Lieve lezer(essen)s van mijn wandelavonturen,
Geen wandelavontuur? Nee, dat is het slechte nieuws. Nu het goede nieuws: hier volgt een reisverslag van ons zomer-arrangement doorgebracht in Hotel Augusta in IJmuiden. Wij bezoeken museum Beeckestijn, het IJmuider Zee- en Havenmuseum en het Forteiland IJmuiden. Nog een strandwandeling?
Reisverslag zomer-arrangement Hotel ‘Augusta’
Vrijdag 2 augustus t/m zondag 4 augustus 2024
Vrijdag 2 augustus 2024
Museum Beeckestijn
Het Forteiland IJmuiden was toentertijd verboden gebied. Als kind – ik woonde in de omgeving – was een bezoek daaraan onmogelijk. Maar sinds 2008 (?) is het Forteiland open voor publiek.
Buitenplaats Beeckestijn was toentertijd – voor zover ik weet – nog particulier bezit en uiteraard niet te bezichtigen.
Het IJmuider Zee- en Havenmuseum was toentertijd de ‘Visserijschool’ en ik kan me herinneren dat jongeren uit mijn omgeving daar naar school gingen. We fietsten soms langs Hotel Augusta (https://augusta.nl/) op weg naar het strand. Dat gebouw herinner ik me ook nog.
Maar eerst de aanslag op Donald Trump, de situatie in Oekraïne en Israël. Wilt u meteen naar het reisverslag, spring dan naar pagina 2.
Op 13 juli vond een moordaanslag plaats op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Even na 18.00 uur plaatselijke tijd wordt Trump beschoten vanaf een dak in de buurt en geraakt aan zijn oor. Trump duikt direct naar de grond en wordt omringd door zijn beveiligers.
In het publiek komt een man om het leven en raken twee mensen zwaargewond.
De slachtoffers zaten in de vuurlinie.
Trump wordt onmiddellijk door beveiligers van het podium geleid en naar een auto gebracht. Vandaar gaat hij naar een ziekenhuis.
Trump is kort in het ziekenhuis geweest en lichtgewond aan zijn oor.
De dader gebruikte een semi-automatisch geweer van het type AR-15, dat in de VS relatief makkelijk verkrijgbaar is. De dader wordt doodgeschoten door een scherpschutter van de Secret Service.
Inmiddels worden vragen gesteld over de beveiliging van Trump, die als oud-president wordt bewaakt door de Secret Service. De Republikeinen willen dat daar een onderzoek naar komt. De afstand tussen de schutter en Trump was 120 tot 150 meter. De man had vrij zicht.
Deze aanslag heeft het toch al gepolariseerde Amerika op z’n kop gezet.
Mijnerzijds, Trump heeft ongelooflijk veel geluk gehad. Dat sowieso. Maar mijns inziens is Trump niet getroffen door een kogel, in dit geval kaliber 5.56 mm. Zo’n kogel die er vlak langs gaat veroorzaakt wel heel wat meer schade aan het gezicht. Ik denk dat Trump geraakt is door rondvliegend glas of delen van zijn desk. Ik heb gelezen dat het AR-15 geweer niet het eigendom was van de schutter. Waarschijnlijk was het geweer dan ook niet ‘ingeschoten’ op zijn schietoog. De dader heeft een eind ‘getijgerd’ over het platte dak. Hoe zat het met zijn conditie? En met zijn zenuwen? In het filmpje van de aanslag zijn een aantal schoten te horen. De tijd tussen elk schot was minimaal. Je hebt toch minimaal een seconde of twee/drie nodig om te richten en af te vuren. Zat er een richtkijker op de AR-15? Dan heb je nog wat meer tijd nodig.
Het zicht van de scherpschutters van Secret Service werd belemmerd door bomen. Ze kregen de schutter pas op een laat moment in het vizier. Dit muisje heeft zeker nog een staartje.
Tja, dan de situatie in Oekraïne.
Op 28 juli lees ik een verslag van Ko Colijn. Ik moet zeggen, deze man heeft er wel ‘kijk’ op.
De oorlogsschade die Oekraïne in nog geen duizend dagen is toegebracht, is eigenlijk nauwelijks te bevatten. Recente schattingen komen uit op 447 miljard euro als de oorlog direct zou stoppen. Maar dat bedrag is alweer een maand oud. Een andere bron zegt dat Oekraïne zo’n vijftien tot twintig jaar is teruggeworpen in de tijd.
Voor februari 2022 groeide de economie van het land nog met 4,5 procent. Maar zodra die ‘speciale militaire operatie’ van Poetin losbarstte, werd dat bijna 18 procent in de min.
Voor de oorlog stegen de prijzen met zo’n 9 procent, erna tot ruim 20 procent. Soms meer.
Een deel van de ontvangen miljarden wordt geschonken of wordt beschouwd als afgeschreven. Maar een flink deel leent Oekraïne van banken, overheden, en andere geldschieters.
Zonder nu in een cijfermassa te vervallen, is Oekraïne er zojuist in geslaagd om de aflossing van die miljarden zo’n tien jaar uit te stellen en tot grofweg 2030 de rente voor zich uit te schuiven. In de hoop dat de oorlog dan voorbij is.
Oorlog kost meer dan geld. De oorlog heeft in de eerste twee jaar voor 175 miljoen ton uitstoot van CO2 gezorgd. Dat staat ongeveer gelijk aan 9 miljoen tankvrachtwagens. Of aan de jaarlijkse uitstoot van landen als Nederland, Venezuela en Koeweit in 2022 bij elkaar.
De Russische invasie is natuurlijk niet in CO2-uitstoot, ellende en kilo’s puin uit te drukken. Boetsja, Mariopol en de verwoesting van het kinderziekenhuis schokken als mijlpalen van ellende. Oorlogsmisdaden noemen we dat af en toe, alsof oorlog al geen misdaad op zich is.
Maar het meest schrijnende wat de oorlog kost, is levens. De Oekraïense bevolking telde in 2020 nog 42 miljoen zielen, nu maar 37 miljoen. Twee woorden verklaren die terugval: dood en vlucht.
Bijna de helft van die 37 miljoen Oekraïners kampt met mentale trauma’s, en bijna 15 miljoen hebben direct medische verzorging nodig, die er niet is. We zwijgen nog maar over tekort aan water en andere eerste levensbehoeften.
Dan hebben we het nog niet eens gehad over Russen. De onverschilligheid waarmee Poetin ongetrainde soldaten als kanonnenvlees naar het front jaagt, is ongekend bruut.
Volgens Amerikaanse en Britse cijfers vielen er een schokkende 1.200 Russische doden per dag in mei en juni, 70.000 in totaal. Sommige schattingen gaan al in de richting van 500.000 uitgeschakelde Russen.
Na de dood van Wagner-baas Prigozhin haalt Poetin zijn soldaten in ruil voor heldendom en eeuwige roem uit gevangenissen. Bij de slag om Bakhmut had volgens een studie 90 procent van de dode soldaten een gevangenisverleden.
Uiteraard heeft Oekraïne ook met dat rekruteringsprobleem te maken. Het mobiliseren van zo’n 300.000 mannen en vrouwen gaat voor tekorten op de arbeidsmarkt zorgen.
De laatste studies berekenen het economische verlies op 0,5 procent per jaar, oftewel bijna 1 miljard euro.
In de eerste twee jaar van de oorlog is een tiende van de ziekenhuizen verwoest.
De WHO schreef in juli dat er officieel 1.475 ‘medische faciliteiten’ zijn aangevallen, waarbij zo’n 350 doden en gewonden zijn geregistreerd. 630 van die medische gebouwen zijn compleet verwoest, waardoor een half miljoen Oekraïners geen behandeling meer krijgt.
Neem deze aantallen overigens met een korrel zout. Want het gaat wel erg uit van een braaf en werkend systeem waar alles netjes wordt bijgehouden.
Volgens de WHO zijn 28.000 Oekraïense vrouwen en kinderen sinds de oorlog begon omgekomen (waarschijnlijk veel meer). Inmiddels is het land ook maatschappelijk getroffen. Een kwart van de (levende) vrouwen heeft nu te maken met mannengeweld. Een slordige tien miljoen Oekraïners is van huis en haard verdreven door raketten en drones.
Geen onderscheid maken tussen strijders en burgers bij bombardementen is al in strijd met de Conventies van Genève. Het doelbewust mikken op medische instellingen en ambulances is al helemaal een oorlogsmisdrijf. De Russen zullen alles ontkennen of toeschrijven aan afgezwaaide bommen of operaties van Oekraïne zelf, of gewoon doodzwijgen. Maar de aantallen en ligging van de getroffen doelen spreken andere taal.
Ook te midden van al deze ellende zijn er enkele lichtpuntjes. Scholen blijven zo goed en zo kwaad als het kan open en 500 onderwijsgebouwen zijn helemaal herbouwd.
Artsen blijven mensen helpen. Schuilkelders worden onder ingestorte flats aangelegd.
Graan wordt via sluiproutes via de Zwarte Zee geëxporteerd. Mensen kunnen nog bij hun bankrekening om betalingen te doen of loon te ontvangen. Internationale bedrijven blijven draaien. En schade aan wegen en rails is voor 2.000 kilometer min of meer hersteld.
Dat geeft de burger nog enige moed.
En dan de huidige strijd tussen Israël en Hezbollah.
Israël heeft in de nacht van zaterdag op zondag meerdere Hezbollah-doelen in Libanon aangevallen, zowel diep in Libanees grondgebied als in Zuid-Libanon. Dat was vermoedelijk een vergeldingsactie voor de raketaanval van zaterdag 27 juli op Majdal Shams, een stad waar voornamelijk moslims (Druzen) wonen.
Er werd een voetbalveld getroffen. Zeker twaalf mensen kwamen om en tientallen mensen raakten gewond. Onder de slachtoffers waren veel jongeren tussen de tien en twintig jaar oud.
Volgens het Israëlische leger is Hezbollah verantwoordelijk. Israël zegt te weten vanaf waar de raket afgevuurd zou zijn en om welk type raket het zou gaan. Volgens het leger gaat het om een Falaq-1 raket, die in Iran is geproduceerd. Het Israëlische leger zegt ook dat de raket is afgevuurd vanuit een gebied ten noorden van het dorp Chebaa, in Zuid-Libanon.
Hezbollah ontkent ondertussen iets met de aanval te maken te hebben. Een woordvoerder van Hezbollah claimt dat de explosie was veroorzaakt door een Israëlische afweerraket, maar er is geen bewijs geleverd voor die bewering.
De Libanese regering veroordeelt de raketbeschieting van het voetbalveld. Ook roept het land op de vijandelijkheden overal te staken.
Ondertussen schreef de Israëlische buitenlandminister Israël Katz op X dat het moment nadert waarop tot een complete oorlog tegen Hezbollah wordt besloten.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu komt vanwege de opgelopen spanningen eerder terug uit de VS. Hij zal naar verwachting zondag landen, meldt persbureau Reuters. Netanyahu bracht een bezoek aan de VS om het Amerikaanse parlement toe te spreken en te vragen om ‘snelle militaire hulp’ in de Gaza-oorlog. Hij zal zondagmiddag (lokale tijd) het veiligheidskabinet bijeenroepen om de Israëlische reactie op de gebeurtenissen verder te bespreken.
Ondertussen roepen de Verenigde Naties vooral op tot kalmte.
Jeanine Hennis-Plasschaert, speciaal VN-gezant in Libanon, zegt in een verklaring haar medeleven en steun te betuigen aan de slachtoffers op de Golanhoogten. Ook riep ze op tot ‘maximale terughoudendheid’.
Maar we zijn er nog niet. Op 31 juli is Ismail Haniyeh, de politiek leider van Hamas, geëlimineerd bij een aanval in de Iraanse hoofdstad Teheran.
De 62-jarige Haniyeh woonde afwisselend in Qatar en Turkije, maar was deze week in Iran vanwege de inauguratie van de Iraanse president Masoud Pezeshkian.
Volgens de verklaring van de IRG werden Haniyeh en een van zijn lijfwachten aangevallen in het huis waar Haniyeh verbleef. De lijfwacht is ook om het leven gekomen. Tasnim, een semiofficieel Iraans persbureau dat banden heeft met de IRG, meldt dat Iran de dood van Haniyeh onderzoekt en ‘snel met resultaten komt’.
In 2006 werd Haniyeh premier van de Palestijnse Autoriteit, maar hij werd ontslagen door president Mahmoud Abbas toen Hamas de macht greep in Gaza. Ondanks zijn ontslag bleef hij de feitelijke leider in de Gazastrook. In 2017, toen hij politiek leider van Hamas werd, verhuisde hij naar Qatar, waar meer Hamas-leiders wonen. In 2021 werd hij herkozen. De Verenigde Staten plaatsten Haniyeh in 2018 op de terrorismelijst.
Afgelopen april kwamen drie zoons en twee kleinkinderen van Haniyeh om bij een Israëlische luchtaanval in Gaza. De familieleden van de Hamas-leider werden gedood nadat de auto waarin ze reden was gebombardeerd in het vluchtelingenkamp Al Shati.
Ze waren daar om familie te bezoeken vanwege het einde van de ramadan.
Netanyahu waarschuwt Israëliërs voor wraakacties van Hamas en Iran na ‘verpletterende nederlagen’ van Hamas.
Haniyeh wordt door Israël beschouwd als de hoofdverantwoordelijke voor de aanslagen in Israël op 7 oktober. Verder speelde hij een grote rol in de onderhandelingen over een wapenstilstand in Gaza.
Hezbollah heeft op Telegram op 31 juli bevestigd dat Hezbollah-commandant Fuad Shukr dinsdag is omgekomen bij een Israëlische luchtaanval in de Libanese hoofdstad Beiroet. Het Israëlische leger meldde dat kort na de aanval al. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zal donderdag met een reactie komen op de dood van Shukr, meldt persbureau Reuters. De Hezbollah-commandant wordt verantwoordelijk gehouden voor een dodelijke aanval op kinderen in de door Israël geannexeerde Golanhoogten.
Tja, wat zal ik er van zeggen. Iedereen die in vrede geloofd kent de geschiedenis niet.
In feite is het al sinds 1948 oorlog. Ik durf het bijna niet op te schrijven, maar we zijn vorig jaar net op tijd geweest met ons reisje naar Libanon. Nu is zowel in Libanon als Israël code rood van toepassing. Sowieso toont deze oorlog én de oorlog in Oekraïne het failliet aan van de Verenigde Naties. Doek deze organisatie maar op! Nog iets, hoe weet Israël dat een bepaalde Hamas-/Hezbollah-strijder op een bepaald moment op een bepaalde plaats is? Zijn deze mannen onvoorzichtig met hun mobieltje? Of kent Israël de lijfwacht, die mogelijk onvoorzichtig is met zijn mobiel? Of laten ze andere sporen na?