princess Seaways’. De veerboot is 163 meter lang, 28 meter breed en er kunnen 1364 passagiers en 600 auto’s mee. Het is gewoon een immens groot ding!De fietsers zijn al van boord en de auto’s volgen. Dat uitrijden duurt wel een uurtje! Op de voorgrond onze ‘eigen’ veerboot de Koningin Emma.Een informatief paneel, altijd nuttig.En dit is hem dan, maar we moeten nog even geduld hebben.Om te beginnen informatie over het Fort bij IJmuiden (zo heet het formeel).Om twintig over tien kunnen we boarden.Je denkt algauw, ach zo’n pontje, dat kan toch niet moeilijk zijn. Ik denk dat je voor deze apparatuur al een jaartje naar school moet.Het is maar een paar minuten varen en dan kunnen we van boord. U ziet, we zijn niet de enigen.We krijgen een rondleiding van een deskundige vrijwilliger. Hij vertelt dat het Fort bij IJmuiden sinds 2001 te bezoeken is. Na WOII is het Fort een tijd door Defensie gebruikt als munitiemagazijn. Tot wanneer heb ik niet gevraagd. Overigens, de kanonnen waren in 1940 al verouderd en zijn tijdens WOII afgevoerd naar Duitsland en omgesmolten.
Hebben de Duitsers er nog nieuwe kanonnen geplaatst? Dat heb ik ook niet gevraagd.
Overal zijn informatieve panelen aanwezig. Die laat ik – met de foto’s – voor zichzelf spreken.We lopen nog even op eigen gelegenheid rond in het complex en maken ook een rondje buitenom.Ok, gezien. Zeer indrukwekkend en een bezoek zeker waard!
We nemen om 15.15 uur de Koningin Emma terug naar de vaste wal. Op de ‘Kop van de Haven’ nuttigen we nog koffie/thee en een versnapering. Op naar huis. We hebben een zeer leerzaam weekend achter de rug. Allen die daaraan hebben meegewerkt: bedankt!